Čo spôsobuje bolesť na ľavej strane krku a ramena?

Obsah:

  • Čo spôsobuje bolesť na ľavej strane krku a ramena?
  • Môže stres spôsobiť bolesť ľavého ramena a krku?
  • Liečba ľavostrannej bolesti krku a ramien
  • Prevencia  bolesti na ľavej strane krku a ramena
  • Zhrnutie

Bolesť krku a ramena na ľavej strane môže byť spôsobená bežnými stavmi, ako je napríklad svalové napätie a krčná stenóza. Môže byť aj príčinou zriedkavejších, ale vážnejších problémov, ako je srdcový infarkt alebo rakovina pľúc. Medzi oblasťami krku a ramien prechádza niekoľko nervov a svalov. Preto nie je nezvyčajné, že sa bolesť ľavej strany vyskytuje v oboch týchto oblastiach súčasne.

Liečba ľavostrannej bolesti krku a ramien sa líši podľa príčiny. Bolesť spôsobená natiahnutím svalov nepotrebuje viac ako odpočinok, ľad a jemné naťahovanie. Závažnejšie príčiny, ako je napríklad srdcový infarkt, by mal okamžite identifikovať a liečiť lekár.

Čo spôsobuje bolesť na ľavej strane krku a ramena?

Natiahnutie svalu

Jednou z najčastejších príčin ľavostrannej bolesti krku a ramien je natiahnutie. Medzi týmito dvoma oblasťami sa rozprestiera niekoľko svalov, vrátane horného trapézového a sternocleidomastoidného, ktoré sa nachádzajú medzi nimi.

K natiahnutiu môže dôjsť v dôsledku akútnej udalosti, napríklad pádu, alebo chronického, opakovaného pohybu krku alebo ramien v priebehu času. Udržiavanie statickej polohy, napríklad dlhodobé sedenie pri počítači, môže tiež zvýšiť napätie v týchto štruktúrach a viesť k nízkoúrovňovému preťaženiu.

Bolesť z natiahnutia svalov sa zvyčajne zhoršuje pri pohyboch krku alebo ramien a zlepšuje sa pri odpočinku. Môže ju sprevádzať bolesť hlavy, stuhnutosť krku alebo necitlivosť a mravčenie v ramene.

Výhrez krčného disku

Stavce v krčnej časti chrbtice sú oddelené mäkkými platničkami, ktoré fungujú ako tlmiče nárazov. Príležitostne sa želatínová vnútorná časť týchto diskov vyklenie a dostane sa do kontaktu s jedným z miechových nervov v tejto oblasti.

Keďže tieto nervy riadia citlivosť a silu horných končatín, tento stav môže spôsobiť príznaky v oblasti krku aj ramena.

Bolesť spôsobená vyhreznutou krčnou platničkou má zvyčajne vystreľujúci charakter. Môže byť prítomné aj brnenie, necitlivosť alebo slabosť v ramene, ramene alebo ruke. Okrem toho môže byť prítomná aj bolesť v oblasti lopatky.

Krčná stenóza

Krčná stenóza vzniká, keď sa zúži spinálny kanál, ktorý potom vyvíja tlak na miechové nervy. Podobne ako vyhreznutá platnička, tento útlak dráždi nerv a spôsobuje vystreľujúcu bolesť v krku, ramene, ramene a ruke. Stenóza môže tiež spôsobiť necitlivosť, brnenie alebo slabosť v týchto oblastiach.

Hoci týmto ochorením môže ochorieť ktokoľvek, častejšie sa vyskytuje u starších osôb.

bolest krku a ramien

Syndróm hrudného vývodu

Hrudný vývod je priestor v dolnej časti krku, cez ktorý prechádza podklíčková tepna, podklíčková žila a zväzok nervov ramenného pletenca. Ksyndrómu hrudného vývodu (TOS) dochádza, keď sa jedna (alebo viacero) z týchto štruktúr stlačí.

K syndrómu hrudného vývodu môže dôjsť z rôznych dôvodov vrátane traumatického poranenia, opakovaného nadmerného používania krku alebo ramena alebo atypickej anatómie (napríklad prítomnosť extra rebra).

Ľudia s TOS sa zvyčajne sťažujú na jednostrannú bolesť krku a ramien a ďalšie príznaky, ako je bolesť na hrudníku, bolesť hlavy v blízkosti spánkov a necitlivosť alebo brnenie prstov. Ak je stlačená podklíčková žila alebo tepna, môžu sa prejaviť aj farebné zmeny na ramene alebo ruke.

