Histamín a vaša pokožka

Obsah:

  • Čo sú histamíny?
  • Bežné potraviny a nápoje s vysokým obsahom histamínu
  • Typy kožných ochorení, ktoré môžu byť vyvolané histamínmi
  • Čo môžete urobiť, ak si myslíte, že vinníkom môžu byť histamíny

Ak trpíte príznakmi, ako je svrbenie alebo dermatitída, príčinou reakcie môže byť vysoká hladina histamínu alebo histamínová intolerancia.

Tieto kožné ochorenia sa môžu vyskytnúť, keď sa v tele nahromadí histamín. Svoju úlohu môžu zohrávať lieky, zdravotné stavy, životné prostredie, nedostatky vo výžive a strava. Kožná histamínová reakcia môže byť veľmi nepríjemná a môže byť bolestivá, najmä ak si zapálené miesto naďalej škriabete. 

Čo sú histamíny?

Histamíny sú to chemické látky, ktoré vytvára váš imunitný systém a ktoré pôsobia ako súčasť obranného systému vášho tela. Ak ste alergický na určitú potravinu, peľ, prach alebo látku, napríklad latex, znamená to, že vaše telo si myslí, že táto zvyčajne neškodná látka je škodlivá, a spustí reťazovú reakciu. Začína uvoľňovaním histamínu a ďalších chemických látok do krvného obehu, aby sa chránilo. To môže spôsobiť bežné príznaky, ako je kýchanie, svrbenie a slzenie.

Existujú aj určité zdravotné stavy, ktoré môžu zvyšovať riziko histamínovej intolerancie, napríklad ochorenia pečene, chronický stres Crohnova choroba a nevyvážený črevný mikrobióm.

Mnohé potraviny a nápoje obsahujú histamín a ich obsah sa zvyčajne zvyšuje, keď potraviny starnú, kazia sa alebo kvasia. Niektoré potraviny a nápoje obsahujú aj zlúčeniny, ktoré pomáhajú uvoľňovať histamín v tele alebo blokujú tvorbu či účinnosť enzýmov DAO (diaminoxidáza) a HMNT (histamín-N-metyltransferáza). Tieto enzýmy za normálnych okolností pomáhajú rozkladať histamín v bunkách. Ak sa u vás často vyskytuje histamínová reakcia na koži, môže byť prospešné obmedziť príjem týchto potravín a nápojov.

Bežné potraviny a nápoje s vysokým obsahom histamínu

  • údené výrobky, ako je klobása, šunka, slanina alebo saláma
  • strukoviny, ako je cícer, sója a šošovica
  • alkohol
  • vyzreté syry
  • konzervované, nakladané a fermentované potraviny
  • kombucha
  • ocot
  • slané občerstvenie
  • sušené ovocie
  • konzervované ryby, ako sú makrely a tuniak
  • arašidy
  • špenát
  • paradajky
  • banány
  • baklažán
  • jahody
  • mäkkýše

Medzi potraviny, o ktorých sa predpokladá, že vyvolávajú uvoľňovanie histamínu, patria:

  • väčšina citrusových plodov
  • kakao a čokoláda
  • paradajky
  • pšeničné klíčky
  • aditíva, konzervačné látky a farbivá
  • fazuľa a strukoviny
  • orechy
  • alkohol
  • ocot

histamin a pokožka

Typy kožných ochorení, ktoré môžu byť vyvolané histamínmi

Pruricepčné svrbenie

Tento stav je vyvolaný alergickou reakciou, zápalom, suchosťou alebo iným poškodením kože. Často sa vyskytuje pri atopickej dermatitíde (ekzéme), žihľavke (urtikárii), psoriáze, reakciách na lieky, alergii na roztoče a suchej koži.

Svrbenie sa často lieči antihistaminikami a inými liekmi, ktoré menia imunitnú reakciu.

Atopická dermatitída (ekzém)

Atopická dermatitída (alebo ekzém) je bežné chronické zápalové ochorenie kože a vyznačuje sa nadmernou imunitnou reakciou na alergény z prostredia a suchou, svrbiacou pokožkou. V koži pacientov s AD sa pozorovalo väčšie uvoľňovanie histamínu a týmto ľuďom sa často predpisujú antihistaminiká, ktoré im pomáhajú prekonať svrbenie. Preto ľudia s ekzémom môžu mať histamínovú intoleranciu, ale je nepravdepodobné, že histamíny sú príčinou ekzému.

Periorálna dermatitída

Je príčinou vašej periorálnej dermatitídy histamín? Periorálna dermatitída je zápalová vyrážka vyskytujúca sa v okolí úst, nosa, brady a očí. Je bežná u žien a medzi spúšťače tohto stavu môže patriť histamínová intolerancia alebo používanie lokálnych steroidných liekov. Ďalšími spúšťačmi môžu byť zložky nachádzajúce sa v starostlivosti o pleť, ktoré môžu spôsobiť periorálnu dermatitídu.

