Kolagén na hydratáciu pleti

Obsah:

  • Čo kolagén robí pre pleť
  • Čo spôsobuje stratu kolagénu?
  • Zdroje kolagénu
  • Je pre vás kolagén vhodný?
  • Ako začleniť kolagén do svojej rutiny na hydratáciu pleti
  • Prijatie kolagénu pre hydratovanú a zdravú pleť s Coloxio Gold

Vedeli ste, že kolagén - bielkovina, ktorá sa najčastejšie spája s plnou, mladistvou pleťou - má menej známu silu? V skutočnosti, napriek tomu, že je známy svojimi vlastnosťami proti starnutiu, kolagén mení hru aj v oblasti hydratácie! Pre vašu pleť je to skvelá správa, pretože kolagén nielenže pomáha bojovať proti vráskam, ale pomáha aj udržiavať vlhkosť pokožky. 

Čo kolagén robí pre pleť

Zjednodušene možno kolagén považovať za lešenie našej pokožky, ktoré je zodpovedné za jej pevnosť a pružnosť. S pribúdajúcim vekom sa však naša schopnosť udržiavať a produkovať kolagén prirodzene znižuje, čo môže vyvolať príznaky starnutia pokožky, ako sú jemné linky a vrásky, strata hydratácie a pomalšie hojenie rán.

Dobrou správou je, že doplnenie kolagénu môže pomôcť doplniť tieto stratené zásoby, zvýšiť hydratáciu pokožky a znížiť viditeľné účinky starnutia.

Kolagén podporuje hydratáciu a pružnosť pokožky

Vzhľadom na to, že kolagén slúži ako základný stavebný prvok rôznych tkanív v celom tele - vrátane našich kostí, svalov a šliach - je logické, že tvorí aj neoddeliteľnú sieť vlákien v dermis, hlbšej vrstve pokožky. Táto komplexná štruktúra pomáha priťahovať a zadržiavať molekuly vody, ktoré následne dodávajú pokožke pružný a mladistvý vzhľad. Keď je pokožka dobre hydratovaná a dokáže si túto hydratáciu udržať, prispieva to aj k tomu, že je „pružnejšia“, vláčnejšia a odolnejšia.

Prirodzený úbytok kolagénu s pribúdajúcim vekom je síce nevyhnutný, ale tým, že si v čo najväčšej miere udržiavame zásoby kolagénu v pokožke (prostredníctvom potravín a doplnkov stravy), môžeme prispieť k zmierneniu vzhľadu a vzniku jemných liniek, vrások, suchosti a ochabnutej pokožky spôsobených úbytkom kolagénu. 

Kolagén podporuje obnovu a regeneráciu pokožky

Kolagén zohráva dôležitú úlohu aj pri podpore prirodzených procesov obnovy a regenerácie pokožky. Ako kľúčová zložka extracelulárnej matrice poskytuje štrukturálnu podporu kožným bunkám, čím pomáha udržiavať ich integritu a odolnosť. Stimuluje tiež tvorbu nových kožných buniek, čím napomáha regenerácii poškodených alebo starnúcich tkanív. 

Zaradením kolagénu do každodennej rutiny prostredníctvom doplnkov stravy alebo výrobkov starostlivosti o pleť môžete posilniť schopnosť pokožky obnovovať sa a regenerovať, čo vedie k zdravšej a odolnejšej pleti.

kolagen_2

Čo spôsobuje stratu kolagénu?

Starnutie, zlá strava a niektoré autoimunitné ochorenia, ako je reumatoidná artritída a lupus, môžu viesť k úbytku kolagénu. Najčastejšou príčinou úbytku kolagénu je vek.

Približne po 25. roku života začne vaše telo spomaľovať produkciu kolagénu, hoci táto funkcia nikdy úplne nezanikne, podobne ako v prípade elastínu. Tento prirodzený úbytok kolagénu vedie k tenkej pokožke a vráskam, ktoré sa s vekom naďalej prehlbujú.

Iné príčiny úbytku kolagénu sú lepšie kontrolovateľné. Napríklad ľudia, ktorí fajčia cigarety, majú viac predčasných známok starnutia v dôsledku oslabenia kolagénu a suchej pokožky. Nadmerné pitie alkoholu tiež spomaľuje tvorbu kolagénu a obmedzuje schopnosť pokožky obnovovať sa.

Okrem vyhýbania sa cigaretám a alkoholu by ste mali dbať aj na svoju stravu. Sladké, spracované potraviny spôsobujú glykáciu, ktorá bráni kolagénu v plnej interakcii s vašimi bunkami.

