Kosti

Obsah:

  • Čo sú to kosti?
  • Čo robia kosti?
  • Anatómia kosti 
  • Aké sú bežné stavy a poruchy, ktoré ovplyvňujú kosti?
  • Aké sú bežné spôsoby liečby kostí?
  • Ako si môžem udržať zdravé kosti?
  •  Záver

kosti

Dospelí ľudia majú 206 až 213 kostí. Všetky z nich používate každý deň pri sedení, státí a pohybe. Kosti tiež chránia vaše vnútorné orgány a dávajú telu tvar. Kosti sa zvyčajne samy udržiavajú, ale zdravotné stavy, ako je osteoporóza, môžu zvýšiť pravdepodobnosť zlomenia kostí alebo iných komplikácií.

Čo sú to kosti?

Kosti sú hlavnou formou štrukturálnej podpory vášho tela. Sú vyrobené z tvrdého, pevného tkaniva, ktoré dáva vášmu telu tvar a pomáha vám pohybovať sa.

Vaše kosti sú ako rám pod stenami vášho domu. Ak ste niekedy sledovali reláciu o domácich majstroch a videli ste vnútornú štruktúru domu, presne to sú vaše kosti - podpery a trámy, ktoré udržujú vaše telo silné a stabilné.

Vaše kosti sú živé tkanivo ako každá iná časť vášho tela. Možno sa to nezdá, ale počas vášho života neustále rastú alebo sa menia a pretvárajú.

Ak pociťujete bolesť kostí (tupú bolesť, ktorá akoby vychádzala zvnútra vášho tela), navštívte poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. Ak utrpíte úraz alebo si myslíte, že by ste mohli mať zlomenú kosť, choďte na pohotovosť.

Čo robia kosti?

Vaše kosti neustále podopierajú vaše telo. Udržujú stabilitu vášho tela, keď sa nehýbete, a pomáhajú vám pohybovať sa, keď ste aktívni.

Kosti zabezpečujú a podporujú množstvo dôležitých tkanív v celom vašom tele. Opäť si spomeňte na steny vášho domu. Namiesto toho, aby na svojom mieste držali sadrokartónové dosky, vodovodné potrubie a elektroinštaláciu, s vašimi kosťami sa spája množstvo tkanív, vrátane:

  • Svaly.
  • Nervov.
  • Šľachy.
  • Väzivá.

Niektoré kosti chránia vaše vnútorné orgány. Napríklad lebka bezpečne chráni mozog a hrudný kôš chráni srdce, pľúca a ďalšie orgány v blízkosti hrudníka.

Kosti obsahujú a chránia vašu kostnú dreň. Kostná dreň je mäkké, tukové tkanivo, ktoré produkuje dôležité bunky vrátane:

  • Červené krvinky (bunky, ktoré prenášajú kyslík do celého tela).
  • Biele krvinky (bunky, ktoré bojujú proti infekciám).
  • krvné doštičky (bunky, ktoré kontrolujú krvácanie).

Anatómia kosti

Kde sa nachádzajú kosti?

Kosti máte po celom tele. Podopierajú vás od hlavy až po päty - doslova.

Koľko kostí sa nachádza v ľudskom tele?

Dospelí ľudia majú 206 až 213 kostí. Deti sa zvyčajne rodia s 270 kosťami, ktoré spolu rastú a spájajú sa do kostry dospelého človeka.

Možno vás prekvapí, že niektorí ľudia majú viac kostí ako iní. Rozsah kostí, ktoré môžu mať ľudia, vyplýva z rozdielov v kostrách ľudí, ako napr:

  • majú rôzny počet rebier.
  • Menej stavcov (kostí v chrbtici).
  • Ak máte menej číslic (prstov na rukách alebo nohách) ako zvyčajne, budete mať menej kostí.

Ako vyzerajú kosti?

Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti zvyčajne klasifikujú kosti na základe ich tvaru a veľkosti, vrátane:

  • Dlhé kosti: Dlhé kosti sú presne to, čo sa hovorí - najdlhšie kosti vo vašom tele, najmä v rukách a nohách. Príkladom dlhých kostí je stehenná kosť (stehnová kosť) a ramenná kosť (horná časť ramena). Dve kosti v dolnej časti nohy - holenná kosť ( tibia) a lýtková kosť ( fibula ) - sú tiež dlhé kosti.
  • Krátke kosti: Krátke kosti sú tenšie a slabšie ako dlhé kosti. Kosti v rukách a zápästiach a záprstná kosť v členku sú krátke kosti.
  • Ploché kosti: Ploché kosti sú širšie a menej oblé ako ostatné kosti. Platničky, z ktorých sa skladá lebka, rebrá a kľúčna kosť , sú ploché kosti.
  • Sezamové kosti: Sesamoidné kosti sú zakorenené v šľachách alebo svaloch. Ostatné kosti sú spojené s inými tkanivami, ale sezamoidné kosti sú v nich priamo zakotvené. Čéška (koleno) a niektoré záprstné kosti na rukách sú sezamoidné kosti.

Z čoho sa kosti skladajú?

