1. Čo je celiakia?
2. Aké sú príznaky celiakie?
3. Kto je ohrozený celiakiou?
4. Ako sa diagnostikuje celiakia?
5. Ako sa lieči celiakia?
6. Ako sa stravovať keď máte celiakiu?
1. Čo je celiakia?
Celiakia je porucha trávenia spôsobená abnormálnou imunitnou reakciou na lepok.
Lepok je bielkovina, ktorá sa nachádza v potravinách vyrobených z pšenice, jačmeňa, raže a tritikale. Nachádza sa aj v ovse, ktorý bol vyrobený v spracovateľských závodoch, ktoré spracovávajú iné obilniny. Lepok sa nachádza dokonca aj v niektorých liekoch, vitamínoch a rúžoch. Neznášanlivosť lepku, známa aj ako poruchy súvisiace s lepkom, sa vyznačuje príznakmi po konzumácii potravín obsahujúcich lepok. Ľudia s neceliakálnou citlivosťou na lepok môžu mať miernu citlivosť na lepok, zatiaľ čo iní majú celiakiu, čo je autoimunitné ochorenie.
Pri celiakii imunitná reakcia na lepok vytvára toxíny, ktoré ničia klky. Kliky sú drobné prstovité výbežky vo vnútri tenkého čreva. Keď sa klky poškodia, telo nie je schopné absorbovať živiny z potravy. To môže viesť k podvýžive a ďalším vážnym zdravotným komplikáciám vrátane trvalého poškodenia čriev.
Ľudia s celiakiou musia zo svojej stravy vylúčiť všetky formy lepku. To zahŕňa väčšinu chlebových výrobkov, pečiva, piva a potravín, v ktorých sa lepok môže používať ako stabilizačná zložka.
2. Aké sú príznaky celiakie?
Príznaky celiakie sa zvyčajne týkajú čriev a tráviaceho systému, ale môžu postihovať aj iné časti tela. Deti a dospelí majú zvyčajne iný súbor príznakov.
Príznaky celiakie u detí
Deti s celiakiou sa môžu cítiť unavené a podráždené. Môžu byť tiež menšie ako zvyčajne a mať oneskorenú pubertu. Medzi ďalšie bežné príznaky patria:
- úbytok hmotnosti
- zvracanie
- nadúvanie brucha
- bolesti brucha
- pretrvávajúca hnačka alebo zápcha
- bledá, mastná, zapáchajúca stolica
Príznaky celiakie u dospelých
Dospelí s celiakiou môžu pociťovať tráviace príznaky. Vo väčšine prípadov však príznaky postihujú aj iné oblasti tela. Tieto príznaky môžu zahŕňať:
- anémiu z nedostatku železa
- bolesť a stuhnutosť kĺbov
- slabé, krehké kosti
- únava
- záchvaty
- kožné poruchy
- necitlivosť a brnenie rúk a nôh
- zmena farby zubov alebo strata skloviny
- bledé rany v ústach
- nepravidelná menštruácia
- neplodnosť a potraty
- Dermatitis herpetiformis (DH) je ďalším častým príznakom celiakie. DH je intenzívne svrbivá kožná vyrážka tvorená hrbolčekmi a pľuzgiermi. Môže sa objaviť na lakťoch, zadku a kolenách. DH postihuje približne 15 až 25 percent ľudí s celiakiou. Tí, u ktorých sa DH vyskytne, zvyčajne nemajú tráviace príznaky.
Je dôležité poznamenať, že príznaky sa môžu u jednotlivých osôb líšiť v závislosti od rôznych faktorov, vrátane:
- dĺžky obdobia, počas ktorého bol niekto dojčený ako dieťa
- veku, v ktorom niekto začal jesť lepok
- množstvo lepku, ktoré niekto konzumuje
- závažnosť poškodenia čriev
Niektorí ľudia s celiakiou nemajú žiadne príznaky. Napriek tomu sa u nich môžu v dôsledku ochorenia vyvinúť dlhodobé komplikácie.
Ak máte podozrenie, že vy alebo vaše dieťa trpí celiakiou, ihneď si naplánujte návštevu u svojho lekára. Pri oneskorenej diagnostike a liečbe je pravdepodobnosť výskytu komplikácií vyššia.
3. Kto je ohrozený celiakiou?
Celiakia sa vyskytuje v rodinách. Podľa Lekárskeho centra Chicagskej univerzity majú ľudia šancu 1:22, že sa u nich celiakia vyvinie, ak má toto ochorenie ich rodič alebo súrodenec.
Ľudia, ktorí majú iné autoimunitné ochorenia a určité genetické poruchy, majú tiež vyššiu pravdepodobnosť, že budú mať celiakiu. Medzi niektoré stavy spojené s celiakiou patria:
- lupus
- reumatoidná artritída
- cukrovka 1. typu
- ochorenie štítnej žľazy
- autoimunitné ochorenie pečene
- Addisonova choroba
- Sjögrenov syndróm
- Downov syndróm
- Turnerov syndróm
- intolerancia laktózy
- rakovina čriev
- črevný lymfóm
4. Ako sa diagnostikuje celiakia?
Diagnostika sa začína fyzikálnym vyšetrením a anamnézou.
