Brušný týfus

Obsah:

  • Čo je brušný týfus?
  • Aké sú príznaky brušného týfusu?
  • Čo spôsobuje brušný týfus?
  • Ako sa brušný týfus šíri?
  • Aké sú štádiá brušného týfusu?
  • Ako sa diagnostikuje brušný týfus?
  • Aká je liečba brušného týfusu?
  •  Prevencia
  • Čo môžem očakávať, ak mám brušný týfus?
  •  Komplikácie brušného týfusu
  • Záver

Brušný týfus

Brušný týfus je ochorenie spôsobené baktériou S. Typhi. Spôsobuje vysokú horúčku, príznaky podobné chrípke a hnačku. Brušným týfusom môžete byť nákazliví, aj keď sa necítite chorí. Brušný týfus môže byť život ohrozujúci a mal by sa okamžite liečiť antibiotikami. Ak žijete alebo cestujete do oblasti, kde je brušný týfus bežný, mali by ste sa dať zaočkovať.

Brušný týfus sa začína horúčkou, ktorá sa v priebehu niekoľkých dní postupne zvyšuje. Ďalšie príznaky nasledujú, keď sa baktérie rozšíria vo vašom tele.

Čo je brušný týfus?

Brušný týfus je ochorenie spôsobené baktériou Salmonella Typhi (S. Typhi). Infikuje vaše tenké črevo (črevo) a spôsobuje vysokú horúčku, bolesť žalúdka a ďalšie príznaky. Brušný týfus sa nazýva aj črevná horúčka.

Spolu s brušným týfusom budete bežne počuť spomínať paratýfus. Paratyfus je podobný brušnému týfusu s miernejšími príznakmi. Spôsobuje ju baktéria Salmonella Paratyphi (S. Paratyphi).

  1. Typhi a S.Paratyphi sú iné ako baktérie salmonely, ktoré spôsobujú salmonelózu, bežný typ otravy jedlom.

Koho postihuje brušný týfus?

Brušný týfus sa najčastejšie vyskytuje vo vidieckych oblastiach rozvojových krajín, kde nie sú moderné hygienické zariadenia. Brušným týfusom sú najviac postihnuté krajiny v južnej a juhovýchodnej Ázii, Strednej a Južnej Amerike, Afrike a Karibiku. Cestovatelia sú najviac ohrození pri návšteve Pakistanu, Indie alebo Bangladéša.

Deti majú väčšiu pravdepodobnosť, že dostanú brušný týfus ako dospelí.

Ako častý je brušný týfus?

Odhaduje sa, že brušným týfusom každoročne ochorie 11 až 21 miliónov ľudí na celom svete. V USA, Kanade, Japonsku, západnej Európe a Austrálii je zriedkavý.

Kto je dlhodobým nositeľom brušného týfusu?

Niektorí ľudia sú naďalej nákazliví brušným týfusom aj po tom, ako sa uzdravili (dlhodobý nosič). Brušný týfus môžete šíriť rok alebo dlhšie bez akýchkoľvek príznakov. Je dôležité dať sa vyšetriť na S. Typhi po tom, ako sa budete cítiť lepšie, aby ste sa uistili, že ho nemôžete šíriť na iných ľudí.

Aký je rozdiel medzi brušným týfusom a týfusom?

Hoci názvy znejú rovnako, brušný týfus a týfus sú odlišné ochorenia, spôsobené rôznymi baktériami. Príznaky sú však podobné - až tak, že lekári ich kedysi považovali za rovnaké ochorenie. Dnes už vieme, že ide o rôzne ochorenia, ale podobný názov sa uchytil (a rovnako aj zmätok, ktorý spôsobuje).

Aké sú príznaky brušného týfusu?

Brušný týfus dostal svoj názov podľa vysokej horúčky, ktorá môže trvať niekoľko týždňov, ak sa nelieči. Často sa v priebehu niekoľkých dní postupne zhoršuje.

Medzi ďalšie príznaky brušného týfusu patria:

  • Bolesť hlavy.
  • Zimnica.
  • Strata chuti do jedla.
  • Bolesť žalúdka (brucha).
  • Vyrážka "Rose spots" alebo slabé ružové škvrny, zvyčajne na hrudi alebo na bruchu.
  • Kašeľ.
  • Bolesti svalov.
  • Nevoľnosť, vracanie.
  • Hnačka alebo zápcha.

Čo spôsobuje brušný týfus?

