Dysplázia bedrového kĺbu

Obsah:

  • Čo je dysplázia bedrového kĺbu?
  • Aké sú príznaky dysplázie bedrového kĺbu?
  • Čo spôsobuje dyspláziu bedrového kĺbu?
  • Aké sú rizikové faktory dysplázie bedrového kĺbu?
  • Aké sú komplikácie dysplázie bedrového kĺbu?
  • Ako sa diagnostikuje dysplázia bedrového kĺbu?
  • Ako sa lieči dysplázia bedrového kĺbu?
  • Môžem dysplázii bedrového kĺbu predísť?
  • Aké sú vyhliadky dysplázie bedrového kĺbu?
  • Záver

Dysplázia bedrového kĺbu je bežný problém, ktorý postihuje bedrové kĺby detí. Väčšina detí nemá žiadne dlhodobé následky ani komplikácie, ak poskytovateľ zdravotnej starostlivosti diagnostikuje a lieči dyspláziu bedrových kĺbov, keď sú mladšie ako 6 mesiacov. Dysplázia bedrového kĺbu sa môže vyskytnúť aj u starších detí a dospelých, ale je menej častá.

Vykĺbenie bedrového kĺbu je zvyčajne zriedkavé, ale u detí s dyspláziou bedrového kĺbu je pravdepodobnosť, že sa vyskytne, vyššia.

Čo je dysplázia bedrového kĺbu?

Dysplázia bedrového kĺbu je zdravotný stav, ku ktorému dochádza, keď kosti v bedrovom kĺbe do seba správne nezapadajú.

Dysplázia bedrového kĺbu sa najčastejšie vyskytuje u bábätiek a malých detí, ale v miernych prípadoch sa najprv prejaví u dospelých. Zdravotnícki pracovníci niekedy označujú dyspláziu bedrového kĺbu, s ktorou sa deti narodia, ako vrodenú dyspláziu bedrového kĺbu alebo vývojovú dyspláziu bedrového kĺbu (DDH). Ide o rôzne názvy pre ten istý stav.

Kĺb je miesto v tele, kde sa stretávajú dve kosti. Váš bedrový kĺb je miestom spojenia medzi stehennou kosťou (stehnom) a bedrovou kosťou (panvou).

Ak máte dyspláziu bedrového kĺbu, vaša stehenná kosť nezapadá do panvy správne. Konkrétne, guľatá guľa na vrchole stehennej kosti (hlavička stehennej kosti) nie je správne zarovnaná so zakriveným puzdrom v panve, do ktorého by mala zapadnúť (acetabulum).

Toto zlé uloženie môže poškodiť chrupavku, ktorá chráni váš kĺb. Okrem príznakov, ako je bolesť a stuhnutosť, sa u ľudí s dyspláziou bedrového kĺbu častejšie vyskytujú vykĺbenia bedrového kĺbu.

Ak pociťujete bolesť bedrového kĺbu, ktorá sa do niekoľkých dní nezlepší, navštívte lekára. Navštívte poskytovateľa, ak sa vám zdá, že vaše dieťa trpí bolesťami alebo ak jedna z jeho nôh vyzerá výrazne inak ako druhá.

Dysplázia bedrového kĺbu

Aké sú príznaky dysplázie bedrového kĺbu?

Medzi najčastejšie príznaky dysplázie bedrového kĺbu patria:

  • Bolesť bedrového kĺbu (zvyčajne v prednej časti slabín).
  • Pocit, že bedrový kĺb je uvoľnený alebo nestabilný.
  • Kulhanie pri chôdzi alebo pohybe.
  • Rozdielne dĺžky nôh.

Deti, ktoré sa narodili s dyspláziou bedrového kĺbu a ešte nie sú dosť staré na to, aby chodili, môžu mať rôzne príznaky dysplázie bedrového kĺbu, vrátane:

  • Jedna noha je vytočená von (od stredu tela) viac ako druhá.
  • Pohybujú jednou nohou menej ako druhou.
  • Nerovnomerná alebo zvrásnená koža okolo stehien a zadku (zadočku).

