Deväť tipov na zdravý životný štýl - a prečo je to dôležité

 

 

 

Obsah:

  • Čo je to zdravý životný štýl?
  • Prečo je zdravý životný štýl dôležitý?
  • 9 tipov, ako žiť zdravo a mať zdravý životný štýl
  • Žite svoj najzdravší život a majte zdravý životný štýl

 

Život môže byť nepredvídateľný, hektický a chaotický. Nie vždy máme čas robiť veci, ktoré naozaj chceme, alebo veci, o ktorých vieme, že by sme ich mali robiť. Ale stanovenie priorít pre veci, na ktorých skutočne záleží, vám pomôže viesť život, ktorý budete milovať v každom desaťročí.

Starnutie je súčasťou života, ale to neznamená, že musíte dovoliť, aby sa vaše zdravie časom vytratilo. Starostlivosť o telo a myseľ vám pomôže naďalej si užívať príležitosti, ktoré vám život môže priniesť.

Čítajte ďalej a dozviete sa, aký význam má zdravý životný štýl a aké kroky môžete podniknúť, aby sa váš vlastný zdravý životný štýl stal skutočnosťou.

 

zdravy zivotny styl 2

Čo je to zdravý životný štýl?

Zdravý životný štýl je spôsob života, ktorý vám pomáha cítiť sa dobre po fyzickej, duševnej aj emocionálnej stránke. Pre každého jedinečného človeka to môže znamenať veľa rôznych vecí a vyzerať rôznymi spôsobmi. O tom, ako vyzerá zdravý životný štýl pre vás, rozhodujete vy, ale existuje niekoľko vecí, ktoré by mali byť súčasťou každého životného štýlu, aby bol zdravý.

Keďže zdravý životný štýl vyzerá u každého inak, nie vždy sa dá určiť, či je niekto zdravý alebo nie, len na základe jeho fyzického vzhľadu.

Prečo je zdravý životný štýl dôležitý?

Keď sa staráme o svoju myseľ a telo, môžeme sa cítiť čo najlepšie a využiť možnosti života. Niekedy pomôže určiť si vlastné jedinečné "prečo". Či už chcete zabehnúť maratón alebo obísť blok, držať krok so svojimi deťmi alebo zostať nezávislí do neskorších rokov, zdravý životný štýl je postavený na vašej odpovedi na otázku "prečo" a na cieľoch, ktoré si na základe nej stanovíte.

Keď premýšľate o všetkých veciach, ktoré môžete urobiť pre vytvorenie zdravého životného štýlu, zvážte svoje dôvody, ktoré vás k tomu vedú. Nakoniec vám to môže pomôcť identifikovať vašu vnútornú motiváciu, teda pohnútku robiť, vidieť a dosahovať veci, ktorá vychádza z vášho vnútra. Vnútorná motivácia vedie k dlhodobejšiemu odhodlaniu a môže vám pomôcť vytrvať, keď sa nedarí.

Výhody zdravého životného štýlu

Zdravý životný štýl, hoci sa môže zdať obmedzujúci, vám v skutočnosti môže pomôcť žiť naplno, či už máte 16 alebo 60 rokov. Vek je skutočne len číslo a výhody zdravého životného štýlu sa s vekom neustále zvyšujú. Zdravý životný štýl vám môže pomôcť:

  • zachovať si hladinu energie
  • vyhnúť sa chorobám a bolesti
  • udržať si dobrú náladu
  • udržať si radosť zo života

akolagen


9 tipov, ako žiť zdravo a mať zdravý životný štýl

Nižšie nájdete deväť tipov na zdravý životný štýl v oblastiach života, ktoré prispievajú k celostnému zdraviu - zdraviu, ktoré zahŕňa sociálne a duševné, ako aj fyzické faktory:

1. Vyberajte si zdravé potraviny

Zdravie sa začína v kuchyni výberom toho, čo budeme jesť. Základom správnej stravy je ovocie a zelenina. Ako každý základ, aj jeho správne vybudovanie si vyžaduje čas a trpezlivosť, ale strava má silu podporiť duševnú pohodu a dlhý, zdravý život. Odtiaľ môžete pridávať ďalšie a ďalšie zdravé potraviny.

