Čo môže spôsobovať bolesť kostí?

Obsah:

  • Čo spôsobuje bolesť kostí?
  • Aké sú príznaky bolesti kostí?
  • Bolesť kostí v tehotenstve
  • Ako sa diagnostikuje bolesť kostí?
  • Ako sa lieči bolesť kostí?
  • Ako možno predchádzať bolesti kostí?
  • Čo sa deje pri zotavovaní?

Môžete pociťovať bolesť kostí v dôsledku zranenia, nedostatku minerálov alebo iných zdravotných ťažkostí. Príznaky a liečba sa môžu líšiť v závislosti od príčiny.

Bolesť kostí je extrémna citlivosť, bolesť alebo iné nepríjemné pocity v jednej alebo viacerých kostiach. Od bolestisvalov a kĺbov sa líši tým, že je prítomná bez ohľadu na to, či sa hýbete alebo nie. Bolesť sa zvyčajne spája s ochoreniami, ktoré ovplyvňujú normálnu funkciu alebo štruktúru kosti.

Čo spôsobuje bolesť kostí?

K bolesti kostí môže viesť mnoho stavov a udalostí.

Zranenie

Úraz je častou príčinou bolesti kostí. Zvyčajne táto bolesť vzniká, keď človek prežije nejakú formu úrazu, napríklad autonehodu alebo pád. Náraz môže spôsobiť zlomenie alebo zlomeninu kosti. Akékoľvek poškodenie kosti môže spôsobiť bolesť kostí.

Nedostatok minerálov

Aby kosti zostali silné, potrebujú rôzne minerály a vitamíny vrátane vápnika a vitamínu D. Nedostatok vápnika a vitamínu D často vedie k osteoporóze, najčastejšiemu typu ochorenia kostí. Ľudia v neskorých štádiách osteoporózy majú často bolesti kostí.

Metastatická rakovina

Ide o rakovinu, ktorá začala niekde inde v tele, ale rozšírila sa do iných častí tela. Rakovina prsníka, pľúc, štítnej žľazy, obličiek a prostaty patrí medzi rakovinu, ktorá sa bežne šíri do kostí.

Rakovina kostí

Rakovina kostí označuje rakovinové bunky, ktoré vznikajú v samotnej kosti. Rakovina kostí je oveľa zriedkavejšia ako metastatická rakovina kostí. Môže spôsobiť bolesť kostí, keď rakovina naruší alebo zničí normálnu štruktúru kosti.

Choroby, ktoré narúšajú zásobovanie kostí krvou

Niektoré ochorenia, ako napríklad kosáčikovitá anémia, narúšajú zásobovanie kostí krvou. Bez stáleho zdroja krvi začne kostné tkanivo odumierať. To spôsobuje výraznú bolesť kostí a oslabuje ich.

Infekcia

Ak infekcia vznikne v kostiach alebo sa do nich rozšíri, môže spôsobiť závažný stav známy ako osteomyelitída. Táto infekcia kostí môže usmrtiť kostné bunky a spôsobiť bolesť kostí.

Leukémia

Leukémia je rakovina kostnej drene. Kostná dreň sa nachádza vo väčšine kostí a je zodpovedná za produkciu kostných buniek. Ľudia s leukémiou často pociťujú bolesť kostí, najmä v nohách.

bolest kosti

Aké sú príznaky bolesti kostí?

Najvýraznejším príznakom bolesti kostí je nepríjemný pocit bez ohľadu na to, či ste v pokoji alebo sa hýbete.

Ďalšie príznaky závisia od konkrétnej príčiny vašej bolesti kostí:

  • Praskanie alebo škrípanie pri úraze
  • Bolesť svalov a tkanív, poruchy spánku, kŕče, únava, slabosť
  • Bolesť chrbta, zhrbené držanie tela, strata výšky v priebehu času
  • Narušené prekrvenie kostí Bolesť kĺbov, strata funkcie kĺbov a slabosť
  • Začervenanie, pruhy z miesta infekcie, opuch, teplo v mieste infekcie, znížený rozsah pohybu, nevoľnosť, strata chuti do jedla
  • Únava, bledá pokožka, dýchavičnosť, nočné potenie, nevysvetliteľný úbytok hmotnosti

Bolesť kostí v tehotenstve

Bolesť panvových kostí je častým javom u mnohých tehotných žien. Táto bolesť sa niekedy označuje ako bolesť panvového pletenca súvisiaca s tehotenstvom (PPGP). Medzi príznaky patrí bolesť lonovej kosti a stuhnutosť a bolesť panvových kĺbov.

PPGP zvyčajne ustúpi až po pôrode. Včasná liečba však môže príznaky zmierniť. Možnosti liečby môžu zahŕňať:

  • manuálnu terapiu na správne rozhýbanie kĺbov
  • fyzikálna terapia
  • cvičenia vo vode
  • cvičenia na posilnenie panvového dna

Hoci je PPGP bežná, stále je abnormálna. Ak pociťujete bolesť panvy, mali by ste sa obrátiť na svojho lekára, aby vás liečil. 

Ako sa diagnostikuje bolesť kostí?

