Črevný mikrobióm

Obsah:

  • Čo je to črevný mikrobióm?
  • Prečo je črevný mikrobióm dôležitý?
  • Čo robí váš črevný mikrobióm?
  • Kde sa nachádza váš črevný mikrobióm?
  • Čo je to dysbióza?
  • Aké faktory prostredia ovplyvňujú váš črevný mikrobióm?
  • Aké zdravotné stavy a poruchy súvisia s mojím črevným mikrobiómom?
  • Aké sú bežné príznaky alebo symptómy problému s črevným mikrobiómom?
  • Čo môžem urobiť, aby som sa staral o svoj črevný mikrobióm?
  • Záver

Váš črevný mikrobióm je mikroskopický svet vo svete vášho tela. Trilióny mikroorganizmov, ktoré v ňom žijú, sa navzájom ovplyvňujú a rôznym spôsobom pôsobia na svoje okolie. Zdá sa, že ovplyvňujú aj mnohé aspekty vášho celkového zdravia, a to v tráviacom systéme aj mimo neho.

Čo je to črevný mikrobióm?

Bióm je osobitný ekosystém charakterizovaný prostredím a jeho obyvateľmi. Vaše črevá - vo vnútri čriev - sú v skutočnosti miniatúrnym biómom, ktorý obývajú trilióny mikroskopických organizmov. Tieto mikroorganizmy zahŕňajú viac ako tisíc druhov baktérií, ako aj vírusy, huby a parazity.

Váš črevný mikrobióm je pre vás jedinečný. Dojčatá zdedia svoje prvé črevné mikróby počas vaginálneho pôrodu alebo dojčenia (prsníka). Neskôr sa do vášho biómu dostanú nové mikróby vďaka vašej strave a ďalším vplyvom prostredia. Niektoré z týchto expozícií môžu vašu črevnú mikroflóru aj poškodiť a zmenšiť.

Prečo je črevný mikrobióm dôležitý?

Väčšina mikroorganizmov v našich črevách má s nami, svojimi hostiteľmi, symbiotický vzťah. To znamená, že z tohto vzťahu profitujeme obaja. My im poskytujeme potravu a úkryt a oni poskytujú dôležité služby pre naše telo. Tieto užitočné mikróby tiež pomáhajú držať pod kontrolou potenciálne škodlivé mikróby.

Svoj črevný mikrobióm si môžete predstaviť ako rozmanitú pôvodnú záhradu, na ktorú sa spoliehate pri získavaní výživných potravín a liekov. Keď je vaša záhrada zdravá a prosperuje, darí sa aj vám. Ak je však pôda vyčerpaná alebo znečistená, alebo ak škodcovia či burina premnožia užitočné rastliny, môže to narušiť celý váš ekosystém.

 Črevný mikrobióm

Čo robí váš črevný mikrobióm?

Váš črevný mikrobióm spolupracuje s mnohými systémami vášho tela a pomáha pri mnohých telesných funkciách. Vo vašom tele zohráva takú aktívnu úlohu, že niektorí poskytovatelia zdravotnej starostlivosti ho opísali takmer ako samotný orgán. O niektorých z týchto interakcií sa ešte len učíme, zatiaľ čo iné sú dobre známe.

Tráviaci systém

Baktérie v črevách pomáhajú rozkladať niektoré zložité sacharidy a vlákniny, ktoré sami nedokážete rozložiť. Ako vedľajšie produkty produkujú mastné kyseliny s krátkym reťazcom - dôležitú živinu. Poskytujú tiež enzýmy potrebné na syntézu niektorých vitamínov vrátane B1, B9, B12 a K.

Môže sa zdať, že ide o malé živiny, ale nedostatok mikroživín môže mať veľký vplyv na vaše zdravie. Najmä mastné kyseliny s krátkym reťazcom vyživujú bunky v črevnej výstelke a pomáhajú udržiavať celkové črevné prostredie zdravé.

