Kolagénové doplnky pre pokožku, vlasy a nechty

Obsah:

  • Môžu potraviny podporujúce kolagén vymazať vrásky?
  • Čo je kolagén?
  • Čo robí kolagén pre vaše telo
  • Druhy kolagénu
  • Kolagén s pribúdajúcim vekom
  • Čo poškodzuje hladinu vášho kolagénu?
  • Čo kolagén nedokáže
  • Fungujú kolagénové krémy?
  • Potraviny na zvýšenie hladiny kolagénu
  • Kostný vývar a kolagén
  • Potrebujete kolagénové doplnky?

 kolagen

Kolagén - počuli ste ho v každej reklame na pleťové produkty! Tento základný proteín je potrebný na zníženie príznakov starnutia, ako sú jemné linky a vrásky, ochabnutá pokožka a nerovnomerný tón pleti. Tu je len niekoľko výhod, ktoré vám kolagén prináša:

Zmenšiť vrásky a jemné linky

Vystavenie slnku, znečistenie, zlé zdravotné rozhodnutia a starnutie môžu spôsobiť zníženie hladiny kolagénu v pokožke. Keď sa hladina kolagénu zníži, začnú sa objavovať jemné linky a vrásky okolo úst a očí. Kolagénové výrobky a doplnky stravy môžu pomôcť predchádzať týmto príznakom starnutia a udržať vašu pokožku dlhšie pružnú a hladkú.

Zlepšenie tónu pleti

Aminokyseliny obsiahnuté v kolagéne pomáhajú udržiavať hladký, rovnomerný a zdravý vzhľad vašej pokožky. Ak chcete zlepšiť nerovnomerný tón pleti, kolagén je odpoveďou.

Minimalizujte jazvy

Aminokyseliny kolagénu môžu tiež pomôcť minimalizovať výskyt tmavých škvŕn a jaziev po akné alebo iných kožných problémoch. Zistilo sa, že kolagénové doplnky podporujú tvorbu zdravého tkaniva, čo urýchľuje proces hojenia, aby sa vaša pokožka mohla prirodzene obnoviť.

Hydratácia

Úbytok kolagénu v dôsledku starnutia alebo environmentálnych faktorov môže spôsobiť, že vaša pokožka bude suchá a šupinatá. Dodaním kolagénu späť do pokožky môžete pokožke dodať hydratáciu, ktorú potrebuje na udržanie hladkého, jemného a žiarivého vzhľadu.

Spevnenie a tonizácia pleti

Zatiaľ čo krémy a iné pleťové prípravky obsahujúce kolagén pomáhajú zlepšiť vonkajšiu vrstvu pokožky, kolagénové doplnky zvýšia obsah kolagénu na hlbšej úrovni (v dermis). Dermis je zodpovedná za udržiavanie napnutej a pevnej pokožky, takže čím viac kolagénu sa dostane na túto úroveň, tým lepšie bude vaša pokožka vyzerať.

Výhody kolagénu nekončia pri pokožke; pridanie kolagénu do rutiny starostlivosti o vlasy môže byť tiež mimoriadne prospešné!

Vypadávanie vlasov

S pribúdajúcim vekom sa prirodzená hladina kolagénu vo vašom tele znižuje. Bolo preukázané, že kolagénové doplnky zvyšujú množstvo proteínov na stavbu vlasov v tele, čo môže mať za následok dlhšie a silnejšie vlasy.

Šedivé vlasy

Kolagén môže pomôcť znížiť výskyt šedín tým, že podporuje zdravú štruktúru vlasového folikulu (kde sa vytvára pigment, ktorý dodáva vlasom farbu). Keď sa kolagénové krémy alebo gély aplikujú priamo na pokožku hlavy, šedivé vlasy môžu vyzerať tmavšie a menej suché.

Rozštiepené končeky a lámavosť vlasov

Ukázalo sa, že kolagén je veľmi účinný pri liečbe suchých a lámavých vlasov. Kolagénové doplnky a lokálne prípravky môžu opraviť rozštiepené končeky, ako aj udržať zdravú úroveň hydratácie. 

Môžu potraviny podporujúce kolagén vymazať vrásky?