Brušný týfus spôsobuje baktéria S. Typhi. Žije v črevách (črevách) infikovaných ľudí a môže kontaminovať potraviny a vodu.

Ako sa brušný týfus šíri?

Brušný týfus sa zvyčajne šíri prostredníctvom potravín alebo vody kontaminovanej baktériou S. Typhi. Môže sa to stať, ak sa niekto s brušným týfusom dotkne niečoho, čo jete alebo pijete, bez toho, aby si umyl ruky. Môže sa to stať aj vtedy, ak sa odpadová voda (voda, v ktorej sú výkaly alebo moč) dostane do vody, ktorú pijete, alebo na jedlo, ktoré jete.

Brušný týfus môžete dostať od inej osoby, ak si po návšteve toalety neumyje ruky. Keď sa dotýkajú povrchov a predmetov (napríklad telefónov alebo kľučiek), môžu po sebe zanechať baktérie, ktoré sa môžu preniesť na ďalšiu osobu, ktorá sa ich dotkne.

Šíri sa brušný týfus bozkávaním?

Nie, brušný týfus sa nešíri bozkávaním. Brušný týfus zvyčajne nedostanete priamo od inej osoby. Môžete ho však dostať, ak sa dotknete niečoho, čoho sa dotkli oni, ak si neumyjú ruky po tom, čo išli na toaletu.

Aké sú štádiá brušného týfusu?

Príznaky brušného týfusu sa u vás môžu vyvinúť postupne v štyroch štádiách. Včasná liečba antibiotikami vás môže ochrániť pred prechodom do neskorších štádií.

  • Štádium 1. Príznaky brušného týfusu môžete začať pociťovať kdekoľvek od piatich do 14 dní po kontakte so S.Typhi. Prvým príznakom je horúčka, ktorá sa v priebehu niekoľkých dní zvyšuje - nazýva sa "stupňovitá", pretože stúpa postupne. Baktéria sa v tomto štádiu presúva do vašej krvi.
  • 2. štádium. Približne v druhom týždni horúčky sa baktérie množia vo vašich Peyerových políčkach (časť imunitného systému, ktorá identifikuje škodlivých votrelcov). Začnete pociťovať bolesti brucha a iné žalúdočné príznaky, ako je hnačka alebo zápcha. Môžu sa vám objaviť "ružové škvrny", malé ružové bodky na koži, ktoré vyzerajú ako vyrážka.
  • Fáza 3. Ak sa nelieči antibiotikami, baktérie môžu spôsobiť vážne poškodenie, zvyčajne približne tretí týždeň po začiatku vašich príznakov. Niektorí ľudia dostanú vážne komplikácie, ako je vnútorné krvácanie a encefalitída(zápal v mozgu).
  • Štádium 4. Štvrté štádium je obdobie, keď sa väčšina ľudí začína zotavovať. Vaša vysoká horúčka začne klesať. S.Typhi môže žiť vo vašom žlčníku bez toho, aby spôsobovala príznaky, čo znamená, že môžete byť stále nákazlivý aj po tom, ako sa budete cítiť lepšie.

Ako sa diagnostikuje brušný týfus?

Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti použije na diagnostikovanie brušného týfusu vaše príznaky, cestovateľskú anamnézu a laboratórne testy. Vykoná vám fyzikálne vyšetrenie a vypočuje vaše srdce a pľúca.

Je veľmi dôležité, aby ste svojmu poskytovateľovi povedali, ak ste v poslednom čase cestovali alebo si myslíte, že ste boli vystavení brušnému týfusu, inak by nemusel vedieť vykonať testy na tento typ. Tieto informácie využijú aj pri rozhodovaní o tom, akú liečbu vám poskytnú.

Aké testy možno vykonať na diagnostikovanie brušného týfusu?

Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám odoberie vzorky telesných tekutín alebo tkaniva na testovanie príznakov S. Typhi. Môže vám odobrať vzorky:

  • Krv. Váš poskytovateľ vám pomocou ihly odoberie malú skúmavku krvi z ramena.
  • Výkaly (stolica). Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám dá sterilnú nádobu a pokyny, ako vzorku odobrať.
  • Moč (moč). Môže vás požiadať, aby ste sa vymočili do pohára, ktorý vám dá váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti.
  • Poskytovateľ vám môže znecitliviť kožu a odobrať vzorku malým strojčekom alebo skalpelom.
  • Kostná dreň. Poskytovateľ vám znecitlivie kožu a pomocou špeciálnej ihly vám odoberie vzorku z vnútra kostí. Je zriedkavé, aby ste tento test niekedy potrebovali na diagnostiku.

