Čo je to erytritol? Výhody, použitie a nebezpečenstvo

Obsah:

  • Čo je to erytritol?
  • Potenciálne výhody erytritolu
  • Potenciálne nebezpečenstvá a vedľajšie účinky erytritolu
  • Ako sa používa erytritol
  • Výrobky, ktoré často obsahujú erytritol
  • Ako zistiť, či vaše potraviny obsahujú erytritol
  • Je erythritol bezpečný? 
  • Erytritol v porovnaní s cukrom

erythrinol

Erytritol (písaný erytritol) je prírodné sladidlo, nazývané alkoholový cukor, a používa sa ako nízkokalorické sladidlo. Nadmerné množstvo môže spôsobiť tráviace ťažkosti vrátane nevoľnosti. Citlivosť a príznaky sa môžu líšiť.

Nízkokalorické sladidlo erytritol sa môže zdať príliš dobré na to, aby to bola pravda. Je prírodné, nespôsobuje žiadne vedľajšie účinky a chutí takmer rovnako ako cukor - bez kalórií. V skutočnosti má všetky pozitívne aspekty bežného cukru bez akýchkoľvek negatív, hoci niektoré zdroje spochybňujú jeho výhody. Tento článok založený na dôkazoch hodnotí výhody a možné vedľajšie účinky erytritolu.

Čo je to erytritol?

Erytritol je cukrový alkohol, ktorý sa používa ako potravinárska prísada a náhrada cukru v širokom spektre výrobkov, najmä v potravinách zameraných na zníženie obsahu cukru alebo celkového množstva kalórií. Erytritol sa v malom množstve prirodzene nachádza v niektorých druhoch ovocia, ako je melón, hrušky a hrozno, a vo fermentovaných potravinách, ako je syr a sójová omáčka, ale zvyčajne sa vo väčšom rozsahu vyrába fermentáciou.

Erytritol sa rýchlo vstrebáva do tela v tenkom čreve, odkiaľ sa dostáva do krvného obehu. Keď sa erytritol dostane do krvi človeka, alkoholový cukor sa z veľkej časti vylúči z tela močom bez toho, aby sa metabolizoval. Táto jedinečná metabolická cesta umožňuje erytritolu poskytovať sladkú chuť cukru s takmer nulovým obsahom kalórií a bez vplyvu na hladinu glukózy alebo inzulínu.

Potenciálne výhody erytritolu

Erytritol ponúka niekoľko potenciálnych výhod, ktoré prispievajú k jeho širokému používaniu v potravinárskych výrobkoch, hovorí doktor Alex Foxman, certifikovaný internista a zakladateľ a lekársky riaditeľ virtuálneho lekárskeho programu na reguláciu hmotnosti Achieve Health and Weight Loss.
Medzi potenciálne výhody erytritolu patria:

  • Kontrola hladiny cukru v krvi. Na rozdiel od cukru erytritol neovplyvňuje hladinu cukru v krvi ani inzulínu, čo môže byť potenciálne výhodné pre osoby, ktoré si sledujú hladinu cukru v krvi, napríklad pre osoby trpiace cukrovkou.
  • Hospodárenie s kalóriami. Erytritol poskytuje približne 0,2 kalórií na gram v porovnaní s 2,4 kalóriami na gram z iných cukrových alkoholov (ako je xylitol) a 4 kalóriami na gram z cukru. Táto nízkokalorická vlastnosť môže byť prospešná pri úsilí o reguláciu hmotnosti
  • Zlepšenie zdravia ústnej dutiny. Žuvacie cukríky alebo tablety, ktoré obsahujú erytritol, preukázateľne zabraňujú tvorbe zubného povlaku a zlepšujú zdravie ústnej dutiny u detí aj dospelých.

Potenciálne nebezpečenstvá a vedľajšie účinky erytritolu

Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) klasifikuje erytritol ako "všeobecne uznávanú bezpečnú" látku (GRAS), ktorú väčšina ľudí zvyčajne dobre znáša. Avšak erytritol môže pre niektorých ľudí predstavovať potenciálne nebezpečenstvo a vedľajšie účinky.

Medzi potenciálne vedľajšie účinky a riziká konzumácie erytritolu môžu patriť:

  • Gastrointestinálne účinky. Hoci sa erytritol vo všeobecnosti znáša lepšie ako iné cukrové alkoholy, ako sú xylitol a sorbitol, môže viesť k vedľajším účinkom na tráviaci trakt, ako je nevoľnosť, nadúvanie a hnačka.
  • Zvýšené riziko kardiovaskulárnych príhod. Niektoré výskumy naznačujú, že existuje súvislosť medzi konzumáciou erytritolu a zvýšeným rizikom tvorby krvných zrazenín a závažných kardiovaskulárnych príhod, ako je srdcový infarkt alebo mozgová príhoda. Na ďalšie preskúmanie tejto súvislosti je však potrebný ďalší výskum.

Údaje o tom, či erytritol interaguje s liekmi, sú obmedzené. Dr. Stombaugh však odporúča osobám so základnými zdravotnými ťažkosťami alebo osobám, ktoré užívajú lieky, aby sa pred pravidelným zaradením erytritolu alebo akejkoľvek inej náhrady cukru do stravy poradili so svojím zdravotníckym pracovníkom.

