Môže bolesť kolena pochádzať z vášho chrbta?

Obsah:

  • Čo je to prenesená bolesť?
  • Súvislosť medzi bolesťou chrbta a kolena
  • Ako zistiť, či bolesť kolena pochádza z nervov v chrbte
  • Možnosti liečby bolesti kolien

Bolo by vám odpustené, keby ste si mysleli, že bolesť kolena je spôsobená problémom v kolene.

Je to zrejmý predpoklad.

Čo keby sme vám povedali, že bolesť kolena vôbec nemusí byť spôsobená kolenom. V skutočnosti sa často stretávame s ľuďmi, ktorí sa sťažujú na bolesť kolena, ktorá je v skutočnosti prenesenou bolesťou z chrbta.

Inštitút zdravia a sociálnej starostlivosti uvádza, že v rokoch 2017-18 mal problémy s chrbtom každý šiesty človek.

Zaujíma vás, či je vaša bolesť kolena v skutočnosti spôsobená problémom s chrbtom? Potom ste na správnom mieste.

Tu rozoberieme referovanú bolesť kolien z nervov chrbta a aké príznaky by ste si mali všímať. Preskúmame aj niektoré možnosti liečby a manažmentu.

Čo je to prenesená bolesť?

K prenesenej bolesti dochádza vtedy, keď problém v jednej časti tela spôsobuje bolesť v inej časti tela. Stáva sa to preto, lebo bolesť sa šíri po nerve.

Napríklad stlačený nerv v chrbte môže spôsobiť bolesť a iné problémy v nohách.

Aby sa zabezpečila účinná liečba prenesenej bolesti, je potrebné ju správne diagnostikovať. Ak sa naučíte chápať a rozpoznávať súvislosti medzi bolesťou kolien a chrbta, budete môcť lepšie identifikovať skutočný zdroj bolesti kolien.

bolest kolena3

Súvislosť medzi bolesťou chrbta a kolena

Pýtate sa, ako môže problém v chrbtici spôsobovať bolesť v kolene?

Nuž, naše kolená a chrbtica sú prepojené nervami. Svaly, ktoré obklopujú vaše kolená, sú napojené na nervy v dolnej časti chrbta. Príležitostne sa môže stať, že po úraze alebo s pribúdajúcim vekom sa platničky medzi stavcami vydúvajú a tlačia na tieto nervy. Tlak na nerv spôsobuje podráždenie. Miesto, kde pociťujete bolesť, závisí od toho, ktorá platnička je vysunutá.

Nervy, ktoré posielajú vlákna do kolena, sa nachádzajú na druhej, tretej a štvrtej úrovni bedrových stavcov v oblasti dolnej časti chrbta. Keď sa jeden z nervov v tejto oblasti podráždi alebo poškodí, často sa objaví prenesená bolesť v kolene.

Ako zistiť, či bolesť kolena pochádza z nervov v chrbte

Pokiaľ ste si koleno neporanili, vaša bolesť môže v skutočnosti vychádzať z chrbta.

Tu sú štyri príznaky, ktoré môžu naznačovať, že vaša bolesť kolena je spôsobená ochorením chrbtice:

  • Máte bolesti kolena a bolesti chrbta

Ak pociťujete bolesť kolena - či už ako jednorazový výskyt, alebo ako pretrvávajúci problém, venujte čas premýšľaniu o tom, či nepociťujete bolesť aj inde vo vašom tele. Aj keď sa zdá, že tieto dve bolesti spolu nesúvisia, stojí za to si ich všimnúť a prediskutovať ich s odborníkom na chrbticu.

Chrbtové nervy spôsobujúce bolesť kolien sú častejšie u ľudí, ktorí veľa sedia, takže ak pracujete za stolom alebo trávite veľa času v aute alebo v lietadle, stojí za to to preskúmať. Pamätajte, že bolesť chrbta sa nemusí javiť taká silná ako bolesť kolien - dokonca ju môžete pociťovať len ako napnuté svaly.

  • Tvoria sa vám pukliny

Môže to znieť ako zvláštne spojenie, ale pukliny môžu byť v skutočnosti znakom základných problémov s chrbticou. Je to preto, že problém s chrbticou, ktorý spôsobuje bolesť kolien, môže ovplyvňovať aj spôsob, akým stojíte, chodíte a beháte.

Podpästky sú spôsobené tým, že palec na nohe je naklonený do neprirodzeného uhla. To vytvára priestor pre vznik kostných výbežkov (alebo puklín). Tento uhol palca je často spôsobený oslabením svalov.