Črevné baktérie tiež pomáhajú metabolizovať žlč v črevách. Vaša pečeň posiela žlč do tenkého čreva, aby vám pomohla stráviť tuky. Keď sa tak stane, baktérie a ich enzýmy ju pomáhajú rozložiť, aby sa žlčové kyseliny mohli znovu vstrebať a recyklovať vo vašej pečeni. Tento proces sa nazýva enterohepatálny obeh.

Ak by tento proces prestal fungovať, vaše telo by nebolo schopné recyklovať žlčové kyseliny a vaša pečeň by ich nemala dostatok na výrobu novej žlče. Váš tráviaci systém by nedostával žlč, ktorú potrebuje na trávenie a vstrebávanie tukov. A zvyšky cholesterolu, jednej zo zložiek žlče, by sa hromadili vo vašej krvi.

Imunitný systém

Prospešné mikróby v črevách pomáhajú trénovať váš imunitný systém, aby ich dokázal rozlíšiť od neužitočných, patogénnych typov. Vaše črevá sú najväčším orgánom imunitného systému, obsahujú až 80 % imunitných buniek vášho tela. Tieto bunky pomáhajú odstraňovať množstvo patogénov, ktoré ním každý deň prechádzajú.

Užitočné črevné mikróby tiež priamo súťažia s neužitočnými typmi o priestor a živiny, čím im zabraňujú zaberať príliš veľké územie. Niektoré chronické bakteriálne infekcie, ktoré môžu postihnúť tráviaci trakt, vrátane C. difficile a H. pylori, priamo súvisia s oslabeným črevným mikrobiómom.

Mastné kyseliny s krátkym reťazcom, vedľajšie produkty užitočných črevných baktérií, majú dôležitý prínos pre váš imunitný systém. Pomáhajú udržiavať črevnú bariéru, čím zabraňujú baktériám a bakteriálnym toxínom vo vnútri uniknúť do krvného obehu. Majú tiež protizápalové vlastnosti pre vaše črevá.

Zápal je funkciou vášho imunitného systému, ktorý však môže zlyhať a stať sa hyperreaktívnym. Chronický zápal je charakteristickým znakom autoimunitných ochorení a môže zohrávať úlohu pri mnohých ďalších ochoreniach vrátane rakoviny. Zdá sa, že mastné kyseliny s krátkym reťazcom tieto typy zápalových reakcií potláčajú.

Nervový systém

Črevné mikróby môžu ovplyvňovať váš nervový systém prostredníctvom osi črevo-mozog - siete nervov, neurónov a neurotransmiterov, ktorá prechádza tráviacim traktom. Niektoré baktérie skutočne produkujú alebo stimulujú produkciu neurotransmiterov (ako je serotonín), ktoré vysielajú chemické signály do vášho mozgu.

Bakteriálne produkty môžu ovplyvňovať aj váš nervový systém. Zdá sa, že mastné kyseliny s krátkym reťazcom majú pozitívne účinky, zatiaľ čo bakteriálne toxíny môžu poškodiť nervy. Vedci naďalej skúmajú, ako sa váš črevný mikrobióm môže podieľať na rôznych neurologických poruchách, poruchách správania, nervovej bolesti a nálady.

Endokrinný systém

Črevné mikróby a ich produkty tiež interagujú s endokrinnými bunkami v sliznici čreva. Tieto bunky (enteroendokrinné bunky) robia z vášho čreva najväčší orgán endokrinného systému vo vašom tele. Vylučujú hormóny, ktoré regulujú aspekty vášho metabolizmu vrátane hladiny cukru v krvi, hladu a sýtosti.

Vedci naďalej skúmajú, ako sa váš črevný mikrobióm môže podieľať na metabolickom syndróme (obezita, inzulínová rezistencia a cukrovka 2. typu) a nadmernom ukladaní tukov v pečeni. Tieto stavy majú určitý vzťah s určitou črevnou mikroflórou, hoci zatiaľ nie je presne jasné, aký.

Kde sa nachádza váš črevný mikrobióm?

