Cestovateľská hnačka

Obsah:

  • Kto dostane cestovateľskú hnačku?
  • Príznaky a príčiny cestovateľskej hnačky
  • Diagnostika a testy cestovateľskej hnačky
  • Manažment a liečba cestovateľskej hnačky
  • Prevencia cestovateľskej hnačky
  • Vyhliadky / prognóza cestovateľskej hnačky
  • Záver

Cestovateľská hnačka je najčastejším ochorením, ktoré postihuje zahraničných cestovateľov. Zvyčajne súvisí s bakteriálnou infekciou spôsobenou konzumáciou kontaminovaných potravín alebo vody. Väčšina prípadov je mierna a trvá niekoľko dní. V závažných prípadoch môžu byť predpísané antibiotiká.Čo je cestovateľská hnačka?

Cestovateľská hnačka postihuje cestovateľov a iné osoby, ktoré konzumujú kontaminované potraviny alebo vodu. Je to krátka, ale nepríjemná gastrointestinálna infekcia, ktorá zvyčajne spôsobuje riedku stolicu a kŕče v bruchu. Väčšinou ju spôsobujú baktérie, ale niekedy sú na vine vírusy alebo parazity. Zahraniční cestovatelia sú najviac ohrození pri návšteve krajín, ktoré majú menej prísne hygienické postupy ako oni sami.

Kto dostane cestovateľskú hnačku?

Gastrointestinálna infekcia môže postihnúť kohokoľvek a kdekoľvek. Doma by sme ju mohli nazvať otravou jedlom alebo žalúdočnou chrípkou. Ľahšie ju však dostanete počas medzinárodného cestovania, keď je väčšia pravdepodobnosť, že budete vystavení patogénom, ktoré sa doma môžu prenášať menej často. Gastrointestinálna infekcia, ktorá sa vyskytne buď počas cestovania, alebo krátko po návrate domov, sa ľahko identifikuje ako cestovateľská hnačka.

Ako častá je cestovateľská hnačka?

Cestovateľská hnačka je najčastejším ochorením súvisiacim s cestovaním. Postihuje 30 až 70 % cestujúcich v závislosti od destinácie a ročného obdobia. Je obzvlášť častá v horúcom a/alebo vlhkom podnebí, kde sa baktérie ľahšie množia. Väčšina Ázie, Blízkeho východu, Afriky, Mexika a Strednej a Južnej Ameriky má takýto typ podnebia aspoň v niektorých obdobiach, takže tamojší cestovatelia sú postihnutí častejšie.

Čo robí cestovateľská hnačka s mojím telom?

Keď váš imunitný systém zistí infekciu v tráviacom trakte, vyvolá zápalovú reakciu, aby patogén usmrtil a odstránil. To spôsobuje nepríjemné príznaky infekcie vrátane horúčky, žalúdočných kŕčov a hnačky, nevoľnosti a vracania. Zvyčajne je to krátke a samo sa obmedzujúce. Hlavná vec, na ktorú si treba dať pozor, je dehydratácia z príliš veľkej straty tekutín.

cestovatelska hnacka

Príznaky a príčiny cestovateľskej hnačky

Ako dostanete cestovateľskú hnačku?

Môžete byť vystavení baktériám, vírusom alebo parazitom spôsobujúcim ochorenie prostredníctvom kontaminovanej vody alebo potravín. V mnohých rozvojových krajinách chýbajú prostriedky na úpravu vody a ničenie týchto kontaminantov. Obyvatelia týchto krajín vyrastajú pri pití vody a môžu mať vyvinutú imunitu voči organizmom, ktoré spôsobujú ochorenia cestovateľov. Osoby manipulujúce s potravinami si nemusia uvedomovať riziko alebo nedodržiavať prísnu hygienu.

Aké typy infekcií spôsobujú cestovateľskú hnačku?

  • Salmonella.
  • Cholera.
  • Campylobacter jejuni.
  • Shigella.

Vírusové infekcie môžu zahŕňať:

  • Norovírus.
  • Rotavírus.
  • Astrovírus.

Parazitárne infekcie môžu zahŕňať:

  • Giardia.
  • Cryptosporidium.
  • Cyklospora.

Je cestovateľská hnačka nákazlivá?

Infekcia sa môže preniesť z vás na inú osobu, ak príde do kontaktu s vašimi zárodkami. Zárodky by museli putovať z vášho tráviaceho traktu do tráviaceho traktu druhej osoby. Baktérie sa môžu šíriť prostredníctvom drobných čiastočiek zvratkov alebo výkalov, ktoré sa udržia na povrchoch alebo sa prenesú na jedlo. Iná osoba sa môže nakaziť požitím tohto jedla alebo dotykom týchto povrchov a následným dotykom úst.

Aké sú príznaky cestovateľskej hnačky?

