Nadúvanie novorodenca

Obsah:

  • Ako sa vysporiadať s nadúvaním u novorodenca?
  • Časté príčiny nadúvania novorodencov
  • Domáce tipy pri nadúvaní novorodenca
  • Ktoré potraviny spôsobujú dojčeným nadúvanie?

Ako sa vysporiadať s nadúvaním u novorodenca?

Vyrovnať sa s nafúknutým bruškom môže byť náročné, najmä ak ste čerstvým rodičom. Všetci vieme, ako veľmi novorodenci plačú - plač sa zintenzívňuje, ak máte plynaté dieťa. Úlohou rodičov je teda pomôcť uvoľniť nafúknuté detské bruško. Ako to však urobiť? A existujú nejaké spoľahlivé spôsoby, ako sa plynatému bábätku vôbec vyhnúť? Našťastie vás tento článok naučí, ako zmierniť nadúvanie bruška bábätka a ako mu predchádzať. Dozviete sa aj o najlepšom spôsobe odgrgnutia bábätka, aby ste sa vyhli nepríjemným pocitom v bruchu. 
To znamená, že výber spoľahlivého detského lekára je pre zdravie vášho dieťaťa veľmi dôležitý. Ak teda máte akékoľvek otázky a obavy týkajúce sa plynatosti bábätka, obráťte sa na odborníka.
Keď to už máme za sebou, tu sú najlepšie tipy, čo robiť, keď má dieťa ťažké brucho.

naduvenie novorodenca

Časté príčiny nadúvania novorodencov

Skôr než sa vrhneme na tipy, ako sa vysporiadať s nafúknutým bruškom bábätka, poďme si povedať, prečo máte plynaté bábätko. Zvyčajne bábätko vylučuje plyny približne trinásť až dvadsaťjedenkrát za deň. Pamätajte si teda, že mať plynaté bábätko je normálne a očakávané. 
K plynatosti bábätka môže viesť mnoho možných príčin. Napríklad, keďže dojčatá často prehĺtajú vzduch (počas jedla, cucania cumlíka alebo plaču), ich brušká sa zväčšujú. Okrem toho sa dieťa môže nadúvať, keď sa prejedá, má zápchu alebo keď je kŕmené v nesprávnej polohe. Mnohí novorodenci môžu mať aj neznášanlivosť a alergie na niektoré prípravky alebo zložky materského mlieka. Okrem toho sa tráviaci systém dojčaťa stále vyvíja a učí sa spracovávať potravu a plyny. 
Celkovo, ak má vaše bábätko tvrdýt žalúdok, pamätajte, že je to normálne. Hoci nafúknuté detské bruško samo zmizne, môže vášmu dieťaťu spôsobiť nepríjemné pocity, koré vedú k zintenzívneniu plaču.

Domáce tipy pri nadúvaní novorodenca

Umožniť dieťaťu plaziť sa na bruchu môže pomôcť zmierniť nadúvanie a plynatosť.

Jednoduché domáce prostriedky môžu pomôcť upokojiť bábätko a prípadne pomôcť bublinkám plynu rýchlejšie odísť z tela.

Pomôcť môže polohovanie dieťaťa tak, aby malo hlavu nad bruškom.

Tieto ďalšie metódy môžu pomôcť uvoľniť plyny u dieťaťa:

Pohybovanie nohami v kruhu

Osoba môže položiť dieťa na rovný chrbát a zdvihnúť jeho nohy s pokrčenými kolenami. Pohybovanie nohami v kruhu môže pomôcť dieťaťu uvoľniť uviaznuté plyny.

Zdvíhanie hlavy

Zdvihnutie hlavy dieťaťa nad brucho môže uvoľniť plyny, rovnako ako jeho držanie vo vzpriamenej polohe na odgrgnutie.

Jazda autom

Ak sa dieťa rado vozí v aute, môže mu pomôcť jazda autom. Jemné hojdanie môže zmierniť bolesť a upokojiť dieťa.

Zavinovanie

Novorodencom a malým deťom môže pri plynatosti pomôcťzavinutie. Nie všetky deti to však majú rady.

Zmeňte vybavenie

Často sa stáva, že nesprávne vybavenie vám spôsobí plynatosť dieťaťa. Ak napríklad kŕmite svoje dieťa z fľaše, vyskúšajte iný typ fľaše a kombináciu cumlíka, čo by mohlo byť prospešné. Odborníci odporúčajú používať mäkké cumlíky, pretože tie sa obrysujú spolu s ústami a perami dieťaťa. Vďaka tomu predídete akýmkoľvek náhodným prúdom vzduchu pri jedle dieťaťa. 
Dbajte tiež na to, aby mlieko tieklo postupne a pomaly, aby malo dieťa dostatok času na hltanie. V opačnom prípade sa dieťa pravdepodobne prejedá a žalúdok sa mu nafúkne. 
Ak dieťa kŕmite z fľaše, dbajte na to, aby nezačalo piť mlieko príliš rýchlo. Ak vaše dieťa dopije do piatich minút, pravdepodobne prehĺta veľa vzduchu. V takýchto prípadoch je najlepšie prejsť na cumlík so stabilnejším a pomalším prietokom.

