Môže konzumácia kolagénu zlepšiť vašu pokožku a kĺby?

Obsah:

  • Prečo ľudia jedia a pijú kolagén?
  • Aké druhy kolagénu konzumujeme?
  • Funguje jedenie alebo pitie kolagénu?
  • Záver

Kolagén bol kedysi známy najmä ako injekcia na vyplnenie pier a zjemnenie vrások. Wellness priemysel však našiel chutnejší a menej bolestivý spôsob, ako si ho môžete doplniť. Kolagénové prášky, tyčinky, čokolády, žuvačky a tekuté doplnky a kapsule sú niektoré z produktov, ktoré tvrdia, že podporujú hladinu kolagénu v tele a udržiavajú známky starnutia na uzde.

Ak vás láka táto zdanlivo chutná fontána mladosti, položme si otázku... čo je to kolagén a pomáha jeho konzumácia alebo pitie naozaj vašej pokožke a kĺbom?

kolagen12

Prečo ľudia jedia a pijú kolagén?

Kolagén je lepidlo, ktoré drží vaše telo pohromade. Máme veľa typov kolagénu, ale najviac je ho typu I, ktorý je hlavným štrukturálnym proteínom v koži.

Kolagén typu I dodáva pokožke tvar a pevnosť, ale v polovici 20. rokov sa začína rozkladať rýchlejšie, ako ho vaše telo dokáže nahradiť. Podľa konzultantky, dermatologičky Dr. Anjali Mahto, v tomto veku začína pokožka strácať hrúbku a pevnosť rýchlosťou približne 1,5 % ročne.

Kolagén je už dlho obľúbenou zložkou pleťových krémov, ale existuje otázka, či dokáže preniknúť do epidermy (vonkajšej vrstvy pokožky). Injekčné vpravovanie kolagénu upadlo do nemilosti, pretože nevydrží tak dlho ako niektoré alternatívne výplne a spája sa s komplikáciami, ako sú alergické reakcie.

Kolagén typu II je kľúčovou zložkou chrupavky, ktorá obklopuje kĺby, preto sa tiež tvrdí, že kolagén by mohol pomôcť zlepšiť stavy bolesti kĺbov vrátane artritídy. Dokonca sa povráva, že by mohol pomôcť osobám s defektmi kostí, ktoré by mohli byť spôsobené starnutím.

S cieľom zlepšiť stav kĺbov aj pokožky sa v obchodoch objavuje čoraz viac jedlých výrobkov obsahujúcich kolagén.

Často sa do nich pridávajú arómy a sladidlá, aby boli atraktívnejšie. Môžete si kúpiť aj neochutený kolagénový prášok, ktorý sa mieša do džúsov, smoothies, polievok a dokonca aj do kávy.

Ďalšie výhody

Keďže kolagén tvorí veľkú časť tela, jeho užívanie ako doplnku má množstvo potenciálnych výhod.

Mnohé z nich však neboli dôkladne preskúmané. Iba niekoľko štúdií naznačuje, že kolagénové doplnky môžu fungovať pre:

  • vlasy a nechty
  • celulitída
  • zdravie čriev
  • chudnutie

Celkovo je v týchto oblastiach potrebných viac dôkazov.

Aké druhy kolagénu konzumujeme?

Väčšina kolagénových doplnkov pochádza zo zvierat, najmä z ošípaných, kráv a rýb.

Zloženie doplnkov stravy sa líši, ale zvyčajne obsahujú kolagén typu I, II, III alebo zmes týchto troch typov.

V týchto troch hlavných formách sa môžu nachádzať aj na trhu:

  • Hydrolyzovaný kolagén. Táto forma, známa aj ako hydrolyzát kolagénu alebo kolagénové peptidy, je rozložená na menšie bielkovinové fragmenty nazývané aminokyseliny.
  • Želatína. Kolagén v želatíne je len čiastočne rozložený na aminokyseliny.
  • Surová. V surovej - alebo nedenaturovanej - forme zostáva kolagénová bielkovina neporušená.
    Niektoré výskumy ukazujú, že z nich môže vaše telo najefektívnejšie absorbovať hydrolyzovaný kolagén.

Napriek tomu sa všetky formy kolagénu počas trávenia rozkladajú na aminokyseliny, ktoré sa potom vstrebávajú a používajú na tvorbu kolagénu alebo iných bielkovín, ktoré vaše telo potrebuje .

V skutočnosti nemusíte užívať kolagénové doplnky, aby ste si vyrobili kolagén - vaše telo to robí prirodzene pomocou aminokyselín z akýchkoľvek bielkovín, ktoré zjete.