Príznaky sa zvyčajne objavia do 6 až 24 hodín po bakteriálnej alebo vírusovej infekcii. Môže trvať jeden až tri týždne, kým sa prejavia príznaky infekcie črevnými parazitmi. To môže vysvetľovať cestovateľskú hnačku, ktorá sa objaví týždeň alebo viac po návrate domov. Príznaky sú zvyčajne mierne. Cestovateľskú hnačku môžete mať, ak sa u vás vyskytnú tri alebo viac riedkych stolíc v priebehu 24 hodín. Môže sa u vás vyskytnúť aj:

  • Naliehavé, časté stolice.
  • Bolesti brucha a kŕče.
  • Nevoľnosť a vracanie.
  • Horúčka.

Ako dlho trvá cestovateľská hnačka?

Väčšinou sa vaše príznaky začnú samé zlepšovať do dvoch až troch dní. Ak máte bakteriálnu infekciu, čo je najčastejší druh, môžete mať slabnúce príznaky až týždeň. Parazitárna infekcia je zložitejšia a bez liečby môže trvať týždne až mesiace. Ak sa zdá, že sa vaše príznaky nezlepšujú, môžete mať infekciu spôsobenú parazitmi.

Môžem dostať cestovateľskú hnačku dvakrát?

Áno. ak ste mali cestovateľskú hnačku raz alebo dokonca dvakrát, nezdá sa, že by ste boli voči infekcii imúnni. Počas jednej cesty môžete dostať tú istú infekciu dvakrát. Počas tej istej cesty alebo dokonca v tom istom čase môžete dostať aj dve rôzne infekcie. Tú istú infekciu môžete dostať znova pri cestovaní na iné miesto. A tú istú alebo inú infekciu môžete dostať pri opätovnom cestovaní na to isté miesto.

Aké sú možné komplikácie cestovateľskej hnačky?

Dehydratácia

Najčastejšou komplikáciou pretrvávajúcej hnačky je dehydratácia zo straty tekutín. Mierna až stredne ťažká dehydratácia môže spôsobiť nepríjemné príznaky, ale ťažká dehydratácia môže byť nebezpečná, najmä pre deti. Deti sa rýchlejšie dehydratujú ako dospelí a nezotavujú sa tak ľahko. Možno budú musieť ísť do nemocnice, aby im boli tekutiny nahradené intravenózne.

Príznaky dehydratácie môžu zahŕňať:

  • Sucho v ústach,na jazyku a perách.
  • Zapadnuté oči.
  • Tmavý moč alebo príliš málo moču.
  • Bolesti hlavy.
  • Závraty.
  • Zmätenosť.
  • Únava.
  • Slabosť.
  • Svalové kŕče.
  • Plač bez sĺz.

Postinfekčné stavy

Menej často poskytovatelia zdravotnej starostlivosti príležitostne pozorovali, že cestovateľská hnačka môže spustiť základné gastrointestinálne ochorenie. U niektorých ľudí príznaky cestovateľskej hnačky pretrvávajú aj po odznení infekcie. Keď sa nepodarí nájsť inú príčinu, diagnostikuje sa u nich postinfekčný syndróm dráždivého čreva (PI-IBS). V iných prípadoch sa u ľudí, ktorí už boli geneticky náchylní na zápalové ochorenie čriev, môžu objaviť prvé príznaky po prekonaní cestovateľskej hnačky.

Diagnostika a testy cestovateľskej hnačky

Ako sa diagnostikuje cestovateľská hnačka?

Vo väčšine prípadov váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti rozpozná cestovateľskú hnačku na základe vašich príznakov a cestovateľskej anamnézy. V niektorých prípadoch však môže chcieť vyšetriť vzorku vašich výkalov, aby zistil, aký typ infekcie máte. To im môže pomôcť určiť najlepší liek, ktorý predpíšu, najmä ak majú podozrenie na parazita. Niekedy môže byť potrebná viac ako jedna vzorka stolice.

Manažment a liečba cestovateľskej hnačky

Ako poskytovatelia zdravotnej starostlivosti liečia cestovateľskú hnačku?

Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti majú konzervatívny prístup k liečbe cestovateľskej hnačky. Prvou líniou liečby je odpočinok a hydratácia u detí aj dospelých. Niektoré športové nápoje alebo orálny rehydratačný prípravok (ORS) môžu pomôcť doplniť stratené elektrolyty. Cestovateľská hnačka väčšinou ustúpi sama v priebehu niekoľkých dní, ale ak máte závažné alebo pretrvávajúce príznaky, môžu vám predpísať lieky.

Ako sa rýchlo zbaviť cestovateľskej hnačky?

Štúdie ukázali, že voľne predajný liek môže skrátiť trvanie cestovateľskej hnačky, ako aj frekvenciu vašich stolíc. Neodporúča sa pre deti ani tehotné osoby. Antibiotiká môžu tiež skrátiť trvanie ochorenia približne o jeden deň. Antibiotiká sa však predpisujú len v určitých prípadoch, pretože organizmy sa voči nim môžu stať rezistentnými a pretože v závislosti od závažnosti príznakov nemusia vždy priniesť podstatný úžitok.

