Obsah:
- Luteín a zeaxantín sú silné antioxidanty
- Luteín a zeaxantín podporujú zdravie očí
- Luteín a zeaxantín môžu chrániť pokožku
- Doplnky stravy s luteínom a zeaxantínom
- Možné vedľajšie účinky a bezpečnosť luteínu a zeaxantínu
- Potravinové zdroje luteínu a zeaxantínu
- Záver
Luteín a zeaxantín sú silné antioxidanty, ktoré podporujú zdravie očí. Niektoré druhy ovocia a zeleniny, napríklad kapusta, obsahujú viac luteínu ako samotná mrkva.
Luteín a zeaxantín sú dva dôležité karotenoidy, čo sú pigmenty produkované rastlinami, ktoré dodávajú ovociu a zelenine žltý alebo červenkastý odtieň.
Oba sú tiež silnými antioxidantmi, majú celý rad zdraviu prospešných účinkov a sú najznámejšie tým, že podporujú zdravie očí.
Tento článok sa zaoberá výhodami luteínu a zeaxantínu, dávkovaním doplnkov, bezpečnosťou a zdrojmi potravín.
Luteín a zeaxantín sú silné antioxidanty
Luteín a zeaxantín sú silné antioxidanty, ktoré bránia vaše telo pred nestabilnými molekulami spôsobujúcimi oxidačný stres.
V nadmernom množstve môžu voľné radikály poškodiť vaše bunky a prispieť k starnutiu a oxidačnému stresu. V prehľadez roku 2022 sa zistilo, že oxidačný stres môže viesť k progresii:
- neurodegeneratívnych ochorení, ako je Alzheimerova choroba
- ochorenia srdca
- chronické ochorenie obličiek
- rakoviny
- cukrovky 2. typu
- obezita
Ďalšie charakteristiky z prehľadu karotenoidov z roku 2020 zahŕňajú:
- protizápalový prostriedok
- posilňujú imunitný systém
- zvyšovanie hustoty kostí
Luteín môže tiež pomôcť predchádzať nealkoholovému tukovému ochoreniu pečene (NAFLD). V štúdiách na ľuďoch aj na zvieratáchDôveryhodný zdroj, bol luteín spojený s nižším stupňom:
- NAFLD
- celkového cholesterolu
- akumuláciou lipidov
ZHRNUTIE
Luteín a zeaxantín sú dôležité antioxidanty, ktoré chránia bunky pred voľnými radikálmi a oxidačným stresom.
Luteín a zeaxantín podporujú zdravie očí
Luteín a zeaxantín sú potravinové karotenoidy, ktoré sa hromadia v sietnici a ľudskej šošovke, najmä v oblasti makuly, ktorá sa nachádza v zadnej časti oka.
Makula je nevyhnutná pre videnie. Luteín a zeaxantín sú v tejto oblasti dôležitými antioxidantmi, ktoré chránia oči pred škodlivými voľnými radikálmi. V roku 2020 sa vo výskumnom prehľade zistilo, že neutralizácia týchto voľných radikálov v priebehu času môže chrániť sietnicu pred poškodením spôsobeným fotografovaním.
Luteín môže pôsobiť aj ako prirodzený blok proti slnečnému žiareniu tým, že absorbuje prebytočnú svetelnú energiu. Podľa minulých výskumov sa predpokladá, že chráni oči najmä pred škodlivým modrým svetlom .
Nižšie sú uvedené niektoré stavy, pri ktorých môžu luteín a zeaxantín pomôcť:
- Vekom podmienená makulárna degenerácia (VPMD): Konzumácia luteínu a zeaxantínu môže chrániť pred progresiou VPMD do slepoty.
- Sivý zákal: Katarakta je zakalená škvrna na prednej strane oka. Konzumácia potravín bohatých na luteín a zeaxantín môže spomaliť ich tvorbu.
- Diabetická retinopatia: V štúdiách o diabete naľuďoch aj na zvieratách sa ukázalo, že užívanie luteínu a zeaxantínu zlepšuje funkciu sietnice.
- Odlúčenie sietnice: Podľa prehľadu z roku 2019 výskum na zvieratách zistil lepšiu ochranu sietnice pri suplementácii luteínom .
- Uveitída: Uveitída je zápalové ochorenie v strednej vrstve oka. Výskumpotvrdzuje, že luteín môže pomôcť znížiť zápal a oxidačný stres v uvei.
Výskum podporujúci používanie luteínu a zeaxantínu v oblasti zdravia očí je sľubný, ale pred vyvodením záverov o ich použití je potrebný ďalší výskum.
ZHRNUTIE
Luteín a zeaxantín môžu pomôcť zlepšiť alebo znížiť progresiu mnohých očných ochorení, ale výskum v tejto oblasti je obmedzený.
Luteín a zeaxantín môžu chrániť pokožku
Luteín a zeaxantín sa nachádzajú v tkanive ľudskej kože. Štúdie naznačujú, že ich antioxidačné účinky umožňujú chrániť pokožku pred škodlivým ultrafialovým (UV) žiarením.
Klinická štúdia z roku 2020Dôveryhodný zdrojzmiešaného karotenoidového doplnku zistila zvýšenie hladiny karotenoidov v pokožke v liečenej skupine. Výskumníci tiež pozorovali zvýšenú ochranu pred erytémom vyvolaným UVB žiarením (spálenie od slnka) a pigmentáciou vyvolanou UVA žiarením (hyperpigmentácia kože).
