Hepatitída B

Obsah:

  • Čo je hepatitída B?
  • Príznaky a príčiny hepatitídy
  • Aké sú možné komplikácie infekcie hepatitídy B?
  • Ako sa diagnostikuje hepatitída B?
  • Aká liečba je k dispozícii v prípade hepatitídy B?
  •  Ako môžem znížiť riziko nákazy hepatitídou B?
  •  Vyhliadky / prognóza
  • Život s hepatitídou B

hepatitida B

Hepatitída B je jedným z piatich vírusov, ktoré môžu infikovať pečeň a spôsobiť jej zápal. Šíri sa telesnými tekutinami. Väčšina ľudí má len krátku, akútnu infekciu. U niektorých ľudí sa však stáva chronickou. Chronická infekcia môže spôsobiť vážne dlhodobé poškodenie pečene. Hepatitíde B sa dá predísť očkovaním, ale nedá sa vyliečiť.

Čo je hepatitída B?

Hepatitída B je vírusová infekcia, ktorá postihuje vašu pečeň. Spôsobuje zápal v tkanivách vašej pečene, čo znamená "hepatitída". Začína sa ako akútna infekcia, ktorá zvyčajne trvá krátko. U niektorých ľudí sa však zmení na chronickú infekciu, ktorá nikdy nezmizne.

Dlhodobý zápal časom vážne poškodí vašu pečeň. Môže viesť k cirhóze a zlyhaniu pečene. Podobne ako iné chronické ochorenia pečene, aj infekcia hepatitídy B môže spôsobiť toto poškodenie bez toho, aby spôsobila príznaky. Mnohí ľudia si neuvedomujú, že sú infikovaní.

Prečo sa nazýva "hepatitída B"?

Existuje niekoľko rôznych vírusov, ktoré môžu infikovať vašu pečeň a spôsobiť zápal (hepatitídu). Patrí medzi ne hepatitída A, B, C, D a E. Každý z nich sa trochu líši v tom, ako sa prenáša, ako ovplyvňuje vaše telo a ako sa lieči (alebo ako sa mu predchádza).

Čím sa líši hepatitída B od ostatných vírusov hepatitídy?

Medzi niektoré charakteristické znaky hepatitídy B patria:

  • Proti hepatitíde B existuje bezpečná a účinná vakcína, vďaka ktorej je možné jej predchádzať. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča očkovanie všetkých detí čo najskôr po narodení.
  • Hepatitída B neúmerne postihuje deti. Iba 5 % dospelých, ktorí sa infikovali, sa nakazí chronickou infekciou, ale 30 % detí do 6 rokov sa nakazí.
  • Keďže hepatitída B sa šíri telesnými tekutinami, rodičia môžu pri pôrode nakaziť svoje deti. Až u 90 % detí nakazených hepatitídou B sa vyvinie chronická infekcia.
  • Chronická hepatitída B je liečiteľná, ale nie vyliečiteľná. Antivírusové lieky môžu pomôcť kontrolovať infekciu, ale po zvyšok života sa budete musieť o svoju pečeň špeciálne starať.

Ako častá je infekcia hepatitídou B?

Hepatitída B je najčastejšou infekciou pečene na svete. Celosvetovo sa ňou infikovali až 2 miliardy ľudí (teda každý tretí človek). Približne 250 miliónov ľudí na celom svete žije s chronickou infekciou hepatitídy B, pričom mnohí o tom nevedia.

Príznaky a príčiny hepatitídy

Nie každý má príznaky pri hepatitíde B, ale medzi bežné príznaky patria nasledujúce.

Aké sú príznaky infekcie hepatitídou B?

Nie každý má príznaky. Ak ich máte, môžu byť od miernych až po závažné. Príznaky môžete mať (alebo nemať) počas akútnej fázy infekcie a môžete ich mať (alebo nemať) aj pri chronickej infekcii. Stále ste nákazlivý s príznakmi alebo bez nich.

