Kolagén v tehotenstve: výhody a použitie

Obsah:

  • Úloha kolagénu počas tehotenstva
  • Typy kolagénu a ich výhody
  • Tehotenstvo a bielkoviny
  • Prírodné zdroje kolagénu
  • Ako začleniť kolagén do svojej rutiny?
  • Kolagén na zníženie bolesti kĺbov
  • Aké životné návyky poškodzujú kolagén?
  • Môžem zistiť, či sa hladina kolagénu v mojom tele znižuje?
  • Výhody kolagénu po tehotenstve

Kolagén je základná bielkovina. Počas tehotenstva podporuje produkciu kolagénu mnohé fyzické zmeny. Ten pomáha udržiavať elasticitu pokožky, čím znižuje riziko vzniku strií. Pomáha posilňovať kĺby a väzy, čím podporujetelo počas celého tohto obdobia. Dopĺňanie kolagénu, či už prostredníctvom potravín, procedúr alebo doplnkov , môže pomôcťtehotnýmženám udržať si zdravie a pohodu.

Úloha kolagénu počas tehotenstva

Kolagén je počas tehotenstva nevyhnutný, podporuje krčok maternice, ktorý musí zostať uzavretý, aby sa predišlo riziku nedonosenia. S blížiacim sa termínom sa krčok maternice stáva pružnejším, aby uľahčil pôrod, a kolagén pomáha túto pružnosť udržiavať.

Tento životne dôležitý proteín tiež pomáha znižovať bolesti kĺbov, ktoré sú bežné počas tehotenstva a po pôrode. Podporuje tiež kvalitný spánok, ktorý je pre tehotnéženy nevyhnutný .

Kolagén zohráva kľúčovú úlohu aj pri starostlivosti o zdravie pokožky, vlasov a nechtov. Pomáha posilňovať vlasy a nechty, ktoré sú často oslabené hormonálnymi zmenami.

Počas tehotenstva sa pokožka výrazne rozťahuje, aby sa prispôsobila rastúcemu dieťaťu. Kolagén podporuje tento proces tým, že umožňuje pokožke zostať pružnou a odolnou. Strie sa často objavujú, keď pokožka nemá dostatočnú pružnosť. Posilnením štruktúry pokožky kolagén zlepšuje jej pružnosť a pevnosť. To pomáha predchádzať vzniku strií a udržiavať hladkú a žiarivú pokožku.

Tehotným ženám preto veľmi prospieva prítomnosť kolagénu v starostlivosti o pleť, pre zdravú pokožku, vlasy a nechty.

kolagen v tehotenstve

Typy kolagénu a ich výhody

Existuje niekoľko druhov kolagénu, z ktorých každý má pre telo špecifické výhody.

  • Kolagén typu I je v ľudskom tele najrozšírenejší. Nachádza sa najmä v koži, kostiach, šľachách a väzoch a prispieva k pevnosti a pevnosti pokožky.
  • Kolagén typu II sa nachádza v chrupavkách a pomáha udržiavať zdravie kĺbov, znižuje bolesti kĺbov, ktoré sa často vyskytujú počas tehotenstva a po pôrode.
  • Kolagén typu III sa nachádza v koži, svaloch a cievach a spolu s kolagénom typu I podporuje pružnosť pokožky.
  • Morský kolagén, získavaný z rýb, je obzvlášť prospešný pre tehotné ženy. Ľahko sa vstrebáva do tela a pomáha zlepšovať elasticitu pokožky, čím znižuje riziko vzniku strií. Morský kolagén podporuje tvorbu prirodzeného kolagénuv tele, čo pomáha udržiavať zdravú a žiarivú pokožku počas celého tehotenstva.

Tehotenstvo a bielkoviny

Kolagén je predovšetkým bielkovina.

To je skvelá správa pre budúce mamičky, pretože počas tehotenstva je potrebné zabezpečiť dostatok bielkovín, pretože plod rastie a vyvíja sa. V skutočnosti bielkoviny slúžia nielen pre plod, ale okrem iného sú dobré aj pre funkciu maternice a vývoj a rast svalov.

Samozrejme, „bielkoviny“ sú trochu všeobecný pojem a môžu mať rôzne podoby - napríklad rastlinné a živočíšne bielkoviny majú odlišný profil aminokyselín, pričom živočíšne bielkoviny obsahujú aminokyseliny, ktoré si naše telo nedokáže prirodzene vyrobiť. 

Prírodné zdroje kolagénu

Ak chcete prirodzene zvýšiť hladinu kolagénu v tele, môžete konzumovať potraviny bohaté na kolagén, ako je losos, kuracie mäso a vajcia, mliečne výrobky, olejnaté semená, sušené ovocie atď. Tieto potraviny poskytujú aminokyselinypotrebné na tvorbu kolagénu.

