Kvapavka

Obsah:

  • Čo je kvapavka?
  • Príznaky a príčiny kvapavky
  • Ako sa kvapavka diagnostikuje?
  • Ako sa lieči kvapavka?
  • Ako môžem predísť kvapavke?
  • Aké sú vyhliadky ľudí s kvapavkou?
  • Život s kvapavkou
  • Záver

kvapavka

 

Kvapavka je pohlavne prenosná infekcia (STI). Kapavka často nespôsobuje príznaky, najmä u ľudí, ktorým bola pri narodení priradená ako žena. Ak je prítomná, príznaky sa líšia v závislosti od vašich reprodukčných častí. Ak si myslíte, že ste nakazení, navštívte svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. Včasná liečba antibiotikami môže zabrániť dlhodobým problémom.

Čo je kvapavka?

Kvapavka je bežná pohlavne prenosná infekcia (STI), ktorú spôsobuje baktéria nazývaná Neisseria gonorrhoeae (N. gonorrhoeae). Niekedy sa nazýva aj "klapka" alebo "kvapôčka". Kvapavka sa šíri pohlavnými tekutinami vrátane vaginálnej tekutiny a semena. Kvapavku môžete dostať pri pohlavnom styku, análnom sexe, orálnom sexe alebo pri zdieľaní sexuálnych hračiek s infikovanou osobou.

Kapavka často nespôsobuje žiadne príznaky. Vďaka tomu môžete ľahko nevedomky nakaziť svojich partnerov. Časté testovanie - podľa odporúčaní poskytovateľa zdravotnej starostlivosti - a bezpečnejšie sexuálne praktiky môžu znížiť riziko nákazy.

Kto sa nakazí kvapavkou?

Sexuálne aktívni ľudia akéhokoľvek veku alebo pohlavia môžu dostať kvapavku a šíriť ju na svojich partnerov. Počas pôrodu môžete infekciu preniesť na svoje dieťa.

Väčšie riziko nákazy máte, ak:

  • ste mladší ako 25 rokov.
  • Máte v anamnéze pohlavne prenosné choroby.
  • Nepoužívate kondómy alebo zubné tampóny pri každom pohlavnom styku.
  • Máte pohlavný styk s jedným alebo viacerými partnermi, ktorí neboli negatívne testovaní na kvapavku.
  • Ste osoba s penisom, ktorá má sex s inými osobami s penisom (muži, ktorí majú sex s mužmi/MSM).

Ako častá je kvapavka?

Kapavka je druhou najčastejšou pohlavne prenosnou chorobou spôsobenou baktériami - hneď po chlamýdiách. Infekcie kvapavkou a chlamýdiami sa často vyskytujú spoločne. Každoročne sa objaví približne 1,14 milióna nových infekcií kvapavkou. Približne polovica týchto infekcií sa vyskytuje u ľudí vo veku 15 až 24 rokov.

Príznaky a príčiny kvapavky

Aké sú príznaky kvapavky?

Kapavka často nespôsobuje žiadne príznaky. Týka sa to najmä žien a ľudí, ktorým bola pri narodení priradená ženská pohlavná choroba (AFAB). Ak sa u vás vyskytnú príznaky, pravdepodobne vás budú ovplyvňovať odlišne v závislosti od vašich reprodukčných častí.

Príznaky kvapavky sa líšia v závislosti od anatómie vašich pohlavných orgánov.

Príznaky kvapavky u žien

Ľudia, ktorým bola pri narodení priradená žena - vrátane cisrodových žien, transrodových mužov a nebinárnych ľudí s vagínou - často nepociťujú žiadne príznaky. Preto je nevyhnutné nechať sa otestovať na kvapavku, ak sa domnievate, že ste boli vystavení infekcii.

Ak sú príznaky prítomné, môžu zahŕňať:

  • Nezvyčajný vaginálny výtok (biely alebo žltý).
  • Bolesť v podbrušku alebo v panve (bruchu).
  • Bolesť počas pohlavného styku (dyspareunia).
  • Bolesť alebo pálenie pri močení (dyzúria).
  • Krvácanie medzi menštruáciami.

Príznaky kvapavky u mužov

Ľudia, ktorým bol pri narodení priradený mužský pohlavie - vrátane cisrodových mužov, transrodových žien a nebinárnych osôb s penisom - majú väčšiu pravdepodobnosť výskytu príznakov. Napriek tomu si príznaky infekcie môžete všimnúť až niekoľko týždňov po tom, ako ste boli vystavení infekcii, čo znamená, že môžete nevedomky nakaziť partnerov.

