Môžu kolagénové doplnky pomôcť pri artritíde?

Obsah:

  • Hydrolyzovaný a nedenaturovaný kolagén
  • Prečo užívať kolagénové doplnky?
  • Čo hovorí výskum
  • Čo by ste ešte mali vedieť

Výskum naznačuje, že môžu byť prospešné pre osteoartrózu a zdravie kostí. Prečítajte si, na čo sa zamerať.

Kolagén je lepidlo, ktoré drží telo pohromade. Tento dôležitý proteín dodáva štruktúru a podporu spojivovým tkanivám vrátane kože, kostí, väzov, šliach a chrupaviek, ktoré chránia vaše kĺby. 

Skladá sa z troch aminokyselín - často z kombinácie glycínu, prolínu a hydroxyprolínu. Typy kolagénu sa líšia v závislosti od toho, ako sú molekuly usporiadané a kde sa kolagén v tele používa. Vedci identifikovali 28 typov kolagénu, ale do výživových doplnkov sa zvyčajne dostáva štyri alebo päť.

  • Typ I - zďaleka najrozšírenejší - sa nachádza v koži, zuboch, kostiach, šľachách a väzoch.
  • Typ II tvorí približne 90 % kolagénu v chrupavkách.
  • Typ III sa nachádza v strednej vrstve kože (dermis), vo svaloch a cievach.
  • Typ IV je tenká vrstva tkaniva podporujúca bunky v obličkách, pľúcach, črevách a očiach.
  • Typ V je vo vlasoch a na povrchu buniek.

Typy I a III sú najlepšie pre kožu; typ II je špecifický pre bolesť kĺbov.

Kolagén typu X, ktorý sa nachádza v kostiach a kĺbových chrupavkách, je potenciálnym biomarkerom osteoartrózy(biologický indikátor, že ide o toto ochorenie). V štúdiách mali ľudia s osteoartrózou (OA) vyššiu pravdepodobnosť vysokej hladiny tohto typu kolagénu.

kolagen na artritidu

Hydrolyzovaný a nedenaturovaný kolagén

Existujú dva hlavné typy kolagénových výživových doplnkov:

  • Hydrolyzovaný kolagén (nazývaný aj kolagénové peptidy alebo hydrolyzát kolagénu). Tento typ kolagénu vaše telo ľahšie vstrebáva a využíva. Často je vo forme prášku a rozpúšťa sa v tekutinách, ako sú smoothies a káva. Kvalita hydrolyzovaného kolagénu do veľkej miery závisí od spôsobu jeho spracovania.
  • Nedenaturovaný kolagén typu II (UC-II). Nedenaturovaný kolagén nebol rozložený alebo vystavený pôsobeniu tepla, kyselín a enzýmov. Takmer vždy sa získava z chrupavky kuracích hrudných kostí, zatiaľ čo hydrolyzovaný kolagén môže pochádzať z rôznych živočíšnych zdrojov vrátane koží, kopýt, kostí a šupín z kráv, ošípaných alebo rýb.

Prečo užívať kolagénové doplnky?

Vaše telo si vytvára kolagén, keď rozkladá bielkoviny, ktoré konzumujete, na aminokyseliny. Problémom je, že tento proces sa s vekom spomaľuje. Kolagénu začína ubúdať vo veku 25 až 30 rokov, po 40. roku života sa stráca približne 1 % ročne. Vo veku 80 rokov má vaše telo už len zlomok kolagénu, ktorý malo v mladosti. Fajčenie, pitie alkoholu, príliš veľa slnka, málo pohybu a spánku tento úbytok urýchľujú. Rovnako ako menopauza a autoinflamačné formy artritídy, ako je reumatoidná artritída a lupus. Telo nielenže vytvára menej kolagénu, ale jeho kvalita nie je taká vysoká ako v mladších telách. Kolagénové doplnky, ktorých ročný obrat v USA dosahuje 2 miliardy dolárov, sa predávajú s cieľom pomôcť obnoviť mladistvo hladkú pokožku a pružné kĺby bez bolesti. Hoci tieto doplnky nie sú fontánou mladosti, majú kozmetické a zdravotné výhody. 

Čo hovorí výskum

Kolagénové doplnky sa skúmali ako liečba mnohých problémov vrátane starnutia pokožky, hojenia rán, OA, RA, zdravia kostí (osteoporózy) a vysokej hladiny cholesterolu. Výsledky väčšiny štúdií boli prinajmenšom mierne pozitívne, hoci niektoré štúdie neboli dostatočne kvalitné.

