Infekcia kostí

Obsah:

  • Čo spôsobuje infekciu kostí?
  • Aké sú príznaky infekcie kostí?
  • Ako sa diagnostikuje infekcia kostí?
  • Aké sú spôsoby liečby infekcie kostí?
  • Kto je ohrozený infekciou kostí?
  • Môžete predísť infekcií kostí?
  • Aké sú dlhodobé vyhliadkyinfekcie kostí?
  • Záver

Infekcia kostí, nazývaná aj osteomyelitída, môže vzniknúť, keď baktérie alebo huby napadnú kosť. Typickou liečbou sú antibiotiká, ale niekedy je potrebná aj operácia. 

U detí sa infekcie kostí najčastejšie vyskytujú v dlhých kostiach rúk a nôh. U dospelých sa zvyčajne objavujú v bedrách, chrbtici a chodidlách.

Infekcie kostí môžu vzniknúť náhle alebo sa môžu rozvíjať dlhší čas. Ak sa správne neliečia, infekcie kostí môžu spôsobiť trvalé poškodenie kosti.

Čo spôsobuje infekciu kostí?

Mnohé organizmy, najčastejšie Staphylococcus aureus, putujú krvným obehom a môžu spôsobiť infekciu kosti. Infekcia môže začať v jednej oblasti tela a krvným obehom sa rozšíriť do kostí.

Organizmy, ktoré napadnú závažné poranenie, hlbokú ranu, alebo ranu, môžu spôsobiť infekciu aj v okolitých kostiach. Baktérie sa môžu dostať do vášho organizmu v mieste chirurgického zákroku, napríklad v mieste výmeny bedrového kĺbu alebo opravy zlomeniny kosti. Keď sa vám zlomí kosť, baktérie môžu napadnúť kosť, čo vedie k osteomyelitíde.

Najčastejšou príčinou infekcií kostí sú baktérie S. aureus. Tieto baktérie sa bežne vyskytujú na koži, ale nie vždy spôsobujú zdravotné problémy. Baktérie však môžu premôcť imunitný systém, ktorý je oslabený chorobami a ochoreniami. Tieto baktérie môžu spôsobiť infekcie aj na poranených miestach.

Ako častá je osteomyelitída?

Vedci sa domnievajú, že osteomyelitída sa každoročne vyskytne u menej ako 25 na 100 000 ľudí. Niektoré štúdie však zistili, že je oveľa častejšia medzi ľuďmi, ktorí musia zostať v nemocnici - až 1 z každých 675 hospitalizácií.

Odborníci sa domnievajú, že tento rozdiel môže byť spôsobený tým, že ľudia, ktorí sú hospitalizovaní, majú často zdravotné ťažkosti alebo zranenia, ktoré ich robia oveľa náchylnejšími na to, aby sa im do krvi a kostí dostali baktérie a plesne.

infekcia kosti

Aké sú príznaky infekcie kostí?

Zvyčajne sa ako prvý príznak objaví bolesť v mieste infekcie. Ďalšími bežnými príznakmi sú:

  • horúčka a zimnica
  • začervenanie v infikovanej oblasti
  • podráždenosť alebo celkový pocit nevoľnosti
  • odtok z oblasti
  • opuch v postihnutej oblasti
  • stuhnutosť alebo neschopnosť používať postihnutú končatinu

Ako sa diagnostikuje infekcia kostí?

Ak máte akékoľvek príznaky infekcie kostí, váš lekár môže použiť niekoľko metód na diagnostikovanie vášho stavu. Vykoná fyzikálne vyšetrenie, aby skontroloval opuch, bolesť a zmenu farby. Lekár vám môže nariadiť laboratórne a diagnostické testy na určenie presného miesta a rozsahu infekcie.

Je pravdepodobné, že váš lekár nariadi krvný test na kontrolu organizmov spôsobujúcich infekciu. Ďalšie testy na kontrolu baktérií sú výtery z hrdla, kultivácia moču a rozbor stolice. Kultivácia stolice je príkladom analýzy stolice.

Ďalším možným testom je kostný sken, ktorý odhalí bunkovú a metabolickú aktivitu vo vašich kostiach. Používa sa pri ňom typ rádioaktívnej látky na zvýraznenie kostného tkaniva. Ak skenovanie kostí neposkytuje dostatok informácií, možno budete potrebovať vyšetrenie magnetickou rezonanciou. V niektorých prípadoch môže byť potrebná biopsia kostí.

Na to, aby váš lekár určil liečbu, ktorá je pre vás vhodná, však môže stačiť aj obyčajné röntgenové vyšetrenie kostí.

Aké sú spôsoby liečby infekcie kostí?

Existuje niekoľko možností, ktoré môže váš lekár použiť na liečbu vašej kostnej infekcie.

