Čo je bolesť žalúdka?

 

Obsah:

  • Príčiny bolesti žalúdka
  • 12 domácich liekov na bolesť žalúdka
  • Tipy na prevenciu proti bolesti žaludka
  • Bežné alergie a intolerancie spôsobujúce bolesti žalúdka

Bolesť žalúdka je bolesť alebo bolesť, ktorú niekto pociťuje kdekoľvek medzi hrudníkom a slabinami.

Táto bolesť môže mať rôznu intenzitu a postihovať rôzne oblasti brucha, ako napr:

  • slepé črevo
  • pečeň
  • žlčník
  • žalúdok
  • pankreas
  • črevá

Bolesť žalúdka môže mať rôznu intenzitu a rôzne príčiny.

Príčiny bolesti žalúdka

Bolesti brucha môžu byť spôsobené bežnejšími príčinami, ako sú plynatosť, poruchy trávenia, zápcha a hnačka. Bolesti brucha môžu spôsobovať aj infekčné ochorenia, napríklad chrípka.

Medzi menej časté príčiny patria:

  • zápal pľúc
  • infarkt myokardu alebo srdcový infarkt
  • zaškrtená prietrž
  • peritonitída, infekcia sliznice žalúdka
  • nepriechodnosť čriev
  • zápal slepého čreva
  • zápal pankreasu
  • obličkové kamene
  • cysty na vaječníkoch

bolest zaludka_1

12 domácich liekov na bolesť žalúdka

Existuje niekoľko obľúbených domácich prostriedkov na liečbu tráviacich ťažkostí. Niektoré z nich môžu pomôcť zmierniť žalúdočné ťažkosti aj z iných zdrojov, napríklad pri syndróme dráždivého čreva.

1. Pitie vody

Telo potrebuje vodu na efektívne trávenie a vstrebávanie živín z potravín a nápojov. Dehydratácia sťažuje trávenie a znižuje jeho účinnosť, čím sa zvyšuje pravdepodobnosť žalúdočných ťažkostí.

Okrem toho pitie vody môže pomôcť znížiť pálenie záhy.

Výhody a nevýhody

Pitie vody môže pomôcť pri trávení a zabrániť dehydratácii.

Niektorí ľudia však môžu na pitie vody počas dňa zabúdať. Okrem toho niektorí môžu uprednostňovať chuť iných nápojov.

Výrobky, ako sú fľaše na vodu a zvýrazňovače chuti, môžu pitie vody počas dňa urobiť pohodlnejším a príjemnejším.

2. Vyhýbanie sa ležaniu

Vyhýbanie sa ležaniu môže zabrániť tomu, aby sa tráviace ťažkosti zmenili na pálenie záhy.

Keď je telo vo vodorovnej polohe, kyselina v žalúdku sa s väčšou pravdepodobnosťou pohybuje dozadu a nahor, čo môže spôsobiť pálenie záhy.

Preto by sa ľudia s podráždeným žalúdkom mali vyhýbať ležaniu alebo chodeniu do postele aspoň niekoľko hodín, kým to neprejde.

Výhody a nevýhody

Vyhýbanie sa ležaniu môže byť vhodným prostriedkom, ak človek vykonáva každodenné činnosti.

Tento prostriedok však môže byť nevhodný, ak niekto pociťuje bolesť žalúdka v čase odpočinku alebo spánku.

3. Zázvor

Zázvor môže pomôcť znížiťDôveryhodný zdroj nevoľnosť a zvracanie u ľudí, ktorí sú tehotní alebo u tých, ktorí podstupujú chemoterapiu.

Jedinci s podráždeným žalúdkom by mohli skúsiť pridať zázvor do jedla alebo ho piť vo forme čaju. Niektoré úplne prírodné zázvorové pivá môžu tiež obsahovať dostatok zázvoru na upokojenie podráždeného žalúdka.

Zázvorový čaj je bežne dostupný v supermarketoch a na internete.

Výhody a nevýhody

Výskum naznačuje, že zázvor môže pomôcť znížiť nevoľnosť u tehotných žien.

Väčšie dávky zázvoru však môžu spôsobiť vedľajšie účinky, ako sú plynatosť, pálenie záhy, tráviace ťažkosti a nepríjemné pocity v bruchu.