K typickým príznakom infekcie patria: 

Môžete mať aj príznaky ochorenia pečene vrátane:

Pri akútnej infekcii môžu príznaky ochorenia pečene naznačovať závažnejšiu reakciu ako zvyčajne. Hoci sa mnoho ľudí zbaví vírusu HBV bez liečby, ak máte príznaky ochorenia pečene, mali by ste navštíviť poskytovateľa zdravotnej starostlivosti.

Pri chronickej infekcii môžete mať mierne alebo nejasné príznaky priebežne, alebo nemusíte mať príznaky vôbec po celé desaťročia. Keď sa príznaky objavia neskôr, najmä príznaky ochorenia pečene, môže to znamenať, že vaša pečeň začína zlyhávať.

Ako získate hepatitídu B?

Infekcia hepatitídou B pochádza z vírusu hepatitídy B (HBV). Vírus sa šíri telesnými tekutinami. K prenosu dochádza, keď sa tekutiny z tela infikovanej osoby dostanú do tela osoby, ktorá nie je infikovaná. Môže sa tak stať prostredníctvom:

  • pôrodom.
  • Sexuálnym stykom.
  • Kontaktom s otvorenou ranou.
  • Spoločným používaním ihiel alebo injekčných striekačiek.
  • Spoločné používanie zubnej kefky alebo holiaceho strojčeka.
  • Náhodné pichnutie infikovaným ostrým nástrojom.

HBV môže žiť na povrchoch mimo vášho tela najmenej sedem dní. Takže použité nástroje, ktoré neboli sterilizované, môžu stále prenášať vírus. Patria sem lekárske nástroje a bežné predmety, ako je zubná kefka alebo holiaci strojček, ktoré mohli vyvolať krvácanie.

Okrem krvi žije HBV aj v iných telesných tekutinách vrátane slín. Na rozdiel od niektorých vírusov sa však hepatitída B neprenáša ľahko slinami. To znamená, že sa pravdepodobne nenakazíte spoločným jedlom alebo jedálenským náčiním alebo tým, že na vás niekto zakašle alebo kýchne.

Kto má väčšiu pravdepodobnosť, že dostane hepatitídu B?

Je pravdepodobnejšie, že dostanete hepatitídu B, ak patríte do komunity, kde je infekcia bežnejšia. Čím viac ľudí vo vašom okolí môže byť nakazených, tým je väčšia šanca, že sa vírusom nakazíte. Medzi komunity s vyšším výskytom infekcie patria napr:

  • Ľudia s HIV. Až 7,5 % ľudí s HIV má aj chronickú hepatitídu B.
  • Ľudia, ktorí užívajú intravenózne drogy. Miera nákazy hepatitídou B prudko vzrástla v štátoch, ktoré nedávno postihla opiátová kríza.
  • Ľudia afrického, ázijského alebo tichomorského ostrovného pôvodu. Miera infekcie v týchto krajinách sa pohybuje medzi 2 % a 8 %. V USA tvoria tieto národy viac ako polovicu osôb s chronickou infekciou hepatitídou B.

Ako získate chronickú hepatitídu B?

Chronická hepatitída B vzniká, keď sa váš imunitný systém nedokáže brániť vírusu. Väčšina ľudí sa mu úspešne bráni počas akútnej fázy infekcie. V akútnej fáze váš imunitný systém rozpozná vírus a začne útok.

Keď máte po infekcii príznaky ochorenia, ako je horúčka, nevoľnosť a vracanie, tieto príznaky sú súčasťou vašej imunitnej reakcie. Váš imunitný systém sa snaží zbaviť vírusu tým, že ho očisťuje a spaľuje. To je akútna fáza.

Niekedy sa imunitnému systému niektorých ľudí nepodarí odstrániť vírus HBV počas akútnej fázy. Z rôznych dôvodov je ich imunitná odpoveď slabšia, ako je potrebné. Akútna fáza prebieha len raz. Ak vírus prežije, ďalšia sa už nekoná.

Osoba môže mať slabšiu imunitnú odpoveď na vírus, ak:

  • sú malé deti, ktorých imunitný systém sa ešte len vyvíja.
  • Má v rovnakom čase inú infekciu.
  • Majú chronický zdravotný stav, ktorý ohrozuje ich imunitný systém.
  • Dostáva imunosupresívnu liečbu alebo chemoterapiu.