V ďalšej klinickej pilotnej štúdii z roku 2020 sa u žien po menopauze, ktoré konzumovali 85 g manga Ataulfo - zdroja luteínu a zeaxantínu - po 12 týždňoch pozorovalo zlepšenie vrások na tvári. V štúdii sa uvádza, že mango je bohaté na betakarotén a ďalšie karotenoidy.
ZHRNUTIE
Luteín a zeaxantín pôsobia ako podporné antioxidanty v pokožke. Môžu ju chrániť pred poškodením slnkom a môžu pomôcť zlepšiť vzhľad vrások.
Doplnky stravy s luteínom a zeaxantínom
Luteín a zeaxantín sa odporúčajú ako doplnky stravy na prevenciu straty zraku alebo očných ochorení. Tieto doplnky sú obľúbené najmä medzi staršími ľuďmi, ktorí sa obávajú o zhoršujúce sa zdravie očí.
Aj ostatní ľudia môžu mať prospech z doplnkov s luteínom a zeaxantínom, pretože podľa výskumuDôveryhodný zdroj je príjem karotenoidov v potrave často nízky. Vaše telo si luteín a zeaxantín nevytvára, preto musíte tieto živiny konzumovať v strave.
Dopĺňanie luteínu a zeaxantínu môže tiež zlepšiť váš celkový antioxidačný stav, čo môže poskytnúť väčšiu ochranu pred stresormi.
Pred začatím užívania akýchkoľvek doplnkov výživy sa poraďte so svojím lekárom, najmä ak máte už existujúce zdravotné ťažkosti a/alebo užívate lieky.
ZHRNUTIE
Doplnky stravy s luteínom a zeaxantínom sa stali veľmi populárnymi medzi ľuďmi, ktorí sa zaujímajú o zdravie svojich očí, ale môžu byť prospešné aj pre ľudí s nedostatočným príjmom stravy.
Možné vedľajšie účinky a bezpečnosť luteínu a zeaxantínu
Zdá sa, že vedľajšie účinky spojené s doplnkami s luteínom a zeaxantínom sú veľmi malé.
Jedna štúdia na ľuďoch, ktorej sa zúčastnilo 11 účastníkov, ukázala, že ak sa luteín užíva v dávkach nižších ako 20 mg/deň, je pravdepodobne bezpečný. A počas štúdie z roku 2024 neboli hlásené žiadne obavy o bezpečnosť o deťoch užívajúcich doplnky s luteínom a zeaxantínom
Ale štúdia z roku 2016 hlásila očné kryštály u staršej ženy s glaukómom, ktorá osem rokov užívala 20 mg/deň luteínu. Táto žena mala tiež vysoký príjem luteínu v strave.
Doplnky stravy s obsahom luteínu a zeaxantínu sú Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) všeobecne považované za bezpečné (GRAS) Dôveryhodný zdroj.
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (ESFA) schválil pre luteín získaný z nechtíka lekárskeho dávku 1 mg/kg telesnej hmotnosti na deň. ESFA schválil 0,75 mg/kg telesnej hmotnosti na deň pre syntetický zeaxantín
Hoci sa pri doplnkoch stravy s luteínom a zeaxantínom zaznamenalo len veľmi málo vedľajších účinkov, je potrebný ďalší výskum na vyhodnotenie možných vedľajších účinkov veľmi vysokého príjmu.
ZHRNUTIE
Dopĺňanie luteínu a zeaxantínu v odporúčaných dávkach je celkovo bezpečné, ale na posúdenie potenciálnych účinkov na zdravie je potrebný ďalší výskum.
Potravinové zdroje luteínu a zeaxantínu
Luteín a zeaxantín sa vo veľkom množstve nachádzajú v zelenej listovej zelenine, hoci prispievajú aj k žltým a oranžovým farbivám.
Jedným z najlepších zdrojov luteínu je špenát, ktorý obsahuje 7 450 mcg na 100 g. Luteín a zeaxantín spolu predstavujú 7920 mcg na 100 g špenátu. Medzi ďalšie kľúčové zdroje týchto karotenoidov patrí:
- kapusta
- zelená repa
- šalátový list
- horčicová zelenina
Medzi ďalšie zdroje luteínu a zeaxantínu patria:
- letná tekvica
- hrášok
- tekvica
- ružičkový kel
- brokolica
- sladká žltá kukurica
- avokádo
- sladká červená paprika
Vaječné žĺtky obsahujú luteín, ktorý je vysoko biologicky dostupný alebo sa dobre vstrebáva do tela, hoci celkovo je obsah luteínu v nich nízky.
ZHRNUTIE
Tmavozelená zelenina, ako je kapusta, špenát a brokolica, je fantastickým zdrojom luteínu a zeaxantínu. Dobrým zdrojom sú aj potraviny ako vaječný žĺtok, paprika a sladká žltá kukurica.
Záver
Luteín a zeaxantín sú silné antioxidačné karotenoidy, ktoré sa nachádzajú v žltom a oranžovom ovocí a zelenine, vo vysokom množstve v tmavozelenej zelenine a sú dostupné vo forme doplnkov.
Hoci neexistuje oficiálny návod na odporúčané dávkovanie, väčšina výskumov naznačuje, že denné dávky 10 mg luteínu a 2 mg zeaxantínu môžu byť spojené s pozitívnymi zdravotnými výsledkami.
FDA vo všeobecnosti považuje užívanie luteínu a zeaxantínu ako doplnkov za bezpečné, ale na určenie ich účinkov na zdravie je potrebný ďalší výskum.
Priemerná strava obsahuje nízke množstvo týchto karotenoidov a telo si ich nedokáže vytvoriť samo. To môže byť len ďalší dobrý dôvod na zvýšenie príjmuovocia a zeleniny.