Kamene v močovom mechúre

 

 Obsah:

  • Čo sú to kamene v močovom mechúre?
  • Príznaky a príčiny močových kamenov
  • Diagnostika a testy močových kamenov
  • Manažment a liečba močových kamenov
  • Prevencia močových kamenov
  • Vyhliadky/prognóza močových kamenov
  • Záver

 Kamene v močovom mechúre

Kamene v močovom mechúre sú stvrdnuté zhluky minerálov, ktoré sa tvoria v močovom mechúre. Vznikajú, keď moč zostáva v močovom mechúre dlhý čas. Najčastejším príznakom je bolesť brucha, ale môžu spôsobovať aj problémy s močením. Ak nemôžete kameň z močového mechúra vypustiť, urológ ho môže rozbiť alebo odstrániť.

Čo sú to kamene v močovom mechúre?

Kamene v močovom mechúre sú stvrdnuté zhluky minerálov, ktoré sa tvoria v močovom mechúre (orgán, ktorý zadržiava moč). Zvyčajne sa tvoria, keď časť moču (moč) zostane v močovom mechúre po použití toalety.

Malé kamene v močovom mechúre si nemusíte všimnúť. Môžu opustiť vaše telo pri močení bez akýchkoľvek príznakov. Väčšie kamene v močovom mechúre môžu byť také bolestivé, že vám môže byť zle od žalúdka, nemôžete močiť a máte iné príznaky, napríklad krvavý moč. Ak máte príznaky kameňov v močovom mechúre vrátane silnej bolesti, ťažkostí s močením a iných zhoršujúcich sa príznakov, choďte na najbližšiu pohotovosť.

Ako časté sú kamene v močovom mechúre?

Len približne 5 % všetkých kameňov, ktoré sa môžu vytvoriť v močovom systéme, sú kamene v močovom mechúre.

Príznaky a príčiny močových kamenov

Aké sú príznaky kameňov v močovom mechúre?

Drobné kamene v močovom mechúre vám môžu prechádzať bez zjavných príznakov. Veľké kamene v močovom mechúre môžu dráždiť váš močový mechúr a spôsobovať intenzívnu bolesť, krvácanie a ťažkosti s močením. Príznaky a symptómy väčšieho kameňa v močovom mechúre môžu zahŕňať:

  • Zmeny farby vášho moču. Váš moč môže vyzerať zakalený alebo tmavý. V moči môžete vidieť aj krv (hematúria).
  • Časté nutkanie na močenie. Môžete mať pocit, že vždy potrebujete ísť na toaletu, aj keď ste práve odišli.
  • Bolesť. Je bežné, že pri močení pociťujete bolesť alebo pálenie (dyzúria). Môžete tiež pociťovať bolesť, ktorá prichádza a odchádza v podbrušku (bruchu), v penise alebo semenníkoch.
  • Zastavovanie a začínanie pri močení. Môžete mať problém začať močiť a udržať silný tok, aj keď naozaj potrebujete ísť. Niekedy sa prúd moču zastaví a začne (prerušované močenie).
  • Infekcie močových ciest. Kamene v močovom mechúre často spôsobujú infekcie močových ciest. Medzi príznaky infekcie močových ciest patrí časté, bolestivé močenie. Váš moč môže byť tiež zakalený a zapáchať.

Aké sú bežné príčiny vzniku kameňov v močovom mechúre?

Kamene v močovom mechúre sa tvoria, keď moč zostáva v močovom mechúre príliš dlho. Odpadové produkty, ktoré opúšťajú vaše telo - soľ, draslík, bielkovinové odpadové produkty a podobne - sa zhlukujú (koncentrujú) a vytvárajú tvrdé kryštály. K tomuto procesu najčastejšie dochádza, keď pri močení nemôžete úplne vyprázdniť močový mechúr.