Čo je reaktivovaná hepatitída B?

Niekedy po prekonaní akútnej infekcie hepatitídy B niečo spôsobí, že váš imunitný systém sa neskôr v živote oslabí proti vírusu. Možno bol váš imunitný systém v čase infekcie silný, ale teraz máte ochorenie, ktoré ho oslabuje.

Keď sa to stane, kedysi porazený vírus môže byť vo vašom tele opäť aktívny. Reaktivovaná hepatitída B môže byť dočasná alebo trvalá. Keďže sa však zvyčajne vyskytuje u ľudí s oslabenou imunitou, môže byť obzvlášť závažná a dokonca spôsobiť akútne zlyhanie pečene.

Ako dlho ste nákazliví hepatitídou B?

Nákazlivý ste dovtedy, kým je vírus vo vašom tele aktívny. Ak máte akútnu infekciu, môže trvať niekoľko týždňov až šesť mesiacov a celý tento čas ste nákazlivý. Ak máte chronickú infekciu, ste nákazlivý, kým trvá, čo je zvyčajne celý život.

Aké sú možné komplikácie infekcie hepatitídy B?

Väčšina komplikácií pochádza z chronickej infekcie, ale niektorí ľudia môžu mať komplikácie pri akútnej infekcii. Hoci to nie je bežné, u niektorých ľudí pri akútnej infekcii hepatitídou B dochádza k akútnemu zlyhaniu pečene, čo je život ohrozujúca situácia.

Komplikácie chronickej hepatitídy B môžu zahŕňať:

  • Hepatitída D. Hepatitída D alebo vírus delta je ďalšia vírusová infekcia hepatitídy, ktorá postihuje len ľudí s hepatitídou B. Ak máte chronickú hepatitídu B, môžete dostať oba vírusy. Toto sa nazýva superinfekcia. Zdvojnásobuje záťaž vašej pečene a môže viesť k akútnemu zlyhaniu pečene.
  • Cirhóza. Chronický zápal pečene vedie u niektorých ľudí k cirhóze. Trvá to dlho a závisí to od mnohých faktorov, napríklad od celkového stavu vašej pečene a iných ochorení, ktoré ju môžu ovplyvniť. K cirhóze dochádza, keď sa poškodené tkanivá pečene postupne nahrádzajú jazvovitým tkanivom. Zjazvené tkanivo bráni fungovaniu vašej pečene, čo vedie k chronickému zlyhaniu pečene.
  • Chronické zlyhanie pečene. Chronické zlyhanie pečene je postupný proces, pri ktorom vaša pečeň časom stráca schopnosť fungovať. Zvyčajne nasleduje po cirhóze. Aj keď k nemu dochádza pomaly, chronické zlyhanie pečene je život ohrozujúce. Bez funkčnej pečene nemôžete žiť. Zlyhanie pečene môže pri svojom postupe spôsobiť aj život ohrozujúce vedľajšie účinky. Jediným liekom je transplantácia pečene.
  • Rakovina pečene. Z nie celkom jasných dôvodov je u ľudí s chronickou hepatitídou vyššia pravdepodobnosť vzniku primárnej rakoviny pečene. V skutočnosti poskytovatelia zdravotnej starostlivosti považujú chronickú hepatitídu B za hlavnú príčinu rakoviny pečene. Samotná rakovina pečene je jednou z hlavných príčin úmrtí ľudí s chronickou hepatitídou B.

Ako sa diagnostikuje hepatitída B?

Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti sa vás opýta na vaše príznaky a fyzicky vás vyšetrí. Môže sa vás opýtať na vašu zdravotnú anamnézu, prípadné ochorenia pečene vo vašej rodine alebo iné faktory, ktoré by vás mohli urobiť náchylnejšími na vírusovú hepatitídu.

