Morský kolagén

 

Obsah:

  • Výhody morského kolagénu
  • Účinnosť morského kolagénu
  • 10 hlavných dôvodov, prečo dopĺňať morský kolagén

 morsky kolagen

Výhody morského kolagénu?

Kolagén je bielkovina prirodzene prítomná v tele. Táto bielkovina, zložená z aminokyselín, existuje v rôznych formách, všeobecne nazývaných typy kolagénu.

Vaša pokožka je zo 75 % tvorená kolagénom, ale po 25. roku života sa syntéza kolagénu znižuje rýchlosťou 1,5 % ročne a po 45. roku života môže hladina kolagénu klesnúť o 30 %.

Kolagén typu I, ktorý je súčasťou našej pokožky, je zároveň aj rybím kolagénom. Nie je preto prekvapujúce, že je pre našu pokožku prospešný. (pružnosť, hydratácia, ...). Pomôže stimulovať tvorbu kolagénu, a tým udržiavať jeho hladinu v tele. Hydrolyzovaný kolagén sa skladá z malých peptidov s nízkou molekulovou hmotnosťou, ktoré sa ľahko vstrebávajú a využívajú v ľudskom tele.

Vo výskume sa opisuje, ako sa uskutočnili početné klinické testy. Preukázali výhody morským kolagénom pre pokožku, pokiaľ ide o jej pružnosť, elasticitu a redukciu mimických vrások. Výskumníci dospeli k záveru, že hydrolyzovaný kolagén je inteligentnou zbraňou v bežnom boji proti nežiaducim, ale citeľným prejavom starnutia (vrásky a jemné linky).

Účinnosť morského kolagénu

Hydrolyzovaný rybí kolagén sa v tele vstrebáva až 1,5-krát účinnejšie a má vyššiu biologickú dostupnosť ako hovädzí alebo bravčový kolagén.

Keďže sa účinnejšie vstrebáva a rýchlejšie sa dostáva do krvného obehu, považuje sa za najlepší zdroj kolagénu na liečebné účely.

Schopnosť morského kolagénu ľahšie sa vstrebávať do nášho tela je spôsobená jeho nižšou molekulovou hmotnosťou a veľkosťou, čo umožňuje, aby sa kolagén vo vyššej miere vstrebával cez črevnú bariéru do krvného obehu a prenášal sa do celého tela. To vedie k syntéze kolagénu v kĺbových tkanivách, kostiach, derme kože a mnohých ďalších dôležitých telesných systémoch. Keďže nemáme tendenciu konzumovať časti rýb obsahujúce kolagén (hlavne kožu a šupiny), najlepším riešením je príprava domáceho rybieho vývaru alebo doplnenie kolagénu.

Odporúčaná denná dávka tohto potravinového doplnku je najmenej 10 gramov. Je preto potrebné uprednostniť hydrolyzovaný kolagén vo forme prášku, a nie v kapsuliach.

Hydrolyzát kolagénu je veľmi dôležitý na udržanie všetkých spojivových tkanív. Tento produkt, ktorý sa často spája s kyselinou hyalurónovou alebo vitamínom C, má významnú úlohu na rôznych úrovniach. Bolo pozorované aj zlepšenie kvality vlasov a nechtov.
Stručne povedané, morský kolagén je prospešný pre vlasy aj pokožku.

Prínosy pre kĺby, zníženie bolesti kĺbov

Ako sme už spomenuli, v priebehu života sa produkcia kolagénu znižuje, čo vedie k starnutiu niektorých častí nášho tela, napríklad kĺbov. Najčastejšími príznakmi sú nedostatočná pružnosť kĺbov, reumatizmus a všeobecne chronické bolesti kĺbov. Kolagén vo forme potravinových doplnkov je riešením, ktoré v strednodobom horizonte umožňuje ľuďom trpiacim osteoartrózou a ohybnosťou kĺbov získať späť kĺbový komfort. Viaceré klinické štúdie preukázali, že hydrolyzát morského kolagénu vďaka dobrej asimilácii vaším ľudským telom priaznivo kompenzuje jeho prirodzené zníženie.
Treba poznamenať, že okrem kolagénu bude mať na váš kĺbový komfort priaznivý vplyv aj kyselina hyalurónová (jeden z najznámejších prírodných potravinových doplnkov) v odporúčanej dennej dávke.