Kolísanie tvárou nadol

Človek môže skúsiť kolísať dieťa v náručí, ale tvárou nadol namiesto tvárou hore. Je dôležité podoprieť hlavičku dieťaťa a mierne ju nadvihnúť, pričom sa uistite, že nič nezakrýva tvár alebo nos dieťaťa.

Masírovanie brucha

Jemné masírovanie bruška dieťaťa môže zmierniť plynatosť. Človek môže vyskúšať jemné tlačenie v smere hodinových ručičiek alebo proti smeru hodinových ručičiek, pričom sa môže nechať viesť reakciami dieťaťa.

Pravidelne odgrgávajte bábätko

Neexistuje jediný „najlepší spôsob odgrgávania bábätka“. Robte to, čo vám vyhovuje. Najlepšie je však odgrgnúť dieťa počas dojčenia a po skončení jedla. Snažte sa neodgrgávať dieťa počas kŕmenia. Namiesto toho počkajte, kým si dieťa urobí prestávku.
Ak to takto neurobíte, dieťa sa môže rozrušiť a prepuknúť v plač. Takto bude pravdepodobne prehĺtať prebytočný vzduch v procese. Vždy používajte polohu na odgrgnutie, ktorá je pre dieťa aj pre vás najpohodlnejšia. Na uvoľnenie plynov môže byť nápomocná aj ľahká masáž.

Rozptýlenie

Staršie dojčatá môžu plakať viac od bolesti, keď sa nudia. Osoba sa môže pokúsiť odvrátiť pozornosť dieťaťa od bolesti spôsobenej plynom tým, že:

  • spievaním
  • tancom
  • ponúkaním hračiek
  • interaktívnou hrou

Čas strávený na brušku

Bábätká môžu využívať čas na brušku, keď sú bdelé a pod dohľadom. Čas na brušku spočíva v tom, že sa dieťa položí na bruško a nechá sa pohybovať.

Tým sa môžu uvoľniť zachytené plyny. Posilňuje to aj svaly hornej časti tela a podporuje ich to v zdvíhaní hlavy.

Podávanie kvapiek proti plynom

Niektorým deťom pomáhajú simetikónové kvapky proti plynom, ktoré sa môžu bezpečne podávať až 12-krát denne, pokiaľ rodičia alebo opatrovatelia dodržiavajú dávkovanie uvedené na fľaštičke.

Prehľad štúdií z roku 2015 však naznačuje, že tieto kvapky nemusia byť pri znižovaní plaču alebo plynov lepšie ako placebo.

Probiotické doplnky

Výskum naznačuje, že probiotický doplnok môže pomôcť deťom s kolikou tým, že vyrovnáva ich črevné mikroorganizmy. V prehľade z roku 2019 sa zistilo, že denný čas plaču sa skrátil u detí, ktoré dostávali probiotiká.

Výskumníci však nestanovili bezpečnosť probiotických doplnkov pre dojčatá a neexistujú dôkazy, ktoré by naznačovali vhodné dávkovanie pre dojčatá alebo ktoré probiotikum môže fungovať najlepšie.

Ak domáce prostriedky nezaberajú a plynatosť dieťaťa je veľmi zlá, človek by sa mal pred podaním probiotika dieťaťu poradiť s pediatrom.

Dávajte pozor na stravu vášho dieťaťa

Niektoré potraviny môžu spôsobiť žalúdočnú nevoľnosť. Pred zmenou stravy vášho dieťaťa sa určite poraďte so zdravotníckym pracovníkom, ktorý vám odborne poradí. 
Dieťa sa môže nadúvať z rôznych potravín, preto je dôležité, aby ste dbali na to, čím svoje dieťa kŕmite. 
Ak svoje dieťa dojčíte, tiež budete chcieť dbať na svoju stravu. Na druhej strane, niektoré prípravky môžu tiež spôsobiť plynatosť vášho dieťaťa. V takom prípade skúste zmeniť značku. Profesionálny tip: Mnohé kvalitnejšie značky umelých výživ tvrdia, že zabraňujú plynatosti.

Ktoré potraviny spôsobujú dojčeným deťom nadúvanie?

Ako už bolo spomenuté, ak dojčíte svoje dieťa, budete chcieť obmedziť alebo úplne vylúčiť konzumáciu nasledujúcich potravín. Medzi ne patria:

  • Potraviny s vysokým obsahom vlákniny, ako je ovos a otruby.
  • Ovocie, ako sú slivky, hrušky, sušené slivky a broskyne.
  • Citrusové plody, ako sú pomaranče a citróny.
  • Zelená a krížovitá zelenina, ako sú artičoky, ružičkový kel, brokolica, kapusta a špargľa.
  • Škrobové potraviny, ako sú cestoviny a kukurica.
  • Čokoláda, kofeín a sýtené nápoje.
  • Mliečne výrobky.

 

 

Späť do obchodu