Kolagén pre rast vlasov

Obsah:

  • Ako funguje rast vlasov?
  • 7 vedecky podložených dôvodov, prečo užívať kolagén na rast vlasov
  • Skontrolujte množstvo kolagénu v doplnku stravy
  • Vyberte si hydrolyzovaný kolagén
  • Kolagén môže pochádzať len zo živočíšneho tkaniva. 

Kolagén na rast vlasov je čoraz populárnejší v boji proti vypadávaniu vlasov. Čo však hovoria štúdie o skutočnej účinnosti kolagénu na rast vlasov - a mali by ste ho vyskúšať aj vy?

Vypadávanie vlasov sa môže prejavovať rôznymi spôsobmi. Možno vaša vlasová línia vyzerá inak, ako si pamätáte. Možno si všimnete ďalšie vlasy v odtoku vody v sprche, vo vysávači alebo dokonca ráno na vankúši. 

Príčiny vypadávania vlasov môžu byť rôzne, od prirodzeného starnutia až po choroby a dokonca aj stres! Bez ohľadu na to, prečo pociťujete vypadávanie vlasov, jedna vec je vždy rovnaká: chcete, aby to prestalo. 

Strata vlasov môže byť frustrujúca a môže ovplyvniť vaše sebavedomie. Nemusíte však zúfať. V súčasnosti je na trhu veľa metód na opätovný rast vlasov a jednou z nich je kolagén. 

Ako však kolagén pomáha pri raste vlasov a ako vôbec rast vlasov funguje?

Poďme sa na to pozrieť.

Ako funguje rast vlasov?

Aby sme zistili, ako môže kolagén na rast vlasov pomôcť pri vypadávaní vlasov, pozrime sa v prvom rade na to, ako vlasy rastú. 

Možno ste už počuli, že viditeľné vlasy na hlave sa skladajú z „mŕtvych“ buniek. Je to napoly pravda, ale táto formulácia môže byť zavádzajúca. 

Koniec koncov, ak sú mŕtve, ako vlasy rastú? 

Vaše vlasy začínajú pod kožou, v strednej vrstve kožného tkaniva. Táto vrstva sa nazýva „dermis“ a nachádzajú sa v nej vlasové folikuly.

Vlasové folikuly udržiavajú vlasy ukotvené v koži a pripájajú sa k drobným krvným cievam, ktoré prostredníctvom živín a hormónov udržiavajú rast vlasov. Cievka každého folikulu je vyživovaná týmito krvnými cievami a vytvára živé bunky, ktoré sa delia a vytvárajú vaše vlasy. 

Keď sa tieto živé bunky v cibuľke vytvoria, prilepia sa k sebe a stvrdnú. Keď sa ich nahromadí viac, vlasy sa vytláčajú z pokožky. Toto sa deje v miliónoch vlasových folikulov po celom vašom tele! 

Čo je to teda kolagén, kde sa v tele nachádza a ako sa kolagén na rast vlasov podieľa?

Kolagén je najbežnejšia bielkovina v ľudskom tele a nachádza sa všade, od krvných žíl až po kožné bunky a, samozrejme, vlasy. Produkcia kolagénu a rast vlasov sú prepojené dvoma spôsobmi: prostredníctvom folikulu v dermis a prostredníctvom buniek v samotnom vlase.  

Vaše vlasové folikuly majú na starosti tvorbu vlasov, ale netvoria vlasy 24 hodín denne, 7 dní v týždni. Dokonca aj u ľudí bez vypadávania vlasov sa telo riadi cyklom rastu vlasov. Každý folikul rastie niekoľko mesiacov až niekoľko rokov, v závislosti od toho, kde sa v tele nachádza. 

Po rastovej fáze sa vaše vlasové folikuly budú nachádzať v prechodnej fáze. V tejto fáze sa folikul a vlas oddelí od ciev a prestane rásť. Toto obdobie trvá približne 2 až 4 týždne a potom vlasy vypadnú. 

Po vypadnutí vlasu sa tento folikul dostane do pokojovej fázy. Počas pokojovej fázy sa bunky pomaly začínajú hromadiť a vytvárať nové vlasy. Ak máte problém s vypadávaním vlasov, vaše folikuly bojujú s týmto procesom tvorby vlasov. Pomáha však kolagén pri vypadávaní vlasov? 

