Botulizmus (Clostridium botulinum)

Obsah:

  • Čo je botulizmus (Clostridium botulinum)?
  • Príznaky a príčiny  botulizmu
  • Ako sa diagnostikuje botulizmus (Clostridium botulinum)?
  • Ako sa lieči botulizmus (Clostridium botulinum)?
  • Aké sú komplikácie alebo vedľajšie účinky botulizmu?
  • Ako môžem predísť botulizmu?
  • Záver

Botulizmus

Botulizmus je zriedkavé, ale závažné ochorenie, ktoré napáda nervový systém vášho tela. Medzi typy botulizmu patrí botulizmus prenášaný potravinami, botulizmus u dojčiat a botulizmus pri poraneniach. Botulizmus zvyčajne spôsobuje baktéria nazývaná Clostridium botulinum. Medzi príznaky patrí svalová slabosť a ochrnutie. Liečba zvyčajne zahŕňa antitoxín, ktorý zabráni toxínu spôsobiť ďalšie poškodenie.

Čo je botulizmus (Clostridium botulinum)?

Botulizmus je závažné ochorenie spôsobené baktériou nazývanou Clostridium botulinum. Baktérie produkujú jed (toxín), ktorý môže napadnúť nervový systém vášho tela. Ak sa nelieči, môže byť botulizmus smrteľný.

Otrava botulizmom je zriedkavá. Keďže však môže spôsobiť smrť, mali by ste ísť na najbližšiu pohotovosť, ak sa u vás alebo vášho dieťaťa objavia príznaky botulizmu. Príznaky môžu zahŕňať poklesnuté očné viečka a iné príznaky postihujúce svaly tváre, očí a hrdla. Prípadne môže postihnúť svaly súvisiace s dýchaním.

Príznaky botulizmu ovplyvňujú vašu schopnosť vidieť, hovoriť, prehĺtať, pohybovať sa a/alebo dýchať.

Čo sa stane, ak dostanete Clostridium botulinum?

ToxínyClostridium botulinum napadnú vaše nervy. To môže spôsobiť slabosť a ochrnutie vašich svalov, napríklad tých, ktoré vám pomáhajú pohybovať sa, hovoriť a prehĺtať. Ak toxíny napadnú nervy, ktoré ovládajú vaše dýchanie, môže to byť smrteľné.

Existuje niekoľko rôznych typov botulizmu. Medzi najčastejšie druhy patrí potravinový botulizmus, detský botulizmus a botulizmus pri poraneniach. Iatrogénny botulizmus a črevný toxemický botulizmus dospelých sú ďalšie zriedkavé formy botulizmu.

Potravinový botulizmus

K potravinovému botulizmu môže dôjsť, keď zjete potraviny kontaminované spórami Clostridium botulinum. Pri nesprávnom skladovaní potravín môže dôjsť k množeniu baktérií. Keď baktérie rastú, uvoľňujú do potravín toxíny.

K potravinovému botulizmu bežne dochádza pri nesprávnej konzervácii alebo skladovaní domácich konzervovaných potravín. Hoci je to zriedkavé, nesprávne konzervované potraviny zakúpené v obchode môžu tiež spôsobiť botulizmus. Medzi ďalšie zdroje potravinového botulizmu patria:

  • Oleje napustené bylinkami.
  • Zemiaky pečené v hliníkovej fólii.
  • Konzervované syrové omáčky.
  • Cesnak vo fľašiach.
  • Konzervované paradajky.
  • Mrkvová šťava.
  • Potraviny uchovávané v teple alebo príliš dlho nechladené.

Botulizmus dojčiat

Botulizmus u dojčiat sa môže vyskytnúť pri požití spór Clostridium botulinum. Keď sa spóry dostanú do čriev vášho dieťaťa, rastú a uvoľňujú toxín. Zdroj spór nie je vždy známy. Bežne sa však nachádzajú v pôde a prachu. Keď sa pôda a prach dostanú do vzduchu, vaše dieťa ich môže vdýchnuť.

Spóry sa môžu nachádzať aj v mede. Prehltnutie spór botulínu nespôsobuje botulizmus u zdravých starších detí a dospelých. Z neznámych dôvodov sa však toxín uvoľňuje u dojčiat mladších ako 12 mesiacov. Preto odborníci odporúčajú, aby deti nejedli med, kým nemajú aspoň 1 rok.

Botulizmus rán

Botulizmus rany môže vzniknúť, keď sa spóry Clostridium botulinum dostanú do rany. Keď sa spóry dostanú do rany, môžu rásť a uvoľňovať toxíny do krvného obehu.

Ranový botulizmus sa najčastejšie vyskytuje u ľudí, ktorí si injekčnými ihlami vpichujú lieky do žíl. V zriedkavých prípadoch sa môže objaviť aj po operácii alebo vážnom úraze.

Latrogénny botulizmus

Latrogénny botulizmus sa môže vyskytnúť, keď si necháte vstreknúť príliš veľké množstvo botulotoxínu (Botox®). Botox používa purifikovanú a silne zriedenú formu Clostridium botulinum. Ošetrenie botulotoxínom môžete podstúpiť z kozmetických dôvodov, napríklad na vrásky. Alebo ich môžete dostať zo zdravotných dôvodov, napríklad pri migréne.