Na vyliečenie vašej kostnej infekcie môžu stačiť antibiotiká. Ak je infekcia závažná, lekár vám môže podať antibiotiká intravenózne alebo priamo do žíl. Antibiotiká možno budete musieť užívať až šesť týždňov.

Niekedy si infekcie kostí vyžadujú chirurgický zákrok. Ak podstúpite chirurgický zákrok, váš chirurg odstráni infikovanú kosť a odumreté tkanivo a vypustí prípadné abscesy alebo vrecká s hnisom.

Ak máte protézu, ktorá spôsobuje infekciu, lekár ju môže odstrániť a nahradiť novou. Lekár odstráni aj akékoľvek odumreté tkanivo v blízkosti infikovaného miesta alebo v jeho okolí.

Ako skoro po liečbe sa budem cítiť lepšie?

Liečba osteomyelitídy môže trvať dlho. Možno budete potrebovať antibiotiká alebo antimykotiká počas niekoľkých mesiacov. Mali by ste sa začať cítiť lepšie, keď lieky začnú ničiť infekciu a spomaľovať jej šírenie.

Spýtajte sa svojho poskytovateľa, ako dlho budete musieť užívať antibiotiká alebo antimykotiká. Uistite sa, že užívate plnú dávku, ktorú vám predpísal, tak dlho, ako povedal, aj keď sa začnete cítiť lepšie.

Kto je ohrozený infekciou kostí?

Existuje niekoľko stavov a okolností, ktoré môžu zvýšiť pravdepodobnosť vzniku osteomyelitídy, ako napr:

  • diabetické poruchy, ktoré ovplyvňujú zásobovanie kostí krvou
  • intravenózne užívanie drog
  • hemodialýza, čo je liečba používaná pri ochoreniach obličiek
  • poranenie tkaniva obklopujúceho kosť
  • umelé kĺby alebo hardvér, ktorý sa infikoval
  • kosáčikovitá choroba
  • periférne arteriálne ochorenie (PAD)
  • fajčenie

Môžete predísť infekcií kostí?

Dôkladne umyte a vyčistite všetky rezné rany alebo otvorené rany na koži. Ak rana/poranenie nevyzerá, že sa hojí domácou liečbou, okamžite kontaktujte svojho lekára, aby ju vyšetril. Pred umiestnením protézy očistite a osušte miesta amputácie. Používajte tiež vhodnú obuv a ochranné pomôcky, aby ste sa vyhli zraneniam pri skákaní, behu alebo športových aktivitách.

Ako sa mám o seba starať?

Uistite sa, že užívate celú dávku antibiotík alebo antimykotík presne tak, ako vám predpísal váš poskytovateľ. Musíte dokončiť celú dávku, aj keď sa cítite lepšie. Ak prestanete užívať lieky skôr, ako by ste mali, existuje možnosť, že infekciu úplne nezlikvidujú. To zvyšuje riziko chronickej osteomyelitídy a ďalších komplikácií.

Opýtajte sa svojho chirurga, ako udržiavať rezy po operácii čisté. Povie vám, kedy je bezpečné sa sprchovať alebo kúpať, ako čistiť miesto operácie a aký druh mydla je naň najlepšie použiť.

Ak spozorujete príznaky infekcie, najmä v mieste operácie, ihneď kontaktujte svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti alebo chirurga.

Aké sú dlhodobé vyhliadkyinfekcie kostí?

Väčšina prípadov osteomyelitídy je liečiteľná. Chronické infekcie kostí však môžu trvať dlhšie, kým sa vyliečia a zahoja, najmä ak si vyžadujú operáciu. Liečba by mala byť agresívna, pretože niekedy môže byť potrebná amputácia. Vyhliadky tohto ochorenia sú dobré, ak sa infekcia lieči včas.

Záver

Osteomyelitída je infekcia kostí, ku ktorej dochádza, keď sa bakteriálna alebo plesňová infekcia rozšíri z iných častí tela do kostnej drene. Môže byť veľmi vážna a spôsobiť trvalé poškodenie kostí, ale je veľmi dobre zvládnuteľná, ak začnete liečbu do niekoľkých dní. Ak spozorujete príznaky infekcie, ako je pocit tepla, hnis alebo výtok, alebo ak máte horúčku, ihneď kontaktujte poskytovateľa zdravotnej starostlivosti.

Po operácii je obzvlášť dôležité udržiavať rezy v čistote. Váš chirurg vám dá konkrétne pokyny, ako udržiavať miesto operácie čisté. Nebojte sa klásť veľa otázok. Vaši poskytovatelia sú tu preto, aby vám pomohli zostať v bezpečí a zdraví; nebudú sa rozčuľovať, keď vám vysvetlia veci iným spôsobom alebo vám ukážu, čo presne musíte urobiť.

 

Späť do obchodu