Vyrážky a žihľavka

Keď vaše telo uvoľňuje histamíny, zvyšuje prietok krvi v postihnutých oblastiach. Keď sa histamíny uvoľňujú vo veľkom množstve, okolité cievy môžu potom prepúšťať tekutinu, ktorá spôsobí opuch kože a prejaví sa ako žihľavka. Histamínové kožné vyrážky a reakcie sú veľmi časté, pretože sú procesom, ktorý pomáha zbaviť vaše telo a pokožku alergénov.

Antihistaminiká, steroidy a imunosupresíva

Antihistaminiká sú lieky, ktoré pomáhajú pri alergiách a tiež pri žalúdočných problémoch, nádche, úzkosti a ďalších. Tieto lieky pomáhajú liečiť stavy spôsobené príliš veľkým množstvom histamínu. Staršie antihistaminiká majú tendenciu spôsobovať viac vedľajších účinkov, najmä ospalosť. Novšie antihistaminiká však majú menej vedľajších účinkov, preto môžu byť pre niektorých ľudí lepšou voľbou.

Steroidné lieky (kortikosteroidy) sú protizápalové lieky a majú podobný účinok ako hormóny produkované telom. Hoci používanie lokálnych steroidov môže určite pomôcť pri kožných ochoreniach, u niektorých ľudí, ako je Kiri, môže mať aj závažné vedľajšie účinky. Závislosť/odvykanie od lokálnych steroidov, niekedy označovaná ako „syndróm červenej kože“, sa môže vyskytnúť pri častom používaní alebo zneužívaní stredne silných až silných kortikosteroidov a ich následnom prerušení. Ak si nie ste istí, či máte prestať používať steroid, ktorý práve používate, najprv vyhľadajte lekársku radu u svojho lekára alebo dermatológa.

Lokálne imunomodulátory (imunosupresíva) sú látky, ktoré regulujú lokálnu imunitnú odpoveď kože. 

Imunosupresíva majú potenciálne závažné vedľajšie účinky vrátane:

  • zvýšené riziko infekcií
  • Žalúdočné ťažkosti a vracanie
  • Zvýšené riziko niektorých typov rakoviny
  • Zvýšený krvný tlak pri cyklosporíne
  • Zvýšené riziko poškodenia obličiek pri cyklosporíne a metotrexáte
  • Riziko poškodenia pečene pri metotrexáte

Čo môžete urobiť, ak si myslíte, že vinníkom môžu byť histamíny

Vyberte si diétu s nízkym obsahom histamínov

Ak trpíte týmito kožnými ochoreniami a chcete pochopiť, či histamíny môžu byť jedným z prispievajúcich faktorov, prvým krokom môže byť prijatie diéty s nízkym obsahom histamínov. Histamínovú intoleranciu môžete mať aj vtedy, ak máte určité zdravotné ťažkosti, ako napríklad chronický stres, poruchy tráviaceho traktu a ochorenia pečene. Možno sa budete chcieť poradiť so zdravotníckym pracovníkom, aby ste zachovali správny príjem potravy.

Diéta s nízkym obsahom histamínu zahŕňa:

  • uprednostnite konzumáciu čerstvých potravín
  • Čerstvé ovocie, okrem jahôd, citrusov, kivi, sliviek, banánov a papáje
  • čerstvé mäso a ryby (vyhýbajte sa mäsovým a rybím konzervám)
  • čerstvá zelenina okrem paradajok, špenátu a kapusty
  • Obilniny: ryža, kukurica, proso, ovos, cirok okrem jačmeňa, pšenice, raže a špaldy
  • Oleje: Väčšina olejov na varenie
  • Bylinkový čaj

Niektorí ľudia znášajú len veľmi malé množstvo histamínu a iní môžu byť liberálnejší, takže dostať sa k svojej pravde môže byť cestou pokusov a omylov. Nezabudnite, že obsah histamínu v potravinách sa mení v závislosti od dĺžky skladovania, zrelosti alebo zrelosti, varenia a spracovania.

Zdravá strava je tiež skvelá pre zdravie vašich čriev, čo zase pomáha vašej pokožke.

Skúste užívať probiotiká

Hoci lokálna probiotická starostlivosť o pleť môže byť pre vašu pleť skvelá, pomôcť črevám užívaním orálnych probiotík by mohlo pomôcť s hladinou histamínu. Vyrovnaním črevného mikrobiómu pomocou perorálnych probiotík pomôžete posilniť svoj imunitný systém a tiež napraviť poškodenie črevných výsteliek, ktoré boli poškodené vysokou hladinou histamínu. Štúdie ukázali, že užívanie probiotík môže mať terapeutický prínos pri ochoreniach, ako sú alergie, ekzémy a vírusové infekcie.

Späť do obchodu