Na trhu je dostupných mnoho rôznych výrobkov obsahujúcich zázvor, ktoré môžu pomôcť pri zvládaní nevoľnosti. Patrí medzi ne zázvorový čaj, zázvorové žuvačky, zázvorové lízanky a zázvorové doplnky.

4. BRAT diéta

Lekári môžu ľuďom s hnačkou odporučiť diétu s banánmi, ryžou, jablkovým pyré a toastami (BRAT).

Potraviny zozdroja BRATT môžu znížiť počet vylúčených stolíc a pomôcť zmierniť hnačku.

Keďže tieto potraviny sú nevýrazné, neobsahujú látky, ktoré dráždia žalúdok, hrdlo alebo črevá. Preto táto strava môže zmierniť podráždenie tkanív spôsobené kyselinami vo zvratkoch.

Mnohé z potravín v BRAT diéte majú tiež vysoký obsah živín, napríklad draslíka a horčíka, a môžu nahradiť tie, ktoré niekto stráca hnačkou a zvracaním.

Výhody a nevýhody

BRAT diéta môže pomôcť spevniť stolicu a znížiť hnačku a dehydratáciu. To môže pomôcť znížiť žalúdočné kŕče spôsobené riedkou stolicou.

Táto diéta však nemusí byť vhodná z dlhodobého hľadiska, pretože ľudia nemusia prijímať všetky potrebné živiny prostredníctvom potravín v tejto diéte.

5. Vyhýbanie sa fajčeniu a pitiu alkoholu

Fajčenie a alkohol môžu vyvolaťZdravotné ťažkosti a iné gastrointestinálne ochorenia, ako je napríklad gastroezofageálna refluxná choroba (GERD).

Výhody a nevýhody

Prestanie fajčiť a obmedzenie konzumácie alkoholu zlepšuje kvalitu života ľudí a znižuje riziko niektorých zdravotných ťažkostí, napríklad rakoviny.

Vyhýbanie sa fajčeniu a pitiu alkoholu však môže byť náročné a jednotlivci môžu potrebovať ďalšiu podporu.

 

6. Vyhýbanie sa ťažko stráviteľným potravinám

Výskum naznačuje, že nasledujúce potraviny môžu zvyšovať riziko tráviacich ťažkostí:

  • mastné alebo kyslé potraviny
  • pšeničné výrobky
  • korenené potraviny
  • mastné potraviny

Klady a zápory

Vyhýbanie sa ťažko stráviteľným potravinám môže pomôcť uvoľniť žalúdok a znížiť nepríjemné pocity a bolesť.

Vyhýbanie sa silne konzervovaným potravinám však môže byť ťažšie pre ľudí, ktorí nemajú čas zaobstarať si čerstvejšie potraviny, alebo pre tých, ktorí žijú v potravinovej púšti. Potravinové púšte sú regióny, kde majú jednotlivci obmedzený prístup k výživným a cenovo dostupným potravinám.

7. Jedlá sóda

Niektorí zdravotnícki pracovníci naznačujú, že jedlá sóda môže pomôcť zmierniť pálenie záhy a poruchy trávenia znížením kyslosti žalúdka.

Výhody a nevýhody

Hoci tento domáci prostriedok môže pomôcť pri podráždenom žalúdku, nemusí mať príjemnú chuť. Okrem toho konzumácia príliš veľkého množstva jedlej sódy môže viesť k:

  • plytké alebo pomalé dýchanie
  • svalové zášklby
  • svalové kŕče
  • hnačku
  • zvracanie
  • podráždenosť

8. Figy

Figy obsahujú látky, ktoré pôsobia ako preháňadlá na zmiernenie zápchy a podporujú zdravý pohyb čriev. Figy obsahujú aj zlúčeniny, ktoré môžu pomôcť zmierniť tráviace ťažkosti.

Výhody a nevýhody

Ak však ľudia trpia aj hnačkou, mali by sa vyhnúť konzumácii fíg kvôli preháňacím účinkom tejto potraviny.

Figy sú dostupné v niekoľkých formách, ako sú figové listy, potraviny a pasta.