Poranenia bičom

Poranenia bičom sa často vyskytujú po traumatických udalostiach, ako je napríklad autonehoda alebo zrážka pri športe. Tento stav nastáva, keď sa krk rýchlo pohne jedným smerom a potom druhým. Keď sa tak stane, svaly, nervy a väzy v tejto oblasti sa často podráždia a môže sa objaviť jednostranná bolesť v oblasti krku a ramien.

Bolesť spôsobenú úrazom spôsobeným bičom môžu sprevádzať aj ďalšie príznaky, ako je necitlivosť ramena, závraty, zvonenie v ušiach, rozmazané videnie, podráždenosť alebo ťažkosti so sústredením.

Infarkt

Keďže srdce sa nachádza na ľavej strane hrudníka, bolesť, ktorá vystreľuje do ľavej ruky a krku, by mohla znamenaťinfarkt. Medzi ďalšie varovné príznaky tohto potenciálne smrteľného problému patrí tlak v hrudníku, dýchavičnosť, závraty, nevoľnosť, vracanie a bolesť čeľuste alebo chrbta.

Niekedy sa tieto príznaky začínajú postupne, zatiaľ čo inokedy nastupujú veľmi rýchlo. Ak máte podozrenie, že máte infarkt, okamžite volajte záchrannú službu.

Rakovina pľúc

V zriedkavých prípadoch môžu niektoré typy rakoviny pľúc spôsobiť ľavostrannú bolesť v oblasti krku a ramien. Jedna zo zriedkavých verzií, nazývaná Pancoastov nádor, spôsobuje v počiatočných štádiách ostrú bolesť ramena.

Sprievodnými príznakmi sú bolesti krku, rebier, lopatiek a hrudnej steny. Môže sa vyskytnúť aj opuch hornej časti ramena, tlak na hrudníku, brnenie a slabosť rúk, únava, poklesnutie očného viečka a nevysvetliteľný úbytok hmotnosti.

Nádory Pancoast sa najčastejšie vyskytujú u ľudí, ktorí fajčia alebo sú významne vystavení pasívnemu fajčeniu.

Zlomenina krčnej chrbtice

Vo veľmi zriedkavých prípadoch môže náhly zvrat alebo výrazný náraz do krku alebo hlavy spôsobiť zlomeninu jedného z krčných stavcov. Tento mimoriadne závažný stav môže spôsobiť značné poškodenie okolitých svalov, väzov, nervov a dokonca aj miechy.

Môže to viesť nielen k intenzívnym bolestiam krku a ramien (ktoré sa môžu vyskytnúť na jednej alebo oboch stranách tela), ale môže to spôsobiť aj zmenu citlivosti v ramene, slabosť alebo ochrnutie, ťažkosti s dýchaním a dokonca aj smrť. Zlomeniny krčných stavcov sa považujú za naliehavú lekársku pomoc a mali by byť okamžite ošetrené lekárom.

Môže stres spôsobiť bolesť ľavého ramena a krku?

Chronický stres môže prispieť k bolesti krku a ramena na ľavej strane. Pri strese môžete zistiť, že sa vaše telo napína, najmä v oblasti krku a ramien, čo vedie k bolesti a napätiu. Stres môže tiež spôsobiť, že spíte v polohách, ktoré zaťažujú krk a ramená. Ak pociťujete pretrvávajúcu bolesť spôsobenú stresom, neváhajte sa obrátiť na poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. 

Liečba ľavostrannej bolesti krku a ramien

Ľavostranná bolesť krku a ramien spôsobená niektorými stavmi môže mať prospech z určitých domácich zásahov. Bežné liečebné postupy prvej voľby pri natiahnutí krčnej chrbtice, herniách disku a stenózach zahŕňajú:

  • Používanie voľnopredajných liekov proti bolesti
  • prikladanie ľadu na bolestivú oblasť na 15 až 30 minút niekoľkokrát denne
  • Používanie vlhkého horúceho obkladu na bolestivé oblasti až 20 minút
  • krátkodobé nosenie mäkkej krčnej ortézy na zmiernenie tlaku na poškodené štruktúry
  • udržiavanie relatívnej aktivity a vyhýbanie sa odpočinku na lôžku
  • jemné naťahovanie krku a ramien, ktoré vám pomôže udržať svaly uvoľnené a relaxované

Ak vám domáca liečba neuľaví od bolesti, obráťte sa na svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. V závislosti od príčiny vašej bolesti sa môže využiť niekoľko rôznych lekárskych zákrokov. Medzi najčastejšie patria:

