Imunoterapia

Obsah:

  • Čo je imunoterapia?
  • Aké sú typy imunoterapie?
  • Aké sú vedľajšie účinky imunoterapie?
  • Ako ľudia dostávajú imunoterapiu?
  • Riziká a prínosy imunoterapie
  • Môže imunoterapia vyliečiť rakovinu?
  • Záver

imutoterapia
Imunoterapia rakoviny využíva imunitný systém vášho tela na vyhľadávanie a ničenie rakovinových buniek. Existuje niekoľko rôznych typov imunoterapie, ale všetky druhy imunoterapie fungujú tak, že trénujú váš imunitný systém, aby dokázal viac bojovať proti rakovine. Imunoterapia môže niektorým ľuďom s rakovinou pomôcť žiť dlhšie.

Imunoterapia je liečba rakoviny, ktorá pomáha vášmu imunitnému systému bojovať proti rakovine.

Čo je imunoterapia?

Imunoterapia je liečba rakoviny, ktorá využíva imunitný systém vášho tela na vyhľadávanie a ničenie rakovinových buniek. Váš imunitný systém identifikuje a zničí votrelcov vrátane rakovinových buniek. Imunoterapia posilňuje váš imunitný systém, aby mohol viac pracovať na vyhľadávaní a ničení rakovinových buniek.

Imunoterapia rakoviny je veľmi účinná liečba, ktorá môže niektorým ľuďom s rakovinou pomôcť žiť dlhšie. Lekárski výskumníci vyvíjajú nové imunoterapeutické lieky na liečbu viacerých typov rakoviny.

Ako imunoterapia funguje?

Každodennou úlohou vášho imunitného systému je chrániť vaše telo pred votrelcami, od alergénov a vírusov až po poškodené bunky, ktoré by sa mohli stať rakovinovými. Má špeciálne bunky, ktoré neustále hliadkujú vo vašom tele a hľadajú votrelcov. Keď nájdu poškodenú alebo rakovinovú bunku, zničia ju. To zabraňuje rastu a šíreniu rakovinových nádorov. Rakovina je však pohyblivý cieľ. Rakovinové bunky neustále hľadajú spôsoby, ako sa vyhnúť obrane imunitného systému. Imunoterapia funguje tak, že:

  • Trénuje váš imunitný systém, aby dokázal viac nájsť a zničiť rakovinové bunky.
  • Pomáha vášmu telu produkovať imunitné bunky bojujúce proti rakovine, ktoré účinne lokalizujú a ničia rakovinové bunky.

Aké druhy rakoviny sa liečia imunoterapiou?

Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti považujú imunoterapiu za prvú líniu alebo počiatočnú liečbu mnohých typov metastatickej rakoviny alebo rakoviny, ktorá sa rozšírila. Imunoterapiu môžu kombinovať s chemoterapiou, cielenou liečbou alebo inou liečbou rakoviny. Poskytovatelia používajú rôzne typy imunoterapie na liečbu mnohých druhov rakoviny. Každý typ imunoterapie využíva iné prvky vášho imunitného systému.

Aké sú typy imunoterapie?

K typom imunoterapie patria:

  • Inhibítory kontrolných bodov.
  • Adopčná bunková terapia (terapia prenosom T-buniek).
  • Monoklonálne protilátky.
  • Vakcíny proti rakovine.
  • Modulátory imunitného systému.

Inhibítory kontrolných bodov

Váš imunitný systém je silný obranný systém - niekedy až príliš silný. Vaše telo má kontrolné body, ktoré bránia imunitnému systému v prehnanej reakcii na votrelcov a v poškodení zdravých buniek.

Napríklad vaša kostná dreň vytvára biele krvinky nazývané T-lymfocyty alebo T-bunky. T-lymfocyty chránia vaše telo pred infekciami a bojujú proti rakovinovým bunkám. Kontrolné body imunitného systému sa spájajú s proteínmi na povrchu T-buniek.