Príznaky môžu zahŕňať:

  • Biely, žltý alebo zelený výtok z penisu.
  • Bolesť alebo pálenie (prípadne silné) pri močení (dyzúria).
  • Bolesť semenníkov a opuch semenníkov.

Príznaky kvapavky u všetkých pohlaví

Ľudia všetkých pohlaví sa môžu kvapavkou nakaziť v hrdle (pri orálnom sexe na pohlavných orgánoch alebo v konečníku) alebo v konečníku (pri análnom sexe). Tieto typy infekcií sú menej časté ako kvapavka postihujúca pohlavné orgány.

Medzi príznaky môžu patriť: - ochorenie, ktoré sa môže vyskytnúť v priebehu roka:

  • Hrdlo: Svrbenie, škrabanie, bolestivosť (podobná bolesti v krku), problémy s prehĺtaním.
  • Konečník: Svrbenie, výtok, bolesť pri kakaní.

Čo spôsobuje kvapavku?

Infekciu dostanete, keď sa baktéria, ktorá spôsobuje kvapavku (N. gonorrhoeae)dostane do vášho tela prostredníctvom pohlavných tekutín, ako je sperma alebo vaginálna tekutina - často pri nechránenom pohlavnom styku. Baktéria sa môže dostať do vášho tela cez penis, vagínu, ústa alebo konečník. Ani vy, ani váš partner nemusíte ejakulovať (vyvrcholiť), aby sa baktérie rozšírili. Kapavku môžete šíriť aj spoločnými sexuálnymi hračkami, ktoré neboli umyté alebo prekryté novým kondómom.

U ľudí, ktorým bola pri narodení priradená žena, je najčastejším miestom infekcie krčok maternice. Krčok maternice je otvor medzi vagínou a maternicou.

U ľudí, ktorým bol pri narodení priradený muž, sa infekcia zvyčajne začína v močovej trubici, teda v trubici, ktorou moč vychádza z vášho tela.

Čo nespôsobuje kvapavku?

Kapavka je nákazlivá a ľahko sa šíri počas sexuálnej aktivity. Napriek tomu nie všetky intímne akty alebo výmeny telesných tekutín vás vystavujú riziku kvapavky. Kapavku nemôžete dostať z:

  • bozkávaním, objatím alebo držaním za ruky.
  • Zdieľaním jedla, nápojov alebo príboru.
  • Používania toalety po niekom inom.
  • Vdýchnutím kvapôčok po tom, čo niekto zakašle alebo kýchne.

Čo spôsobuje kvapavku u mužov?

Kapavku môžete dostať, ak máte pohlavný styk s infikovanou osobou. Je to rovnaké bez ohľadu na vaše pohlavie alebo rod. Vaginálny styk, análny sex, orálny sex a spoločné používanie sexuálnych hračiek, ktoré neboli vyčistené alebo chránené kondómom, vás môžu vystaviť baktériám. Blízky kontakt genitálu s genitálom bez penetrácie vás tiež môže vystaviť baktériám.

Ako sa kvapavka diagnostikuje?

Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám položí otázky týkajúce sa vašich príznakov a sexuálnej anamnézy. Potom bude potrebné vyšetriť váš moč alebo telesnú tekutinu na prítomnosť baktérií spôsobujúcich kvapavku.

Počas stretnutia vám poskytovateľ môže:

  • Vykonať vyšetrenie panvy a odobrať vzorku tekutiny z vášho krčka maternice na testovanie.
  • Odobrať vzorku tekutiny z vášho penisu na testovanie.
  • Urobiť vám výter z hrdla alebo konečníka na odber tekutiny na testovanie.
  • Odobrať vzorku moču na testovanie.

Váš poskytovateľ s vami prediskutuje, ktorý typ testu na kvapavku je vo vašej situácii najlepší a aký druh vzorky tekutiny si tento test vyžaduje. Váš poskytovateľ vás môže otestovať aj na chlamýdie. Tieto infekcie sa často vyskytujú spoločne.

Ako sa lieči kvapavka?

Na liečbu kvapavky budete potrebovať antibiotiká. Liečbu bude potrebovať aj váš partner alebo partneri. CDC v súčasnosti odporúča injekciu Ceftriaxonu, pričom dávkovanie závisí od vašej hmotnosti:

  • Ak vážite menej ako 150 kilogramov, podávajte 500 miligramov Ceftriaxonu.
  • 1 gram Ceftriaxonu, ak vážite viac ako 150 kilogramov.

Ak ste alergický na cetriaxón, váš lekár vám môže podať injekciu gentamicínu (240 miligramov) plus 2 gramy azitromycínu. Azitromycín budete užívať ústami (perorálne).