Ako sa používa erytritol

Okrem použitia v komerčných výrobkoch je erytritol k dispozícii aj v granulovanej alebo práškovej forme na domáce použitie, napríklad pri varení a pečení, hovorí Dr. Stombaugh. Vďaka svojej minimálnej pachuti sa môže kombinovať aj s inými sladidlami, aby pomohol zakryť nežiaduce chute iných sladidiel.

Erytritol je približne o 70 % sladší ako sacharóza. Tento percentuálny podiel sa môže u jednotlivých značiek mierne líšiť, preto Dr. Stombaugh odporúča skontrolovať si obal výrobku, kde nájdete konkrétne pokyny na prepočet, ak chcete upraviť pomery zložiek. Dodáva, že erytritol sa často používa ako náhrada cukru v pomere 1:1 v receptoch na dosiahnutie o niečo menej sladkej chuti.

Výrobky, ktoré často obsahujú erytritol

Erytritol možno nájsť v širokej škále výrobkov, najmä vo variantoch bez cukru a s nízkym obsahom kalórií, hovorí Dr. Foxman. Príklady výrobkov, ktoré často obsahujú erytritol, zahŕňajú (ale neobmedzujú sa len na ne):

  • Pečené výrobky, ako sú sušienky, koláče a torty
  • žuvačky
  • Dezerty, ako sú zmrzliny a pudingy
  • džemy a želé
  • cukríky

Ako zistiť, či vaše potraviny obsahujú erytritol

Podľa pokynov na označovanie potravín je ťažké na prvý pohľad zistiť, či potravina obsahuje erytritol alebo iné umelé sladidlá.

Hoci to nie je povinné, výrobcovia potravín môžu dobrovoľne uvádzať množstvo cukrových alkoholov obsiahnutých v potravine v rámci celkového množstva sacharidov na etikete s výživovými údajmi. Výrobca sa môže rozhodnúť uviesť aj konkrétny použitý cukrový alkohol, ak je do potraviny pridaný len jeden.

Úrad FDA však nevyžaduje, aby sa cukrové alkoholy uvádzali, pokiaľ výrobca na obale výrobku neuvádza vyhlásenie o zdravotných účinkoch cukrových alkoholov alebo cukru, ak sú cukrové alkoholy prítomné.

Je erythritol bezpečný? 

Celkovo sa zdá, že erytritol je veľmi bezpečný. 

Na zvieratách sa uskutočnili viaceré štúdie toxicity a účinkov na metabolizmus. Zistilo sa, že erytritol je bezpečný pre ľudí aj zvieratá. 

Pre väčšinu alkoholových cukrov však existuje jedna hlavná výhrada: Môžu spôsobiť tráviace problémy. 

Kvôli ich jedinečnej chemickej štruktúre ich ľudské telo nedokáže stráviť a nezmenené prejdú väčšinou vášho tráviaceho systému, až kým sa nedostanú do hrubého čreva. 

V hrubom čreve sú fermentované rezidentnými baktériami, ktoré produkujú plyn ako vedľajší produkt. 

V dôsledku toho môže konzumácia veľkého množstva alkoholových cukrov spôsobiť nadúvanie a tráviace ťažkosti. V skutočnosti patria do kategórie vlákien známych ako FODMAPs. 

Erytritol sa však líši od ostatných alkoholových cukrov. Väčšina z nich sa absorbuje do krvného obehu skôr, ako sa dostane do hrubého čreva.

Chvíľu cirkuluje v krvi, kým sa nakoniec nevylúči v nezmenenej forme močom. Asi 90 % erythritolu sa vylučuje týmto spôsobom.

Zhrnutie:

Väčšina erytritolu, ktorý skonzumujete, sa vstrebáva do krvného obehu a vylučuje sa močom. Zdá sa, že má vynikajúci bezpečnostný profil.

Erytritol v porovnaní s cukrom

Cukor sa stal neslávne známym tým, že sa pridával v čoraz väčšom množstve do čoraz širšieho sortimentu výrobkov. Je základnou zložkou občerstvenia, ktoré sa vyznačuje vysokým stupňom spracovania. Tieto výrobky poskytujú veľa kalórií, ale neposkytujú pocit sýtosti, čím vytvárajú tendenciu prekračovať energetické požiadavky a podporujú priberanie na váhe a poruchy metabolizmu. Navyše nadmerná konzumácia cukru škodí zubom, pretože znižuje pH v ústach a narúša bakteriálnu rovnováhu.

Odpoveďou na problémy spôsobené sacharózou sú nízkokalorické alebo nekalorické sladidlá, ako napríklad erytritol. Bez najmenších pochybností možno povedať, že je to zdravšia zlúčenina ako cukor. Zostáva neutrálny pre kalorickú rovnováhu a metabolizmus glukózy a inzulínu, redukuje škodlivý zubný povlak a vyživuje cenné črevné baktérie.

 

 

 

Späť do obchodu