Ako fungujú inhibítory kontrolných bodov

Proteíny kontrolných bodov a iné proteíny riadia tok signálov do T-buniek a hovoria im, kedy sa majú vypnúť a zapnúť. (Predstavte si dopravné monitory, ktoré riadia tok dopravy vypínaním a zapínaním semaforov.) T-bunky sa zapínajú, aby zabíjali rakovinové bunky. Vypínajú sa, aby nepoškodili normálne bunky.

Inhibítory kontrolných bodov sú imunoterapeutické lieky, ktoré fungujú tak, že prerušia spojenie medzi proteínmi kontrolných bodov a inými proteínmi. Prerušenie spojenia bráni bielkovinovým bunkám, aby povedali T-bunkám, aby sa vypli. Takto T-bunky naďalej zabíjajú rakovinové bunky.

Aké druhy rakoviny sa liečia inhibítormi kontrolných bodov?

Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti zvyčajne používajú inhibítory kontrolných bodov na liečbu mnohých rôznych typov rakoviny. Vo všeobecnosti poskytovatelia používajú inhibítory kontrolných bodov na liečbu pokročilej rakoviny, rakoviny, ktorá sa rozšírila, rakoviny, ktorá sa nedá liečiť chirurgicky, alebo rakoviny, ktorá nereagovala na inú liečbu. Lieky s inhibítormi kontrolných bodov môžu kombinovať s inou liečbou vrátane chemoterapie alebo cielenej liečby. Očakáva sa, že nižšie uvedený zoznam sa bude rozširovať, pretože lekárski výskumníci nájdu spôsoby, ako použiť imunoterapiu na liečbu mnohých ďalších druhov rakoviny:

  • Rakovina močového mechúra.
  • Rakovina krčka maternice.
  • Rakovina pažeráka.
  • Rakovina hlavy a krku.
  • Hepatocelulárny karcinóm.
  • Trojito negatívny karcinóm prsníka s vysokým rizikom.
  • Rakovina obličiek.
  • Melanóm.
  • Mezotelióm.
  • Nemalobunkový karcinóm pľúc.

Adopčná bunková terapia (terapia prenosom T-buniek)

Táto liečba zlepšuje schopnosť vášho imunitného systému ničiť rakovinové bunky. Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti odoberú vaše imunitné bunky a vypestujú ich v laboratóriu. Po vypestovaní vašich buniek ich poskytovatelia vložia späť do vášho tela, aby mohli ničiť rakovinové bunky. Terapia CAR T-bunkami a terapia nádorovo infiltrujúcimi lymfocytmi sú dva hlavné typy terapie prenosom T-buniek.

Ako funguje terapia CAR T-bunkami

Terapia T-bunkami s chimérickým antigénovým receptorom (CAR) funguje tak, že zmení vaše T-lymfocyty alebo T-bunky na účinnejšie stroje na boj proti rakovine. Vaše T-bunky sú biele krvinky imunitného systému. Váš imunitný systém monitoruje vaše telo na prítomnosť votrelcov, ako sú rakovinové bunky, sledovaním proteínov nazývaných antigény, ktoré sa nachádzajú na povrchu votrelcov. Váš imunitný systém sa spolieha na T-bunky pri sledovaní a usmrcovaní votrelcov.

Vaše T-bunky majú svoje vlastné proteíny nazývané receptory. Receptory sú ako antivírusový softvér vo vašom počítači. Keď váš bezpečnostný tím T-buniek zaznamená antigény votrelcov, použije svoje receptory na zachytenie a zablokovanie votrelcov. Ba čo viac, vaše T-bunky môžu votrelcov zabiť. Antigény však majú svoju vlastnú formu ochrany. Môžu sa zamaskovať, aby sa ukryli pred vašimi T-bunkami. Terapia CAR T-bunkami zabezpečuje, aby vaše T-bunky neboli oklamané antigénmi v prestrojení.

Rakovina liečená terapiou CAR T-bunkami

Terapiou CAR T-buniek sa liečia niektoré druhy rakoviny krvi vrátane niektorých typov leukémie, lymfómu a mnohopočetného myelómu. Lekárski výskumníci skúmajú CAR T-bunkovú terapiu ako spôsob liečby rakoviny prsníka a rakoviny mozgu.

