Môže ženšen posilniť vaše zdravie?

Obsah:

  • Je ženšen pre vás dobrý?
  • Aké sú potenciálne výhody ženšenu?
  • Je rozdiel medzi ženšenovým čajom a inými formami?
  • Riziká a vedľajšie účinky ženšenu

ženšen

Dva druhy ženšenu pôsobia rôznymi spôsobmi, aby pomohli zlepšiť energiu, imunitu a zdravie srdca

Ženšen je čínska liečivá rastlina, ktorá sa historicky používa v Ázii a získava si popularitu aj inde. Niektorí tvrdia, že dokáže zvýšiť energiu, bdelosť a pamäť, ako aj priaznivo ovplyvniť hladinu cukru v krvi, trávenie, zdravie srdca a imunitné funkcie.

Znie to až príliš dobre na to, aby to bola pravda, však? Poďme sa teda pozrieť bližšie na tieto tvrdenia a dozvedieť sa o ženšene niečo viac od licencovanej akupunkturistky a lekárky tradičnej čínskej medicíny Thuy (Kim) Nguyen, DAOM, LAc.

Je ženšen pre vás dobrý?

Nenechajte sa oklamať slovom "bylina" - ženšen je tiež veľmi silný a mal by sa používať opatrne.

Dva základné druhy liečivého ženšenu sú súčasťou rodu Panax rastlín. Ázijský ženšen (nazývaný aj čínsky alebo kórejský ženšen) je silnejšia verzia. Americký ženšen je miernejší. Obe odrody rastú v horských oblastiach Číny a Severnej Ameriky.

Aké sú potenciálne výhody ženšenu?

Na pochopenie zdravotných tvrdení spojených so ženšenom pomôže poznať niektoré základy čínskej medicíny. Tradičná čínska medicína (TČM) kladie dôraz na wellness a pohodu celého tela. Vníma sa ako doplnok (ale nie ako náhrada) konvenčnej medicíny.

"Tradičná čínska medicína verí, že vo vašom tele sa nachádzajú energie jin a jang," vysvetľuje Dr. Nguyen. "Jang je energizujúci oheň v tele a jin je vyživujúca tekutina."

Tieto dve energie sú prepojené a môžu sa navzájom vyživovať alebo vyčerpávať. Liečba čínskou medicínou sa často zameriava na rovnováhu energií jin a jang v tele - a ženšen môže ovplyvniť obe.

Ázijský ženšen sa označuje za viac jangový, čo znamená, že môže poskytnúť povzbudenie. Americký ženšen je považovaný za mierne viac jinový, ktorý vás upokojuje.

"Ázijský ženšen zvyšuje vašu energiu a vitalitu," hovorí doktorka Nguyenová. "Je to preto, lebo tonizuje alebo posilňuje vašu čchi (chi), čiže energiu životnej sily. V čínskej bylinnej medicíne nazývame ázijský ženšen 'kráľom bylín', pretože tonizuje všetky životne dôležité orgány."

Americký ženšen má mnoho rovnakých hodnôt "životnej sily" ako ázijský ženšen, ale v jemnejšej forme. "Americký ženšen je výživnejší, upokojujúcejší a uvoľňujúcejší ako ázijský ženšen," pokračuje.

Medzi potenciálne zdravotné prínosy ženšenu patria:

  1. Zvyšuje bdelosť a funkciu mozgu

Oba druhy ženšenu môžu pomôcť vášmu mozgu dobre pracovať - len rôznymi spôsobmi, hovorí doktorka Nguyenová.

Účinok ázijského ženšenu, ktorý zvyšuje jang, môže pomôcť zvýšiť bdelosť a sústredenie. (Jedna malá štúdia zahŕňajúca ľudí užívajúcich dávky kórejského červeného ženšenu zaznamenala potenciálne zvýšenie kognitívnych funkcií. Výskumníci tiež uviedli, že je potrebný ďalší výskum).

"Výživný" účinok amerického ženšenu by zasa mohol podporiť pamäť, myslenie a uvažovanie, hovorí Dr. Nguyen. Aj v tomto prípade je však potrebná ďalšia štúdia.

Ženšen sa často kombinuje s inými bylinami v prípravkoch určených na duševnú výkonnosť.

  1. Zlepšuje zdravie srdca a krvný obeh

Energizujúca kvalita ázijského ženšenu môže zvýšiť krvný obeh a zlepšiť zdravie srdca. Vedci sa už dlho zaoberajú potenciálnou hodnotou tejto byliny pri zvládaní zdravotných problémov, ako je vysoký krvný tlak (hypertenzia) a kardiovaskulárna funkcia.

Výsledky štúdií naznačujú potenciál byliny, pokiaľ ide o posilnenie zdravia srdca, ale tento účinok nie je jasne pochopený ani overený.

Existujú aj určité dôkazy, že ženšen môže liečiť erektilnú dysfunkciu (ED), stav, ktorý sťažuje dosiahnutie alebo udržanie erekcie. K ED často prispievajú problémy s prietokom krvi do penisu, takže schopnosť ženšenu zlepšovať krvný obeh môže pomôcť posilniť erekciu.

Ženšen môže byť prospešný aj ako doplnková liečba pre ľudí s anémiou.