  • Fyzikálna terapia (PT): PT môže pomôcť riešiť bolesť spôsobenú natiahnutím, stenózou chrbtice, herniou platničky, poranením spôsobeným bičom a syndrómom hrudného vývodu. Bežné zákroky PT zahŕňajú masáže, posilňovanie, strečing a metódy na zmiernenie bolesti.
  • Injekcie: Kortikosteroidové injekcie sa niekedy používajú na zmiernenie zápalu spôsobeného stenózou, herniou disku a syndrómom hrudného vývodu.
  • Akupunktúra: Hoci dôkazy nie sú jednoznačné, akupunktúramôže u niektorých jedincov zlepšiť bolesť spôsobenú stenózou.
  • Lieky: Chemoterapia a lieky na boj proti rakovine sa často používajú pri liečbe rakoviny pľúc. Lieky, ktoré rozbíjajú upchatie tepien, sa môžu naliehavo podávať aj počas srdcového infarktu.
  • Operácie: Operácia chrbtice je bežne potrebná na stabilizáciu stavcov po zlomenine krčnej chrbtice. Lamektómia alebo diskektómia sa môže použiť ako posledná možnosť pri stenóze alebo vyhrebe disku na zmiernenie tlaku na miechové nervy. V prípade srdcového infarktu je často potrebná angioplastika, koronárny bypass alebo stentovanie. Zákroky na dekompresiu štruktúr v hrudnom vývode sa niekedy vykonávajú, ak zlyhá konzervatívna liečba. 

Používanie krčných golierov

Mäkké krčné goliere môžu pomôcť zmierniť bolesť krku, ale najlepšie je najprv vyhľadať odporúčania poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. Príliš dlhé nosenie tohto typu ortézy môže v skutočnosti predĺžiť vašu rekonvalescenciu.

Prevencia  bolesti na ľavej strane krku a ramena

Nemusíte byť schopní zabrániť každej základnej príčine bolesti krku a ramien na ľavej strane. Ak pociťujete bolesť v dôsledku stresu, napätia, zlého držania tela alebo svalového napätia, existuje niekoľko techník, ktoré môžete vyskúšať, aby ste udržali krk a ramená uvoľnené:

  • Uvoľnite sa: Zvyknite si pravidelne vykonávať dychové cvičenia, meditáciu, jogu, písanie denníka alebo iné relaxačné aktivity. Zvládanie stresu môže pomôcť predchádzať faktorom, ktoré prispievajú k bolestiam krku a ramien, ako je napätie, zlý spánok a zlé držanie tela.
  • Upravte si polohu počas spánku: Bolestiam krku a ramien možno predídete úpravou polohy počas spánku. Spanie na boku alebo na chrbte je najlepšou prevenciou bolesti krku a ramien. Dôležité je tiež zabezpečiť si podporný vankúš a matrac, ktoré udržia váš krk a chrbticu v rovine v polohe, ktorú používate na spanie.9
  • Robte si prestávky a pretiahnite sa: Ľudia, ktorí dlho sedia alebo používajú počítač, sú náchylní na vznik napätia a svalového napätia v oblasti krku a ramien. Ak si myslíte, že ste to aj vy, dbajte na to, aby ste si počas práce robili veľa prestávok na pretiahnutie. Každú chvíľu si skontrolujte, či sú váš krk a ramená uvoľnené.10
  • Udržujte správne držanie tela: Zlé držanie tela môže mať negatívny vplyv na váš krk a ramená. Ak dlho sedíte, používajte ergonomickú stoličku s dobrou bedrovou opierkou a počítač umiestnite tak, aby bol vo výške očí.11 Ak veľa času trávite na telefóne, dajte si ho do výšky očí namiesto toho, aby ste hrbili ramená a pozerali sa dole. Stojte vzpriamene a vždy rovnako zaťažte obe nohy.
  • Buďte aktívni: Silový tréning, najmä posilňovanie svalov jadra tela, je kľúčový pre prevenciu bolesti krku a ramien. Silné svaly jadra podporujú správne držanie tela a vyrovnanie krku a chrbtice. Pomáha tiež vášmu telu rovnomerne rozložiť hmotnosť, čím sa znižuje napätie a nerovnováha na jednej strane tela.12

Zhrnutie

Bolesti krku a ramien na ľavej strane tela môže spôsobovať mnoho rôznych stavov. Ide o rôzne diagnózy, od bežných, ako je napríklad preťaženie krku, až po naliehavé problémy, ako je napríklad srdcový infarkt. Venovanie pozornosti všetkým zodpovedajúcim príznakom môže pomôcť diagnostikovať príčinu vašej bolesti.

Po zhodnotení poskytovateľom zdravotnej starostlivosti môže byť potrebná široká škála liečby vrátane fyzikálnej terapie, injekcií na zmiernenie bolesti, liekov a dokonca aj chirurgického zákroku. Bolesťami krku a ramien na ľavej strane môžete predchádzať posilňovaním jadra tela, dbaním na správne držanie tela a praktizovaním relaxačných techník na zníženie svalového napätia.

 

Späť do obchodu