Ako fungujú lymfocyty infiltrujúce nádor (TIL)

Nádor infiltrujúce lymfocyty (TIL) pôsobia ako malá skupina vojakov, ktorí vykonávajú prieskum na nepriateľskom území. Bunky TIL sa môžu priblížiť k rakovinovým nádorom alebo do nich preniknúť, ale nemôžu proti nim účinne bojovať, pretože sú v početnej prevahe. Nemôžu privolať posily, pretože nedokážu zabrániť rakovinovým bunkám vysielať signály, ktoré potláčajú váš imunitný systém.

Pri liečbe TIL poskytovatelia zdravotnej starostlivosti pestujú väčšie a silnejšie bunky TIL. Odoberú bunky z nádorov a ošetria ich látkami, aby sa bunky TIL zväčšili. Keď sa nové a vylepšené bunky TIL vrátia do rakovinových nádorov, sú schopné zabíjať rakovinové bunky a rušiť signály potláčajúce váš imunitný systém.

Rakoviny liečené pomocou TIL

Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) neschválil liečbu TIL ako štandardnú liečbu rakoviny. Lekárski výskumníci skúmajú terapiu TIL ako spôsob liečby melanómu, skvamózneho karcinómu krčka maternice a cholangiokarcinómu (rakoviny žlčových ciest).

Terapia monoklonálnymi protilátkami

Protilátky sú súčasťou prvej obrannej línie, keď váš imunitný systém zistí narušenie. Protilátky sú bielkoviny, ktoré bojujú proti infekcii tým, že označujú votrelcov, aby ich váš imunitný systém zničil. Liečba rakoviny monoklonálnymi protilátkami zahŕňa laboratórne vyrobené protilátky, ktoré môžu podporiť vaše existujúce protilátky alebo sa stať vlastnou útočnou silou.

Ako monoklonálne protilátky fungujú

Laboratórne vyrobené protilátky môžu napadnúť časti rakovinovej bunky. Môžu napríklad blokovať abnormálne bielkoviny v rakovinových bunkách. Monoklonálne protilátky sa môžu zamerať aj na rakovinové bunky na špeciálne podanie liekov, toxínov alebo rádioaktívneho materiálu, ktoré môžu rakovinové bunky zničiť. (Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti považujú liečbu monoklonálnymi protilátkami za formu cielenej liečby. Pri cielenej terapii sa poskytovatelia zameriavajú na špecifické gény, bielkoviny alebo tkanivá, v ktorých nádory rastú).

Rakovina liečená pomocou liečby monoklonálnymi protilátkami

Úrad FDA schválil viac ako 60 rôznych liekov s monoklonálnymi protilátkami, ktoré liečia širokú škálu nádorových ochorení. Medzi bežné typy rakoviny liečené rôznymi monoklonálnymi protilátkami patria:

  • Rakovina močového mechúra.
  • Rakovina prsníka vrátane trojito negatívnej rakoviny prsníka.
  • Rakovina hrubého čreva a konečníka.
  • Lymfómy vrátane non-Hodgkinovho lymfómu, kožného T-bunkového lymfómu a B-bunkového lymfómu.
  • Leukémie vrátane akútnej lymfoblastovej leukémie, vlasatobunkovej leukémie, akútnej myeloidnej leukémie a chronickej lymfocytovej leukémie.
  • Mnohopočetný myelóm.
  • Nemalobunkový karcinóm pľúc.

Vakcíny proti rakovine

Vakcíny chránia vaše telo pred určitými ochoreniami. Niektoré vakcíny, ako napríklad vakcína proti ľudskému papilomavírusu (HPV), chránia pred infekčným ochorením, ktoré je spojené s rakovinou konečníka, hrdla a penisu. Tieto vakcíny zabraňujú tomu, aby ste dostali infekciu, ktorá môže neskôr viesť k rakovine. Vakcíny proti rakovine nezabraňujú vzniku rakoviny. Ale ak sa u vás rakovina vyvinie, vakcíny proti rakovine trénujú vaše telo na boj proti nej.