Váš poskytovateľ vám môže predpísať ďalšie lieky, napríklad doxycyklín, na odstránenie koinfekcie s chlamýdiami. Postupujte podľa pokynov svojho poskytovateľa, aké lieky a kedy máte užívať.

Je dôležité zvážiť, čo liečba môže a čo nemôže spôsobiť. Liečba môže vaše telo zbaviť baktérií. Liečba to nedokáže:

  • Odstrániť akékoľvek poškodenie vášho tela, ktoré mohla infekcia spôsobiť pred liečbou.
  • Ochrániť vás pred budúcimi infekciami kvapavkou.

Je dôležité prijať preventívne opatrenia na ochranu po liečbe, aby ste sa znovu nenakazili.

Dá sa kvapavka vyliečiť?

Áno. Včasná liečba môže kvapavku vyliečiť. Užívajte všetky lieky podľa pokynov poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, aj keď sa vaše príznaky zlepšia a začnete sa cítiť lepšie. Nikdy tiež neužívajte lieky niekoho iného na liečbu vašej choroby. Ak tak urobíte, infekcia sa bude liečiť ťažšie.

Užívanie všetkých antibiotík podľa predpisu je vždy dôležité, ale pri kvapavke je to obzvlášť dôležité. Kapavka je v súčasnosti liečiteľná, ale stáva sa čoraz odolnejšou voči antibiotikám. Niektoré formy kvapavky, ktoré si vyvinuli vysokú úroveň odolnosti voči antibiotikám, sa bežne označujú ako "superkapavka".

Aby sa zabezpečilo, že kvapavka zostane liečiteľná, je dôležitejšie ako kedykoľvek predtým, aby každý užíval lieky podľa predpisu - a aby každý podnikol kroky na prevenciu infekcie.

Ako môžem predísť kvapavke?

Jediný spôsob, ako zabrániť kvapavke, je nemať pohlavný styk. Pre mnohých ľudí je realistickejším cieľom znížiť riziko nákazy a šírenia kvapavky. Urobte tieto kroky na zníženie rizika:

  • Počas sexu vždy používajte kondóm alebo zubnú vložku.
  • Nemajte pohlavný styk s osobou, ktorá má aktívnu infekciu.
  • Nemajte sex s niekým, kto má príznaky kvapavky.
  • Obmedzte počet sexuálnych partnerov a otvorene komunikujte o sexuálnych aktivitách.
  • Nechajte sa testovať na kvapavku a nechajte testovať aj svojich partnerov.

Ak ste sexuálne aktívni, neexistuje dokonalá ochrana proti kvapavke. Kondómy sa môžu napríklad roztrhnúť. Napriek tomu môžete prijatím dodatočných preventívnych opatrení počas sexu výrazne znížiť riziko nákazy.

Ako často by som sa mal testovať na kvapavku?

CDC odporúča, aby sa všetci ľudia, ktorým bola pri narodení priradená žena, ktorí sú sexuálne aktívni a mladší ako 25 rokov, dali každoročne testovať na kvapavku. Bez ohľadu na pohlavie môže byť potrebné, aby ste sa testovali každý rok, ak sa považujete za osobu s vysokým rizikom nákazy kvapavkou. Medzi rizikové faktory patrí váš vek a sexuálna aktivita. Dôležité sú aj také faktory, ako napríklad ako často sa kvapavka vyskytuje v oblasti, v ktorej žijete.

Poraďte sa so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti o tom, ako často by ste sa mali dať testovať na základe vášho rizika.

Aké sú vyhliadky ľudí s kvapavkou?

Ľudia, ktorí dostanú rýchlu liečbu a starostlivo dodržiavajú pokyny na liečbu, môžu pokračovať v normálnom živote. Neliečená kvapavka môže spôsobiť niekoľko dlhodobých zdravotných problémov. Kapavka môže byť bez náležitej starostlivosti dokonca život ohrozujúca.

Komplikácie u žien

U ľudí, ktorým bola pri narodení priradená žena, môže neliečená kvapavka:

  • Šíriť sa do iných reprodukčných orgánov vrátane maternice a vajíčkovodov a spôsobiť panvové zápalové ochorenie. PID môže spôsobiť neplodnosť a mimomaternicové tehotenstvo, ktoré môže ohroziť život matky (rodičky) a dieťaťa.
  • Spôsobovať očné problémy u detí narodených neliečeným rodičkám, čo môže viesť k slepote.
  • Šíriť sa do iných častí tela a spôsobovať opuchnuté a bolestivé kĺby, zápal pečene a poškodenie srdcových chlopní a mozgu.

