Čo sú probiotiká a na čo slúžia?

Obsah:

  • Čo sú probiotiká a ako fungujú?
  • Čo sú prebiotiká a ako fungujú?
  • Čo sú synbiotiká a ako fungujú?
  • Prečo je dôležité starať sa o naše črevné baktérie
  • Aké sú rôzne typy probiotík?
  • Aké sú zdravotné prínosy probiotík?
  • Na čo sa mám zamerať pri výbere probiotického doplnku?
  • Je najlepšie užívať probiotiká a prebiotiká vo forme potravín, doplnkov alebo nápojov?

 probiotika12

Objavte rozdiel medzi probiotikami, prebiotikami a synbiotikami, najlepšie potraviny a nápoje, ktoré treba zaradiť pre zdravie čriev, a ako si vybrať probiotický doplnok

Potrava sa trávi a vstrebáva v črevnom trakte. Ten je osídlený biliónmi mikróbov, ktoré sú potrebné na udržanie zdravia organizmu. Tieto baktérie, kvasinky a vírusy môžu byť ovplyvnené viacerými aspektmi vrátane užívania antibiotík, veku, stravy s nízkym obsahom vlákniny a infekčnej hnačky. Ak sú črevá postihnuté, probiotiká môžu pomôcť obnoviť rovnováhu.

Čo sú probiotiká a ako fungujú?

Probiotikum je živý mikroorganizmus, ktorý pri podávaní v primeranom množstve prináša zdravotné výhody.

Mnohé z týchto živých mikroorganizmov sa prirodzene vyskytujú v kultivovaných alebo fermentovaných potravinách, ako sú jogurt, kimči, kyslá kapusta, miso a kefír. Sú známe ako „dobré“ alebo „priateľské“ baktérie, pretože súperia o priestor a potravu s menej prospešnými - a dokonca škodlivými - mikróbmi a zabraňujú im usadiť sa v črevách.

 

Čo sú prebiotiká a ako fungujú?

Prebiotiká sú nestráviteľné sacharidy. Presne ako naznačuje ich názov, nedokážeme ich stráviť, ale sú rozkladané mikróbmi v črevách a fungujú ako palivo pre výživu mikróbov, ktoré žijú v našom hrubom čreve. Tieto sacharidy sa prirodzene vyskytujú v strave a nachádzajú sa v mnohých potravinách vrátane cesnaku, banánov, ovsa, cibule a póru.

Čo sú synbiotiká a ako fungujú?

Synbiotikum je označenie pre kombináciu probiotík a prebiotík. To znamená, že spolu s priateľskými mikróbmi je v ňom aj zdroj potravy. Užívanie synbiotík zvyšuje šancu, že mikróby v tráviacom trakte prežijú a budú sa rozvíjať. Synbiotiká sú dostupné vo forme doplnkov stravy - na etikete môžete vidieť druhy baktérií, ako sú LactobaccilliBifidobacteria spp v kombinácii s prebiotikom, ako je inulín alebo fruktooligosacharid.

Prečo je dôležité starať sa o naše črevné baktérie

Mikrobiálna rovnováha našich čriev sa časom mení, čo môže mať vplyv na naše zdravie a pohodu. Existuje niekoľko faktorov životného štýlu a stravovania, ktoré môžu negatívne ovplyvniť rovnováhu našich čriev, medzi ne patrí napr:

  • vysoká úroveň stresu - môže zmeniť počet a rozmanitosť črevných baktérií, čo môže ovplyvniť váš imunitný systém
  • Nadmerná konzumácia alkoholu - môže mať zápalový účinok a ovplyvniť sliznicu nášho tráviaceho systému, čo má negatívny vplyv na prospešné mikróby, ktoré tam žijú.
  • fajčenie - môže mať negatívny vplyv na naše črevné mikróby, ako aj na ďalšie dobre zdokumentované zdravotné riziká, ktoré predstavuje
  • užívanie antibiotík - hoci sú určené na boj proti infekciám, antibiotiká znižujú a vyčerpávajú mikróby žijúce v črevách, čo môže narušiť prirodzenú rovnováhu
  • Dodržiavanie diéty s nízkym obsahom FODMAP, ktorá znižuje príjem fermentovateľných sacharidov, čo môže negatívne ovplyvniť mikróby v črevách. Preto je dôležité, aby sa tieto potraviny vynechali na určitý čas a len pod vedením odborného dietológa.

Aké sú rôzne typy probiotík?

Existuje množstvo druhov probiotík, z ktorých každý má svoje vlastné jedinečné vlastnosti. Sú dostupné ako výživové doplnky vo forme prášku, tabliet alebo tekutín a rôzne kmene mikróbov sa môžu kombinovať s inými alebo sa môžu vyskytovať samostatne. Ich prínos pre vás bude závisieť od relatívnej rovnováhy vašich existujúcich mikróbov a bude pre vás jedinečný.

