Čo je tekutý kolagén a môže posilniť naše zdravie?

Obsah:

  • Čo je tekutý kolagén?
  • Potenciálne výhody tekutého kolagénu
  • Možné riziká a vedľajšie účinky tekutého kolagénu
  • Kde získať tekutý kolagén
  • Alternatívy kolagénových doplnkov
  • Často kladené otázky o tekutom kolagéne
  •  Záver

 tekuty kolagen

Tekuté kolagénové doplnky by mohli byť schopné znížiť niektoré účinky starnutia na organizmus, ale výskum stále prebieha. Tak ako pri všetkých doplnkoch, aj tu sa môžu vyskytnúť vedľajšie účinky.

Kolagén je bielkovina, ktorá sa nachádza v bunkách a tkanivách všetkých cicavcov. Ako najbežnejší proteín v tele má mnoho úloh vrátane hojenia rán a bunkovej komunikácie.

Kolagén je najznámejší pre svoje jedinečné štrukturálne vlastnosti. Vďaka nemu sú pokožka, vlasy, kosti a spojivové tkanivo pevné, ale aj pružné.

Telo si vytvára väčšinu potrebného kolagénu, ale časom ho produkuje čoraz menej. Úbytok kolagénu je spojený s mnohými fyzickými aspektmi starnutia, ako sú vrásky, znížená svalová hmota a krehké kosti.

Poďme preskúmať, čo vieme o rizikách a výhodách užívania tekutého kolagénu.

Čo je tekutý kolagén?

Existuje mnoho druhov kolagénových doplnkov vrátane žuvačiek, kapsúl a práškov. K dispozícii je aj vo forme tekutiny,ktorú môžete piť. Medzi bežné príchute patrí bobuľovité ovocie, pomaranč a granátové jablko.

Väčšina tekutého kolagénu sa získava z tkanív zvierat, ako sú kravy, ošípané alebo ryby. Existujú aj vegánske kolagénovédoplnky, ktoré obsahujú skôr živiny, ako je vitamín C, ktoré podporujú syntézu kolagénu, než samotný kolagén. Tieto doplnky sa dajú kúpiť aj v tekutej forme.

Mnohé tekuté kolagénové produkty obsahujú aj iné doplnky na podporu zdravia, preto je dôležité skontrolovať zoznam zložiek pred ich užívaním. Medzi bežné prísady patria napr:

  • biotín
  • kyselina hyalurónová
  • vitamín C
  • zinok

Tekutý kolagén vs. prášok a iné formy

Na rozdiel od kolagénu v prášku sa tekutý kolagén môže konzumovať priamo. Väčšina výrobkov je ochutená a nie je potrebné ich miešať s inými potravinami alebo nápojmi.

Tekutý kolagén je zvyčajne hydrolyzovaný, čo znamená, že kolagén bol rozložený na menšie peptidové reťazce. Podľa autorov výskumu z roku 2019 sa kolagénové peptidy ľahšie spracúvajú, vstrebávajú a rozvádzajú po tele ako kolagén v prirodzenej forme.

Potenciálne výhody tekutého kolagénu

Kolagén je predmetom mnohých štúdií v rôznych oblastiach, od pokožky až po zdravie srdca. Väčšina súčasných štúdií sa však zameriava na perorálny kolagén alebo hydrolyzované kolagénové doplnky, ktoré môžu mať niekoľko foriem. Inými slovami, väčšina ďalej uvedených výskumov nie je špecifická pre tekutý kolagén.

V súčasnosti nie je jasné, či má užívanie kolagénu v tekutej forme nejaké jedinečné výhody. Nižšie sú uvedené niektoré potenciálne výhody perorálnych kolagénových doplnkov vo všeobecnosti.

Tekutý kolagén pre pokožku, nechty a vlasy

Výskum naznačuje, že kolagénové doplnky môžu mať viaceré kozmetické výhody. Najmä by mohli pomôcť znížiť príznaky starnutia súvisiace s pokožkou.

Prehľad z roku 2021 19 štúdií s 1 125 účastníkmi, z ktorých väčšina sa identifikovala ako ženy, analyzoval údajné výhody kolagénu pre pokožku. Autori zistili, že denné užívanie hydrolyzovaného kolagénu počas najmenej 3 mesiacov zlepšilo elasticitu a hydratáciu pokožky a znížilo výskyt vrások.