Napriek tomu niektoré štúdie naznačujú, že užívanie kolagénových doplnkov môže zvýšiť jeho produkciu a ponúknuť jedinečné výhody.

Funguje jedenie alebo pitie kolagénu?

Niektorí odborníci na výživu pozitívne hodnotia kolagénové doplnky. „Za normálnych okolností by som ako odborníčka na výživu odporúčala v prvom rade potraviny a nie výživové doplnky, ale kolagén je výnimkou, pretože väčšina štúdií, ktoré naznačujú jeho prínos, bola vykonaná skôr s výživovými doplnkami než s potravinami,“ hovorí odborníčka na výživu Fiona Hunterová. Dodáva, že výživové doplnky môžu ponúkať kolagén vo forme, ktorú telo ľahšie absorbuje.

Existujú štúdie, ktoré potvrdzujú účinnosť konzumácie hydrolyzovaného kolagénu typu I na zlepšenie charakteristických znakov starnutia pokožky tým, že vyvolávajú tvorbu kolagénu, znižujú vrásky a zlepšujú elasticitu pokožky a zvyšujú hydratáciu a hustotu kolagénu v pokožke.

Ako však vysvetlila Dr. Ophelia Veraitchová, konzultantka v oblasti dermatológie, tieto štúdie nemusia byť úplne spoľahlivé. „Na svete existuje veľmi malý počet silných laboratórií zaoberajúcich sa kožnými kmeňovými bunkami a žiadne z nich nevydalo dokumenty, v ktorých by sa uvádzalo, že požitie kolagénových doplnkov môže viesť k cyklickej tvorbe kmeňových buniek v koži.“ Inými slovami, kolagén sa neintegruje do kmeňových buniek, ktoré budú produkovať kolagén na miestach, kde je potrebný.

Rovnako v súčasnosti existuje len málo výskumov, ktoré by dokazovali, že kolagénové doplnky by mohli zlepšiť bolesti kĺbov.

Mahto k tomu dodáva: „V súčasnosti sa v rámci výskumu v oblasti kolagénových kolagénov používa viacero druhov kolagénu, napr: „Dôkazov o účinnosti konzumácie kolagénu na ľudskú pokožku mimo laboratória je málo, pričom je len málo pevných dôkazov, že prežije trávenie, prejde do krvného obehu a dostane sa do pokožky. Väčšinu štúdií na ľuďoch vykonali ľudia, ktorí výrobky predávajú, takže by mohlo dôjsť k zaujatosti.“

Veraitch pokračuje ďalej a uvádza: „Je to jeden z najväčších záporov v kozmetickom priemysle. Je pravda, že s pribúdajúcim vekom nám ubúda kolagén. Rozkladá sa a my produkujeme menej kolagénu. Ale nanešťastie, požitím kolagénu to ide jedným koncom dnu a druhým von. Tento kolagén neintegrujeme do oblastí, kde sa kolagén stráca.“

Mahto sa pritom nedomnieva, že by kolagénové doplnky boli škodlivé, najmä v dostupných dávkach.

Hoci zdravý životný štýl nemôže zabrániť strate kolagénu, nezdravé životné návyky sú preukázanými faktormi predčasného starnutia pokožky.

Doktor Mahto odporúča jesť pestrú, vyváženú stravu s obmedzeným množstvom cukru, ktorý je spojený s predčasným starnutím pokožky. Odporúča tiež pravidelné cvičenie, používanie opaľovacieho krému a nefajčenie.

Veraitch súhlasí. „Ak by ste mali urobiť jedinú vec na ochranu svojej pokožky a pomôcť svojmu vzhľadu, keď starnete, stačí investovať do dobrého opaľovacieho krému. Môže byť aj lacný, ale stačí sa ním natierať každý deň,“ hovorí.

Záver

Kolagénové doplnky majú niekoľko údajných výhod.

Vedecké dôkazy o používaní kolagénových doplnkov na redukciu vrások a zmiernenie bolesti kĺbov spojených s osteoartrózou sú sľubné, ale sú potrebné kvalitnejšie štúdie.

Kolagénové doplnky neboli príliš skúmané z hľadiska budovania svalov, zlepšovania hustoty kostí a ďalších výhod. Preto je potrebný ďalší výskum vo všetkých oblastiach.

Ak chcete vyskúšať kolagén, môžete si kúpiť doplnky v miestnych špecializovaných obchodoch alebo online, ale nezabudnite sa o tom najprv poradiť so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.

 

 

 

Späť do obchodu