Vaše „črevá“ sa zhruba vzťahujú na váš gastrointestinálny (GI) trakt. Väčšina ľudí ním označuje vaše črevá. Časť črevnej mikroflóry máte v žalúdku a tenkom čreve, ale väčšina sa nachádza v hrubom čreve (hrubom čreve). Plávajú vo vnútri alebo sa prichytávajú na sliznicu na vnútorných stenách (mucosa).

Typy črevných baktérií, ktoré žijú vo vašom hrubom čreve, sa líšia od typov, ktoré žijú inde. Sú to väčšinou anaeróbne baktérie, ktoré na prežitie potrebujú prostredie s nízkym obsahom kyslíka. Vyššie množstvo kyslíka, rýchlejší pohyb a silné tráviace šťavy v hornej časti tráviaceho traktu im bránia, aby sa tam kolonizovali.

Anaeróbne črevné baktérie vykonávajú vo vašom hrubom čreve dôležité funkcie, ktoré dokážu len ony. Pomáhajú rozkladať nestráviteľné vlákniny v tráviacom trakte a produkujú dôležité živiny, ktoré nemôžete získať inak. Z rovnakého dôvodu sú pre vás tieto organizmy užitočné len v rámci svojho prirodzeného mikrobiómu.

Ak sa tieto baktérie zatúlajú mimo vášho hrubého čreva, môžu byť škodlivé. Baktérie hrubého čreva, ktorým sa podarí vkradnúť a usadiť v tenkom čreve, môžu narušiť tamojšie tráviace procesy. Baktérie hrubého čreva, ktoré napadnú stenu hrubého čreva alebo ktoré uniknú cez ranu v stene hrubého čreva, môžu spôsobiť infekciu vo vašom tele.

Čo je to dysbióza?

Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti používajú pojem „dysbióza“ na označenie nevyváženého alebo nezdravého črevného mikrobiómu.

Dysbióza znamená:

  • Úbytok alebo nedostatok prospešných baktérií.
  • Nadmerný rast potenciálne patogénnych (zlých) baktérií.
  • Strata celkovej bakteriálnej rozmanitosti.

Dysbióza sa môže začať jedným z týchto troch faktorov, ale ostatné majú tendenciu čoskoro nasledovať. Úbytok prospešných baktérií spôsobuje, že vaše črevá sú zraniteľné voči väčšiemu počtu druhov spôsobujúcich ochorenia alebo invazívnych baktérií. Tieto typy môžu prevalcovať ostatné mikroorganizmy, ktoré tam žijú, a znížiť celkovú rozmanitosť vášho mikrobiómu.

Aké faktory prostredia ovplyvňujú váš črevný mikrobióm?

Podobne ako záhradu, aj váš črevný mikrobióm ovplyvňujú živiny a znečisťujúce látky, škodcovia a burina, ktorým je vystavený. Ovplyvňuje ho aj rozmanitosť rastlín a ich rôzne ročné obdobia alebo životné cykly. Vo vašom čreve to znamená stravu, vystavenie chemickým látkam, organizmy spôsobujúce choroby a pravidelnosť vyprázdňovania.

Strava

Rozmanitosť mikroorganizmov vo vašom črevnom mikrobióme si na svoj rozvoj vyžaduje rozmanité rastlinné vlákna. Rôzne organizmy uprednostňujú rôzne celozrnné potraviny. Na druhej strane produkujú mastné kyseliny s krátkym reťazcom a iné vedľajšie produkty, ktoré vyživujú vaše črevá a znižujú pH vo vnútri, čo prospieva prospešnejším mikróbom.

Na druhej strane strava s vysokým obsahom cukru a nasýtených tukov má tendenciu uprednostňovať menej užitočné typy mikroorganizmov. Spracované potraviny nielenže neobsahujú vlákninu a mikroživiny (vitamíny a minerály), ale zvyknú obsahovať aj veľa prídavných látok a konzervačných látok, ktoré môžu byť pre váš mikrobióm škodlivé.