Botoxový botulismus je zriedkavý. Injekcie botulotoxínu by ste však mali dostať len od licencovaného lekára. Ten bude vedieť, aké najbezpečnejšie a správne množstvo vám má podať.

Botulizmus črevného toxínu pre dospelých

Črevný toxemický botulizmus dospelých je známy aj ako črevná kolonizácia dospelých. Je to veľmi zriedkavý druh botulizmu, ktorý sa môže vyskytnúť, keď sa spóry Clostridium botulinum dostanú do vašich čriev. Spóry rastú a produkujú toxíny rovnakým spôsobom ako u dojčiat. Ak máte závažné zdravotné ochorenie, ktoré ovplyvňuje váš tráviaci systém, môže byť pravdepodobnosť vzniku tejto formy botulizmu vyššia.

Ako častý je botulizmus?

Botulizmus je zriedkavý. V roku 2018 bolo Centru pre kontrolu a prevenciu chorôb nahlásených 242 potvrdených prípadov botulizmu. Väčšina prípadov sa týkala detského botulizmu.

Príznaky a príčiny  botulizmu

Aké sú príznaky a symptómy botulizmu (Clostridium botulinum)?

Príznaky dojčenského botulizmu môžu byť od miernych až po závažné. Môžu sa objaviť kdekoľvek od troch do 30 dní po vystavení spóram Clostridium botulinum. Príznaky dojčenského botulizmu môžu zahŕňať:

  • Poklesnuté očné viečka (ptóza).
  • Strata výrazu tváre.
  • Slintanie.
  • Slabý plač.
  • Pomalé alebo slabé kŕmenie.
  • Znížený dávivý reflex.
  • Zápcha.
  • Slabosť alebo ochabnutosť.
  • Ťažkosti s dýchaním.

Príznaky botulizmu u starších detí a dospelých zvyčajne začínajú vo svaloch tváre, očí a hrdla. Bez liečby sa príznaky môžu rozšíriť do iných častí tela. Príznaky sa môžu objaviť od niekoľkých hodín do niekoľkých dní po požití spór botulizmu. Medzi príznaky patria:

  • Klesajúce očné viečka (ptóza).
  • Dvojité alebo rozmazané videnie.
  • Sucho v ústach (xerostómia).
  • Nezrozumiteľná reč.
  • Ťažkosti s prehĺtaním (dysfágia).
  • Ťažkosti s dýchaním.
  • Slabosť alebo ochrnutie rúk alebo nôh.
  • Nevoľnosť a vracanie.

Čo spôsobuje botulizmus?

Baktéria nazývaná Clostridium botulinum spôsobuje botulizmus. Niekedy spôsobujú botulizmus baktérie Clostridium butyricum alebo Clostridium baratii. S baktériou alebo jej spórami môžete prísť do kontaktu bez toho, aby ste ochoreli. Za určitých podmienok sa však spóry môžu vyvíjať a rásť.

Tieto zrelé baktérie potom uvoľňujú toxíny. Keď sa toxíny uvoľnia, rýchlo sa rozšíria do krvného obehu a naviažu sa na nervy. Botulizmus vzniká vtedy, keď tieto nervy prestávajú fungovať. Medzi podmienky, ktoré umožňujú vývoj a rast spór, patria:

  • Nízka hladina kyslíka alebo jeho nedostatok.
  • Nízka kyslosť, cukor alebo soľ.
  • Príliš nízke teploty varenia (ani varenie nemusí zničiť spóry).
  • Určité množstvo vody.
  • Príliš vysoké teploty skladovania.

Ako sa dostanete k botulizmu (Clostridium botulinum)?

Clostridium botulinum môžete dostať z infikovanej rany alebo konzumáciou kontaminovaných potravín. Baktérie však uvoľňujú toxíny, ktoré vám môžu spôsobiť ochorenie, ak sa dostanú do tela cez ústa alebo trhlinu v koži.

V čom sa Clostridium botulinum bežne vyskytuje?

Spóry baktérie Clostridium botulinum sa bežne nachádzajú v pôde, ale len zriedkavo vám spôsobia ochorenie. Niekedy sa nachádza v konzervovanej zelenine, rybách alebo mäse. Potraviny konzervované metódami domáceho konzervovania sú častejšie kontaminované ako potraviny, ktoré sa nachádzajú v obchodoch s potravinami. Dojčatá mladšie ako jeden rok môžu dostať toxíny Clostridium botulinum z medu.

Ako sa diagnostikuje botulizmus (Clostridium botulinum)?

Na diagnostikovanie botulizmu vám poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vykoná fyzikálne vyšetrenie. Opýta sa vás na vaše príznaky a skontroluje, či nemáte slabé alebo ochrnuté svaly.

Botulizmus môže pripomínať príznaky iných ochorení vrátane mozgovej príhody, meningitídy a Guillainovho-Barrého syndrómu. Preto môže byť potrebné, aby váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vykonal ďalšie vyšetrenia na potvrdenie diagnózy botulizmu.