V akom veku sa u detí s dyspláziou bedrového kĺbu prejavujú príznaky?

Väčšina bábätiek s dyspláziou bedrového kĺbu je diagnostikovaná, keď sú mladšie ako 6 mesiacov. Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti môže dokonca diagnostikovať vaše dieťa hneď po narodení.

Vaše dieťa nemusí vykazovať žiadne príznaky, ktoré by ste si mohli všimnúť doma, ale váš poskytovateľ skontroluje jeho bedrové kĺby pri každej návšteve lekára.

Dysplázia bedrových kĺbov sa môže vyskytnúť aj u starších detí, dospievajúcich a dokonca aj u dospelých, ale je menej častá.

Čo spôsobuje dyspláziu bedrového kĺbu?

K dysplázii bedrového kĺbu dochádza vtedy, keď stehenná kosť nezapadá do jamky v panve správne. Dysplázia sa u vás môže vyvinúť, ak je jamka bedrového kĺbu príliš plytká alebo ak je vrchná časť (hlavička) stehennej kosti tvarovaná inak ako zvyčajne.

Väčšina ľudí s dyspláziou bedrového kĺbu sa s ňou narodí. Môže sa vyvinúť počas tehotenstva, ak poloha plodu vyvíja tlak na jeho bedrá. Môže ísť aj o genetický stav, ktorý biologickí rodičia prenášajú na svoje deti.

Aké sú rizikové faktory dysplázie bedrového kĺbu?

Dysplázia bedrových kĺbov sa môže vyvinúť u každého a môže sa s ňou narodiť každé dieťa. Ženy a ľudia, ktorým bola pri narodení priradená žena, a prvorodené deti majú väčšiu pravdepodobnosť, že budú mať dyspláziu bedrového kĺbu.

Dysplázia bedrového kĺbu môže postihnúť ktorýkoľvek bedrový kĺb, ale častejšie sa vyskytuje na ľavej strane.

Aké sú komplikácie dysplázie bedrového kĺbu?

Dospelí a deti s dyspláziou bedrového kĺbu majú väčšiu pravdepodobnosť, že dôjde k vykĺbeniu bedrového kĺbu. K vykĺbeniu bedrového kĺbu zvyčajne dochádza len pri vážnych úrazoch, ako sú autonehody alebo ťažké pády. Ak však máte dyspláziu bedrového kĺbu, váš bedrový kĺb je prirodzene slabší, ako by mal byť, čo môže zvýšiť riziko vykĺbenia. Dysplázia bedrového kĺbu môže tiež spôsobiť, že svaly a väzy okolo bedrového kĺbu sú voľnejšie ako zvyčajne.

Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám navrhne spôsoby, ako predchádzať zraneniam a znížiť riziko, že dôjde k vykĺbeniu.

Medzi ďalšie komplikácie dysplázie bedrového kĺbu môžu patriť:

  • Roztrhnutie bedrového kĺbu: Poškodenie chrupavky vo vnútri bedrového kĺbu.
  • Osteoartritída: Artritída, ktorá vzniká pri opotrebovaní chrupavky vášho kĺbu v priebehu času.
  • Nestabilné bedrové kĺby: Chronická (opakujúca sa) bolesť spôsobená tým, že váš bedrový kĺb do seba správne nezapadá.

Ako sa diagnostikuje dysplázia bedrového kĺbu?

Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti diagnostikuje dyspláziu bedrového kĺbu pomocou fyzikálneho vyšetrenia a niektorých zobrazovacích testov.

Povedzte svojmu poskytovateľovi, kedy ste si prvýkrát všimli bolesť bedrového kĺbu a či ju nejaká činnosť zhoršuje.

Váš poskytovateľ skontroluje vaše dieťa na príznaky dysplázie bedrového kĺbu hneď po narodení a potom znova pri všetkých návštevách u lekára.

Aké testy používajú poskytovatelia na diagnostikovanie dysplázie bedrového kĺbu?