Komplikácie u mužov

U ľudí priradených pri narodení k mužom môže neliečená kvapavka spôsobiť:

  • neplodnosť.
  • Jazvy v močovej trubici.
  • Zápal semenníkov.
  • Bolesť a zápal prostaty.
  • Ďalšie problémy, ak sa rozšíri do celého tela, vrátane opuchnutých a bolestivých kĺbov, zápalu pečene a poškodenia srdcových chlopní a mozgu.

Čo sa stane, ak dostanem kvapavku počas tehotenstva?

Poraďte sa so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. Počas pôrodu môžete infekciu preniesť na svoje dieťa, čo môže spôsobiť zdravotné problémy pre vášho novorodenca. Deti narodené rodičkám s neliečenou kvapavkou sú ohrozené komplikáciami, ako je nízka pôrodná hmotnosť a slepota.

Váš poskytovateľ vám pomôže podstúpiť správne vyšetrenie a liečbu, aby ste boli vy aj vaše dieťa v bezpečí.

Život s kvapavkou

Môžem mať po liečbe kvapavky pohlavný styk?

Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám dá pokyny o tom, kedy môžete pokračovať v pohlavnom styku. Zvyčajne musíte pred pohlavným stykom počkať aspoň týždeň po tom, ako vy a váš partner(ka) skončíte s užívaním všetkých liekov. Počkajte aj na vymiznutie vašich príznakov.

Ako sa môžem o seba postarať?

Ak ste sexuálne aktívny a považujete sa za osobu s vysokým rizikom kvapavky, zvážte pravidelné testovanie na pohlavne prenosné choroby. Keďže mnohé pohlavne prenosné choroby vrátane kvapavky nespôsobujú príznaky, môžete mať infekciu a preniesť ju na iných bez toho, aby ste o tom vedeli. Neliečená kvapavka môže tiež spôsobiť komplikácie, ktorým sa môžete vyhnúť pravidelným testovaním a rýchlou liečbou.

Aké otázky by som mal položiť svojmu poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti?

Ak máte kvapavku, otázky, ktoré sa môžete opýtať, zahŕňajú:

  • Aké testy budú potrebné na diagnostikovanie kvapavky?
  • Odporúčali by ste testovanie aj na chlamýdie?
  • Ako zistím, či infekcia poškodila moje reprodukčné ústrojenstvo?
  • Ako si môžem byť istý/á, že mi lieky odstránili infekciu?
  • Ako mám informovať svojho partnera(-ku), že môže mať kvapavku?
  • Ako zistím, ako dlho som mohol byť nákazlivý (a prenášať infekciu na iných)?
  • Ako sa môžem vyhnúť opätovnej infekcii a zároveň si stále užívať zdravý sexuálny život?

Ďalšie časté otázky

Čo sa stane, ak máte kvapavku?

Čo najskôr začnite liečbu antibiotikami. Upozornite svojho partnera(-ku), aby sa tiež mohol(-a) dať vyšetriť a liečiť. Možno sa budete musieť zdržať sexu, kým lieky bojujú s infekciou, ale v súčasnosti antibiotiká dokážu kvapavku vyliečiť.

Má kvapavka zápach?

Zapáchajúci výtok nie je bežným príznakom kvapavky. Zapáchajúci vaginálny výtok - najmä rybí zápach - môže znamenať vaginálnu infekciu, ktorá nesúvisí s kvapavkou. Ak spozorujete nezvyčajný zápach a máte obavy o svoje zdravie, naplánujte si stretnutie so svojím poskytovateľom.

Čo je horšie: Chlamýdie alebo kvapavka?

Kapavka aj chlamýdie sú vysoko nákazlivé a bez liečby môžu spôsobiť dlhodobé poškodenie vášho zdravia. Obom infekciám by ste sa mali čo najviac vyhnúť praktizovaním bezpečnejšieho sexu. Ak zistíte, že ste vy alebo váš partner nakazení, okamžite sa dajte liečiť.

Záver

Najlepší spôsob, ako sa vyhnúť kvapavke, je používať kondóm alebo zubnú vložku počas akejkoľvek sexuálnej aktivity. Bezpečnejší sex je pri kvapavke obzvlášť dôležitý, pretože často nespôsobuje žiadne príznaky. Ak existuje možnosť, že ste boli vystavení infekcii, nedovoľte, aby vám rozpaky zabránili naplánovať si návštevu u poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. Nechajte sa okamžite otestovať. Neliečená kvapavka môže spôsobiť dlhodobé poškodenie vášho zdravia. Nemali by ste zažívať tieto komplikácie, najmä keď jednoduchá liečba antibiotikami môže vašu infekciu vyliečiť.

 

Späť do obchodu