Poskytovateľ vám môže urobiť aj röntgenové snímky (snímky vnútra vášho tela), aby zistil zmeny vo vašich pľúcach.

Aká je liečba brušného týfusu?

Brušný týfus sa lieči antibiotikami. Niektoré novšie typy baktérií sú schopné prežiť liečbu antibiotikami, takže budete liečený rôznymi antibiotikami podľa toho, aký typ brušného týfusu máte a kde ste ochoreli. Paratýfus sa tiež lieči antibiotikami.

Ak ste vážne chorý alebo máte komplikácie, možno budete potrebovať ďalšiu liečbu. Pravdepodobne budete musieť byť kvôli týmto zákrokom hospitalizovaný v nemocnici.

Aké lieky sa používajú na liečbu brušného týfusu?

Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti bude liečiť brušný týfus antibiotikami, ktoré môžu zahŕňať:

  • Ciprofloxacín, levoflaxín alebo ofloxacín.
  • Ceftriaxón, cefotaxím alebo cefixím.
  • Azitromycín.
  • Karbapenémy.

Ak je váš prípad závažný, môžete byť liečený steroidmi, napríklad dexametazónom.

Rezistencia na antibiotiká pri brušnom týfuse

Baktérie ako S. Typhi si niekedy môžu vytvoriť rezistenciu na lieky. To znamená, že antibiotiká už neúčinkujú na ich zničenie (antibiotická rezistencia).

Mnohé prípady brušného týfusu sa nedajú zničiť antibiotikami, ktoré sme kedysi používali, ale niektoré lieky na ne stále účinkujú. Niektoré sú extrémne odolné voči liekom (XDR týfus) a stále na ne účinkuje len niekoľko antibiotík. To je jeden z dôvodov, prečo je očkovanie na prevenciu brušného týfusu také dôležité.

Zdravotnícki pracovníci sa obávajú, že ak dostupné lieky prestanú účinkovať, možno už nebudeme schopní brušný týfus liečiť. Na základe výsledkov testovania kmeňa budete liečený antibiotikom, ktoré účinkuje na druh brušného týfusu, ktorý máte.

Ako sa mám o seba starať pri brušnom týfuse?

Aby ste sa o seba postarali, uistite sa, že ste dokončili všetky lieky podľa predpisu vášho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. Opýtajte sa svojho poskytovateľa, či je bezpečné užívať nesteroidné protizápalové lieky (NSAIDS), ako je ibuprofén (Advil® alebo Motrin®), naproxén sodný (Aleve®) alebo paracetamol (Tylenol®) proti bolesti alebo horúčke.

Ako skoro po liečbe brušného týfusu sa budem cítiť lepšie?

Ak ste liečení včas antibiotikami, mali by ste sa začať cítiť lepšie o niekoľko dní. Úplné zotavenie môže trvať týždeň až 10 dní.

Prevencia

Ako môžem znížiť riziko brušného týfusu?

Najlepší spôsob, ako znížiť riziko brušného týfusu, je dať sa zaočkovať, ak žijete alebo cestujete do oblasti, kde je bežný. Umývanie rúk a bezpečné zaobchádzanie s potravinami sú tiež dôležité na obmedzenie šírenia brušného týfusu.

Vakcíny na prevenciu brušného týfusu

Existujú dve vakcíny proti brušnému týfusu. Netrvajú večne - aby ste zostali chránení, musíte dostať ďalšie dávky. Výrazne znižujú riziko, ale nezaručujú, že týfus nedostanete. Vakcíny môžu poskytovať určitú ochranu proti paratýfusu, hoci to nebolo testované.

  • Perorálna vakcína. Perorálna vakcína proti brušnému týfusu sú štyri tablety, ktoré užívate každý druhý deň. Od decembra 2020 už nie je od výrobcu dostupná.
  • Injekčná vakcína (injekcia). Injekčná vakcína proti brušnému týfusu je jedna injekcia. Musíte ju dostať aspoň dva týždne pred príchodom do oblasti, kde je brušný týfus bežný, aby si vaše telo stihlo vytvoriť obranné mechanizmy (vytvoriť protilátky). Deti staršie ako 2 roky môžu dostať injekciu proti brušnému týfusu. Aby ste zostali chránení, musíte každé dva roky dostať posilňovaciu injekciu.