Kde je kolagén vhodný? 

kolagen na rast vlasov

7 vedecky podložených dôvodov, prečo užívať kolagén na rast vlasov

Tu je sedem dôvodov, prečo by ste mali vyskúšať suplementáciu kolagénu na rast vlasov:

Kolagén prospieva vašej pokožke

Vaša dermis, v ktorej sa nachádzajú vlasové folikuly, je tvorená približne zo 70 % kolagénom. 

Bohužiaľ, hladina kolagénu sa prirodzene začína znižovať v polovici 20. rokov, takže aby ste udržali krok s dopytom, možno budete potrebovať doplnkový kolagén na rast vlasov. 

Zabezpečenie dostatočného množstva kolagénu vo vašom tele znamená zdravšiu pokožku. Zdravšie vrstvy dermy znamenajú, že vaše telo môže vynaložiť energiu na výživu folikulov. 

Kolagén poskytuje esenciálne a neesenciálne aminokyseliny

Druhým miestom, kde môžete nájsť výhody kolagénu pre vlasy, je samotný vlasový val. 

Vlasy sú z väčšej časti tvorené keratínom. Keratín je bielkovina zložená z 18 aminokyselín a kolagén pre rast vlasov obsahuje niektoré z tých istých aminokyselín. 

Aminokyseliny sú bunkové „stavebné bloky“, ktoré vaše telo používa na výrobu bielkovín, ktoré držia tkanivo (a vlasy) pohromade. Existujú dva druhy aminokyselín: „esenciálne“ a „neesenciálne“.

Kolagén obsahuje prevažne „neesenciálne“ aminokyseliny, ale to neznamená, že pre vás nie je nevyhnutný. Znamená to len, že vaše telo dokáže preskupiť iné aminokyseliny, aby ho vytvorilo, zatiaľ čo esenciálne aminokyseliny si vaše telo nedokáže vytvoriť a musí ich prijímať stravou. 

Preusporiadanie aminokyselín vo vašom tele na vytvorenie kolagénu si vyžaduje veľa energie a materiálu. Preto mnohým ľuďom kolagén na rast vlasov tak pomáha.

Predstavte si to takto. Pravdepodobne máte práve teraz v kuchyni ingrediencie na výrobu zmrzliny, ale máte na to čas a energiu? Samozrejme, že nie. Navyše možno nemáte úplne dostatok všetkých ingrediencií. Je oveľa pohodlnejšie vziať si vopred pripravenú vaničku zmrzliny!

Pokiaľ ide o kolagén na rast vlasov, platí to isté. Vaše telo dokáže preskupiť aminokyseliny tak, aby vytvorili kolagén, a potom tento kolagén preskupiť tak, aby vytvoril keratín. 

To však neznamená, že vaše telo má zdroje na to, aby to urobilo práve v tejto sekunde, alebo že ho dokonca dokáže vytvoriť dostatok, čo môže prispievať k vypadávaniu vlasov. Preto je kolagén jedným z najlepších doplnkov pri vypadávaní vlasov.

Kolagén znižuje oxidačný stres

Výhody kolagénových peptidov pozorovali stovky ľudí a zohrali úlohu v mnohých laboratórnych štúdiách. V jednej takejto laboratórnej štúdii sa ukázalo, že kolagén znižuje oxidačný stres. 

„Oxidačný stres“ zahŕňa širokú škálu vonkajších vecí, ktoré ovplyvňujú zdravie vašej pokožky a vlasov, vrátane poškodenia slnkom, fajčenia a zlej stravy. Oxidačný stres priamo poškodzuje bielkoviny, preto sa v štúdii na jeho liečbu použil kolagén. 

Iná štúdia, ktorá sa uskutočnila len v laboratóriu, zistila, že kolagén je pri poskytovaní antioxidantov lepší ako čaj. Tieto antioxidanty pomohli znížiť alebo zvrátiť starnutie u kaprov, ktorých ním liečili. Ryby teraz nemajú vlasy, takže ťažko povedať, či by sa výhody kolagénu proti starnutiu rozšírili aj na bujné ľudské vlasy.