Oveľa menej výskumov podporuje používanie kolagénových doplnkov na posilnenie nechtov a vlasov. Malá štúdia z roku 2017 zistila, že kolagén podporuje rast nechtov a znižuje ich lámavosť, ale na potvrdenie tohto účinku je potrebný ďalší výskum.

Tekutý kolagén pre kardiovaskulárne zdravie

Kolagén pomáha tepnám udržiavať ich pevnosť a pružnosť. Znížený obsah kolagénu môže byť spojený so zvýšeným rizikom aterosklerózy, zúžením tepien, ktoré môže predchádzať infarktu alebo mozgovej príhode.

V prehľadovej štúdii z roku 2023 o 12 randomizovaných kontrolovaných štúdiách kolagénových doplnkov pre zdravie srdca sa zistilo, že hydrolyzované kolagénové doplnky boli spojené so zlepšením kardiovaskulárnych zdravotných ukazovateľov vrátane krvného tlaku a hladiny cholesterolu.

Tekutý kolagén na gastroezofageálnu refluxnú chorobu (GERD)

Kolagénové doplnky vrátane tekutého kolagénu môžu zohrávať úlohu pri liečbe GERD, chronickej formy refluxu kyseliny, posilnením svalov, ktoré kontrolujú pažerákový zvierač.

Od roku 2023 je však výskum veľmi obmedzený. V malej štúdii z roku 2022 sa zistilo, že užívanie denného doplnku s kolagénovými peptidmi bolo spojené s malým zlepšením tráviacich symptómov u inak zdravých dospelých žien počas 8 týždňov.

Tekutý kolagén pre zdravie svalov

Ľudia s pribúdajúcim vekom prirodzene strácajú svalovú hmotu, čo je proces známy ako sarkopénia. Hoci niektoré štúdie naznačujú, že kolagénové doplnky môžu zlepšiť svalovú hmotu, výsledky sú rôzne.

Napríklad štúdia z roku 2021, ktorej sa zúčastnilo 97 mužov vo veku 30 až 60 rokov, obsahovala 12-týždňový režim užívania kolagénových doplnkov v kombinácii s odporovým tréningom. Autori uviedli, že muži vykazovali zvýšenú svalovú silu po užívaní doplnku a tréningu v porovnaní so skupinou, ktorá užívala placebo, ale nerobila tréning.

Na potvrdenie tohto výsledku sú potrebné ďalšie štúdie.

Tekutý kolagén na kĺby

Úbytok kolagénu súvisiaci s vekom môže byť spojený so zvýšeným rizikom problémov s kĺbmi, ako je napríklad osteoartróza.

Autori výskumu z roku 2019 informovali o randomizovaných kontrolovaných štúdiách kolagénu na osteoartrózu, ktoré sa doteraz uskutočnili. Zistili, že liečba kolagénom znižuje stuhnutosť kĺbov, ale nie bolesť kĺbov.

Na objasnenie toho, či tekuté alebo iné formy kolagénu môžu pomôcť pri osteoartróze, je potrebných viac dôkazov.

Tekutý kolagén pre zdravie kostí

Kolagén je kľúčovou zložkou kostí a nedávne štúdie na myšiach a potkanoch naznačujú, že kolagén môže zohrávať úlohu pri posilňovaní zdravia kostí a zvládaní osteoporózy.

Štúdia z roku 2018 na ľuďoch ukázala podobné sľubné výsledky. Autori analyzovali účinky denného doplnku hydrolyzovaného kolagénu na zdravie kostí u 102 žien, ktoré prešli menopauzou. Zistili, že 5 gramov (g) práškového kolagénu užívaného denne počas 1 roka bolo spojených so silnejšími kosťami.

Na potvrdenie tohto prínosu a určenie, či sa vzťahuje aj na tekuté kolagénové doplnky, sú potrebné rozsiahlejšie štúdie. A hoci kolagén môže podporiť zdravé kosti, najmä u starších ľudí, nemal by nahrádzať osvedčené liečebné postupy.

Tekutý kolagén pre zdravie ústnej dutiny

Zuby obsahujú veľa kolagénu. Hoci sa kolagén už používa v mnohých zubných aplikáciách, niektoré nové výskumy naznačujú, že protizápalové vlastnosti kolagénu môžu zlepšiť zdravie ústnej dutiny.

Malá klinická štúdia v roku 2022 zahŕňala použitie kolagénových peptidových doplnkov na pomoc pri odstraňovaní zubného povlaku spojeného s ochorením ďasien. Autori uviedli, že kolagénové doplnky by mohli byť užitočné v kombinácii so štandardnou liečbou ochorení ďasien.