Obnova kostí

Kolagén je bielkovina, ktorá je súčasťou kostí, chrupaviek a iných tkanív u ľudí a zvierat.
V minulosti výskum ukázal, že suplementácia kolagénu vo forme peptidov by mohla priniesť výhody z hľadiska kostí.
Predovšetkým na zdravie kostí prostredníctvom zvýšenej hustoty kostí, ale aj na osteoartrózu prostredníctvom protizápalového účinku.

Cieľom štúdie z roku 2013 bolo objasniť účinky morských kolagénových peptidov na syntézu, kvalitu a mineralizáciu kolagénu.
Záver tejto štúdie o morskom kolagéne dokazuje pozitívny vplyv morského kolagénu na syntézu a kvalitu kolagénu. Výskumníci tiež zistili, že rybí kolagén je užitočný pri mineralizácii matrice buniek syntetizujúcich kosti in vitro.
Neboli vykonané žiadne testy na ľuďoch, avšak poskytuje určité dôkazy o tom, že morský kolagén je biomateriál, ktorý môže pomôcť pri regenerácii chrupaviek a hojení kostí.

Hojenie rán a výhody morského kolagénu

Ak máte škrabanec, odreninu alebo vážnejšie zranenie, kolagén vám pomôže lepšie a rýchlejšie sa zahojiť. Kolagén pomáha telu vytvárať nové spojivové tkanivo, ktoré je nevyhnutné na hojenie rán.

Kolagén typu I je najrozšírenejšou štrukturálnou zložkou kožnej matrice.

Dáva teda zmysel, že viac kolagénu typu I vo vašom tele môže pomôcť rýchlejšiemu hojeniu rán.

Predtým sa predpokladalo, že kolagény sú len štrukturálne lešenia. Teraz vieme, že kolagén a fragmenty odvodené od kolagénu riadia mnohé bunkové funkcie vrátane tvaru a diferenciácie buniek, ich migrácie a syntézy mnohých dôležitých proteínov. Kolagén tiež zohráva zásadnú úlohu vo všetkých fázach hojenia rán: hemostáze, zápale, proliferácii a remodelácii.

Ak sa chcete rýchlejšie hojiť, je preto okrem pestrej stravy jednoznačnou výhodou aj užívanie doplnkov s morským kolagénom v odporúčanej dennej dávke.

Desať aktualizovaných výhod morského kolagénu

Vedeli ste, že schopnosť nášho tela produkovať nový kolagén klesá a existujúci kolagén sa s pribúdajúcim vekom začína rozkladať? Úbytok kolagénu ovplyvňuje pokožku, kĺby a kosti a môže viesť aj k zvýšeným tráviacim problémom, oslabeniu imunitného systému a zvýšenému riziku chronických ochorení. Dobrá správa! Veda dokázala, že suplementácia kolagénu môže chrániť pred týmito účinkami a zvrátiť ich. Morský kolagén, ktorý je kolagénom typu 1, sa vyrába z kolagénových peptidov pochádzajúcich z rýb a má najúčinnejšiu absorpciu zo všetkých typov kolagénu. Morský kolagén pôsobí proti starnutiu, je šetrný k životnému prostrediu a udržateľný, pretože využíva časti rýb, ktoré sa bežne vyhadzujú.