Chemické látky

Medzi chemické látky, ktoré môžu otráviť váš mikrobióm, patria toxíny z prostredia, ako je alkohol, tabakový dym a znečisťujúce látky. Okrem toho môžu pesticídy, ako napríklad antibiotiká, zlikvidovať dobré baktérie spolu so zlými. Iné lieky, ako napríklad blokátory kyselín, môžu ovplyvniť váš mikrobióm zmenou pH v ňom.

Váš črevný mikrobióm sa zvyčajne dokáže zotaviť z dočasného vystavenia chemickým látkam, ako je napríklad krátkodobé predpísanie lieku, ktorý potrebujete na uzdravenie. Chronické vystavenie však môže ovplyvniť jeho zloženie. Ak užívate určité lieky alebo často užívate látky, ako je alkohol, môže to zabrániť prosperite určitých mikróbov.

Rozmanitosť

V zdravom črevnom mikrobióme sa rôzne typy mikroorganizmov navzájom podporujú. Zamyslite sa nad tým, ako sa rôzne rastliny v záhrade vzájomne opeľujú alebo si navzájom vyživujú pôdu. Napríklad niektoré typy živia iné typy rozkladom zlúčenín alebo ich vedľajšie produkty menia kyslosť „pôdy“.

Na druhej strane, mikrobióm, ktorý nepodporuje zdravú rozmanitosť mikroorganizmov, je náchylnejší na to, aby ho ovládli invazívne druhy. Bez zdravej konkurencie tieto „buriny“ a „škodcovia“ ovládnu biotop a vyčerpajú zdroje, ktoré ostatné typy potrebujú na prežitie.

Pohyblivosť

Pohyblivosť je pravidelný pohyb vašich čriev. Takto sa obmieňa vaša „úroda“ mikroorganizmov. Po putovaní hrubým črevom, kde pomáhajú rozkladať nestrávené zlúčeniny na živiny, ktoré môžete vstrebať, sa mnohé z nich dostanú von s vašimi výkalmi. To, ako dlho to trvá, ovplyvňuje váš mikrobióm.

Pohyb potravy a odpadu cez váš tráviaci trakt pomáha rozmiestňovať rôzne mikróby na rôzne miesta po ceste. Ak je príliš rýchly, nemajú čas usadiť sa alebo vykonať svoju prácu pred vyčistením. Ak je to však príliš pomalé, môžu sa prežrať a premnožiť a rozšíriť sa mimo svojho teritória.

Aké zdravotné stavy a poruchy súvisia s mojím črevným mikrobiómom?

Medzi stavy priamo súvisiace s črevnou dysbiózou patria:

  • Infekcie. Invazívne patogény (organizmy spôsobujúce choroby) môžu vo vašom čreve spôsobiť dočasné alebo chronické infekcie. Môžu spôsobiť hnačku, zápal (kolitídu) a toxické poškodenie sliznice vášho čreva. Niektoré typy dokonca priamo napadnú črevnú bariéru a hrozí, že sa dostanú do krvného obehu a prejdú do systému. Dysbióza oslabuje obranyschopnosť vášho čreva proti týmto patogénom.
  • SIBO. Nadmerný rast baktérií tenkého čreva je dysbióza vo vašom tenkom čreve. Znamená to, že určité druhy baktérií sú tam premnožené, využívajú príliš veľa zdrojov a produkujú príliš veľa vedľajších produktov. V niektorých prípadoch sa baktérie z hrubého čreva presunuli a usadili v tenkom čreve, kam v skutočnosti nepatria. Môže to byť dôsledok pomalej pohyblivosti čriev.
  • Zápalové ochorenie čriev. IBD je súbor autoimunitných ochorení vo vašom čreve, ktorý zahŕňa ulceróznu kolitídu, mikroskopickú kolitídua Crohnovu chorobu. Črevná dysbióza je jedným z kritérií na diagnostikovanie IBD. Výskumníci si stále nie sú istí, ktoré ochorenie je prvé, ale vedia, že tieto dve ochorenia spolu súvisia a že každé z nich prispieva k druhému a zhoršuje ho.
  • Ateroskleróza. Niektoré menej žiaduce črevné baktérie prispievajú ku kardiovaskulárnemu riziku tým, že produkujú vedľajší produkt nazývaný trimetylamín N-oxid (TMAO). Tento vedľajší produkt sa hromadí v tepnách a prispieva k ateroskleróze (kôrnateniu tepien). Je to jedna z látok, ktorú kontrolujú krvné testy srdca pri určovaní rizika ischemickej choroby srdca (ICHS).