Keďže nemusíte mať príznaky ani žiadne známe rizikové faktory, jediný spôsob, ako s istotou zistiť, či máte hepatitídu B, je vyšetrenie krvi. Špecifické krvné testy môžu poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti povedať všetko, čo potrebuje vedieť o vašom stave, ako napr:

  • či máte akútnu alebo chronickú infekciu.
  • Či ste boli v minulosti infikovaní.
  • Či sa u vás vyvinula imunita voči vírusu.
  • Ak infekcia narúša funkciu vašej pečene.

Po stanovení diagnózy vám lekár možno bude chcieť nariadiť ďalšie testy, aby skontroloval, ako je na tom vaša pečeň. Možno bude chcieť pozrieť röntgenové snímky tkanív vašej pečene. V niektorých prípadoch môže chcieť odobrať malú vzorku na vyšetrenie v laboratóriu (biopsia pečene).

Nedávna expozícia

Ak ste boli vystavení HBV len nedávno a vírus sa ešte len inkubuje vo vašom tele, nemusí sa ešte prejaviť v krvnom teste. Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti nemusí byť schopný hneď zistiť, či ste boli nakazení, ale aj tak vás môže preventívne liečiť.

Aká liečba je k dispozícii v prípade hepatitídy B?

Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám môže ponúknuť rôzne možnosti liečby v závislosti od stavu infekcie.

Profylaktická liečba

Ak máte dôvod domnievať sa, že ste vy alebo vaše dieťa boli nedávno vystavení vírusu, poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám môže navrhnúť profylaktickú liečbu, ktorá pomôže zabrániť tomu, aby sa infekcia prejavila. Medzi tieto liečby patrí napr:

  • Očkovanie. Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti odporúčajú okamžitú dávku vakcíny proti hepatitíde B, ak ste ju ešte nedostali, najlepšie do 24 hodín po expozícii. V priebehu nasledujúcich šiestich mesiacov budete potrebovať ďalšie dve dávky, aby ste boli proti vírusu úplne zaočkovaní.
  • Imunoglobulín proti hepatitíde B (HBIG). HBIG je látka vyrobená z ľudskej krvi obsahujúca prirodzene produkované protilátky proti vírusu hepatitídy B. Podáva sa vo forme injekcie, ktorá pomáha predchádzať infekcii u ľudí, ktorí boli nedávno vystavení vírusu.

Táto liečba je veľmi účinná pri prevencii nakazenia detí narodených rodičom s chronickou hepatitídou B. Dojčatá, ktoré dostanú túto liečbu krátko po narodení, majú dobrú prognózu a môžu bezpečne dojčiť(prsia).

Akútna liečba

Na liečbu akútnej infekcie hepatitídou B neexistujú žiadne špecifické lieky a mnoho ľudí nebude potrebovať žiadnu liečbu. Ak však máte závažné príznaky, poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vás môže sledovať, či sa nevyskytnú komplikácie, a ponúknuť vám podpornú liečbu, ako napr:

  • Intravenózne podávanie tekutín.
  • Intravenóznu výživu.
  • Úľava od bolesti.

Liečba chronickej infekcie

Na liečbu chronickej hepatitídy B je k dispozícii niekoľko liekov, ktoré však nemusia byť vhodné pre každého. Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám odporučí liečbu na základe vášho stavu a rizikových faktorov. Váš plán liečby môže zahŕňať:

Sledovanie

Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti, ktorý vás lieči na chronickú hepatitídu B, bude sledovať stav vašej pečene prostredníctvom pravidelných prehliadok a testov, ideálne každých šesť mesiacov. Bude pátrať po príznakoch aktívneho ochorenia pečene, ktoré môže ovplyvňovať fungovanie vašej pečene.

Testy môžu zahŕňať:

  • Krvné testy.
  • Zobrazovacie testy.
  • Elastografia (skenovanie tuhosti orgánov).
Lieky .

Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti zistili, že súčasné lieky na hepatitídu B sú najúčinnejšie pre ľudí, ktorí vykazujú príznaky aktívneho ochorenia pečene. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) to môže byť len 25 % ľudí s diagnostikovanou chronickou hepatitídou B.