Ako fungujú vakcíny proti rakovine

Vakcíny, ktoré chránia pred rakovinou, fungujú tak, že pomáhajú vášmu imunitnému systému identifikovať antigény v rakovinových bunkách. Rovnako ako iné druhy vakcín, aj vakcíny proti rakovine používajú všetky rakovinové bunky alebo ich časť, aby pomohli vášmu telu identifikovať škodlivý nádor vo vašom tele.

Lekárski výskumníci vyhodnocujú rôzne spôsoby výroby vakcín proti rakovine. Úrad FDA schválil vakcínu proti rakovine, ktorá využíva imunitné bunky reagujúce na špecifické antigény na bunkách rakoviny prostaty.

Imunomodulátory/modulátory imunitného systému

Imunomodulátory sú látky, ktoré zvyšujú reakciu vášho tela na rakovinu. Medzi modulátory imunitného systému patria cytokíny, BCG a imunomodulačné lieky.

Cytokíny

Cytokíny sú bielkoviny, ktoré riadia reakciu vášho imunitného systému na votrelcov vrátane rakovinových buniek. Pomáhajú riadiť rast a aktivitu imunitných buniek a krviniek.

Cytokíny napríklad signalizujú vášmu imunitnému systému, kedy je čas postarať sa o votrelcov, ako sú rakovinové bunky. Riadia komunikáciu medzi bunkami imunitného systému, aby bunky mohli koordinovať útoky na konkrétne rakovinové ciele. Cytokíny tiež pomáhajú ničiť rakovinové bunky vysielaním signálov, ktoré môžu pomôcť zdravým bunkám žiť dlhšie a rakovinovým bunkám zomrieť. Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti liečia rakovinu dvoma rôznymi cytokínmi:

Interferóny: Interferóny pomáhajú imunitnému systému bojovať proti rakovine a spomaľujú rast rakovinových buniek. Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti môžu používať laboratórne vyrobené interferóny na liečbu mnohých rôznych typov rakoviny.
Interleukíny: Tieto proteíny spúšťajú imunitnú odpoveď a pomáhajú bunkám imunitného systému komunikovať. Špecifický interleukín, IL-2, zvyšuje počet bielych krviniek vo vašom tele. Patria sem T-bunky a B-bunky, ktoré pomáhajú bojovať proti rakovine. Podobne ako interferóny môžu poskytovatelia používať laboratórne vyrobené interleukíny na liečbu rakoviny, konkrétne melanómu a rakoviny obličiek.

Imunomodulačné lieky

Imunomodulačné lieky, nazývané aj modifikátory biologickej odpovede, sú lieky, ktoré posilňujú váš imunitný systém. Niektoré z týchto liekov zabraňujú rakovinovým nádorom vytvárať nové cievy. Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti môžu tieto lieky používať na liečbu ľudí s pokročilými formami niektorých druhov lymfómov. Medzi imunomodulačné lieky patria napr:

  • Talidomid
  • Lenalidomid
  • Pomalidomid
  • Imiquimod

Talidomid, lenalidomid a pomidomid spôsobujú, že bunky uvoľňujú cytokín IL-2. IL-2 pomáha vášmu telu vytvárať ďalšie biele krvinky na boj proti rakovine. Tieto tri lieky tiež pomáhajú zastaviť rast rakovinových nádorov. Robia to tak, že zabraňujú nádorom vo vytváraní nových krvných ciev, ktoré nádory potrebujú na svoj ďalší rast. Ďalší imunomodulačný liek, imiquimod, núti bunky uvoľňovať cytokíny.

Talidomid, lenalidomid (Revlimid) a pomalidomid (Pomalyst) sú klasifikované ako imunomodulačné lieky, ktoré stimulujú váš imunitný systém. Tieto lieky tiež zabraňujú tvorbe nových krvných ciev a vyživovaniu myelómových buniek.