Preto prichádza na rad posledná fáza výskumu, tzv. klinický výskum. Pri klinických skúškach sa vedci snažia preniesť veci z laboratória do skutočného života ľudí. Klinická štúdia môže trvať 10 rokov alebo aj viac, v závislosti od toho, čo vedci skúmajú. 

Kolagén môže znížiť počet šedivých vlasov

Užívanie kolagénu na rast vlasov môže tiež pomôcť zlepšiť zdravie vašich vlasov. Antioxidačné vlastnosti kolagénu môžu znížiť počet šedivých vlasov, pretože oxidačný stres je jedným z faktorov, ktoré prispievajú k šediveniu. 

Vedecký výskum účinkov kolagénu na celkové zdravie vlasov je sľubný. V jednej klinickej štúdii sa zistil výrazný rast vlasov u žien, ktoré užívali doplnok obsahujúci kolagén po tom, ako zaznamenali vypadávanie vlasov. 

Doplnková výživa kolagénom môže zvýšiť produkciu kolagénu

Existuje špecifický typ buniek, nazývaný „fibroblast“, ktorý je rozhodujúci pri produkcii kolagénu. Viaceré štúdie si všimli, že užívanie hydrolyzovaného kolagénu - napríklad kolagénu na rast vlasov - môže zvýšiť počet fibroblastov v pokožke. To vedie k celkovo zdravšej pokožke, nechtom a vlasom.

Tekutý kolagén na rast vlasov je účinnejší ako šampóny

Niektoré šampóny, kondicionéry alebo masky na vlasy obsahujú kolagén a tvrdia, že podporujú rast vlasov. Je tu len jeden problém: Vaše telo nedokáže účinne spracovať lokálny kolagén. 

Pamätajte si, že kolagén sa vytvára a spracováva v dermis, pod vonkajšou vrstvou kože. Nanesenie kolagénu na vlasový driek znamená, že kolagén sa nikdy nedostane do dermis. To znamená, že aj keď vaše telo absorbuje časť kolagénu, bielkovina bude mať malý alebo žiadny účinok.

Používanie týchto šampónov a masiek na vlasy by bolo trochu ako natieranie ibuprofénu na čelo na vyliečenie bolesti hlavy. Iste, tam je bolesť a áno, ibuprofén môže pomôcť pri bolesti hlavy, ale takto to nefunguje. Kolagén na rast vlasov musíte užívať vnútorne, aby ho vaše telo mohlo spracovať. 

Vaše telo nedokáže spracovať kolagén cez vlasový val. Ak chcete vidieť prínos kolagénu pre vlasy, budete chcieť užívať doplnkový tekutý kolagén na rast vlasov. Takto môže vaše telo skutočne využiť kolagén, ktorý mu podávate. 

Kolagén má prínos pre zdravie celého tela

Mnohí ľudia, ktorí začnú užívať kolagén na rast vlasov, sa pýtajú: „Ako dlho trvá, kým kolagénové doplnky fungujú?“. 

To môže závisieť od mnohých rôznych faktorov vrátane vášho veku a iných zdravotných podmienok. Ale aj keď kolagén na rast vlasov neprináša okamžité výsledky, prínosy kolagénu pre ženy a mužov sú obrovské.  

Ľudia, ktorí pravidelne užívajú kolagén, často pozorujú zdravšiu, jasnejšiu pokožku a silné, zdravé nechty. 

Ľudia s bolesťami kĺbov zisťujú, že kolagén pomáha znižovať ich bolesť a zvyšovať pružnosť.

Ľudia, ktorí sa liečia z choroby alebo zranenia, často zistia, že kolagén urýchľuje hojenie rán.

Neoficiálne dôkazy o kolagéne sú všade, najmä v recenziách kolagénových výrobkov. Počet vedeckých výskumov, ktoré ho potvrdzujú, sa tiež rozrastá. Dáva to zmysel, pretože užívanie kolagénových výrobkov dodáva telu stavebné prvky, ktoré potrebuje na vytvorenie silných a zdravých vlasov. 