Súčasné lieky pomáhajú posilniť imunitný systém a spomaliť rýchlosť, akou sa vírus rozmnožuje. Nezabíjajú vírus úplne, ale môžu pomôcť udržať vašu pečeň čo najdlhšie zdravú. Patria medzi ne: - lieky na liečbu ochorení, ktoré sa vyskytli v priebehu liečby:

  • Lieky modulujúce imunitný systém. Imunitné modulátory, známe aj ako interferóny, zahŕňajú peginterferón alfa-2a a interferón apfa-2b. Sú to syntetické verzie protilátok, ktoré naše telo produkuje na boj proti infekciám. Podávajú sa injekčne počas šiestich až 12 mesiacov. Predpisujú sa niektorým dospelým a ako liečba prvej voľby deťom.
  • Perorálne antivírusové lieky. Antivirotiká užívané ústami sú najsilnejšími liekmi na potlačenie HBV. Váš poskytovateľ vám môže odporučiť jeden alebo viacero podľa toho, kto ste a ako reagujete. Medzi antivirotiká prvej línie patrí tenofovir disoproxil alebo tenofovir alafenamid a entekavir. Väčšina ľudí, ktorí začnú užívať tieto lieky, v nich bude pokračovať celý život.
Zmeny životného štýlu

Bez ohľadu na to, či užívate lieky na hepatitídu B, budete musieť počas celého života prijímať opatrenia na ochranu svojej pečene pred ďalším poškodením. Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti vám odporúčajú najmä vyhýbať sa alkoholu a dodržiavať zdravú, vyváženú stravu.

Užívanie alkoholu a metabolické faktory, ako je vysoký BMI a vysoká hladina triglyceridov, sú dve hlavné príčiny zápalu pečene mimo infekcie. Keď už máte chronickú hepatitídu, je najlepšie obmedziť príjem alkoholu, cukru a tukov, aby sa minimalizoval zápal.

Chirurgický zákrok

Ak chronická hepatitída vedie ku komplikáciám, ako je cirhóza a zlyhanie pečene alebo rakovina pečene, možno budete musieť podstúpiť operáciu na odstránenie časti alebo celej pečene. Vaša pečeň sa môže po čiastočnej resekcii sama zregenerovať, pokiaľ zostane dostatok zdravého tkaniva.

Ak je však príliš veľká časť vašej pečene chorá alebo zlyháva, budete potrebovať transplantáciu pečenenajej nahradenie. Väčšina darovaných pečene pochádza od nedávno zosnulých ľudí a na tieto pečene existuje dlhý zoznam čakateľov. Čakanie však môžete preskočiť, ak sa vám podarí nájsť živého darcu pečene.

Ako môžem znížiť riziko nákazy hepatitídou B?

Najlepším spôsobom prevencie infekcie je očkovanie. Ak ste zaočkovaný proti vírusu, nemusíte sa v každodennom živote obávať náhodnej expozície. Tri dávky vakcíny proti hepatitíde B však trvajú približne šesť mesiacov.

V krátkodobom horizonte môžete znížiť svoje riziko tým, že:

  • Praktizovaním bezpečného sexu. Ak neviete, či je váš partner infikovaný, používajte latexový alebo polyuretánový kondóm.
  • Nezdieľajte osobné predmety, ktoré by mohli byť vystavené kontaktu s krvou, ako sú zubné kefky, holiace strojčeky, lekárske vybavenie alebo ihly.
  • Plánovanie cestovania do zahraničia. Ak plánujete cestovať do oblastí, kde je miera nákazy pomerne vysoká, naplánujte si očkovanie ešte pred cestou.
  • Profylaktická liečba. Ak si myslíte, že ste mohli byť nedávno vystavení infekcii, môžete znížiť riziko nákazy tým, že do 24 hodín dostanete dávku očkovacej látky a imunoglobulínu proti hepatitíde B.

Ako môžem zabrániť šíreniu infekcie na iných?