Aké testy sa vykonajú na diagnostikovanie botulizmu?

Na potvrdenie diagnózy botulizmu môže váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vykonať test, ktorý preukáže prítomnosť toxínu vo vašej krvi, stolici alebo zvratkoch. Na prítomnosť toxínu sa môžu testovať aj podozrivé vzorky potravín.

Medzi ďalšie testy, ktoré môže váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti použiť, patria:

  • Skenovanie mozgu.
  • Vyšetrenie miechového moku.
  • Testy nervových a svalových funkcií (elektromyografia).

Výsledky testov môžu trvať niekoľko dní. Preto môže váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti začať liečbu ihneď, ak je podozrenie na botulizmus.

Ako sa lieči botulizmus (Clostridium botulinum)?

V závislosti od príčiny a závažnosti vášho botulizmu môže váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti použiť rôzne možnosti liečby. Pri najbežnejšej liečbe vám poskytovateľ zdravotnej starostlivosti podá liek nazývaný antitoxín. Antitoxíny blokujú aktivitu toxínu vo vašom krvnom obehu. Tým sa zabráni tomu, aby toxíny spôsobili ďalšie poškodenie. Antitoxín však nedokáže vyliečiť to, čo už bolo poškodené. Možno budete musieť zostať v nemocnici niekoľko týždňov alebo mesiacov, kým sa vyliečite.

Ak máte problémy s dýchaním, lekár vás môže napojiť na dýchací prístroj (ventilátor). Ventilátor je prístroj, ktorý vám pomáha dýchať. Na ventilátore budete dovtedy, kým nezmizne akékoľvek ochrnutie, ktoré ovplyvňuje vaše dýchanie.

Ak máte botulizmus v rane, možno budete potrebovať operáciu na chirurgické odstránenie kontaminovanej časti rany. Po operácii môžete užívať antibiotiká, aby sa infekcia nevrátila.

Dá sa botulizmus vyliečiť?

Botulizmus sa nevylieči žiadnou špecifickou liečbou, hoci mierne poškodenie nervov sa môže vyliečiť. Antitoxíny môžu zastaviť ďalšie poškodenie toxínom.

Aké sú komplikácie alebo vedľajšie účinky botulizmu?

Botulizmus môže paralyzovať svaly, ktoré vám pomáhajú prehĺtať a dýchať. Hoci antitoxíny môžu v mnohých prípadoch pomôcť, niektorí ľudia zomierajú na problémy s dýchaním a infekcie. Okrem toho medzi zdravotné problémy, ktoré môžu byť dôsledkom botulizmu, patria:

  • Extrémna únava (vyčerpanosť).
  • Dlhodobá slabosť.
  • Dýchavičnosť (dyspnoe).
  • Aspiračný zápal pľúc a infekcia.
  • Problémy s nervovým systémom.

Čo môžem očakávať po liečbe botulizmu?

V závislosti od závažnosti vášho prípadu môže zotavenie z botulizmu trvať týždne, mesiace alebo dokonca roky. Väčšina ľudí, ktorí podstúpia rýchlu liečbu, sa úplne zotaví za menej ako dva týždne.

Ako môžem predísť botulizmu?

Môžete podniknúť kroky na prevenciu najčastejších typov botulizmu.

Botulizmus prenášaný potravinami

  • Potraviny uchovávajte v chladničke do dvoch hodín po uvarení. Správne chladenie zabraňuje baktériám produkovať spóry.
  • Potraviny dôkladne uvarte.
  • Vyhýbajte sa nádobám na potraviny, ktoré sa zdajú byť poškodené alebo vypuklé. (Môžu to byť príznaky plynu produkovaného baktériami.)
  • Sterilizujte doma konzervované potraviny v tlakovom hrnci pri teplote 121 °C (250 °F) počas 30 minút.
  • Konzervované potraviny so zápachom vyhoďte.

Botulizmus dojčiat

  • Nedávajte med deťom mladším ako jeden rok.
  • Dojčite (dojčte) svoje dieťa, aby ste spomalili nástup ochorenia, ak sa botulizmus objaví.

Botulizmus rán

  • Nezneužívajte injekčné lieky.
  • Vyhľadajte lekárske ošetrenie rany s príznakmi infekcie vrátane začervenania, citlivosti, opuchu alebo hnisu.
  • Rany kontaminované nečistotami a zeminou dôkladne vyčistite.

Iatrogénny botulizmus

  • Botoxové injekcie dostávajte len od licencovaných zdravotníckych pracovníkov.

 

Záver

Botulizmus je závažné ochorenie, ktoré napáda nervový systém vášho tela a spôsobuje slabosť a ochrnutie svalov. Otrava botulizmom je zriedkavá. Ak sa však nelieči, môže byť smrteľná. Ak sa u vás alebo u vášho dieťaťa objavia akékoľvek príznaky botulizmu, zavolajte záchrannú službu alebo choďte na najbližšiu pohotovosť. Pri rýchlej lekárskej starostlivosti sa dá botulizmus liečiť.

 

Späť do obchodu