9.Šťava z aloe

Aloe vera môže pomôcť znížiť príznaky syndrómu dráždivého čreva a kolitídy, hoci dôkazy o týchto prínosoch sú slabé a potrebujú ďalší výskum.

Klady a zápory

Zdravotnícki pracovníci uvádzajú, že pitie šťavy z aloe vera môže priniesť viacero výhod vrátane úľavy od nasledujúcich príznakov GERD:

  • pálenie záhy
  • plynatosť a grganie
  • nevoľnosť a vracanie
  • regurgitácia kyseliny a jedla

Požitie aloe vera však môže spôsobiť bolesti brucha a kŕče.

Šťava z aloe vera je bežne dostupná na trhu.

10. Bazalka

Bazalka obsahuje látky, ktoré môžu znížiť plynatosť. Jej listy obsahujú aj vysoké hladiny kyseliny linolovej, ktorá má protizápalové vlastnosti.

Výhody a nevýhody

Bazalka sa zvyčajne dá kúpiť v obchodoch s potravinami, záhradkárskych obchodoch a online.

Tí, ktorí žijú v potravinových púšťach, sa však možno budú musieť spoľahnúť na internetové obchody, ak je pre nich ťažké získať čerstvú bazalku.

11. Sladké drievko

Výrobky, ktoré obsahujú koreň sladkého drievka, môžu pomôcťZdroj dôvery zmierniť príznaky trávenia. Odborníci si však nie sú istí úlohou sladkého drievka v týchto výrobkoch.

Niekto s podráždeným žalúdkom by mohol skúsiť piť čaj z koreňa sladkého drievka niekoľkokrát denne, kým sa jeho príznaky nezlepšia.

Klady a zápory

Čaje z koreňa sladkého drievka sú široko dostupné na internete, ale je možné si ich pripraviť aj doma zmiešaním 1 alebo 2 čajových lyžičiek prášku z koreňa sladkého drievka s vriacou vodou.

Sladké drievko však môže spôsobiť vedľajšie účinky, ako je zvýšenie krvného tlaku a zníženie hladiny draslíka. To môže byť nebezpečné najmä pre osoby s vysokým krvným tlakom alebo ochorením obličiek či srdca.

12. Ryža

Obyčajná ryža môže byť prospešná pre tých, ktorí majú bolesti žalúdka spôsobené syndrómom dráždivého čreva alebo inými stavmi, ktoré môžu spôsobiť časté hnačky, spolu s ďalšími potravinami s nízkym obsahom FODMAP.

Ryža je tiež súčasťou BRAT diéty, ktorú môžu odporučiť lekári.

Výhody a nevýhody

Ryža je dostupná vo veľkom v mnohých obchodoch s potravinami a často patrí k cenovo dostupnejším potravinám.

Existujú však určité dôkazyDôveryhodný zdroj, že konzumácia bielej ryže môže zvyšovať riziko metabolického syndrómu. Riziko sa však môže zvýšiť pri pravidelnej alebo častej konzumácii a nemusí sa týkať tých, ktorí konzumujú bielu ryžu na pomoc pri bolestiach žalúdka.

Tipy na prevenciu proti bolesti žaludka

Nasledujúce tipy môžu pomôcť predchádzať bolestiam žalúdka:

  • jesť pomalšie
  • konzumácia menej tučných alebo spracovaných potravín
  • identifikácia potravinových intolerancií a alergií
  • pitie väčšieho množstva vody
  • zníženie stresu, ak je to možné
  • pravidelné cvičenie

Ak má však človek bolesti žalúdka, ktoré samé neustupujú, alebo bolesti, ktoré narúšajú kvalitu jeho života, mal by sa obrátiť na kvalifikovaného zdravotníckeho pracovníka, aby ho vyšetril a liečil.

Bežné alergie a intolerancie spôsobujúce bolesti žalúdka

Potravinové alergie a intolerancie môžu spôsobovať bolesti žalúdka a nadúvanie. Medzi bežné alergie alebo intolerancie patria napríklad tieto:

  • mlieko
  • arašidy
  • stromové orechy
  • sója
  • pšenicu
  • mäkkýše
  • ryby
  • vajcia
  • lepok
Späť do obchodu