Riziko vzniku kameňov v močovom mechúre zvyšuje niekoľko stavov a faktorov, vrátane:

  • Augmentačná cystoplastika (zväčšenie močového mechúra). Počas zákroku zväčšenia močového mechúra chirurg použije tkanivo z vášho čreva (čriev) na zväčšenie vášho močového mechúra a zlepšenie jeho fungovania. Niekedy môže tento zákrok spôsobiť hromadenie moču vo vašom močovom mechúre.
  • Divertikuly močového mechúra. Divertikuly sú vrecká alebo jaskynné otvory, ktoré sa môžu objaviť v dutých orgánoch, ako sú vaše črevá alebo močový mechúr. Môžu zadržiavať moč a sťažovať úplné vyprázdnenie močového mechúra. Divertikuly močového mechúra sa môžu objaviť pri narodení (vrodené) alebo vzniknúť neskôr v živote v dôsledku ochorenia alebo zväčšenej prostaty.
  • Cystokéla (poklesnutý močový mechúr). U niektorých ľudí sa cystokéla vytvorí po pôrode. Podporné väzy a svaly, ktoré držia močový mechúr, sa roztiahnu a oslabia. To umožňuje pokles močového mechúra do pošvy, čo môže blokovať tok moču.
  • Dehydratácia. Pitie vody a iných tekutín pomáha riediť minerály v moči a vyplavovať močový mechúr. Nedostatočné pitie tekutín môže spôsobiť hromadenie minerálov a viesť ku vzniku kameňov v močovom mechúre.
  • Zväčšená prostata. Prostata sa môže vekom zväčšovať u mužov a ľudí, ktorým bol pri narodení priradený mužský pohlavný orgán. Toto zväčšenie môže čiastočne zablokovať močovú trubicu (trubicu, ktorou moč opúšťa močový mechúr a telo). Dodatočný tlak potrebný na močenie môže sťažiť úplné vyprázdnenie močového mechúra.
  • Obličkové kamene. Kamene v močovom mechúre sú podobné obličkovým kameňom. Niekedy obličkový kameň putuje z obličky do močového mechúra. Ak obličkový kameň prejde do močového mechúra, zvyčajne ho môžete vymočiť. Veľmi zriedkavo však môže kameň uviaznuť v močovom mechúre a zväčšiť sa.
  • Neurogénny močový mechúr. O neurogénnom močovom mechúre hovoríme vtedy, keď poškodenie nervov v dôsledku poranenia miechy, mozgovej príhody, vrodenej anomálie (napr. rázštep chrbtice) alebo iného ochorenia či stavu ovplyvňuje fungovanie vášho močového mechúra a umožňuje vám močiť. Ľudia s neurogénnym močovým mechúrom často potrebujú na vyprázdňovanie močového mechúra tenkú, ohybnú hadičku (močový katéter). Niekedy však katétre nedokážu odviesť všetok moč z vášho močového mechúra.
  • Zdravotnícke pomôcky. Zdravotnícke pomôcky, ktoré sa zavádzajú do močového mechúra (napríklad katétre), môžu spôsobiť vznik kameňov v močovom mechúre. Kamene v močovom mechúre môžu vzniknúť z kryštálov, ktoré sa vytvoria na pomôcke. Zvyčajne sa to stáva len vtedy, ak pomôcka zostane vo vašom tele dlhšie, ako odporúča poskytovateľ.

Sú kamene v močovom mechúre nákazlivé?

Nie, kamene v močovom mechúre nie sú nákazlivé. Nie sú to sexuálne prenosné a nemôžete ich preniesť na inú osobu.

Koho sa kamene v močovom mechúre týkajú?

Kamene v močovom mechúre môže dostať ktokoľvek, ale pravdepodobnosť ich vzniku je vyššia u mužov a ľudí, ktorým bol pri narodení priradený mužský pohlavný orgán  vo veku nad 50 rokov.

Približne polovica ľudí s AMAB nad 50 rokov má benígnu hyperpláziu prostaty (BPH). BPH spôsobuje zväčšenie vašej prostaty. Prostata je veľká asi ako golfová loptička a počas orgazmu produkuje časť tekutiny v semene (ejakuláte). Zväčšená prostata môže sťažovať úplné vyprázdnenie močového mechúra pri močení. Keď moč zostane v močovom mechúre príliš dlho, môžu sa vytvoriť kamene.

Kamene sa vo vašom močovom mechúre s väčšou pravdepodobnosťou vytvoria aj vtedy, ak:

  • máte poškodený nerv, ktorý ovplyvňuje váš močový mechúr, napríklad po poranení miechy.
  • ste podstúpili špecifický typ operácie močového mechúra, napríklad augmentačnú cystoplastiku.
  • máte obličkový kameň, ktorý nemôže opustiť váš močový mechúr.

