Krv v moči (hematúria)

Obsah:

  • Príznaky krvi v moči
  • Príčiny krvi v moči
  • Rizikové faktory krvi v moči
  • Diagnostika krvi v moči
  • Liečba krvi v moči

Vidieť krv v moči, nazývanú aj hematúria, môže byť desivé. V mnohých prípadoch je príčina neškodná. Krv v moči však môže byť aj príznakom závažného ochorenia.

Ak je krv vidieť, nazýva sa hrubá hematúria. Krv, ktorú nie je možné vidieť voľným okom, sa nazýva mikroskopická hematúria. Je jej také malé množstvo, že ju možno vidieť len pod mikroskopom pri laboratórnom vyšetrení moču. V každom prípade je dôležité zistiť príčinu krvácania.

krv v moči

Príznaky krvi v moči

Krv v moči môže mať ružový, červený alebo kolový vzhľad. Červené krvinky spôsobujú zmenu farby moču. Na zmenu farby moču na červenú stačí len malé množstvo krvi.

Krvácanie často nie je bolestivé. Ak sa však do moču dostanú krvné zrazeniny, môže to bolieť.

akrv v moci

Príčiny krvi v moči

K tomuto stavu dochádza, keď obličky alebo iné časti močových ciest umožnia únik krvných buniek do moču. Tento únik môžu spôsobiť rôzne problémy vrátane:

  • Infekcie močových ciest (IMC). K nim dochádza, keď sa baktérie dostanú do trubice, ktorou moč opúšťa telo, nazývanej močová trubica. Baktérie sa potom množia v močovom mechúre. Infekcie močových ciest môžu spôsobiť krvácanie, v dôsledku ktorého moč vyzerá červený, ružový alebo hnedý. Pri infekcii močových ciest môžete mať aj silné nutkanie na močenie, ktoré trvá dlhší čas. Pri močení môžete mať bolesť a pálenie. Váš moč môže mať aj veľmi silný zápach.
  • Infekcia obličiek. Tento typ infekcie močových ciest sa nazýva aj pyelonefritída. K infekcii obličiek môže dôjsť, keď sa baktérie dostanú do obličiek z krvného obehu. K infekciám môže dôjsť aj vtedy, keď sa baktérie presunú do obličiek z dvojice rúrok, ktoré spájajú obličky s močovým mechúrom, nazývaných močovody. Infekcie obličiek môžu spôsobovať rovnaké príznaky súvisiace s močením ako iné infekcie močových ciest. Pravdepodobnejšie však spôsobujú horúčku a bolesť v chrbte, boku alebo slabinách.
  • Močový mechúr alebo obličkový kameň. Minerály v moči môžu na stenách obličiek alebo močového mechúra vytvoriť kryštály. Časom sa z kryštálov môžu stať malé, tvrdé kamene. Kamene sú často nebolestivé. Môžu však veľmi bolieť, ak spôsobia upchatie alebo sa dostanú z tela močom. Kamene v močovom mechúre alebo obličkách môžu spôsobiť krv v moči, ktorú možno vidieť voľným okom, ako aj krvácanie, ktoré možno vidieť len v laboratóriu.
  • Zväčšená prostata. Prostata sa nachádza hneď pod močovým mechúrom a obklopuje hornú časť močovej trubice. Často sa zväčšuje k strednému veku. Potom vyvíja tlak na močovú trubicu a čiastočne blokuje prietok moču. Pri zväčšenej prostate môžete mať problémy s močením, naliehavú alebo trvalú potrebu močiť alebo krv v moči. Rovnaké príznaky môže spôsobiť aj infekcia prostaty, nazývaná prostatitída.
  • Ochorenie obličiek. Krv v moči, ktorú možno vidieť len v laboratóriu, je bežným príznakom ochorenia obličiek nazývaného glomerulonefritída. Pri tomto ochorení sa zapália malé filtre v obličkách, ktoré odstraňujú odpad z krvi.Glomerulonefritída môže byť súčasťou ochorenia, ktoré postihuje celé telo, ako je napríklad cukrovka. Alebo sa môže vyskytnúť samostatne.
  • Rakovina. Krv v moči, ktorú možno vidieť voľným okom, môže byť príznakom pokročilého štádia rakoviny obličiek, močového mechúra alebo prostaty. Tieto druhy rakoviny nemusia spôsobovať príznaky skôr, kedy by liečba mohla lepšie fungovať.