Na pochopenie úlohy, ktorú by mohli kolagénové doplnky zohrávať pri podpore zdravia ústnej dutiny, sú potrebné ďalšie vysokokvalitné štúdie.

Tekutý kolagén na chudnutie

K dispozícii je málo kvalitných výskumov o tom, či kolagénové doplnky vrátane tekutého kolagénu môžu podporiť chudnutie. Existujúce štúdie sa väčšinou zameriavajú na telesné zloženie.

Autori prehľadu z roku 2021 uviedli tri štúdie, ktoré preukázali zvýšenie beztukovej telesnej hmotnosti v súvislosti s každodenným užívaním kolagénových doplnkov. Väčšina z nich však mala malú veľkosť vzorky a jedna sa zamerala len na mužov. Vo všeobecnosti je potrebný robustnejší výskum, aby sme pochopili, ako kolagénové doplnky ovplyvňujú zloženie tela.

Možné riziká a vedľajšie účinky tekutého kolagénu

Podľa výskumu z roku 2021 je kolagén bezpečný a nesie veľmi nízke riziko vedľajších účinkov. Autori uviedli, že ani vysoké dávky kolagénu pravdepodobne nespôsobujú vedľajšie účinky. To pravdepodobne platí aj pre tekutý kolagén, najmä vzhľadom na to, že kolagénové prášky používané v štúdiách sa pred konzumáciou zvyčajne zmiešajú s tekutinou.

Vzhľadom na to majte na pamäti, že mnohé kolagénové doplnky obsahujú ďalšie zložky, ktoré by mohli zvýšiť riziko nežiaducich účinkov.

Kde získať tekutý kolagén

Tekutý kolagén nájdete v obchodoch so zdravou výživou a v lekárňach. Mnohé výrobky sú dostupné aj online.

Je dôležité uistiť sa, že nakupujete z renomovaného zdroja. Majte na pamäti, že výživové doplnky, ako je tekutý kolagén, nie sú monitorované Úradom pre kontrolu potravín a liečiv rovnakým spôsobom ako lieky. Nie sú testované na bezpečnosť a účinnosť.

Doplnky stravy môžu obsahovať aj iné účinné látky. Je dôležité pozorne si prečítať zoznam zložiek. Pred užívaním doplnkov sa určite poraďte s lekárom alebo lekárnikom.

 

Alternatívy kolagénových doplnkov

Zásoby kolagénu v tele je možné zvýšiť zmenou stravy. Skúste zaradiť potraviny, ktoré obsahujú nasledujúce živiny:

  • Kolagén: Kolagén sa nachádza v rybách a mäsových výrobkoch, ako je vývar z kostí, orgánové mäso a kuracia alebo rybia koža.
  • Želatína: Kolagén sa rozkladá na želatínu, bielkovinu, ktorá sa často pridáva do sladkostí, ako sú žuvačky, marshmallow a pudingy, aby im dodala štruktúru.
  • Vitamín C: Vitamín C pomáha telu produkovať kolagén. Nájdete ho v mnohých druhoch ovocia a zeleniny vrátane citrusových plodov, zelených listov a paradajok.

Často kladené otázky o tekutom kolagéne

Tu sú odpovede na niektoré časté otázky.

Je pitie tekutého kolagénu pre vás dobré?

Pitie tekutého kolagénu môže zlepšiť pružnosť a štruktúru pokožky. Môže tiež zlepšiť zdravie kĺbov, kostí a kardiovaskulárneho systému. Je však potrebný ďalší výskum, aby sa toto tvrdenie dalo definitívne potvrdiť.

Je v poriadku užívať tekutý kolagén každý deň?

Tekutý kolagén je možné užívať každý deň za predpokladu, že užívate primeranú dávku. Vo väčšine štúdií o kolagéne ľudia užívali dennú dávku.

Záver

Kolagén je štrukturálna bielkovina, ktorá sa nachádza v celom ľudskom tele, ale najmä v spojivovom tkanive. Vďaka jeho jedinečným vlastnostiam si kosti, kĺby a pokožka udržiavajú pevnosť a pružnosť.

Kolagénové doplnky sú dostupné bez lekárskeho predpisu a dodávajú sa v mnohých formách vrátane tekutého kolagénu. Väčšina kolagénových nápojov obsahuje hydrolyzovaný kolagén alebo kolagénové peptidy, ľahko stráviteľnú formu bielkoviny.

 

 

 

 

Späť do obchodu