Diagnostika a testy močových kamenov

Ako sa diagnostikujú kamene v močovom mechúre?

Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti:

  • Vyšetrí vašu anamnézu.
  • Položí vám otázky týkajúce sa vašich príznakov.
  • Vykoná fyzikálne vyšetrenie.

Môže tiež nariadiť testy, ktoré pomôžu potvrdiť diagnózu kameňov v močovom mechúre.

Aké testy sa vykonávajú na diagnostiku kameňov v močovom mechúre?

Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti môže nariadiť nasledujúce testy, ktoré pomôžu diagnostikovať kamene v močovom mechúre:

  • Vyšetrenie moču (analýza moču). Počas vyšetrenia moču budete močiť do špeciálneho pohára. Váš poskytovateľ pošle vzorku do laboratória, kde ju technici skontrolujú na prítomnosť malých kameňov v močovom mechúre. Taktiež skontrolujú vašu vzorku na prítomnosť príznakov infekcie močových ciest alebo krvi.
  • Zobrazovacie testy. Váš poskytovateľ vám môže nariadiť počítačovú tomografiu (CT), röntgenové vyšetrenie a/alebo ultrazvuk, aby videl jasné snímky vášho močového mechúra. Tieto vyšetrenia ukážu veľkosť, tvar a umiestnenie kameňov vo vašom močovom mechúre.
  • Cystoskopiu. Váš poskytovateľ vám cez močovú trubicu do močového mechúra zavedie dlhú, ohybnú, osvetlenú trubicu veľkosti ceruzky s kamerou na konci (cystoskop), aby vyhľadal kamene.

Manažment a liečba močových kamenov

Ako sa zbaviť kameňov v močovom mechúre?

Kamene v močovom mechúre zvyčajne musí odstrániť urológ. Urológ je lekár, ktorý sa špecializuje na stavy, ktoré postihujú močový systém a mužský a ženský reprodukčný systém. Možnosti liečby kameňov v močovom mechúre zvyčajne zahŕňajú:

  • Cystolitopexia. Počas tohto minimálne invazívneho zákroku váš lekár zavedie do močového mechúra cez močovú trubicu cystoskop, aby lokalizoval kameň v močovom mechúre. Potom pomocou lasera alebo vysokofrekvenčných zvukových vĺn (ultrazvuk) rozbije kameň na menšie časti. Následne prepláchne váš močový mechúr tekutinou, aby odstránil menšie kúsky.
  • Chirurgický zákrok. Ak je kameň vo vašom močovom mechúre obzvlášť veľký, na jeho odstránenie môže byť potrebná otvorená operácia. Urológ vám ostrým nožom (skalpelom) urobí malý rez (incíziu) v bruchu a kameň odstráni. Ak je váš kameň spôsobený benígnou hyperpláziou prostaty, urológ vám môže odstrániť aj tkanivo prostaty, ktoré blokuje močovú trubicu.

Ako sa prirodzene liečia kamene v močovom mechúre?

Ak máte v močovom mechúre malý kameň, môžete ho prirodzene vylúčiť zvýšením množstva vypitých tekutín. Kamene v močovom mechúre však často vznikajú preto, že moč zostáva v močovom mechúre príliš dlho. Pitie väčšieho množstva tekutín nemusí pomôcť.

Čo rýchlo rozpúšťa kamene v močovom mechúre?

Je veľmi zriedkavé, že sa vám podarí kameň v močovom mechúre rozpustiť. Závisí to od toho, z akých materiálov je kameň vyrobený, a môže to trvať dlho.

Ako skoro po liečbe sa budem cítiť lepšie?

Väčšina ľudí sa zotaví týždeň alebo dva po cystolitoplastike alebo operácii.

Prevencia močových kamenov

Dá sa kameňom v močovom mechúre predchádzať?

Kameňom v močovom mechúre sa nemusí dať predísť. Riziko však môžete znížiť pitím veľkého množstva vody. Voda zrieďuje minerály v moči, takže je menej pravdepodobné, že sa budú zhlukovať a vytvárať kamene v močovom mechúre. O tom, koľko vody by ste mali denne vypiť, sa poraďte so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.