 

Skontrolujte množstvo kolagénu v doplnku stravy

Toto je jedna z najväčších vecí, na ktoré sa treba zamerať pri kúpe tekutého kolagénu na rast vlasov. Keďže výhody kolagénu sú čoraz známejšie, čoraz viac ľudí sa snaží vyťažiť z popularity kolagénu - zvyčajne na úkor zákazníka. 

Čoraz viac štúdií prichádza k záveru, že kolagén pomáha rastu vlasov. Vo vedeckej štúdii sa vždy meria konkrétne množstvo potrebné na dosiahnutie výsledku. Takto sa dajú zopakovať v laboratóriu aj mimo neho. 

Problémom je, že nie všetci predajcovia sa obťažujú kontrolovať množstvo kolagénu potrebné na dosiahnutie výsledku. (Alebo ešte horšie, je im to jedno.) 

V priemere je potrebných 10 až 15 gramov kolagénu na to, aby doplnok mal viditeľný rozdiel. 

To znamená, že akýkoľvek doplnok, ktorý sa predáva v „miligramoch“ (mg), pre vás pravdepodobne veľa neurobí. Kolagén na rast vlasov môže hrdo hlásať, že v jednej dávke je 3 000 MG kolagénu, ale to sú len 3 gramy - približne ¼ množstva, ktoré pravdepodobne potrebujete na dosiahnutie pozoruhodných výsledkov. 

Vyberte si hydrolyzovaný kolagén

Ďalšia vec, ktorej musíte venovať pozornosť, je, či je váš doplnok hydrolyzovaný alebo nie. Hydrolyzovať znamená rozložiť molekulu pomocou vody. Prečo je to pri kolagéne na rast vlasov dôležité? A čo je hydrolyzovaná kolagénovábielkovina?

Proteín (v akejkoľvek forme) je prirodzene veľká molekula. Keď prijmete kolagénovú bielkovinu, vaše telo ju musí rozložiť na menšie aminokyseliny, aby ju mohlo využiť. To si vyžaduje čas a energiu, takže „obyčajný“ proteín je pre vaše telo o niečo ťažšie využiť. 

Hoci vám rozklad nehydrolyzovaného kolagénu neublíži, vášmu telu bude trvať dlhšie, kým tento druh bielkovín vstrebe a využije. To môže viesť aj k pocitu nepríjemného nasýtenia alebo k tomu, že sa vám nepodarí vstrebať veľa bielkovín, takže prídu nazmar. 

Hydrolyzovaný kolagénový proteín rozkladá prirodzene sa vyskytujúci kolagén na menšie aminokyseliny. Vaše telo ho tak dokáže oveľa rýchlejšie a ľahšie vstrebať a stráviť. 

Ešte lepšie je hľadať nanohydrolyzovaný kolagénový doplnok, ktorý prešiel procesom hydrolýzy viackrát - takže molekuly sú rozložené na menej ako 1 % svojej pôvodnej veľkosti! Tieto doplnky sú pre vaše telo mimoriadne ľahko vstrebateľné a využiteľné. 

Hľadajte kolagén z prírodných zdrojov

V neposlednom rade je dôležitý zdroj kolagénu. 

Kolagén môže pochádzať len zo živočíšneho tkaniva. 

A podobne ako pri všetkých bielkovinách živočíšneho pôvodu, aj tu je rozdiel medzi mäsom kŕmeným trávou a mäsom kŕmeným obilím. Rovnaký rozdiel platí aj pre kolagénové výrobky, ktoré si kupujete.

Zvieratá kŕmené trávou majú mäso s prirodzene vyšším obsahom vitamínov a minerálov a kvalitnejšími bielkovinami. To sa premieta do vášho kolagénu na rast vlasov, pretože kolagén je bielkovina. 

Keď hľadáte doplnok stravy, overte si, odkiaľ kolagén získavajú. Najlepší kolagén bude pochádzať z hovädzieho mäsa kŕmeného trávou alebo z rýb ulovených vo voľnej prírode. Ak váš doplnok neuvádza, odkiaľ kolagén pochádza, možno je čas sa ho vzdať v prospech kvalitnejšej a transparentnejšej možnosti. 

Späť do obchodu