  • Jedzte ovocie a zeleninu. Snažte sa každý deň zjesť približne päť porcií. Pri každom jedle by ovocie a zelenina mali zaplniť polovicu vášho taniera. To neznamená, že ich musíte jesť surové. Existuje veľa chutných spôsobov, ako pripraviť a skonzumovať dennú porciu ovocia a zeleniny. Varené na pare, varené, dusené, podávané s olivovým olejom a korením a pečené - môžete experimentovať a zistiť, ako vám najviac chutia.
  • Držte sa celozrnných výrobkov. Jedzte sacharidy, ktorých prvou zložkou sú celozrnné výrobky, ako napríklad celozrnný chlieb, cestoviny a tortilly a hnedá ryža. Celozrnné výrobky sú bohaté na živiny a pomôžu vám cítiť sa dlhšie sýti.
  • Meníte príjem bielkovín. Bielkoviny vo vašej strave môžu pochádzať z rastlín aj živočíšnych produktov. Fazuľa, šošovica, tofu a orechy sú plné bielkovín a často obsahujú podstatne menej škodlivých tukov ako väčšina červeného mäsa. Konzumácia väčšieho množstva rastlinných bielkovín namiesto živočíšnych pomáha predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam, ako sú srdcové choroby, cukrovka, vysoký krvný tlak a mŕtvica.
  • Vyhýbajte sa sladkým nápojom, ako sú limonády. Diétne limonády, hoci sa môžu zdať ako dobrá alternatíva, sú zvyčajne plné chemických látok, ktoré môžu byť rovnako škodlivé ako cukor. Pite prevažne vodu a potom nesladenú kávu a čaj.

 

2. Najdite si pohyb ktorý vás baví

 

Fyzické a psychické výhody pohybu sú početné. Nie každý rád behá - a to je v poriadku! Nenúťte sa do cvičenia, ktoré vás nebaví, pretože to je istý spôsob, ako z neho urobiť povinnosť. Existuje mnoho iných spôsobov, ako rozhýbať svoje telo, či už ide o bicyklovanie, plávanie, tanec, posilňovanie, jogu, tenis alebo basketbal, lyžovanie alebo turistiku. Vyskúšajte rôzne cvičenia, kým nenájdete také, ktoré si zamilujete. Pretože ak si ho zamilujete, budete pri ňom chcieť zotrvať.

 

Tu sú ďalšie spôsoby, ako viesť aktívny životný štýl:

 

  • Vyberte si kamaráta na cvičenie. Ak niekto počíta s tým, že sa s ním stretnete v posilňovni na tréning alebo v parku na beh, je pravdepodobnejšie, že sa zaviažete namiesto toho, aby ste ho sklamali.
  • Využite svoje členstvo v posilňovni naplno. Navštevujte fitnes kurzy v miestnej posilňovni alebo zistite, či má program osobného tréningu. Spoločnosť, ktorú poskytujú iní ľudia, môže cvičenie spríjemniť.
  • Spočiatku robte malé kroky. Stanovte si ciele, ktoré sú primerané a majú zmysel pre váš život. Ak ste nikdy predtým nebehali, možno sa prihláste na päťkilometrový beh skôr, ako sa prihlásite na maratón. Oslavujte tieto malé víťazstvá a úspechy, aby ste boli motivovaní.


3. Doprajte si dostatok (dobrého) spánku

 

Môže byť frustrujúce, keď spíte odporúčaných sedem až deväť hodín a stále sa cítite unavení. Ak ste sa niekedy zamýšľali nad zlepšením kvality svojho spánku, možno ste počuli pojem "spánková hygiena". Hygiena spánku sa vzťahuje na zdravé návyky, vďaka ktorým je váš spánok čo najpokojnejší. Dobrý spánok môže mať priamy pozitívny vplyv na vašu fyzickú a duševnú pohodu, ale v našom rýchlom svete sa naň často zabúda.

Tu je niekoľko vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste si čo najlepšie oddýchli:

 

Stanovte si spánkový plán a dodržiavajte ho. Keď chodíte spať každý večer v rovnakom čase a každé ráno sa budíte v rovnakom čase, vaše telo sa môže dostať do rutiny. Môžete sa prirodzene začať cítiť unavení v plánovanom čase spánku a dokonca sa ráno zobudiť bez pomoci budíka.
Cvičte počas dňa a v noci budete unavení, najmä ak ste aktívni vonku. V skutočnosti rastúci počet dôkazov okolo myšlienky prírodného deficitu naznačuje, že pravidelný priamy pobyt v prírode môže ponúknuť celý rad zdravotných výhod. Navyše dostatok slnečného svetla počas denného svetla pomáha udržiavať vaše telo v súlade s prirodzeným cirkadiánnym rytmom, teda 24-hodinovým cyklom nášho bdenia a spánku.
V spálni majte tmu, ticho a chlad. Ak cez vaše okno svieti pouličná lampa, zatiahnite žalúzie, rolety alebo závesy, aby ste zablokovali akékoľvek svetlo, alebo si kúpte masku na oči, ktorú budete nosiť počas spánku. Podľa Národnej nadácie pre spánok je ideálna teplota na spánok 60-71 stupňov Fahrenheita. Rušivé zvuky vám pomôže prehlušiť prístroj s bielym šumom.
Zakážte v spálni modré svetlo. Odstráňte zo spálne elektronické zariadenia a pred spaním si neprezerajte telefón. Modré svetlo z elektronických obrazoviek môže udržiavať vašu myseľ bdelú a sťažovať zaspávanie. Skúste sa aspoň hodinu pred spaním venovať upokojujúcim činnostiam, ktoré nie sú závislé od obrazoviek, ako je čítanie, písanie denníka alebo meditácia. Hoci môže byť lákavé používať okuliare blokujúce modré svetlo, aby ste predĺžili čas strávený pri obrazovke, výskum zatiaľ nepreukázal, že sú dostatočne účinné na to, aby uľahčili zaspávanie.