Lieky proti hnačke

Lieky proti hnačke liečia hnačku, ale nie samotnú infekciu. Môžu pomôcť zmierniť vaše ťažkosti, ale môžu tiež predĺžiť ochorenie. Pôsobia tak, že spomaľujú motilitu - svalové kontrakcie, ktoré pohybujú vašimi črevami - a poskytujú črevám viac času na absorbovanie väčšieho množstva vody z vašich výkalov. To však tiež znamená, že infekčné organizmy zostanú vo vašich črevách dlhšie.

Medzi bežne predpisované lieky proti hnačke patria:

Antibiotiká

Váš poskytovateľ podáva v určitých prípadoch na liečbu infekcie antibiotiká. Infekcie spôsobené parazitmi môžu vyžadovať antibiotiká. Závažnejšie bakteriálne infekcie sa tiež môžu liečiť antibiotikami. Príznaky sa považujú za „závažné“, ak máte horúčku, ak máte viac ako tri riedke stolice denne alebo ak máte v stolici krv alebo hlien. Antibiotiká môžu dostať aj ľudia s oslabeným imunitným systémom.

Existuje prírodná liečba cestovateľskej hnačky?

Prírodné antibiotiká, ako je olej z oregana a extrakt z echinacey so zlatobyľou, môžu zabiť mnohé patogény, prípadne aj ten, ktorý vás infikoval. Je ťažké povedať, nakoľko pomáhajú pri cestovateľskej hnačke, pretože infekcia je aj tak zvyčajne krátka. Tieto lieky môžu najlepšie fungovať, ak sa používajú preventívne. Najskôr sa však poraďte so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, aby ste sa uistili, že sú pre vás bezpečné.

Ako sa mám starať o seba alebo o svoje dieťa, keď trpí cestovateľskou hnačkou?

  • Často hydratujte vodou
  • Ak vy alebo vaše dieťa ešte neznášate tuhú stravu, vyskúšajte číre polievky a nanuky.
  • Keď ste pripravení prejsť na pevnú stravu, začnite s nevýraznými sacharidmi s vysokým obsahom vlákniny.
  • Pri hnačke sa bežne odporúča diéta: banány, ryža, jablková omáčka a toasty.
  • Jedzte často malé množstvá namiesto celých jedál.
  • Pri príznakoch dehydratácie, krvavej stolice alebo horúčky vyhľadajte lekára.

Prevencia cestovateľskej hnačky

Ako môžem predísť alebo znížiť riziko vzniku cestovateľskej hnačky?

Pri cestovaní do zahraničia buďte vždy opatrní pri konzumácii potravín a nápojov. Hoci tieto preventívne opatrenia úplne nezabránia cestovateľskej hnačke, môžu znížiť vaše riziko.

  • Často si umývajte ruky, najmä pred jedlom.
  • Noste so sebou dezinfekčný prostriedok na báze alkoholu, ktorým si môžete čistiť ruky.
  • Zabráňte deťom, aby sa plazili alebo sedeli na zemi.
  • Vyhnite sa kúpaniu v kontaminovanej vode.
  • Nepožívajte žiadnu vodu zo sprchy.
  • Zuby si čistite balenou vodou.
  • Vyhýbajte sa nápojom s kockami ľadu, ktoré môžu byť vyrobené z vody z vodovodu.
  • Vyhýbajte sa čerstvým produktom, pokiaľ ich nedokážete sami ošúpať.
  • Držte sa jedál a nápojov, ktoré sú dobre uvarené a podávané teplé.
  • Držte sa nápojov v plechovkách alebo vo fľašiach.

Vyhliadky / prognóza cestovateľskej hnačky

Aká je prognóza ľudí, ktorí majú cestovateľskú hnačku?

Väčšina ľudí sa bude cítiť lepšie v priebehu niekoľkých dní. Môžete si zaobstarať liek, ktorý vám pomôže pri príznakoch, spolu s perorálnymi hydratačnými prípravkami, ako sú športové nápoje. Pozor na dehydratáciu, najmä u detí a dospelých, ktorí majú oslabený imunitný systém.

Záver

Cestovateľská hnačka je nepríjemným vedľajším účinkom medzinárodného cestovania. Väčšinou nie je vážna a rýchlo pominie. Najčastejšími pôvodcami sú baktérieE. coli, po ktorých nasleduje salmonela. Vírusy a parazity sú menej časté. Riziko infekcie môžete znížiť dodržiavaním správnej hygieny a obozretnosťou pri výbere jedla a pitia počas cestovania do zahraničia. Ale aj napriek preventívnym opatreniam sa môžete nakaziť.

 

Späť do obchodu