Obsah:
- Výhody medu
- História medu
- Je med trvalo udržateľný?
- Vlastnosti medu
- Riziká medu
- Záver
Med je sladká tekutina, ktorú včely vyrábajú z nektáru z kvetov. Ľudia na celom svete už tisíce rokov oslavujú zdravotné účinky medu.
Med je k dispozícii surový alebo pasterizovaný a v rôznych farebných stupňoch. V priemere obsahuje približne 80 % cukru. Ľudia vyberajú med z úľa a priamo ho plnia do fliaš, takže môže obsahovať aj stopové množstvá kvasiniek, vosku a peľu.
Niektoré štúdie zistili, že konzumácia surového medu môže pomôcť pri sezónnych alergiách, a iné dospeli k záveru, že med môže pomôcť pri hojení rán.
V tomto článku sa venujeme mnohým možnostiam využitia medu vrátane jeho výživových vlastností a niektorých rizík, ktoré treba zvážiť.
Výhody medu
Hojenie rán a popálenín
V prehľade z roku 2015 sa zistilo, že med môže pomáhať pri hojení popálenín, a v štúdii z roku 2017 sa zistilo, že proteín defenzín-1 v mede podporuje hojenie rán.
Predchádzajúca štúdia zistila, že aplikácia medicínskeho medu na miesto infekcie nemala žiadnu výhodu oproti podávaniu antibiotík - a aplikácia medu v skutočnosti zvyšovala riziko infekcie u ľudí s cukrovkou.
Stojí za zmienku, že mnohé výrobky, ako sú krémy na tvár, dezodoranty a šampóny, obsahujú med v rôznom množstve.
Mnohé kozmetické prípravky na báze medu sa dajú kúpiť online.
Prevencia refluxu kyseliny
Med môže pomôcť odvrátiť reflux kyseliny.
V prehľade zdravotných účinkov medu z roku 2017 sa navrhuje, že med môže pomôcť vystužiť pažerák a žalúdok, čím sa pravdepodobne zníži tok žalúdočnej kyseliny a nestrávenej potravy smerom nahor. Tento návrh však nebol podložený klinickým výskumom.
Vzostupný tok žalúdočnej kyseliny môže viesť ku gastroezofageálnej refluxnej chorobe, ktorá môže zahŕňať zápal, reflux kyseliny a pálenie záhy.
Boj proti infekciám
Prehľad z roku 2018 zistil, že manukový med môže zabíjať baktérie, pretože obsahuje vlastnosti, ako je peroxid vodíka a proteíny defenzín-1. Autori dospeli k záveru, že manukový med môže mať väčšiu antibakteriálnu aktivitu ako iné druhy medu.
Štúdia z roku 2016 rovnako potvrdila antibakteriálne účinky manukového medu.
Zmiernenie príznakov prechladnutia a kašľa
Štúdia z roku 2012 zistila, že med bol účinnejší ako placebo pri znižovaní detského kašľa počas noci.
O dva roky neskôr ďalšia štúdia hodnotila, či roztok medu a mlieka dokáže liečiť akútny kašeľ u detí. Autori dospeli k záveru, že roztok sa ukázal byť prinajmenšom rovnako účinný ako dva voľnopredajné výrobky predávané na tento účel.
Liečebné použitie
V prehľade z roku 2012 sa zdôrazňuje, že v ajurvédskej medicíne sa med používa na liečbu nasledujúceho širokého spektra chorôb, ochorení a zranení - či už sa zmieša s inými prostriedkami a konzumuje, alebo sa aplikuje na pokožku.
- čkanie
- stres
- slabosť
- pomočovanie a časté močenie
- zápach z úst
- účinky kocoviny
- bolesti pri prerezávaní zubov u detí starších ako 1 rok
- ekzém a dermatitída
- popáleniny, rezné rany a poranenia
- kašeľ a astma
- poruchy spánku
- problémy so zrakom
- žalúdočné vredy
- hnačka a dyzentéria
- zvracanie
- vysoký krvný tlak
- obezita
- žltačka
- artritída
Klinické štúdie mnohé z týchto použití nepotvrdili. Avšak v roku 2017 sa v recenzii odporúčal med ako liečba rôznych kožných ochorení, pričom sa uvádzali antibakteriálne, antivírusové, protizápalové a antioxidačné vlastnosti medu.