Medzi ďalšie ochorenia, ktoré môžu nepriamo súvisieť s črevnou dysbiózou, patria:

  • Alergie.
  • Úzkosť.
  • Astma.
  • Autizmus.
  • Chronický únavový syndróm (CFS) .
  • Rakovina hrubého čreva.
  • Cukrovka.
  • Depresia.
  • Tukové ochorenie pečene.
  • Syndróm dráždivého čreva (IBS) .
  • Rakovina pečene.
  • Skleróza multiplex (SM).
  • Neurodegeneratívne ochorenia.
  • Obezita.
  • Rakovina pankreasu.
  • Reumatoidná artritída (RA).

Aké sú bežné príznaky alebo symptómy problému s črevným mikrobiómom?

K typickým príznakom črevnej dysbiózy patria:

  • Plynatosť a bolesť pri plynatosti.
  • Nadúvanie žalúdka.
  • Zlé trávenie.
  • Bolesť v podbrušku.
  • Hnačka.
  • Zápcha.

Čo môžem urobiť, aby som sa staral o svoj črevný mikrobióm?

Zdravá strava a životný štýl podporujú zdravý črevný mikrobióm. Napríklad:

  • Zlepšite zdravie svojich čriev prirodzene pomocou rozmanitej stravy bohatej na rastliny. Zamerajte sa na rozmanité celozrnné potraviny, ako sú celozrnné obilniny, zelenina a ovocie. Tie ponúkajú dostatok vlákniny pre vaše črevné mikróby, ako aj mikroživín pre vás. Tieto potraviny tiež znižujú zápal vo vašom čreve, ktorý ovplyvňuje prostredie vo vnútri. Spracované a polotovary robia pravý opak.
  • Vyskúšajte probiotiká a prebiotiká. Probiotiká a prebiotiká môžete získať vo forme doplnkov stravy alebo z potravín. Probiotiká sú užitočné mikróby, ktoré môžete prijímať prostredníctvom doplnkov stravy alebo fermentovaných potravín a ktoré sa usídlia vo vašom hrubom čreve. Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám pomôže vybrať pre vás najlepšie probiotiká. Prebiotiká sú potravinové vlákniny, ktoré vyživujú vaše užitočné črevné baktérie.
  • Antibiotiká používajte opatrne. Sú chvíle, keď antibiotiká musíte užívať, ale aj iné, keď ich naozaj nemusíte. Nadmerné používanie antibiotík v populácii vedie k rezistencii na antibiotiká.

Záver

Črevný mikrobióm je v súčasnosti horúcou témou v lekárskych a wellness komunitách a je ľahké pochopiť prečo. Zdá sa, že tieto živočíchy majú toľko chápadiel v toľkých rôznych telesných systémoch, že je možné si predstaviť, že by mohli byť kľúčom k pochopeniu a liečbe širokej škály ťažko riešiteľných ochorení.

Keďže výskum pokračuje, poskytovatelia zdravotnej starostlivosti sú optimistickí aj opatrní. Čím viac sa dozvedáme, tým viac si uvedomujeme, koľko sa toho ešte musíme naučiť. To, čo sa dozvedáme, však spätne potvrdzuje aj niektoré z našich najstarších zásad zdravia. Najmä: zdravá, plnohodnotná strava je kľúčom k zdravým črevám.

 

Späť do obchodu