Pre syntézu kolagénu je nevyhnutný aj vitamín C. Na podporu tvorby kolagénu zaraďte do svojho jedálnička citrusové plody, bobuľovité ovocie, papriku a zelenú listovú zeleninu. Vyvážená strava pomáha udržiavať zdravú pokožku, vlasy a nechty počas tehotenstva.

Ako začleniť kolagén do svojej rutiny?

Konzumujte kolagénové doplnky stravy

Kolagénové doplnky ponúkajú tehotným ženám mnoho výhod . Pomáhajú udržiavať elasticitu pokožky, čím znižujú riziko vzniku strií. Medzi rôzne druhy dostupných doplnkov patria hydrolyzovaný kolagén, kolagénové peptidy a kolagén v prášku. Tieto formy sa ľahko vstrebávajú do tela, čím sa maximalizuje ich prínos.

Na plné využitie výhod kolagénu sa odporúča dodržiavať primeranú dennú dávku. 

Kolagén na zníženie bolesti kĺbov

Kolagén má priaznivé účinky aj na bolesť kĺbov. Počas tehotenstva môžu ženy pociťovať bolesti kĺbov v dôsledku hormonálnych zmien a nárastu hmotnosti. Kolagén pomáha udržiavať zdravie kĺbov tým, že podporuje chrupavku.

Aké životné návyky poškodzujú kolagén?

Znížte riziko poškodenia kolagénu tým, že sa vyhnete týmto životným návykom.

Medzi návyky, ktoré poškodzujú kolagén, patrí fajčenie, nadmerné vystavovanie sa UV žiareniu, konzumácia cukru a sacharidov.

Vyhnite sa týmto faktorom, ktoré môžu znížiť hladinu kolagénu vo vašom tele:

  • Fajčenie. Fajčenie znižuje tvorbu kolagénu. Poškodzuje kolagén a elastín, čo vedie k tvorbe vrások a pomalému hojeniu rán. Nikotín zužuje cievy v blízkosti povrchu pokožky, čím zabraňuje prísunu kyslíka a živín.
  • Konzumácia príliš veľkého množstva cukru a rafinovaných sacharidov. Cukor sa viaže na bielkoviny a vytvára konečné produkty pokročilej glykácie. Tieto molekuly poškodzujú okolité bielkoviny a spôsobujú oslabenie, vysušenie a krehkosť kolagénu.
  • Vystavenie ultrafialovému žiareniu. Príliš veľa slnečného svetla znižuje tvorbu kolagénu a spôsobuje jeho rýchlejší rozpad. Ultrafialové slnečné žiarenie spôsobuje vrásky. Vyhýbajte sa nadmernému vystavovaniu sa slnečnému žiareniu a vždy, keď ste vonku, používajte opaľovací krém (SPF 30 a vyšší).

Môžem zistiť, či sa hladina kolagénu v mojom tele znižuje?

Kolagén sa nedá zmerať - napríklad v krvnom teste - ale existujú príznaky, že hladina kolagénu vo vašom tele klesá. Medzi tieto znaky a príznaky patria:

  • Vráskavá, krepovitá alebo ovisnutá pokožka.
  • Posadnutosť v okolí očí a tváre.
  • Zmenšujúce sa, slabnúce svaly a bolesti svalov.
  • Tuhšie, menej pružné šľachy a väzy.
  • Bolesť kĺbov alebo osteoartróza v dôsledku opotrebovanej chrupavky.
  • Strata pohyblivosti v dôsledku poškodenia alebo stuhnutosti kĺbov.
  • Gastrointestinálne problémy v dôsledku stenčenia sliznice tráviaceho traktu.
  • Problémy s prietokom krvi.

Výhody kolagénu po tehotenstve

Po tehotenstve, v období po pôrode, je kolagén naďalej dôležitý pri pomoci novým matkám pri zotavovaní a udržiavaní ich dobrej kondície. Zaradenie kolagénu do každodennej rutiny môže prispieť k optimálnemu zdraviu kĺbov počas tehotenstva a po ňom.

Ten pomáha obnoviť pružnosť pokožky po pôrode, redukovať strie a podporovať celkové zdravie. Hydrolyzovaný morský kolagén tiež umožňuje lepšie hojenie.

Kolagén poskytuje počas tehotenstva mnoho výhod, od pokožky až po zdravie nechtov a vlasov . Zaradenie kolagénu do vašej rutiny pomáha udržiavať pružnú pokožku. Starajte sa o seba !

Späť do obchodu