Bezpečné stravovacie postupy na prevenciu brušného týfusu

Vakcíny sú najlepším spôsobom, ako sa chrániť pred brušným týfusom. Mali by ste však prijať aj opatrenia, aby ste sa vyhli jedlu alebo pitiu vecí, ktoré by mohli byť kontaminované S. Typhi alebo inými baktériami. Platí to doma aj na cestách. Medzi bezpečné postupy pri manipulácii s potravinami patria:

  • Ak ste chorí, nepripravujte jedlo pre ostatných.
  • Pred a po príprave jedla alebo jedle a po návšteve toalety si umyte ruky mydlom a vodou.
  • Umyte povrchy a náčinie používané na prípravu jedla a jedenie pred a po použití.
  • Ak si nie ste istí, či je jedlo, ktoré konzumujete, bezpečné, jedzte väčšinou dobre uvarené alebo balené potraviny.
  • Nepite neupravenú vodu ani nejedzte potraviny pripravené z neupravenej vody. Ak si nie ste istí, najbezpečnejšie je používať na pitie a varenie balenú vodu.

Čo môžem očakávať, ak mám brušný týfus?

V závislosti od toho, ako rýchlo sa začnete liečiť na brušný týfus, sa môžete cítiť lepšie už o niekoľko dní po nasadení antibiotík. Je dôležité, aby ste dokončili užívanie všetkých liekov podľa pokynov, aj keď sa začnete cítiť lepšie. Po vymiznutí príznakov môžete byť ešte dlho nákazlivý.

Brušný týfus môže byť veľmi závažný. Ak sa budete liečiť čo najskôr, je menej pravdepodobné, že budete mať závažné komplikácie.

Recidíva brušného týfusu

Niektorí ľudia s brušným týfusom znovu ochorejú po tom, čo sa zdalo, že sa úplne uzdravili. Tento prípad sa nazýva relaps. Zvyčajne sa to stáva asi týždeň po ukončení užívania antibiotík, ale v niekoľkých prípadoch sa to stalo o niekoľko týždňov alebo mesiacov neskôr. Vaše príznaky budú pravdepodobne miernejšie ako pri prvom prekonaní brušného týfusu.

Ak sa vám príznaky vrátia, okamžite vyhľadajte svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. Pravdepodobne budete musieť užívať ďalší cyklus antibiotík.

Komplikácie brušného týfusu

Ak sa týfus nelieči, hrozia vám závažné komplikácie vrátane:

  • Vnútorné krvácanie.
  • Črevná perforácia (diera vo vašich črevách).
  • Opuch alebo prasknutie žlčníka.
  • Neurologické (mozgové) príznaky vrátane zmätenosti, delíria a záchvatov.
  • Opuch okolo mozgu (meningitída).
  • Bronchitída, zápal pľúc alebo iné problémy s dýchaním.
  • Zápal kostí (osteomyelitída).
  • Zápal srdca.
  • Zlyhanie obličiek.
  • Potrat.

Ako dlho trvá brušný týfus?

Brušný týfus trvá sedem až 10 dní, ak sa lieči čoskoro po začiatku príznakov. Ak sa nelieči alebo ak sa liečba začne neskôr, môže trvať tri týždne alebo dlhšie. Ak sa vyskytnú komplikácie alebo recidíva, úplné zotavenie môže trvať aj dlhšie.

Je brušný týfus smrteľný?

Brušný týfus môže byť smrteľný, ak sa rýchlo nelieči. Vďaka moderným liekom však väčšina ľudí prežije a úplne sa zotaví. Z miliónov ľudí, u ktorých sa každoročne diagnostikuje brušný týfus, je približne 1 % až 2 % prípadov smrteľných.

Záver

Brušný týfus sa môže zdať ako mor minulosti, ale ľudia na celom svete naň stále veľmi často ochorejú. Ak žijete v oblasti, kde je brušný týfus bežný, alebo do nej cestujete, očkovanie je najlepším spôsobom, ako predísť ochoreniu a šíreniu choroby.

Ak si myslíte, že by ste mohli mať brušný týfus, ihneď navštívte svojho lekára. Ak ste sa zotavili z brušného týfusu, nebuďte ako Mária: nechajte sa otestovať, aby ste sa uistili, že nemôžete nevedomky šíriť chorobu na iných.

 

Späť do obchodu