10 hlavných dôvodov, prečo dopĺňať kolagén:

  1. Buduje pevnosť kostí a mohol by zabrániť osteoporóze/osteopénii. Štúdie preukázali, že morské kolagénové peptidy pomáhajú vstrebávaniu vápnika a ďalších minerálov, ktoré sú nevyhnutné pre pevnosť kostí. Nedávno štúdia na ženách po menopauze zistila priaznivý posun v kostných markeroch, čo naznačuje zvýšenú tvorbu kostí a zníženú degradáciu kostí. Štúdia
  2. Zlepšuje pokožku, vlasy a nechty. Zvýšenie hladiny kolagénu typu 1 môže pomôcť vašej pokožke vyzerať pevnejšie, zvýšiť jej hladkosť a pomôcť kožným bunkám, aby sa naďalej normálne obnovovali a regenerovali. Klinické štúdie preukázali, že u pacientov, ktorí dopĺňajú morský kolagén, sa zmenšili vrásky a zlepšila sa hydratácia a pevnosť pokožky. Považujte ho za zázračný prášok proti starnutiu! Štúdia
  3. Stabilizuje hladinu cukru v krvi. Štúdia z roku 2016 zistila trvalo nízke hladiny cirkulujúceho glycínu u ľudí s cukrovkou 2. typu. Dopĺňanie morského kolagénu, ktorý obsahuje vysoké množstvo glycínu, tak môže pomôcť vyrovnať hladinu cukru v krvi, čo je pre diabetikov obzvlášť dôležité.
  4. Zlepšuje metabolizmus. Zvýšený prísun kolagénu môže pomôcť zlepšiť metabolizmus tým, že dodá vašej postave svalovú hmotu a pomôže s premenou základných živín.
  5. Zlepšuje hojenie rán a redukuje jazvy. Dopĺňanie morského kolagénu môže viesť k rýchlejšiemu a úplnejšiemu hojeniu rán. Kolagén ako hlavná zložka dermálnej matrice kože je nevyhnutný na regeneráciu kože po akomkoľvek poranení alebo deformácii kože, ako sú jazvy, vyrážky a popáleniny.
  6. Znižuje zápal a pomáha pri bolestiach kĺbov. Vďaka svojej gélovej, hladkej štruktúre, ktorá pokrýva a drží naše kosti pohromade, nám kolagén umožňuje kĺzať a pohybovať sa bez bolesti. Je dokázané, že pomáha vašim kĺbom ľahšie sa pohybovať, znižuje bolesť často spojenú so starnutím a dokonca znižuje riziko zhoršenia stavu kĺbov.
  7. Podporuje zdravie mozgu. Glycín tvorí približne 20 % aminokyselín v kolagéne. Môže pomôcť zlepšiť spánok a má inhibičné funkcie, ktoré pôsobia proti nadmernému vzrušeniu v mozgu. Vďaka tomu sa vaša myseľ dokáže upokojiť a sústrediť.
  8. Zvyšuje hormóny štítnej žľazy. Kolagén môže pomôcť zvýšiť hladinu hormónov štítnej žľazy jednoduchým vyvážením ostatných bielkovín vo vašom tele. Kolagén pomáha zvyšovať schopnosť pečene premieňať hormóny štítnej žľazy na aktívny hormón štítnej žľazy T3 tým, že znižuje hladinu kortizolu v krvi.
  9. Má antibakteriálne účinky. Nedávny výskum zistil, že peptidové fragmenty obsiahnuté v morskom kolagéne majú antibakteriálne vlastnosti. Konkrétne sa zistilo, že kolagencín, peptid pochádzajúci z kolagénu, brzdí rast infekcií a baktérií spôsobujúcich ochorenia.
  10. Dlhodobá liečba perorálne podávanými špecifickými bioaktívnymi kolagénovými peptidmi vedie k zlepšeniu celulitídy a má pozitívny vplyv na zdravie pokožky. Štúdia zistila, že dôsledné dopĺňanie počas šiestich mesiacov viedlo k zreteľnému zlepšeniu vzhľadu pokožky u žien trpiacich miernou celulitídou. Štúdia

Kolagén je tiež vynikajúcim zdrojom bielkovín na reguláciu hmotnosti. Kolagén je čistý zdroj bielkovín, ktorý neobsahuje žiadne sacharidy, cukor ani tuk. Denný príjem morského kolagénu môže pomôcť potlačiť chuť do jedla tým, že udrží pocit sýtosti dlhšie, a tým pomáha podporovať chudnutie. Ak sa snažíte „zvýšiť“ príjem bielkovín, odporúčame vám primiešať do kolagénu odmerku srvátkového alebo vegánskeho proteínu.

 

 

Späť do obchodu