4. Snažte sa udržať stres na nízkej úrovni

 

Život je stresujúci a niekedy sa mu nedá vyhnúť. Existujú však zdravé a nezdravé spôsoby zvládania stresu. Zvládajte stres pozitívnym spôsobom pomocou týchto tipov:

 

Udržujte sa fyzicky zdraví. Cvičenie, zdravá strava a dostatok pokojného spánku vás môžu dostať do najlepšej pozície, aby ste zvládli všetky výzvy, ktoré vám život postaví do cesty.
Oddýchnite si od správ. Náš moderný 24-hodinový spravodajský cyklus nás vystavuje neustálemu prúdu znepokojujúcich informácií. Doprajte si čas na spracovanie príbehov, ktoré ste už videli a čítali, tým, že sa na chvíľu odpojíte.
Nekompenzujte si to jedlom, drogami ani alkoholom. Tieto látky sa môžu rýchlo stať nezdravými, ak sa používajú ako mechanizmy zvládania. Namiesto toho vyskúšajte meditáciu, dychové cvičenia alebo fyzickú aktivitu, keď sa cítite vystresovaní.
Porozprávajte sa s niekým, komu dôverujete. Či už ide o člena rodiny, blízkeho priateľa alebo odborníka na duševné zdravie, niekedy vám už len to, že svoj stres poviete nahlas, pomôže cítiť sa lepšie a pripomenie vám, že nie ste sami.


5. Udržujte zdravé vzťahy

 

Mnohí z nás poznajú rady týkajúce sa romantických vzťahov, ale silné priateľstvá sú rovnako dôležité ako puto s našimi intímnymi partnermi. Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) je osamelosť faktorom, ktorý prispieva k viacerým vážnym zdravotným stavom dospelých vo veku 50 rokov a viac, vrátane srdcových ochorení, mŕtvice, depresie a demencie. Udržiavanie veľkého spoločenstva počas celého života nám môže pomôcť bojovať proti osamelosti a udržať si zdravie. Ale ako väčšina vecí, aj toto si môže vyžadovať určitý tréning.

 

  • Oslovte priateľov a rodinu. Keď sa prestaneme aktívne zapájať do svojho spoločenského života, môžeme sa cítiť osamelejší, než v skutočnosti sme. Snažte sa každý týždeň naplánovať aspoň jedno spoločenské stretnutie, či už stretnutie na kávu, večeru, prechádzku alebo len telefonický rozhovor.
  • Venujte sa dobrovoľníctvu, navštevujte kurzy alebo sa prihláste do klubu založeného na vašich záľubách. Sú to skvelé spôsoby, ako sa naučiť nové zručnosti a nadviazať nové kontakty s ľuďmi, ktorí majú rovnaké záujmy. Vytvárajú tiež plánovaný čas, ktorý vás dostane z domu, alebo ak ste online, čas, ktorý vám umožní kontakt s inými ľuďmi.
  • Adoptujte si domáce zviera. Zvieratá ponúkajú skvelú spoločnosť v domácnosti a psy - pretože vyžadujú pravidelné prechádzky a pohyb - vás dostanú von a do vášho okolia. Môžu vytvoriť skvelé príležitosti na stretnutie s inými majiteľmi psov a milovníkmi zvierat.


6. Obmedzte čas strávený pri obrazovke, najmä na sociálnych sieťach

 

Technológie sú neuveriteľným nástrojom na prácu, vzdelávanie a zábavu. Všetky spôsoby, akými technológie používame, však môžu viesť k tomu, že väčšinu dňa budeme pozerať na obrazovky. To môže byť fyzicky aj psychicky škodlivé - samotná obrazovka namáha naše oči a používanie počítača môže ovplyvniť naše držanie tela, zatiaľ čo to, čo konzumujeme online, v nás môže vyvolať pocit smútku, osamelosti a hnevu.