Kosti sa skladajú z buniek a bielkovín. Kôra je tuhá, tvrdá vonkajšia vrstva. Je to hrubý obal, ktorý vidíte na väčšine ilustrácií alebo fotografií kostí. Vnútri kôry sa nachádza kôra (špongiovitá kosť). Je oveľa menej hustá a pružnejšia. Cancellous bone obsahuje vašu kostnú dreň.

Vaše kosti si počas života nahrádzajú vlastné bunky. Špeciálne bunky nazývané osteoblasty a osteoklasty automaticky rastú a nahrádzajú vaše kostné tkanivo. Osteoblasty tvoria nové kostné tkanivo. Osteoklasty rozkladajú staré kostné tkanivo, aby uvoľnili miesto pre nové, zdravšie tkanivo, ktoré ho nahradí.

Aké sú bežné stavy a poruchy, ktoré ovplyvňujú kosti?

Najčastejšie problémy, ktoré ovplyvňujú kosti, sú zlomeniny a osteoporóza.

Zlomeniny kostí

Zlomenina kosti je lekársky termín pre zlomeninu kosti. Kosť si môžete zlomiť pri úraze, ako je pád, autonehoda alebo športové zranenie.

Ak ste utrpeli úraz alebo si myslíte, že máte zlomenú kosť, ihneď choďte na pohotovosť. Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti musí čo najskôr diagnostikovať a liečiť zlomeniny kostí, aby sa zabezpečilo, že sa vaša kosť správne zahojí.

Osteoporóza

Osteoporóza oslabuje kosti, čím sa stávajú náchylnejšie na náhle a neočakávané zlomeniny. Mnohí ľudia nevedia, že majú osteoporózu, až kým im nespôsobí zlomeninu kosti. Zvyčajne nie sú zjavné žiadne príznaky.

Zvýšené riziko vzniku osteoporózy majú ľudia, ktorým bola pri narodení priradená žena (AFAB), a dospelí nad 65 rokov. Poraďte sa s poskytovateľom zdravotnej starostlivosti o vyšetrení hustoty kostí, ktoré môže zachytiť osteoporózu skôr, ako spôsobí zlomeninu.

Aké sú bežné spôsoby liečby kostí?

Zvyčajne vaše kosti nebudú potrebovať liečbu, pokiaľ ste neutrpeli zlomeninu alebo iné zranenie. Liečbu môžete potrebovať, ak vám bola diagnostikovaná osteoporóza.

Liečba zlomenín kostí

Spôsob liečby vašej zlomeniny závisí od toho, ktorá kosť je zlomená a čo ju spôsobilo. Budete potrebovať určitú formu imobilizácie - napríklad dlahu alebo sadru. Možno budete potrebovať chirurgický zákrok, aby sa kosť znovu nastavila (nastavila) do správnej polohy a zabezpečila na mieste, aby sa mohla zahojiť.

Liečba osteoporózy

Liečba osteoporózy môže zahŕňať:

  • Cvičenie.
  • Vitamínové a minerálne doplnky.
  • Lieky na predpis.

Cvičenie a užívanie doplnkov môže byť všetko, čo budete potrebovať na prevenciu osteoporózy. Váš lekár vám pomôže nájsť kombináciu liečby, ktorá je pre vás a vaše zdravie kostí najlepšia.

Ako si môžem udržať zdravé kosti?

Dodržiavanie zdravého stravovacieho a pohybového plánu vám pomôže udržať si zdravie kostí (a celkové zdravie). Pravidelné návštevy poskytovateľa zdravotnej starostlivosti na preventívnych prehliadkach vám tiež pomôžu čo najskôr zachytiť akékoľvek problémy alebo príznaky, ktoré ovplyvňujú vaše kosti.

Ak ste starší ako 65 rokov alebo máte osteoporózu v rodinnej anamnéze, poraďte sa so svojím poskytovateľom o vyšetrení hustoty kostí.

Dodržiavajte tieto všeobecné bezpečnostné tipy, aby ste znížili riziko úrazu:

  • Vždy si zapnite bezpečnostný pás.
  • Pri všetkých aktivitách a športoch noste správne ochranné pomôcky.
  • Uistite sa, že váš domov a pracovný priestor sú bez neporiadku, o ktorý by ste mohli zakopnúť vy alebo iní.
  • Vždy používajte správne nástroje alebo vybavenie v domácnosti, aby ste dosiahli na veci. Nikdy nestojte na stoličkách, stoloch alebo pracovných doskách.
  • Ak máte problémy s chôdzou alebo zvýšené riziko pádu, používajte palicu alebo chodítko.

 

Záver

Bez ohľadu na to, či máte lenivý deň doma, alebo trénujete na polmaratón, vaše kosti podporujú vaše telo a pomáhajú vám pohybovať sa (alebo sedieť v pokoji na gauči). Všetky kosti vo vašom tele, od drobných kostí v uchu až po dlhé kosti v nohách, sú dôležité.

Všetko, čo urobíte pre udržanie svojho celkového zdravia, pomôže udržať vaše kosti silné a zdravé. Ak ste starší ako 65 rokov alebo máte v rodine výskyt osteoporózy, poraďte sa s poskytovateľom zdravotnej starostlivosti o vyšetrení hustoty kostí.

 

Späť do obchodu