Slnko je najväčším nepriateľom zdravej a pevnej pokožky. Vždy, keď idete von alebo sedíte na slnečnom mieste, mali by ste používať opaľovací krém a slnečné okuliare, aby ste si chránili tvár. Slnečné žiarenie a UV lúče rozkladajú kolagén, čo spôsobuje hyperrýchle starnutie pokožky.

Zdroje kolagénu

Pred pridaním kolagénového doplnku do vašej každodennej rutiny je nevyhnutné pochopiť rôzne potravinové a doplnkové zdroje kolagénu, aby ste rozoznali najlepšiu možnosť pre vás a vaše potreby.

Diétne zdroje kolagénu

Vyvážená strava nepochybne zohráva kľúčovú úlohu pri udržiavaní zdravia pokožky vrátane tvorby a udržiavania kolagénu. Medzi potraviny bohaté na kolagén patrí vývar z kostí, kuracia koža, ryby a vaječné bielka, zatiaľ čo potraviny bohaté na vitamín C, ako sú citrusové plody, bobuľovité ovocie a paprika, ďalej podporujú syntézu kolagénu tým, že napomáhajú tvorbe enzýmov, ktoré kolagén vytvárajú. Omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v tučných rybách, ľanových semienkach a vlašských orechoch, tiež prispievajú k zdravej pokožke tým, že znižujú zápaly a zlepšujú funkciu kožnej bariéry - sú teda dokonalým doplnkom k potravinám bohatým na kolagén. 

Kolagénové doplnky: Kolagén: druhy a výhody

Na ďalšiu optimalizáciu zdravia pokožky ponúkajú vhodné a účinné riešenie kolagénové doplnky.

Ako sme však už spomenuli, doplnky sa vyrábajú v rôznych formách, pričom každá z nich ponúka jedinečné výhody, preto je vždy nevyhnutné urobiť si prieskum. Medzi najobľúbenejšie zdroje kolagénu, ktoré sa nachádzajú v doplnkoch výživy, patria:

  • Morský kolagén: získava sa z rybích šupín a kože, ľahko sa vstrebáva a pochádza z vedľajších produktov rýb, čo z neho robí ekologickú voľbu.
  • Hovädzí kolagén: získava sa z kráv, je bohatý na kolagén typu I a III, ktorý je nevyhnutný pre štruktúru a pružnosť pokožky. Jeho bohatý aminokyselinový profil podporuje syntézu kolagénu, napomáha hydratácii pokožky a znižuje známky starnutia. 
  • Kolagénové peptidy: hydrolyzované formy kolagénu, ponúkajú pozoruhodnú biologickú dostupnosť a ľahké vstrebávanie do organizmu. 

Nie ste si istí, ktorý kolagén je pre vašu pleť najlepší? Prečítajte si viac na našom blogu.

Je pre vás kolagén vhodný?

Ak uvažujete o kolagénovom doplnku, je dôležité, aby ste sa najprv poradili so svojím praktickým lekárom, najmä ak máte už existujúce ochorenie alebo máte nejaké stravovacie obmedzenia.

Kolagén sa však vo všeobecnosti považuje za bezpečný a môže sa pochváliť mnohými výhodami nielen pre našu pokožku - ale aj pre naše celkové zdravie a pohodu. Ak sa chcete dozvedieť viac, môžete si prečítať našu príručku o typoch kolagénu, doplnkoch a ich výhodách na našom blogu.

Ako začleniť kolagén do svojej rutiny na hydratáciu pleti

Zaradenie kolagénu do každodennej rutiny na hydratáciu pleti je jednoduché. Začnite výberom kolagénového doplnku, ktorý zodpovedá vašim preferenciám - či už ide o prášok, kapsule alebo tekutinu. Prášky a tekutiny si môžete pridať do ranného smoothie, kávy alebo čaju, prípadne ich primiešať do jogurtu alebo ovsenej kaše na výživné raňajky, zatiaľ čo kapsule alebo žuvacie kolagénové prípravky, si môžete dopriať na cestách - kdekoľvek a kedykoľvek. 

Dôležité je byť dôsledný - snažiť sa začleniť kolagénový doplnok do svojej každodennej rutiny vnútornej krásy, aby ste dosiahli maximálny prínos.

Prijatie kolagénu pre hydratovanú a zdravú pleť s Coloxio Gold

Na ceste za žiarivejšou a hydratovanejšou pleťou neprehliadnite potenciál kolagénu. Doplnením prirodzenej hladiny kolagénu v pokožke môžete zvýšiť zadržiavanie vlhkosti, zlepšiť elasticitu a bojovať proti známkam starnutia. 

Máme pre vás celý rad kolagénových produktov, ktoré sú navrhnuté tak, aby bez problémov zapadli do vašej každodennej rutiny. 

Späť do obchodu