    Zbavte sa nepohodlia spojeného s infekciami močových ciest raz a navždy! Vyskúšajte náš účinný produkt s brusnicami, D-manozou a kurkumínom ešte dnes. Zadajte zľavový kód "URO10" v košíku. Objednajte si a zažite úľavu

  • Dedičné ochorenia. Genetické ochorenie, ktoré postihuje červené krvinky, nazývané kosáčikovitá anémia, môže spôsobiť krv v moči. Krvinky môžu byť viditeľné alebo príliš malé na to, aby sa dali vidieť. Krv v moči môže spôsobiť aj ochorenie, ktoré poškodzuje drobné cievy v obličkách, nazývané Alportov syndróm.
  • Poškodenie obličiek. Úder alebo iné poranenie obličiek pri nehode alebo kontaktnom športe môže spôsobiť, že sa v moči objaví krv.
  • Lieky. Protinádorový liek cyklofosfamid (Cytoxan) a antibiotikum penicilín sú spojené s krvou v moči. Lieky, ktoré zabraňujú tvorbe krvných zrazenín, sú tiež spojené s krvou v moči. Patria medzi ne lieky, ktoré zabraňujú zlepeniu krvných buniek nazývaných krvné doštičky, ako je napríklad liek proti bolesti aspirín. Príčinou môžu byť aj lieky, ktoré riedia krv, napríklad heparín.
  • Ťažké cvičenie. Krv v moči sa môže objaviť po hraní kontaktných športov, ako je napríklad futbal. Môže to súvisieť s poškodením močového mechúra spôsobeným úderom. Krv v moči sa môže vyskytnúť aj pri športoch na dlhé vzdialenosti, ako je maratónsky beh, ale nie je tak jasné, prečo. Môže to súvisieť s poškodením močového mechúra alebo inými dôvodmi, ktoré nezahŕňajú zranenie. Keď ťažké cvičenie spôsobí krv v moči, môže do týždňa sama zmiznúť. Ak po cvičení uvidíte krv v moči, nepredpokladajte, že je to z cvičenia. Navštívte svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti.

Rizikové faktory krvi v moči

Červené krvinky v moči môže mať takmer každý. Týka sa to aj detí a dospievajúcich. Niektoré veci, ktoré môžu zvýšiť riziko krvi v moči, zahŕňajú:

  • Vek. Muži stredného a staršieho veku môžu mať väčšiu pravdepodobnosť hematúrie v dôsledku zväčšenej prostaty. Po 50. roku života sa môže zvýšiť aj riziko niektorých druhov rakoviny, ktoré môžu spôsobiť krv v moči.
  • Infekcia močových ciest. Ide o jednu z hlavných príčin krvi, ktorú možno pozorovať v moči detí.
  • Rodinná anamnéza. Pravdepodobnosť výskytu krvi v moči sa môže zvýšiť, ak jeden alebo viac členov rodiny malo ochorenie obličiek.
  • Niektoré lieky. Niektoré lieky proti bolesti, lieky na riedenie krvi a antibiotiká môžu zvýšiť riziko krvi v moči.
  • Ťažké cvičenie. Hematuria maratónskeho bežca je jedna z prezývok pre hematúriu. Riziko môžu zvýšiť aj kontaktné športy.

Diagnostika krvi v moči

Tieto testy a vyšetrenia zohrávajú kľúčovú úlohu pri hľadaní príčiny krvi v moči:

  • Fyzikálne vyšetrenie. To zahŕňa rozhovor s poskytovateľom zdravotnej starostlivosti o vašej zdravotnej anamnéze.
  • Vyšetrenia moču. Tie sa môžu použiť na diagnostiku krvi v moči. Môžu sa použiť aj po týždňoch alebo mesiacoch, aby sa zistilo, či moč stále obsahuje krv. Testy moču môžu tiež skontrolovať, či nejde o infekciu močových ciest alebo o minerály, ktoré spôsobujú obličkové kamene.
  • Zobrazovacie testy. Na zistenie príčiny krvi v moči je často potrebný zobrazovací test. Možno budete potrebovať CT alebo MRI vyšetrenie alebo ultrazvukové vyšetrenie.
  • Cystoskopiu. Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám do močového mechúra zavedie úzku trubicu vybavenú malou kamerou, aby skontroloval príznaky ochorenia.

Niekedy sa príčina krvi v moči nedá zistiť. V takom prípade možno budete potrebovať pravidelné kontrolné vyšetrenia, hlavne ak máte rizikové faktory pre rakovinu močového mechúra. Medzi tieto rizikové faktory patrí fajčenie, rádioterapia panvy alebo vystavenie určitým chemickým látkam.

Liečba krvi v moči

Liečba krvi v moči závisí od príčiny. Liečba môže zahŕňať:

  • Užívanie antibiotík na odstránenie infekcie močových ciest.
  • Vyskúšanie lieku na predpis na zmenšenie zväčšenej prostaty.
  • Liečbu, ktorá využíva zvukové vlny na rozbitie kameňov v močovom mechúre alebo obličkách.
    V niektorých prípadoch nie je potrebná žiadna liečba.

Ak podstúpite liečbu, navštívte po nej svojho poskytovateľa, aby ste sa uistili, že v moči už nie je krv.




 

Späť do obchodu