História medu
Med bol po stáročia základom liečebných postupov na celom svete. Praktici tradičnej ajurvédskej medicíny napríklad zistili, že med je účinný pri liečbe rán a rôznych nerovnováh v tele.
Je med trvalo udržateľný?
Výroba medu môže mať negatívny vplyv na životné prostredie. Štúdie ukazujú, že včelárstvo môže zaviesť veľké populácie včiel medonosných do oblastí, kde nie sú pôvodné, a to môže potlačiť opeľovanie pôvodnými druhmi včiel.
Ďalšie výskumy upozorňujú na následné negatívne účinky na celé ekosystémy vrátane rastlín.
Podľa prehľadu z roku 2020 môžu priemyselné postupy včelárenia prispievať aj k rozpadu včelstiev a celkovému poklesu populácií včiel.
V ďalšej štúdii uverejnenej v tom istom roku sa zdôrazňuje, že zvýšenie celkovej populácie včiel je rozhodujúce pre udržateľný rozvoj.
Západná včela medonosná nie je pôvodná, dostala sa sem s kolonistami v 17. storočí. Včely medonosné môžu predstavovať hrozbu pre približne 4 000 pôvodných druhov včiel v krajine. Z tohto dôvodu sa včely medonosné v mnohých chránených oblastiach nezavádzajú.
Vlastnosti medu
Jedna polievková lyžica medu obsahuje:
- 64 kalórií,
- 17,2 gramov (g) cukru a žiadnu vlákninu, tuk ani bielkoviny.
Med má mierne kyslé priemerné pH 3,9 a výskumy naznačujú, že táto kyslosť môže pomôcť zabrániť rastu baktérií.
Treba poznamenať, že presné fyzikálne vlastnosti medu závisia od flóry, ktorá sa na jeho výrobu používa.
Pri skladovaní vo vzduchotesnej nádobe med nemá dátum spotreby.
Diéta
Sladkosť medu z neho môže robiť ideálnu náhradu cukru a výskumy naznačujú, že používanie medu namiesto pridávania cukru môže prospievať ľuďom s cukrovkou.
Je dôležité si uvedomiť, že med sa považuje za pridaný cukor a poskytuje nadbytočné kalórie bez výživového prínosu.
Strava s vysokým obsahom pridaných cukrov môže viesť k zvýšenej telesnej hmotnosti, čo so sebou prináša riziko vysokého krvného tlaku a cukrovky.
Riziká medu
Med je forma cukru, takže jeho príjem by mal byť mierny.
Asociácia srdca (AHA) odporúča, aby ženy z pridaných cukrov získali najviac 100 kalórií denne a muži najviac 150 kalórií denne z tohto zdroja. To predstavuje približne 6 čajových lyžičiek pre ženy a 9 čajových lyžičiek pre mužov.
Ďalším rizikom je botulizmus. Podľa výskumov baktérie, ktoré spôsobujú toto závažné ochorenie, môžu kontaminovať med a približne 20 % prípadov detského botulizmu pochádza zo surového medu.
Záver
Praktickí lekári na celom svete používajú med ako liek už viac ako 5 000 rokov.
Niektoré klinické výskumy ukazujú, že med môže pomáhať pri hojení rán a popálenín, v boji proti infekciám a zmierňovať príznaky prechladnutia a chrípky.
Človeku môže prospieť aj používanie medu ako náhrady cukru, a to s mierou.
Je dôležité mať na pamäti, že zdravé celkové stravovacie návyky sú kľúčom k prevencii chorôb a podpore pohody.
Hoci jednotlivé potraviny môžu mať určité účinky, je dôležité zamerať sa na konzumáciu pestrej, vyváženej stravy.