Ak máte aktívnu hepatitídu B, môžete pomôcť chrániť ostatných pred infekciou tým, že:

  • Nechajte sa diagnostikovať. Nemusíte mať príznaky ochorenia pečene, ale ak je možné, že ste mohli byť vystavení vírusu prostredníctvom svojho zamestnania alebo svojej komunity, nechajte sa otestovať. Čím skôr sa o infekcii dozviete, tým lepšie budete pripravení postarať sa o seba a ochrániť tých, s ktorými pracujete a žijete.
  • Praktizovanie bezpečného sexu. Zdieľajte svoju diagnózu so svojimi sexuálnymi partnermi a povzbudzujte ich, aby sa dali zaočkovať. Ak už boli vystavení infekcii, povzbuďte ich, aby sa dali preventívne liečiť. Dovtedy používajte na ochranu latexový alebo polyuretánový kondóm.
  • Praktizovanie bezpečného používania ihiel. Ak používate ihly na intravenózne podávanie drog, uistite sa, že ich bezpečne likvidujete a potom si dôkladne umyte ruky.
  • Plánovanie pôrodu dopredu. Väčšina poskytovateľov zdravotnej starostlivosti v pôrodnici vás otestuje na infekciu hepatitídou B, ale ak už máte diagnózu, nezabudnite im to oznámiť. Dopredu naplánujú liečbu vášho dieťaťa hneď po pôrode, aby ho ochránili pred infekciou.

Vyhliadky / prognóza

Je hepatitída B liečiteľná?

Ak máte len dočasnú, akútnu infekciu, je veľká šanca, že ju váš imunitný systém čoskoro prekoná. Keď sa z akútnej infekcie zotavíte, už ju znova nedostanete. Krvný test vám môže povedať, či ste vírus prekonali a stali sa imúnnymi.

Ak ho neprekonáte počas akútnej fázy infekcie, vyvinie sa u vás chronická infekcia, ktorá je celoživotná. Chronická hepatitída B nie je liečiteľná, ale liečbou sa dá zvládnuť. Krvný test vám môže povedať, či potrebujete liečbu chronickej infekcie.

Ako často je hepatitída B smrteľná?

Smrť na akútnu hepatitídu B je zriedkavá. Úmrtnosť na chronickú hepatitídu B je približne 15 %. Približne 25 % ľudí, ktorí sa chronicky infikovali v detstve, na toto ochorenie zomiera. Približne 25 % chronických infekcií hepatitídou B vedie k rakovine pečene.

Život s hepatitídou B

Ako sa mám o seba starať, keď žijem s chronickou hepatitídou B?

Ak máte chronickú hepatitídu B, je veľmi dôležité, aby ste zostali v kontakte s kvalifikovaným poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, napríklad s gastroenterológom alebo hepatológom (špecialistom na pečeň). Váš poskytovateľ bude sledovať priebeh vášho ochorenia a poradí vám pri liečbe a starostlivosti o seba.

  • Chodievajte na pravidelné kontroly k svojmu poskytovateľovi každých šesť mesiacov alebo podľa pokynov. Kontroly budú zahŕňať rôzne pečeňové testy na monitorovanie ochorenia a sledovanie komplikácií.
  • Pred užívaním akéhokoľvek nového lieku vrátane rastlinných liekovsa poraďte so svojím poskytovateľom. Niektoré bylinky môžu byť pre vašu pečeň škodlivé alebo sa nemusia miešať s inými liekmi.
  • Vyhnite sa pitiu alkoholu a dodržiavajte zdravú diétu, aby ste si udržali telesnú hmotnosť. Alkohol a nadváha môžu zbytočne zaťažovať vašu pečeň.
  • Chráňte sa pred inými infekciami pečene. Ak ste neboli očkovaní proti hepatitíde A, dajte sa zaočkovať. Nechajte sa vyšetriť na hepatitídu C a ak ju máte, podstúpte liečbu. Hepatitída C je liečiteľná.

Poznámka 

Väčšina ľudí, ktorí dostanú hepatitídu B, sa v krátkom čase sama vylieči. Ak sa však u vás vyvinie chronická infekcia, hepatitída B je doživotná. Na hepatitídu B zatiaľ neexistuje liek, ale pravidelné testovanie a liečba môžu minimalizovať škody, ktoré spôsobuje. Väčšina ľudí môže očakávať, že bude žiť plnohodnotný a dlhý život.

 

Späť do obchodu