Môžu potraviny bohaté na proteíny posilňujúce kolagén zvrátiť príznaky starnutia? Zistite, čo by ste mali zaradiť do svojho jedálnička, aby ste podporili zdravú tvorbu kolagénu pre žiarivú pleť.

Haverová, gynekologička a pôrodníčka z Texasu, ktorá si získala veľkú popularitu na sociálnych sieťach pod značkou The 'Pause Life, hovorí o problémoch menopauzy a zmenách vo výžive, cvičení a doplnkoch, ktoré môžu pomôcť. Haverová pod svojou značkou predáva kolagénové doplnky s VERISOLOM, ale napriek tomu varuje svoje pacientky a sledovateľky, aby boli opatrné pri výbere toho, čo používajú, keďže doplnky nie sú regulované Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

Kolagén slúži ako hlavný štrukturálny proteín v spojivových tkanivách a poskytuje podporu pokožke, vlasom, nechtom, kostiam, šľachám a chrupavkám. Kolagén je tiež stavebným prvkom pre bielkoviny, ako je keratín, ktorý tvorí pokožku, vlasy a nechty. Ďalšie látky vrátane kyseliny hyalurónovej a elastínu spolupracujú s kolagénom na udržiavaní pružnosti a vlhkosti pokožky.

Pri kolagénových výrobkoch Jafari odporúča venovať zvýšenú pozornosť zložkám. Nedávno jej volal človek, ktorý začal užívať kolagén a objavila sa mu vyrážka. Po prezretí výrobku Jafariová zistila, že sa v ňom používa morský kolagén a dotyčná osoba bola alergická na ryby. Poznamenala, že v kolagénových doplnkoch sa môžu používať ryby, kuracie, kravské, bravčové, vaječné škrupiny alebo iné zdroje bielkovín, napriek tomu spoločnosti niekedy sťažujú informovanie o zdrojoch alebo zložkách výrobku.

Okrem toho, uviedla Jafariová, spoločnosti môžu na podporu svojich tvrdení používať štúdie alebo údaje, ktoré však nemusia vypovedať o všetkom. Väčšina štúdií týkajúcich sa kolagénu využíva vlastné údaje od účastníkov štúdie, ktorí sa môžu pozrieť do zrkadla a zapísať si, čo vidia. To môže skresliť výsledky, pretože niektoré merania sú subjektívne, vrátane vzhľadu vrások, jemných liniek, hydratácie alebo pružnosti pokožky.

„Zvážte všetky ostatné premenné, ktoré sa nemerajú: Používali všetci účastníci štúdie opaľovací krém? Aká je úroveň ich stresu?“ Jafari povedal. „Ak napríklad nepoužívate opaľovací krém, aby ste predišli poškodeniu spôsobenému slnkom, potom vám orálny kolagén nemusí nevyhnutne pomôcť.“

„V mnohých štúdiách sa využívajú doplnky stravy s inými zložkami, takže je ťažké zistiť, ktorá zložka môže prispievať k vnímaným zmenám,“ povedala. „Chýba tiež štandardizácia na meranie zlepšenia alebo zvýšenia syntézy kolagénu, aby bolo možné objektívne posúdiť reakciu na liečbu.“

Čo je kolagén?

Kolagén je bielkovina, ktorú si vaše telo vytvára prirodzene. Tvorí približne tretinu všetkých bielkovín vo vašom tele. Je nevyhnutný pre zdravé kĺby. Udržuje tiež pružnosť pokožky, čím zmierňuje tvorbu vrások. Z tohto dôvodu sú kolagénové doplnky obľúbené. Tvrdí sa, že vďaka nim pokožka vyzerá mladšie, ale potvrdzuje vedecké tvrdenia tento humbuk? A potrebujete ho viac?

Čo robí kolagén pre vaše telo

Toto slovo pochádza z gréckeho slova „kólla“, čo znamená lepidlo. Pevné vlákna kolagénu fungujú ako lepidlo, ktoré drží veci vo vašom tele pohromade: svaly, kosti, šľachy, väzy, orgány a kožu.

Druhy kolagénu

Vo vašom tele sa nachádza 16 rôznych typov tejto dôležitej bielkoviny. Väčšina z nich je však typu I, II alebo III. Každý z nich má inú úlohu. Typ I buduje kožu, kosti, šľachy a väzy. Typ II pomáha vytvárať chrupavky, pružné tkanivo medzi kosťami a v ušiach a nose. Typ III pomáha vytvárať svaly a cievy.