Talidomid a lenalidomid sú schválené na liečbu ľudí, ktorí sú čerstvo diagnostikovaní. Lenalidomid a pomalidomid sú účinné aj pri liečbe opakovaného myelómu. Tieto lieky stimulujú váš imunitný systém. Niektoré lieky zabraňujú rakovinovým nádorom vytvárať nové krvné cievy, ktoré nádory potrebujú na svoj rast. Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti často používajú tieto lieky na liečbu metastázujúceho karcinómu.

Aké sú vedľajšie účinky imunoterapie?

Tak ako väčšina liečby rakoviny, aj imunoterapia spôsobuje vedľajšie účinky, ktoré môžu ovplyvniť váš každodenný život. Váš imunitný systém chráni celé vaše telo. Imunoterapia upravuje váš imunitný systém tak, aby bol účinnejší v boji proti rakovine.

Bunky imunitného systému však môžu napadnúť zdravé bunky a spôsobiť zápal v zdravom tkanive. Ide o imunitne podmienený nežiaduci účinok alebo irAE. Približne 20 % ľudí, ktorí dostávajú imunoterapiu, má závažný irAE. Medzi nežiaduce účinky patria:

  • Únava.
  • Svrbivá vyrážka.
  • Hnačka.
  • Nevoľnosť a vracanie.
  • Znížené hladiny hormónov štítnej žľazy.

Ako ľudia dostávajú imunoterapiu?

Ľudia dostávajú imunoterapiu prostredníctvom intravenóznej (IV) infúzie. Imunoterapiu môžete dostávať denne, týždenne, mesačne alebo v cykle. Pri cyklickej imunoterapii máte po liečbe obdobie odpočinku. Prestávka dáva vášmu telu čas na produkciu zdravých buniek. Dĺžka liečby závisí od:

  • type a štádiu rakoviny.
  • Typu imunoterapeutického lieku.
  • Reakcie vášho tela na liečbu.

Riziká a prínosy imunoterapie

Aké sú výhody imunoterapeutickej liečby?

Imunoterapia môže byť účinnou liečbou rakoviny, ktorá nereagovala na tradičnú liečbu alebo ktorá sa po tradičnej liečbe vrátila.

Aké sú riziká alebo komplikácie?

Imunoterapia neúčinkuje na všetky druhy rakoviny a nemusí byť účinná u každej osoby, ktorá liečbu podstúpi. Väčšina imunoterapeutických liečebných postupov spôsobuje vedľajšie účinky. Ak vám poskytovateľ zdravotnej starostlivosti odporučí imunoterapiu, vysvetlí vám konkrétne vedľajšie účinky liečby a spôsoby, ako vám pomôže tieto vedľajšie účinky zvládnuť.

Môže imunoterapia vyliečiť rakovinu?

Nie, ale imunoterapia môže kontrolovať rakovinu, takže ľudia môžu žiť dlhšie. V niektorých prípadoch spomaľuje rast rakoviny. V iných prípadoch môže zmenšiť rakovinové nádory. Bohužiaľ, nie každý, kto dostáva imunoterapiu, reaguje na liečbu

 

Záver

Imunoterapia rakoviny pomáha vášmu imunitnému systému viac sa snažiť nájsť a zničiť rakovinové bunky. Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti vám môžu odporučiť imunoterapiu, ak máte určité druhy pokročilého typu rakoviny alebo ak tradičná liečba prestala účinkovať. Imunoterapia je účinnou liečbou mnohých druhov rakoviny, ale nie všetkých druhov rakoviny. A nie každý pacient s rakovinou reaguje na imunoterapeutickú liečbu. Napriek tomu lekárski výskumníci hľadajú nové spôsoby, ako imunoterapiu využiť, aby mohla viac pomôcť zvládnuť rakovinu a pomôcť ľuďom žiť dlhšie. Ak máte rakovinu a uvažujete, či by imunoterapia mohla byť účinná, poraďte sa so svojím lekárom. Je to váš najlepší zdroj informácií.

Späť do obchodu