Dopamín


Dopamín je neurotransmiter, ktorý sa tvorí v mozgu. Zohráva úlohu "centra odmeny" a mnohých telesných funkcií vrátane pamäte, pohybu, motivácie, nálady, pozornosti a ďalších. Vysoká alebo nízka hladina dopamínu sa spája s ochoreniami vrátane Parkinsonovej choroby, syndrómu nepokojných nôh a poruchy pozornosti s hyperaktivitou (ADHD).


Čo je dopamín?

 

Dopamín je typ monoamínového neurotransmitera. Vytvára sa v mozgu a pôsobí ako chemický posol, ktorý prenáša správy medzi nervovými bunkami v mozgu a mozgom a zvyškom tela.

 

Dopamín pôsobí aj ako hormón. Dopamín, adrenalín a noradrenalín sú hlavné katecholamíny (označenie na základe toho, že majú časť rovnakej molekulárnej štruktúry). Tieto hormóny vyrába vaša nadoblička, malá žľaza v tvare klobúka, ktorá sa nachádza na vrchole každej z vašich obličiek. Dopamín je tiež neurohormón uvoľňovaný hypotalamom vo vašom mozgu.

Dopamin 1 

Aká je úloha dopamínu v mojom tele?

 

Dopamín zohráva úlohu v mnohých telesných funkciách.

 

Ako neurotransmiter sa dopamín podieľa na:

 

  • Pohyb.
  • Pamäť.
  • Príjemnú odmenu a motiváciu.
  • Správanie a poznávanie.
  • Pozornosť.
  • Spánok a vzrušenie.
  • Nálada.
  • Učenie.
  • Laktácia.


Dopamín sa ako hormón uvoľňuje do krvného obehu. Hrá malú úlohu pri syndróme "bojuj alebo utekaj". Reakcia "bojuj alebo utekaj" sa vzťahuje na reakciu vášho tela na domnelú alebo skutočnú stresovú situáciu, napríklad na potrebu uniknúť nebezpečenstvu.

 

Dopamín tiež:

 

  • Spôsobuje uvoľnenie ciev (pri nízkych dávkach pôsobí ako vazodilatátor) alebo ich stiahnutie (pri vysokých dávkach pôsobí ako vazokonstriktor).
  • Zvyšuje odvod sodíka (soli) a moču z tela.
  • Znižuje produkciu inzulínu v pankrease.
  • Spomaľuje pohyb obsahu gastrointestinálneho (GI) traktu (čriev) a chráni sliznicu vášho GI.
  • Znižuje aktivitu lymfocytov vo vašom imunitnom systéme.

aaprobiotika 


Ako dopamín spôsobuje, že sa niekto cíti šťastný?

 

Dopamín je známy ako hormón "dobrej nálady". Dodáva vám pocit potešenia. Keď pociťujete potešenie, dodáva vám aj motiváciu niečo robiť.

 

Dopamín je súčasťou vášho systému odmeňovania. Tento systém je z evolučného hľadiska navrhnutý tak, aby vás odmeňoval, keď robíte veci, ktoré potrebujete na prežitie - jesť, piť, súťažiť o prežitie a rozmnožovať sa. Ako ľudia máme mozog pevne nastavený tak, aby sme vyhľadávali správanie, pri ktorom sa v systéme odmeňovania uvoľňuje dopamín. Keď robíte niečo príjemné, váš mozog uvoľňuje veľké množstvo dopamínu. Cítite sa dobre a hľadáte viac tohto pocitu.

 

Preto sú nezdravé potraviny a cukor také návykové. Spúšťajú uvoľňovanie veľkého množstva dopamínu do mozgu, čo vám dáva pocit, že ste na vrchole sveta a chcete si tento zážitok zopakovať.

 

Ako sa môžem cítiť, ak mám správne množstvo dopamínu?

 

Ak máte správnu rovnováhu dopamínu, cítite sa:

 

  • Šťastný.
  • Bdelý.
  • Sústredený.


Ako sa môžem cítiť, ak mám nízku hladinu dopamínu?

 

Ak máte nízku hladinu dopamínu, môžete sa cítiť:

 

  • Unavení.
  • Nemotivovaný.
  • Nešťastný.