Z chrbta vedú nervy na vnútornú aj vonkajšiu stranu chodidiel. Keď sa jeden z nich podráždi, môže to ovplyvniť činnosť svalov na chodidlách a spôsobiť ich uvoľnenie, čo vedie k nakloneniu kĺbu palca.

To znamená, že ak máte bolesti kolien a zároveň aj pukliny, oplatí sa preskúmať, či príčinou nemôžu byť nervy v chrbte.

  • Máte napätie v hamstringoch

Ak si naťahujete hamstringy v snahe zmierniť bolesť alebo napätie - ale nefunguje to -, môže byť príčinou problémov nerv v chrbte.

Hamstringy sú skupina svalov, ktoré prebiehajú po zadnej strane stehna.

Nerv L5 prechádza z bedrovej chrbtice po vonkajšom svale hamstringov. Problémy s týmto nervom môžu ovplyvniť koleno dvoma spôsobmi - priamo, keďže podráždenie tohto nervu spôsobuje bolesť v hamstringoch, a nepriamo, keďže vaše kolená budú kompenzovať bolesť zmenou spôsobu pohybu, čo môže spôsobiť poškodenie.

  • Máte slabosť bedrového alebo štvorhlavého svalu

Štvorhlavý sval stehna je skupina svalov, ktoré prebiehajú po prednej strane stehna. Pomáhajú vám pohybovať kolenami a bokmi. Ak majú štvorhlavé svaly problém, môže to mať vplyv na vaše boky a kolená.

Nervy, ktoré ovládajú štvorhlavý sval stehna, tiež vychádzajú z chrbtice. Ak zistíte, že sa u vás prejavuje oslabenie bedrového kĺbu alebo kvadricepsov, môže to byť príznakom problémov s nervami.

Keď problémy v chrbtici spôsobia oslabenie svalov bedrového kĺbu, vaše kolená môžu byť nútené pracovať viac, aby to kompenzovali - čo spôsobuje bolesť.

Možnosti liečby bolesti kolien

Ak pociťujete bolesť kolien, je dôležité zistiť skutočnú príčinu - najmä pred zvažovaním invazívnych postupov, ako je napríklad operácia.

Bolesť kolena príliš často nie je problémom, ale príznakom problému inde.

Rozhovor s fyzioterapeutom alebo konzultantom pre chrbticu je dobrým spôsobom, ako získať posúdenie toho, ako môžu problémy v chrbte spôsobovať bolesť kolena. Po diagnostikovaní príčiny je možné vypracovať plán liečby a zvládania bolesti. Niektoré z možností, ktoré vám môžu byť poskytnuté, zahŕňajú:

  • Fyzioterapia

Fyzikálna terapia, ktorá môže zahŕňať tlak na svalové tkanivo alebo manipuláciu s kĺbmi.

Fyzioterapeut vás tiež môže naučiť cviky, strečingy a stratégie na posilnenie chrbtových svalov, zvládnutie bolesti a pomoc vášmu telu, aby sa pohodlnejšie pohybovalo.

  • Korekcia držania tela

Správne držanie tela znamená, že vaše boky, kolená, chrbát a chodidlá sú v jednej rovine. To môže udržať tlak na nervy v dolnej časti chrbta a stabilizovať dolnú časť tela.

  • Sebaobsluha

Starostlivosť o telo udržiavaním zdravej hmotnosti, fyzickou aktivitou a pravidelným vykonávaním cvičení a strečingov je nevyhnutná.

Dôležité je tiež nechať svoje telo dostatočne odpočívať, aby ste sa vyhli únave alebo preťaženiu.

Niektorí jedinci, ktorí pociťujú bolesť dolnej časti chrbta a kolena, môžu identifikovať spojitosť medzi týmito dvoma stavmi. Bolesť v jednej oblasti môže mať za následok zmeny v držaní tela, chôdzi a pohybe.

Tieto zmeny môžu spôsobiť nezvyčajné zaťaženie iných častí tela a vyústiť do ďalších oblastí nepohodlia. V hre môžu byť určité ochorenia, ako napríklad ischias, artritída a zranenie kolena.

Jedinci s bolesťami dolnej časti chrbta alebo kolena by mali navštíviť lekára, aby sa dozvedeli viac. Lekár môže určiť príčinu ťažkostí a určiť spôsoby, ako znížiť bolesť a zabrániť jej opakovaniu v budúcnosti.

Späť do obchodu