 

  • Stanovte jasné a dôsledné hranice času, ktorý vaše deti trávia pri obrazovke. Deti sa môžu veľa naučiť prostredníctvom technológií, ale pre ich vývoj je rovnako dôležité, aby sa učili prostredníctvom interakcie s okolitým svetom. Ako rodič určujete pravidlá týkajúce sa času stráveného pred obrazovkou vášho dieťaťa. Ak si nie ste istí, kde začať, dobrým pravidlom, ktoré môže dodržiavať každý, je zákaz používania obrazoviek počas jedla.
  • Uvedomte si, kedy scrollujete. Nie je zdravé neustále rolovať v sociálnych médiách, avšak aplikácie a webové stránky sociálnych médií boli navrhnuté tak, aby vás v tom udržiavali. Môžete si stiahnuť aplikácie a rozšírenia prehliadača, ktoré vám stanovia časové limity na používanie sociálnych médií, alebo si počas dňa určiť čas, ktorý bude bez sociálnych médií. Potom môžete na to myslieť ako na odmenu, keď sa k nim vrátite.
  • Doprajte svojim očiam oddych. Ak sú obrazovky súčasťou vašej práce, riaďte sa pravidlom 20-20-20: Každých 20 minút odvráťte pohľad od obrazovky na niečo, čo je vzdialené aspoň 20 metrov, a sústreďte sa na to 20 sekúnd.

zdravy zivotny styl 4


7. Navštevujte lekára a zubára na pravidelné prehliadky a vyšetrenia

 

Hoci môže byť niekedy náročné dodržiavať termíny lekárskych prehliadok, ročné lekárske prehliadky, očkovania a čistenie zubov sú základom zdravého života. Sú súčasťou preventívnej starostlivosti, ktorá pomáha predchádzať chorobám a chronickým zdravotným stavom prostredníctvom testovania, očkovania a vzdelávania.

 

  • Návštevy u zubára si naplánujte aspoň raz ročne. Zdravie ústnej dutiny súvisí so zdravím celého tela, najmä srdca. Preto vám zubár nielen čistí zuby, ale hľadá aj príznaky zápalu, ochorenia ďasien, zubného kazu, rakoviny ústnej dutiny a ďalšie.
  • Sledujte svojho lekára. Dodržiavanie preventívnej starostlivosti, ako sú pravidelné lekárske prehliadky a vyšetrenia, je nevyhnutné pre vaše súčasné a budúce zdravie. Pravidelné návštevy lekára udržiavajú vaše zdravie na dobrej ceste a zvyšujú pravdepodobnosť, že včas zachytia akékoľvek potenciálne ochorenia.


8. Nefajčite a alkohol pite s mierou

 

Žiť zdravo znamená dbať na to, čo dávate do svojho tela. To zahŕňa aj alkohol a tabak, ktoré môžu byť relaxačné a zábavné, ale zároveň môžu spôsobiť spúšť na vašom zdraví.

 

  • Vyhnite sa tabaku a nikotínu. Pokiaľ ide o tabak, jedinou zdravou možnosťou je prestať fajčiť. Odvykanie od tabaku a nikotínu môže byť veľmi náročné, ale existuje množstvo zdrojov, ktoré vám pri tom pomôžu. Môžete sa pripojiť k podpornej skupine, nájsť spôsoby, ako odvrátiť svoju pozornosť od túžby, a pripomenúť si zdravotné výhody, keď bude ťažké odolať tej cigarete.
  • Pite s mierou. Alkohol si môžete príležitostne vychutnať. Zdravotnícka komunita to definuje ako "umiernenú" konzumáciu alkoholu, čo je jeden nápoj denne pre ženy a dva nápoje denne pre mužov.


Ak máte pocit, že vás závislosť od alkoholu alebo užívanie drog brzdí v zdravom životnom štýle, pomoc je dostupná.

 

9. Buďte k sebe láskaví a majte trpezlivosť

 

Vždy by ste mali k sebe hovoriť láskavo, ale najmä vtedy, keď robíte vo svojom živote veľa veľkých zmien. Či už zdravý životný štýl pre vás znamená veľkú zmenu alebo zotrvanie v nastolenom kurze, buďte k sebe láskaví, keď sa snažíte o zdravie. Pri zisťovaní toho, čo vám najlepšie vyhovuje, je potrebné vyskúšať a omylom zistiť, čo je pre vás najlepšie.

 

Pamätajte, že zmena životného štýlu sa neuskutoční zo dňa na deň. Na vytvorenie trvalých návykov je potrebný čas.

 

Žite svoj najzdravší život a majte zdravý životný štýl

 

Nikdy nie je neskoro začať žiť zdravo. A hoci sa to niekedy môže zdať zdrvujúce, pripomenúť si všetky dôvody, prečo ste sa rozhodli urobiť zo zdravého životného štýlu prioritu, vám pomôže zostať sústredení.

Veľmi nápomocný vám môže byť aj váš lekár primárnej starostlivosti alebo klinický lekár. Môžu si vypočuť vaše zdravotné problémy alebo výzvy a spojiť vás s informáciami, programami alebo špecialistami, ktorí môžu vyhovovať vašim potrebám.

 

 

 

 

Späť do obchodu