Lekár musí identifikovať príčinu bolesti, aby mohol odporučiť liečbu. Liečba základnej príčiny môže výrazne znížiť alebo odstrániť vašu bolesť.

Lekár vykoná fyzikálne vyšetrenie a opýta sa na vašu anamnézu. Medzi najčastejšie otázky patria:

  • Kde sa bolesť nachádza?
  • Kedy ste prvýkrát pocítili bolesť?
  • Zhoršuje sa bolesť?
  • Existujú nejaké ďalšie príznaky, ktoré sprevádzajú bolesť kostí?

Lekár vám môže nariadiť krvné testy na zistenie nedostatku vitamínov alebo markerov rakoviny. Krvné testy môžu lekárovi pomôcť odhaliť aj infekcie a poruchy nadobličiek, ktoré môžu narušiť zdravie kostí.

Röntgenové vyšetrenie kostí , magnetická rezonancia a počítačová tomografia môžu lekárovi pomôcť zhodnotiť postihnuté miesto, či v ňom nie sú poranenia, kostné lézie a nádory.

Vyšetrenia moču sa môžu použiť na odhalenie abnormalít v kostnej dreni vrátane mnohopočetného myelómu.

V niektorých prípadoch bude musieť váš lekár vykonať viacero vyšetrení, aby vylúčil určité ochorenia a diagnostikoval presnú príčinu vašej bolesti kostí.

Ako sa lieči bolesť kostí?

Keď lekár určí príčinu bolesti kostí, začne liečiť príčinu. Môže vám odporučiť, aby ste v postihnutej oblasti čo najviac odpočívali. Pravdepodobne vám predpíše liek proti bolesti pri stredne silnej až silnej bolesti kostí.

Ak si lekár nie je istý príčinou a má podozrenie na infekciu, začne vám podávať antibiotiká. Užívajte celú dávku liekov, aj keď vaše príznaky do niekoľkých dní vymiznú. Na zmiernenie zápalu sa bežne používajú aj kortikosteroidy.

Možnosti liečby bolesti kostí zahŕňajú:

  • Lieky proti bolesti
  • Antibiotiká
  • Výživové doplnky

Ľudia, ktorí majú osteoporózu, potrebujú obnoviť hladinu vápnika a vitamínu D. Lekár vám podá výživové doplnky na liečbu nedostatku minerálov. Doplnky sú dostupné v tekutej forme, vo forme tabliet alebo žuvacích tabliet.

Liečba rakoviny

Bolesť kostí spôsobená rakovinou sa ťažko lieči. Lekár bude musieť liečiť rakovinu, aby bolesť zmiernil. Medzi bežné spôsoby liečby rakoviny patrí chirurgický zákrok, rádioterapia, a chemoterapia (ktorá môže bolesť kostí zvýšiť). Bisfosfonáty sú typom liekov, ktoré pomáhajú predchádzať poškodeniu kostí a bolesti kostí u ľudí s metastázami rakoviny kostí. Môžu byť predpísané aj lieky proti bolesti.

Chirurgický zákrok

Možno budete potrebovať operáciu na odstránenie častí kostí, ktoré odumreli v dôsledku infekcie. Chirurgický zákrok môže byť potrebný aj na znovuzaloženie zlomených kostí a odstránenie nádorov spôsobených rakovinou. V závažných prípadoch sa môže použiť rekonštrukčná chirurgia, pri ktorej sa môžu nahradiť alebo nahradiť kĺby.

Ako možno predchádzať bolesti kostí?

Udržiavanie silných a zdravých kostí uľahčuje vyhýbanie sa bolesti kostí. Ak si chcete udržať optimálne zdravie kostí, nezabudnite:

  • dodržiavať zdravý pohybový plán
  • prijímať dostatok vápnika a vitamínu D
  • piť len s mierou
  • vyhýbajte sa fajčeniu

Okrem zlepšenia zdravia kostí sa môžete vyhnúť aj zraneniam, ktoré vedú k bolestiam kostí. Snažte sa predchádzať pádom tým, že budete udržiavať podlahu bez neporiadku a dávať pozor na uvoľnené koberce alebo zlé osvetlenie. Pozor by ste si mali dávať aj pri chôdzi po schodoch alebo do schodov. Pri športových aktivitách, najmä pri kontaktných športoch, ako je futbal alebo box, noste vhodný ochranný výstroj.

Čo sa deje pri zotavovaní?

V mnohých prípadoch trvá určitý čas, kým sa zahojí problém spôsobujúci bolesť kostí, či už bolesť pochádza z chemoterapie alebo zlomeniny.

Počas zotavovania sa vyhýbajte zhoršovaniu alebo nárazom do postihnutých oblastí. Môžete tak predísť ďalšiemu zraneniu a bolesti a umožniť hojenie. Postihnuté miesta čo najviac odpočívajte a ak hrozí riziko ďalšieho poranenia, oblasť znehybnite.

Niektorým ľuďom môžu pomôcky, ako sú ortézy, dlahy a sadry, poskytnúť podporu, ktorá môže chrániť kosť a zároveň zmierniť bolesť.

Späť do obchodu