Váš poskytovateľ môže použiť niekoľko zobrazovacích testov, aby urobil snímky vašich (alebo vášho dieťaťa) bedrových kĺbov, vrátane:

  • Ultrazvuk.
  • Röntgenové snímky bedrových kĺbov.
  • Počítačová tomografia (CT).

Ako sa lieči dysplázia bedrového kĺbu?

Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti navrhne liečbu dysplázie bedrového kĺbu, ktorá zmierňuje bolesť a chráni bedrový kĺb. Medzi najčastejšie spôsoby liečby dysplázie bedrového kĺbu patria:

  • Nosenie ortézy: Deti môžu potrebovať nosiť ortézu alebo postroj, ktorý drží bedrový kĺb na mieste. To udrží ich kĺby v správnej polohe, kým ich telo rastie a vyvíja sa. Ortéza je zvyčajne všetko, čo vaše dieťa bude potrebovať na odstránenie dysplázie, najmä ak sa liečba začne, keď je mladšie ako 6 mesiacov. Väčšina detí potrebuje nosiť ortézu niekoľko mesiacov.
  • Fyzikálna terapia: Fyzioterapeut vám poskytne strečing a cviky na posilnenie svalov okolo bedrového kĺbu a zlepšenie flexibility.
  • Operácia dysplázie bedrového kĺbu: Váš lekár vám môže odporučiť operáciu na odstránenie dysplázie bedrového kĺbu, ak iné spôsoby liečby nezaberajú. Najčastejšie zákroky na nápravu dysplázie bedrového kĺbu sú osteotómia bedrového kĺbu a artroskopia bedrového kĺbu. Osteotómia je chirurgický zákrok, ktorého cieľom je opätovné vyrovnanie a tvarovanie kostí. Artroskopia bedrového kĺbu je minimálne invazívna technika na opravu poškodenia vo vnútri vášho bedrového kĺbu. Ľudia s ťažkou dyspláziou bedrového kĺbu a artritídou môžu potrebovať náhradu bedrového kĺbu (artroplastiku). Chirurg vám povie, ktorý typ operácie budete potrebovať vy (alebo vaše dieťa) a čo môžete očakávať.

Môžem dysplázii bedrového kĺbu predísť?

Nemôžete zabrániť tomu, aby sa vaše dieťa narodilo s dyspláziou bedrového kĺbu. Nemôžete jej zabrániť ani u seba. Vzniká sama od seba, keď sú vaše bedrá tvarované inak ako zvyčajne.

Poraďte sa so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti o ochrane bedrových kĺbov vášho dieťaťa počas ich vývoja. Môže vám dať tipy, ako zabrániť prílišnému zaťažovaniu kĺbov vášho dieťaťa.

Aké sú vyhliadky dysplázie bedrového kĺbu?

Väčšina detí s dyspláziou bedrového kĺbu nemá žiadne dlhodobé následky, ak sa lieči včas. Zvyčajne musia niekoľko mesiacov nosiť ortézu, aby sa ich bedrá správne vyvíjali, ale potom by nemali mať žiadne problémy ani komplikácie.

Dospelí ľudia s dyspláziou bedrového kĺbu sa zvyčajne môžu vrátiť ku všetkým svojim aktivitám, keď to ich lekár povie za bezpečné.

Záver

Je desivé dozvedieť sa, že sa vaše dieťa narodilo so zdravotným stavom, ktorému nemôžete zabrániť. Dysplázia bedrového kĺbu je však veľmi dobre liečiteľná. Väčšina detí s dyspláziou musí niekoľko mesiacov nosiť ortézu, aby sa ich bedrá správne vyvíjali. Po odstránení dysplázie by vaše dieťa nemalo mať žiadne dlhodobé následky. Ak sú dostatočne malé, keď sa liečia na dyspláziu bedrového kĺbu, možno si na to ani nebudú pamätať.

Opýtajte sa svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti na príznaky dysplázie bedrového kĺbu, na ktoré si máte dávať pozor doma. Počas všetkých návštev u lekára pre deti a dorast skontroluje bedrové kĺby vášho dieťaťa, aby sa uistil, že dyspláziu čo najskôr diagnostikuje a lieči.

 

Späť do obchodu