  1. Pomáha pri trávení a tvorbe cukru v krvi

Tradičná čínska medicína spája ženšen so zlepšením funkcie sleziny a žalúdka a zlepšením trávenia, tvrdí Dr. Nguyen. (Všimnite si, že v tradičnej čínskej medicíne pojem "slezina" nezodpovedá presne orgánu označovanému rovnakým názvom v konvenčnej medicíne).

Ženšen môže tiež pôsobiť na reguláciu hladiny cukru v krvi, takže je potenciálne užitočný pre ľudí s cukrovkou. Štúdie však priniesli rozporuplné a protichodné výsledky - čo je skutočnosť, ktorá sťažuje skutočné klinické využitie ženšenu.

Ak užívate lieky na zníženie hladiny cukru v krvi, Dr. Nguyen odporúča, aby ste sa pred použitím ženšenu poradili so svojím lekárom vzhľadom na možné komplikácie. Kombinácia ženšenu a liekov znižujúcich hladinu cukru v krvi môže potenciálne príliš znížiť hladinu cukru v krvi. Zatiaľ čo malé poklesy cukru v krvi zvyčajne nepredstavujú problém, veľmi nízka hladina cukru v krvi (hypoglykémia) môže byť nebezpečná.

  1. Pomáha imunitnej funkcii

Súvislosť medzi ženšenom a lepšou funkciou imunitného systému je dlhodobo dobre známa. "Ich čchi-tonizujúci účinok posilňuje vašu schopnosť brániť sa chorobám," hovorí doktorka Nguyenová.

Dodáva, že ázijský ženšen má silnejší účinok na imunitný systém ako americký ženšen. Výskum ukazuje, že užívanie oboch druhov ženšenu môže znížiť pravdepodobnosť prechladnutia. Ak prechladnete, môže byť prechladnutie kratšie a menej závažné.

"Ženšen môže tiež tonizovať pľúca a posilniť ich," pokračuje doktorka Nguyenová. "To môže byť dobré pre ľudí, ktorí majú kašeľ alebo astmu."

  1. Zvyšuje hladinu energie

Ako už bolo spomenuté, predpokladá sa, že najmä ázijský ženšen zvyšuje jangovú energiu v tele a zvyšuje hladinu fyzickej energie.

Ženšen môže mať využitie aj ako bojovník proti únave. Prehľad výskumných štúdií z roku 2021 našiel podporu pre používanie ženšenu na liečbu únavy súvisiacej s rakovinou. (Správa neponúkla odporúčania na dávkovanie a uviedla potrebu ďalšieho výskumu).

Vzhľadom na potenciálnu podporu, ktorú ženšen ponúka, Dr. Nguyen neodporúča používať bylinu s inými stimulantmi (ako je kofeín alebo niektoré lieky). "Kombinovaný účinok môže spôsobiť, že budete príliš podráždení," hovorí.

Je rozdiel medzi ženšenovým čajom a inými formami?

Rôzne formy ženšenu poskytujú rôzne sily byliny. "Ženšenový čaj je najslabšia forma ženšenu," upozorňuje doktorka Nguyenová. "Čistý práškový ženšen v tabletkách je najsilnejšia forma."

Ale aj ženšenový čaj môže byť dosť silný, ak je v čistej práškovej forme alebo vyrobený zo surového ženšenu. Preto sa pred užívaním akéhokoľvek druhu ženšenu poraďte so svojím lekárom.

Riziká a vedľajšie účinky ženšenu

Existujú dôvody, prečo by ste mali byť pri užívaní ženšenu opatrní? Určite. Po prvé, štátny dohľad nad výživovými doplnkami nie je taký prísny ako nad liekmi na predpis alebo voľnopredajnými liekmi dostupnými v lekárňach alebo na pultoch obchodov. Preto je ťažké presne vedieť, akú kvalitu a koncentráciu dostávate.

Takisto je najlepšie byť opatrný, ak:

  • máte vysoký krvný tlak. Ženšen môže u niektorých ľudí zvýšiť krvný tlak.
  • užívate lieky na riedenie krvi. Uvádza sa, že ženšen má protidoštičkové a antikoagulačné vlastnosti. Ak užívate lieky na riedenie krvi, poraďte sa so svojím lekárom predtým, ako začnete ženšen užívať.
  • Máte cukrovku. Ženšen môže príliš znížiť hladinu cukru v krvi, ak užívate lieky na cukrovku.
  • Užívate akékoľvek povzbudzujúce lieky, doplnky stravy alebo iné látky. Kombinácia ženšenu s kofeínom alebo akoukoľvek inou povzbudzujúcou látkou vám môže spôsobiť nervozitu, ťažkosti so zaspávaním alebo dokonca búšenie srdca.

Medzi možné vedľajšie účinky ženšenu patria:

  • Závraty.
  • Bolesť hlavy.
  • Zvýšená tvorba hlienu.
  • Nespavosť.
  • Zníženie hladiny cukru v krvi.
  • Menštruačné zmeny.
  • Nevoľnosť.

Bez ohľadu na váš zdravotný stav Dr. Nguyen neodporúča dlhodobo zotrvávať na akejkoľvek forme ženšenu. Najlepšie je dať telu prestávky vzhľadom na silu byliny a potenciál silných účinkov.

"A pred užívaním akéhokoľvek rastlinného lieku sa poraďte so svojím poskytovateľom," zdôrazňuje. "Rastlinné lieky nie sú to isté ako jedlo. Všetky majú vedľajšie účinky a môžu byť veľmi silné."

 

Späť do obchodu