Kolagén s pribúdajúcim vekom

S pribúdajúcim vekom vaše telo vytvára menej kolagénu. Nedá sa presne zmerať, koľko ho máte, ale keď klesne, môžete mať príznaky, ako sú bolesti kĺbov alebo stuhnuté šľachy či väzy. Vaše svaly môžu zoslabnúť. Môžete mať aj paprikovitú pokožku. Užívanie kolagénových doplnkov môže pomôcť zmierniť tieto príznaky. O najlepšom postupe pre vás sa poraďte so svojím lekárom.

Čo poškodzuje hladinu vášho kolagénu?

Okrem času znižujú hladinu kolagénu tri hlavné veci: slnečné žiarenie, fajčenie a cukor. Prílišné vystavenie ultrafialovému žiareniu spôsobuje, že sa jeho vlákna rozpadajú. To môže viesť k poškodeniu kolagénu slnkom, napríklad k vráskam. Mnohé chemické látky v cigaretovom dyme ho môžu poškodiť, čo môže spôsobiť ochabnutie pokožky a tvorbu vrások. Cukor spôsobuje, že vlákna sa vzájomne spájajú a zamotávajú. Pokožka sa tak časom stáva menej pružnou.

Čo kolagén nedokáže

Neexistuje žiadny dôkaz, že kolagén lieči kožné ochorenia, ako je ekzém alebo atopická dermatitída. Hoci kolagénové injekcie môžu pomôcť pri liečbe jaziev po akné, neexistuje žiadny dôkaz, že kolagénové doplnky môžu zastaviť alebo liečiť akné. A žiadne štúdie nepreukázali, že pomáha pri chudnutí.

Fungujú kolagénové krémy?

Pleťové krémy so syntetickým kolagénom nemusia byť účinným spôsobom, ako zvýšiť obsah tejto bielkoviny v tele. Dodávajú pokožke ochrannú bariéru a zastavujú stratu vody, ale nezvyšujú jej množstvo v pokožke. Je lepšie chrániť pokožku pred slnkom, najmä na začiatku života, keď môže byť pokožka citlivejšia.

Potraviny na zvýšenie hladiny kolagénu

Svojmu telu môžete pomôcť vytvárať viac kolagénu konzumáciou zdravých potravín. Na jeho tvorbu si vaše telo skladá aminokyseliny nazývané glycín a prolín. Tieto kyseliny nájdete v potravinách s vysokým obsahom bielkovín, ako sú kuracie mäso, ryby, hovädzie mäso, vajcia, mliečne výrobky a fazuľa. Svoju úlohu zohrávajú aj ďalšie živiny, ako napríklad vitamín C, zinok a meď. Vitamín C môžete získať z citrusových plodov, paradajok a zelených listov. Zinok a meď získate z mäkkýšov, orechov, celozrnných výrobkov a fazule.

Kostný vývar a kolagén

Medzi dobré zdroje bielkovín, ktoré pomáhajú vytvárať kolagén, patria potraviny ako červené mäso, kuracie mäso a vývar z kostí. Vývar z kostí sa pripravuje tak, že zvieracie kosti sa 1-2 dni varia vo vode. Tým sa do vývaru dostanú niektoré kolagénové bielkoviny. Vaše telo ho však nevstrebáva priamo do kože alebo kĺbov. Rozkladá ho na aminokyseliny, ktoré pomáhajú budovať tkanivo. Vývar z kostí si môžete kúpiť v obchodoch s potravinami alebo si vyrobiť vlastný.

Potrebujete kolagénové doplnky?

Ak sa stravujete vyvážene, vaše telo si pravdepodobne vytvára dostatok kolagénu pre vaše potreby. Väčšina štúdií o kolagénových doplnkoch bola malá. Potrebujeme viac veľkých štúdií, aby sme pochopili ich účinky na zdravie. Ak však chcete nejaký vyskúšať, vo všeobecnosti sú bezpečné a nemajú vedľajšie účinky. Zvyčajne sa dodávajú vo forme prášku, ktorý si môžete primiešať do nápojov alebo omáčok.

 

 

 

Späť do obchodu