Ak máte viac ako 50 rokov a máte zväčšenú prostatu, je dobré poradiť sa so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. Môže vám odporučiť špecifické techniky alebo lieky, ktoré vám pomôžu vyprázdniť močový mechúr.

Riziko vzniku niektorých typov kameňov môžete znížiť aj úpravou stravy alebo užívaním špecifických liekov.

Vyhliadky/prognóza močových kamenov

Čo môžem očakávať, ak mám kamene v močovom mechúre?

Niektoré malé kamene v močovom mechúre môžu odísť z tela pri močení bez liečby - nemusíte mať ani žiadne viditeľné príznaky. Ale väčšinu kameňov v močovom mechúre, ktoré samé neprejdú, môže urológ odstrániť pomocou minimálne invazívneho zákroku alebo operácie. Pri správnej liečbe kamene v močovom mechúre nespôsobujú dlhodobé zdravotné problémy.

Bez liečby môžu kamene v močovom mechúre spôsobiť bolesť, ťažkosti s močením, krvácanie a infekciu. Ak máte ochorenie - napríklad BPH - ktoré zvyšuje pravdepodobnosť vzniku kameňov v močovom mechúre, poraďte sa so svojím lekárom. Ak nebudete liečiť príčinu, kamene v močovom mechúre sa môžu tvoriť znova.

Kedy sa môžem vrátiť do práce/školy?

Väčšina ľudí sa môže vrátiť do práce, školy a k iným bežným činnostiam niekoľko dní po absolvovaní liečby kameňov v močovom mechúre.

Ako sa mám o seba starať?

Nasledujúce tipy vám môžu pomôcť priniesť úľavu, ak máte príznaky kameňov v močovom mechúre:

  • Pite veľa tekutín. Pitie veľkého množstva vody, čaju alebo kávy môže pomôcť odstrániť malé kamene z močového mechúra. Váš moč by mal byť číry alebo bledožltý. Ak je váš moč tmavožltý, nepijete dostatok tekutín.
  • Nesteroidné protizápalové lieky (NSAID). NSAID pomáhajú zmierniť bolesť. Nie každý môže NSAID užívať, preto je dobré sa pred ich užívaním poradiť so svojím lekárom.
  • Užívajte lieky proti nevoľnosti. Bolesť kameňov v močovom mechúre môže niekedy spôsobiť nevoľnosť a vracanie

Čo nemôžem jesť/piť, ak mám kameň v močovom mechúre?

Niektoré potraviny a nápoje môžu zvýšiť pravdepodobnosť vzniku kameňov v močovom mechúre. Patria medzi ne výrobky, ktoré obsahujú veľa sodíka (soli) a cukrov. Aby ste predišli vzniku kameňov v močovom mechúre, je dobré sa im vyhýbať:

  • Spracované potraviny.
  • Rýchlemu občerstveniu.
  • Konzervované polievky a zelenina.
  • Mäso na obed.
  • Sóda.

Aký je rozdiel medzi obličkovými kameňmi a kameňmi v močovom mechúre?

Obličkové kamene sa tvoria v jednej alebo v oboch obličkách. Vaše obličky sú súčasťou močového systému. Filtrujú vašu krv a produkujú moč.

Kamene v močovom mechúre sa tvoria vo vašom močovom mechúre.

Záver

Kamene v močovom mechúre môžu spôsobovať mierne alebo žiadne príznaky, alebo môžu spôsobovať frustrujúce alebo obťažujúce príznaky, ako sú ťažkosti s močením a silná bolesť. Problémy s chodením na toaletu môžu byť trochu nepríjemné. Ak však začnete pozorovať príznaky kameňov v močovom mechúre, je dobré poradiť sa so svojím lekárom. Kamene v močovom mechúre začínajú ako malé a môžu sa zväčšovať a robiť väčšie problémy. Poskytovateľ môže riešiť aj všetky zdravotné problémy, ktoré môžu kamene v močovom mechúre spôsobovať. Liečba môže pomôcť zabrániť opätovnému vzniku kameňov v močovom mechúre.

 

Späť do obchodu