  • Zdravie kože. Najviac sa o kolagéne hovorí v súvislosti s jeho omladzujúcim účinkom na pokožku. Nedávny prehľad a metaanalýza 19 štúdií, na ktorých sa zúčastnilo viac ako 1 000 ľudí, sa zaoberali kolagénom na zdravie pokožky a hojenie rán a zistili vynikajúce výsledky v oboch prípadoch. Kolagénové doplnky užívané počas troch mesiacov výrazne zlepšili hydratáciu, elasticitu a hustotu pokožky. Mnohé ďalšie štúdie, niektoré z nich staré niekoľko desaťročí, mali podobné zistenia. Jedna randomizovaná kontrolovaná štúdia z roku 2018 porovnávala dennú dávku 1 000 mg kolagénových peptidov s placebom. Po 12 týždňoch mali užívatelia kolagénu nielen pružnejšiu a hydratovanejšiu pokožku, ale aj menej vrások. Deväťdesiatdňová štúdia tekutého rybieho kolagénu zaznamenala rovnako žiarivé výsledky. Žiadna zo štúdií nezaznamenala žiadne vedľajšie účinky, hoci niektorí používatelia kolagénu v reálnom svete sa sťažovali na žalúdočné ťažkosti.
  • Osteoartritída. Kolagén bol podrobne skúmaný ako potenciálny liek na liečbu OA. Kvalita výskumu sa líši, ale väčšina zistení je pozitívna.
    • V jednej malej observačnej štúdii sa zistilo, že hydrolyzovaný kolagén s názvom Promerim výrazne znížil bolesť a stuhnutosť u ľudí s OA kolena. Pacienti však boli sledovaní len jeden mesiac a nebola v nej kontrolná skupina.
    • Robustnejšia randomizovaná štúdia porovnávala 40 mg kolagénu UC-II denne s glukozamínom plus chondroitínom a s placebom. Po šiestich mesiacoch mali ľudia užívajúci UC-II výrazne menšiu bolesť a stuhnutosť a lepšiu funkciu ako ostatné dve skupiny.
  • Analýzou 41 štúdií na zvieratách a ľuďoch vrátane 25 klinických štúdií sa zistilo, že kolagén prospieva OA a napomáha obnove chrupavky bez ohľadu na dávku, typ alebo značku kolagénu.
  • Reumatoidná artritída. Kolagén pôsobí protizápalovo, preto vedci dôvodia, že môže pomôcť RA a iným zápalovým formám ochorenia. Zatiaľ nie sú jasné dôkazy, že to robí, najmä kvôli nedostatku dobre vykonaných štúdií.
  • Osteoporóza. Kosti sú z väčšej časti tvorené kolagénom, ale nie je isté, či kolagén dokáže obnoviť stratené kosti. Aby sa pochybnosti ukončili, ročná randomizovaná kontrolovaná štúdia na viac ako 100 ženách po menopauze s nízkou minerálnou hustotou kostí (BMD) uvádza, že 5 gramov kolagénových peptidov denne významne zvýšilo BMD v chrbtici a hornej časti stehna v porovnaní s placebom. U osôb užívajúcich kolagénové doplnky výrazne klesol aj vysoký krvný tlak.

Čo by ste ešte mali vedieť

Kolagén sa získava z potravín, takže aj keď nedosiahnete veľkolepé výsledky, neuškodí vám. Tu je však niekoľko vecí, ktoré treba zvážiť:

  • Ak ste vegetarián alebo vegán, uvedomte si, že kolagén sa vždy získava zo zvierat. Môžete si kúpiť rastlinné výrobky, ktoré obsahujú živiny potrebné na tvorbu kolagénu, ako je vitamín C a zinok, ale rastliny kolagén neobsahujú.
  • Najlepšie množstvo kolagénu závisí od zdroja, vašej peňaženky a od toho, čo sa snažíte dosiahnuť. Držte sa približne 40 mg UC-II denne; štúdie hydrolyzovaného kolagénu používali 2,5 až 15 gramov denne, ale niektorí odborníci si myslia, že viac môže byť lepšie.
  • Kostný vývar a želatína sú označované za dobré zdroje kolagénu. Kvalita komerčného vývaru z kostí sa však líši a to, čo sa často predáva ako vývar z kostí, ním nemusí byť. (V zozname zložiek by mal byť ocot.) Čistá, neochutená želatína je varená, menej pevná forma kolagénu a jej použitie je náročnejšie.
  • ConsumerLab, nezávislá organizácia, ktorá testuje a hodnotí výživové doplnky, zistila, že väčšina kolagénových výrobkov obsahuje presne to, čo sa uvádza na etikete. Len v jednom sa našla kontaminujúca látka, toxický kov kadmium.
  • Myslite na kolagénové doplnky ako na celoživotný záväzok. S pribúdajúcim vekom vaše telo spotrebúva kolagén rovnako rýchlo alebo rýchlejšie, ako ho dokážete nahradiť. 
Späť do obchodu