Pri výbere doplnku je dôležitý kmeň baktérií, najmä ak dúfate, že pomôže konkrétnemu zdravotnému stavu. Ak chcete užívať probiotiká, uistite sa, že hľadáte robustné, dobre preskúmané kmene. Napríklad niektoré kmene Lactobacillus acidophilus klinicky preukázali, že znižujú výskyt hnačky spojenej s antibiotikami.

Ako zistím, o aký kmeň probiotika ide?

Pri rozprávaní o probiotikách sa ľahko zamieňa - môžete ich totiž počuť označovať ako druh alebo kmeň. Nižšie je uvedené, ako sa probiotiká klasifikujú a ako ich pravdepodobne uvidíte opísané na etiketách:

  • rod (čeľaď alebo skupina) - Lactobacillus
  • Druh (typ mikroorganizmu v rámci čeľade alebo skupiny) - Lactobacillus acidophilus
  • Kmeň (genetický podtyp alebo variant v rámci daného druhu) - Lactobacillus acidophilus Rosell 52

V našom príklade je Rosell 52 kmeň baktérií Lactobacillus acidophilus - tento kmeň je dobre preskúmaný a má množstvo výhod vrátane pomoci pri znižovaní stresom vyvolaných žalúdočných ťažkostí.

Aké sú zdravotné prínosy probiotík?

Ešte stále je potrebné zistiť, ako mikróby v črevách ovplyvňujú naše zdravie, hoci je už dokázané, že probiotiká zlepšujú príznaky IBS, cestovateľskej hnačky a trvanie hnačky spojenej s antibiotikami.

Medzi ďalšie potenciálne prínosy patrí zníženie krvného tlaku, zlepšenie imunitného systému, možnosť zlepšenia hladiny cholesterolu a prínosy vobdobí chladu alebostresu.

Aké sú riziká užívania probiotík?

Vo všeobecnosti sú probiotiká bezpečné pre zdravých ľudí, avšak tí, ktorí majú oslabený imunitný systém, by sa mali poradiť s odborným dietológom alebo všeobecným lekárom.

Na čo sa mám zamerať pri výbere probiotického doplnku?

Výber doplnku vhodného pre vašu situáciu môže byť zložitý vzhľadom na veľké množstvo produktov na trhu, tu sú niektoré z hlavných bodov, ktoré treba zvážiť:

  • Na etikete si skontrolujte počet jednotiek tvoriacich kolónie (CFU) pre každý bakteriálny kmeň - to vám povie, koľko baktérií sa nachádza v jednej dávke. Ak výrobok užívate na konkrétny zdravotný problém, skontrolujte, či počet CFU na dávku zodpovedá množstvu použitému v príslušných klinických štúdiách.
  • Vyberte si výrobok, ktorý garantuje CFU až do dátumu exspirácie výrobku.
  • Skontrolujte, ako je potrebné výrobok skladovať, napr. tekuté výrobky vrátane mliečnych sú najmenej stabilné a možno ich bude potrebné skladovať v chladničke. Probiotiká v pevnej forme, ako sú kapsuly a prášky, sú stabilnejšie a môžu sa skladovať dlhší čas.
  • Výrobky s viacerými kmeňmi môžu mať viac výhod, ale dôležité je, aby v každom kmeni bolo dostatočné množstvo CFU, aby boli účinné.
  • Kyslé prostredie žalúdka môže znížiť účinnosť probiotického doplnku - preto hľadajte výrobok, ktorý má tvrdý obal kapsuly na ochranu mikróbov alebo zabezpečuje riadené uvoľňovanie do požadovanej časti čreva (hrubého čreva). 
  • Ak nie je uvedené inak, probiotiká by sa mali užívať minimálne dvanásť týždňov, kým sa môžu prejaviť účinky. Ak sa nezaznamená žiadne zlepšenie, odporúča sa vyskúšať inú značku alebo úplne prestať.

Je najlepšie užívať probiotiká a prebiotiká vo forme potravín, doplnkov alebo nápojov?

Ak uvažujete o užívaní probiotík alebo prebiotík a nie ste si istí, kde začať, požiadajte o pomoc odborníka. Na trhu je k dispozícii toľko výrobkov, že môže byť ťažké rozhodnúť sa, ktoré si vybrať. Či už ide o prášok, tablety alebo nápoj, výber toho správneho by mal závisieť od príznakov, ktoré pociťujete. Na udržanie zdravia čriev by sme všetci mali do svojho jedálnička zaradiť rôzne rastlinné potraviny, ako aj fermentované potraviny, napríklad jogurt s označením „obsahuje živé kultúry“, kefír alebo kimči.

 

 

 

Späť do obchodu