Lekári tiež vykonajú rôzne testy, ktoré pomôžu potvrdiť diagnózu. Ľudia s celiakiou majú často vysoké hladiny protilátok proti endomýziu (EMA) a proti tkanivovej transglutamináze (tTGA). Tie sa dajú zistiť pomocou krvných testov. Testy sú najspoľahlivejšie, ak sa vykonávajú ešte počas prítomnosti lepku v strave.
K bežným krvným testom patria: Testy na prítomnosť gluténu v krvi:
U ľudí s DH môže lekárom pri diagnostike celiakie pomôcť aj biopsia kože. Počas kožnej biopsie lekár odoberie malé kúsky kožného tkaniva na vyšetrenie mikroskopom. Ak výsledky kožnej biopsie a krvných testov poukazujú na celiakiu, vnútorná biopsia nemusí byť potrebná.
V prípade, že výsledky krvných testov alebo kožnej biopsie nie sú jednoznačné, môže sa na testovanie celiakie použiť horná endoskopia. Počas hornej endoskopie sa tenká trubička nazývaná endoskop zavedie cez ústa do tenkého čreva. Malá kamera pripojená k endoskopu umožňuje lekárovi vyšetriť črevá a skontrolovať, či nie sú poškodené klky. Lekár môže vykonať aj črevnú biopsiu, ktorá zahŕňa odobratie vzorky tkaniva z čriev na analýzu.
5. Ako sa lieči celiakia?
Jediným spôsobom liečby celiakie je trvalé odstránenie lepku zo stravy. To umožní, aby sa črevné klky zahojili a začali správne vstrebávať živiny. Váš lekár vás naučí, ako sa vyhýbať lepku a zároveň dodržiavať výživnú a zdravú stravu. Poskytne vám tiež pokyny, ako čítať etikety potravín a výrobkov, aby ste mohli identifikovať všetky zložky, ktoré obsahujú lepok.
Príznaky sa môžu zlepšiť v priebehu niekoľkých dní po odstránení lepku zo stravy. Nemali by ste však prestať jesť lepok, kým nie je stanovená diagnóza. Predčasné odstránenie lepku môže narušiť výsledky testov a viesť k nepresnej diagnóze.
6. Ako sa stravovať keď máte celiakiu?
Dodržiavať bezlepkovú diétu nie je jednoduché. Našťastie, mnohé spoločnosti v súčasnosti vyrábajú bezlepkové výrobky, ktoré možno nájsť v rôznych obchodoch s potravinami a špecializovaných predajniach potravín. Na etiketách týchto výrobkov je uvedené "bez lepku".
Ak máte celiakiu, je dôležité vedieť, ktoré potraviny sú bezpečné. Tu je rad pokynov k potravinám, ktoré vám pomôžu určiť, čo jesť a čomu sa vyhnúť.
Vyhnite sa nasledujúcim zložkám:
- pšenica
- špalda
- raž
- jačmeň
- tritikale
- bulgur
- tvrdá pšenica
- farina
- grahamová múka
- semolina
Vyhnite sa im, pokiaľ na etikete nie je uvedené, že neobsahujú lepok:
- pivo
- chlieb
- koláče a torty
- cukrovinky
- obilniny
- sušienky
- krutóny
- omáčky
- imitácie mäsa alebo morských plodov
- ovos
- cestoviny
- spracované obedové mäso, klobásy a párky v rožku
- šalátové dresingy
- omáčky (vrátane sójovej omáčky)
- hydina s vlastným výpekom
- polievky
Môžete jesť tieto bezlepkové obilniny a škroby:
- pohánka
- kukurica
- amarant
- maranta
- kukuričná múka
- múka z ryže, sóje, kukurice, zemiakov alebo fazule
- čisté kukuričné tortilly
- quinoa
- ryža
- tapioka
Medzi zdravé bezlepkové potraviny patria:
- čerstvé mäso, ryby a hydina, ktoré nie sú obalené, obalené alebo marinované
- ovocie
- väčšina mliečnych výrobkov
- škrobová zelenina ako hrášok, zemiaky vrátane sladkých zemiakov a kukurica
- ryža, fazuľa a šošovica
- zelenina
- víno, destilované nápoje, jablčné mušty a liehoviny
Vaše príznaky by sa mali zlepšiť v priebehu niekoľkých dní až týždňov po úprave stravy. U detí sa črevo zvyčajne zahojí za tri až šesť mesiacov. U dospelých môže hojenie čriev trvať niekoľko rokov. Keď sa črevo úplne zahojí, telo bude schopné správne vstrebávať živiny.