Môžete mať tiež:

 

  • Stratu pamäti.
  • Výkyvy nálad.
  • Problémy so spánkom.
  • Problémy so sústredením.
  • Nízky sexuálny apetít.

 


Ako sa môžem cítiť, ak mám vysokú hladinu dopamínu?

 

Ak máte vysokú hladinu dopamínu, môžete sa cítiť:

 

  • Eufóriu.
  • Nabitý energiou.
  • Vysoký sexuálny apetít.


K negatívnym stránkam vysokej hladiny dopamínu patria::

 

Dopamin 4


Aké zdravotné stavy sú spojené s vysokou alebo nízkou hladinou dopamínu?

 

S vysokou alebo nízkou hladinou dopamínu sa spájajú mnohé ochorenia. Stále je toho veľa, čo sa treba naučiť. Napríklad, spôsobuje vysoká alebo nízka hladina dopamínu ochorenie alebo ochorenie spôsobuje zmenu hladiny dopamínu? Môže byť odpoveďou oboje? K zmätku prispieva aj to, že na funkciu jedného neurotransmitera, akým je dopamín, nemožno nazerať izolovane od ostatných neurotransmiterov alebo iných chemických látok v mozgu alebo v tele. Mnohé z nich sa navzájom ovplyvňujú. Deje sa toho veľa.

 

Vzhľadom na to všetko stále existujú ochorenia, pri ktorých je hladina dopamínu vysoká alebo nízka.

 

Choroby spojené s nízkou hladinou dopamínu:

 

  • Porucha pozornosti s hyperaktivitou (ADHD).
  • Parkinsonova choroba.
  • Syndróm nepokojných nôh.


Choroby spojené s vysokou hladinou dopamínu:

 

  • Mánia.
  • Obezita.
  • Závislosť.


Choroby spojené s vysokou aj nízkou hladinou dopamínu:

 

Schizofrénia. Niektoré príznaky schizofrénie môžu byť pravdepodobne spôsobené tým, že v určitých oblastiach mozgu máte príliš veľa dopamínu - bludy a halucinácie. Iné príznaky sú možno spôsobené nedostatkom dopamínu v inej časti mozgu - nedostatok motivácie.


Čo sú agonisty dopamínu?

 

Agonisty dopamínu sú lieky, ktoré napodobňujú prirodzený neurotransmiter dopamín. Agonisty dopamínu sa viažu na dopamínové receptory na nervových bunkách vo vašom mozgu a aktivujú ich, čím spôsobujú, že nervové bunky reagujú rovnako ako na prirodzený dopamín.

 

Agonisty dopamínu sa používajú na liečbu Parkinsonovej choroby, depresie, syndrómu nepokojných nôh, poruchy pozornosti s hyperaktivitou, nízkej sexuálnej túžby a hyperprolaktinémie.

 

 

 

 


Čo sú antagonisty dopamínu?

 

Dopamínoví antagonisti sú lieky, ktoré sa viažu na dopamínové receptory (na prijímajúcej nervovej bunke) vo vašom mozgu a blokujú ich. To znamená, že blokujú alebo zastavujú príjem dopamínu ďalšou nervovou bunkou. Mnohé antipsychotiká sú dopamínovými antagonistami.

 

Antagonisty dopamínu sa používajú na liečbu schizofrénie, bipolárnej poruchy, nevoľnosti a vracania,

 


Čo sú inhibítory spätného vychytávania dopamínu?

 

Inhibítory spätného vychytávania dopamínu sú lieky, ktoré zabraňujú opätovnému vstupu dopamínu do nervovej bunky, ktorá ho uvoľnila, a jeho spätnému vstrebávaniu. Vďaka tomu je viac dopamínu k dispozícii pre viac neurónov v mozgu.

 

Inhibítory spätného vychytávania dopamínu sa používajú na liečbu depresie a narkolepsie a na prekonanie závislostí, ako je fajčenie, prejedanie sa a záchvatové jedenie.

 

Čo je levodopa?

 

Levodopa sa používa na liečbu Parkinsonovej choroby. Strata dopamínu je zodpovedná za pohybové príznaky pozorované u ľudí s Parkinsonovou chorobou. Aby sa levodopa dostala do mozgu (na rozdiel od iných častí tela), levodopa sa kombinuje s karbidopou. Keď sa dostane do vášho mozgu, premení sa na dopamín.

 

Aká je úloha dopamínu pri závislosti od rekreačných drog?

 

Rekreačné drogy zasahujú do spôsobu, akým nervové bunky vo vašom mozgu vysielajú a prijímajú správy. Drogy ako marihuana a heroín napodobňujú prirodzené neurotransmitery. Iné drogy, ako napríklad amfetamín a kokaín, spôsobujú uvoľňovanie veľkého množstva prirodzených neurotransmiterov alebo zabraňujú recyklácii týchto neurotransmiterov.

 

Rekreačné drogy nadmerne stimulujú "centrum odmeny" vášho mozgu. Postupom času sa pri opakovanom vystavení droge určitá oblasť vášho mozgu stane menej citlivou a vy nebudete mať rovnaký pocit potešenia z ničoho iného ako z drogy. Často tiež budete musieť užívať väčšie a väčšie množstvá drog, aby ste dosiahli rovnaký účinok. Zároveň sa iná oblasť vášho mozgu stane citlivejšou na pocity z vysadenia, ako je úzkosť a podráždenosť, pretože účinok drogy vyprchá, a vy budete vyhľadávať užívanie drog z iného dôvodu - aby ste získali úľavu od tohto nepohodlia. Závislosť je teda začarovaný kruh, ktorý sa vyvíja z viacerých mechanizmov.

 

Vedci sa teraz domnievajú, že úlohou dopamínu nie je priamo vyvolávať eufóriu, ale slúži ako posilňovač na zapamätanie a opakovanie príjemných zážitkov. Takže keď drogy spôsobujú nárast dopamínu, učia váš mozog pamätať si zážitok. Váš mozog spája užívanie drog a všetky vaše rutinné postupy a iné náznaky, ktoré sprevádzajú drogovú udalosť. To je dôvod, prečo môžete mať chuť na drogy, keď sa vrátite na miesto, kde ste kedysi užívali drogy, dlho po tom, ako ste prestali.

 

 

Ako si môžem zlepšiť hladinu dopamínu prirodzeným spôsobom?

 

Možno budete chcieť vyskúšať prostriedky, ktoré prirodzene zvyšujú dopamín. Je potrebný ďalší výskum účinkov potravín na neurotransmitery, ako je dopamín.

 

Jedzte stravu s vysokým obsahom horčíka a potravín bohatých na tyrozín. Tie sú stavebnými kameňmi pre tvorbu dopamínu. Tyrozín je aminokyselina. V tele sa vstrebáva a potom putuje do mozgu, kde sa premieňa na dopamín. Medzi potraviny, o ktorých je známe, že zvyšujú dopamín, patria kuracie mäso, mandle, jablká, avokádo, banány červená repa, čokoláda, zelená listová zelenina, zelený čaj, fazuľa lima, ovsené vločky, pomaranče, hrášok, sezamové a tekvicové semienka, paradajky, kurkuma, melón a pšeničné klíčky.


Venujte sa činnostiam, ktoré vám prinášajú radosť alebo pocit uvoľnenia. Predpokladá sa, že to zvyšuje hladinu dopamínu. Medzi príklady patrí cvičenie, meditácia, joga, masáž, hra s domácim miláčikom, prechádzka v prírode alebo čítanie knihy.

 

 

Dopamín je typ neurotransmitera a hormónu. Zohráva úlohu v mnohých dôležitých telesných funkciách vrátane pohybu, pamäte a príjemnej odmeny a motivácie. Vysoká alebo nízka hladina dopamínu sa spája s viacerými duševnými a neurologickými ochoreniami. Na určenie toho, ako dopamín funguje vo vzťahu k zdravotným stavom a ako interaguje s inými neurotransmitermi, hormónmi a inými chemickými látkami, je potrebné vykonať ešte veľa výskumov. Ak si myslíte, že máte príznaky vysokej alebo nízkej hladiny dopamínu, navštívte svojho lekára. Ten preskúma vaše príznaky, vykoná všetky potrebné testy a pomôže určiť správny plán starostlivosti, ak sa zistí zdravotný stav.

Späť do obchodu