Boreliová artritida

Obsah:

  • Príčiny a rizikové faktory boreliovej artritídy 
  •  Príznaky  boreliovej artritídy
  •  Možné komplikácie boreliovej artritídy
  • Diagnostika boreliovej artritídy 
  •  Liečba boreliovej artritídy
  •  Život s lymskou artritídou
  •  Často kladené otázky o boreliovej artritíde
  •   Záver

Boreliová artritida

Lymskú boreliózu spôsobuje uhryznutie čiernonohého kliešťa (známeho aj ako kliešť jeleň), ktorý je infikovaný baktériou Borrelia burgdorferi. V Spojených štátoch je každoročne hlásených viac ako 476 000 prípadov boreliózy. Poznávacím znakom lymskej boreliózy je erythema migrans vyrážka, ktorá sa niekedy kvôli svojmu tvaru nazýva býčie oko. Ak si všimnete vyrážku a boreliózu vám diagnostikujú hneď, o infekciu sa často dá postarať antibiotickou liečbou.

Lymská artritída je neskorým príznakom boreliózy. Najčastejšie postihuje koleno a spôsobuje výraznú bolesť kĺbov, opuch a teplo. Lymskú artritídu možno liečiť antibiotikami.

Lymská borelióza je bakteriálna infekcia, ktorá sa šíri uhryznutím určitými druhmi kliešťov. Výskumníci odhadujú, že je každoročne diagnostikovaných a liečených na boreliózu približne 476 000 ľudí.

Ak sa borelióza nelieči, môže viesť k rôznym neskorým príznakom a symptómom. Jedným z nich je boreliová artritída, ktorá môže viesť k trvalému poškodeniu kĺbov. Prečítajte si viac informácií o tomto neskorom účinku boreliózy.

Príčiny a rizikové faktory boreliovej artritídy

Lymskú boreliózu spôsobuje baktéria Borrelia burgdorferi. Túto baktériu možno nájsť v slinách niektorých druhov infikovaných kliešťov, konkrétne kliešťov jeleňa. Na človeka sa môže preniesť uhryznutím kliešťa.

Baktérie B. burgdorferi sa skoro šíria do kĺbov a okolitých tkanív. Kým však v počiatočných štádiách infekcie môže dôjsť k bolestiam kĺbov, boreliová artritída sa vyskytuje v neskorších štádiách, zvyčajne po uplynutí mesiacovDôveryhodný zdroj.

Boreliová artritída spôsobuje intenzívnu úroveň zápalu v kĺboch. Časom to môže viesť k trvalému poškodeniu kĺbov.

Zvýšené riziko boreliózy a boreliovej artritídy máte, ak žijete v oblasti, kde sa vyskytujú kliešte schopné šíriť boreliózu. Od roku 2022 sem patrí severovýchod, stredná časť Atlantiku a severná časť centrálnych Spojených štátov.

Vyššiemu riziku sú vystavení ľudia, ktorí pracujú vonku, napríklad v lesníctve, stavebníctve alebo pri úprave krajiny. Osoby, ktoré trávia veľa času vonku, napríklad pri záhradkárčení, turistike alebo kempovaní, sú tiež vystavené vyššiemu riziku uhryznutia kliešťom.

Vo všeobecnosti platí, že najčastejšie sa infikovaný kliešť uhryzne na jar až na jeseň. V tomto období sú kliešte najaktívnejšie.

Príznaky boreliovej artritídy

Lymská artritída môže postihnúť jeden alebo viacero kĺbov. Najčastejšie sú postihnuté kolená, ale boreliová artritída sa môže vyskytnúť aj v iných kĺboch, ako napr:

  • rameno
  • bedrový kĺb
  • lakeť
  • členku
  • zápästie
  • čeľusť

Lymská artritída sa zvyčajne objaví v priebehu niekoľkých mesiacov po tom, ako dostanete boreliózu. Príznaky zahŕňajú kĺby, ktoré sú:

  • opuchnuté
  • stuhnuté alebo bolestivé
  • červené
  • teplé na dotyk

Ak sa nelieči, boreliová artritída môže viesť k pretrvávajúcim alebo opakujúcim sa vzplanutiam opuchu a bolesti kĺbov. Tieto vzplanutia môžu trvať týždne až mesiace.

Možné komplikácie boreliovej artritídy

Hlavnou komplikáciou boreliovej artritídy je trvalé poškodenie kĺbov. To môže viesť k bolestiam kĺbov a zníženému rozsahu pohybu, ktoré môžu ovplyvniť každodenné aktivity a kvalitu života.

Neliečená borelióza môže viesť aj k ďalším zdravotným problémom, ako napr:

  • acrodermatitis chronica atrophicans, kožné ochorenie spojené s neskorým štádiom boreliózy
  • problémy so srdcom (boreliová karditída)
  • neurologické komplikácie, ako napríkladDôveryhodný zdroj:
    • problémy so zrakom
    • príznaky podobné meningitíde, ako sú silné bolesti hlavy, stuhnutá šija a horúčka
    • Bellova obrna
    • bolesť nervov
    • pocity znecitlivenia a mravčenia

 

Diagnostika boreliovej artritídy

Ak sa u vás objavia príznaky boreliovej artritídy, lekár najprv začne so zisťovaním vašej anamnézy a fyzikálnym vyšetrením, počas ktorého zhodnotí postihnuté kĺby.

Ak má lekár podozrenie, že máte boreliovú artritídu, na diagnostiku boreliózy sa môže použiť dvojstupňový protokol testovania založený na protilátkach. Tieto testy využívajú vzorku krvi a sú veľmi citlivé u ľudí s boreliovou artritídou.

Keďže boreliová artritída môže byť podobná iným typom artritídy, ako je reumatoidná artritída (RA) a septická artritída, lekár vám môže nariadiť testy na vylúčenie týchto ochorení. Medzi niektoré príklady patrí napr:

  • analýza synoviálnej tekutiny
  • testy na markery autoimunitných ochorení, ako je reumatoidný faktor alebo antinukleárne protilátky
  • krvné testy na markery zápalu, ako je C-reaktívny proteín a rýchlosť sedimentácie erytrocytov
  • kompletný krvný obraz
  • zobrazenie kĺbov, napríklad pomocou ultrazvuku alebo magnetickej rezonancie

Liečba boreliovej artritídy

Lymská artritída sa lieči 28-dňovou perorálnou liečbou antibiotikami.

Rovnaké antibiotiká sa môžu používať aj u detí s borelióznou artritídou. Dávkovanie sa však upravuje na základe veku a telesnej hmotnosti.

Počas liečby sa môžu používať voľnopredajné lieky, ako sú nesteroidné protizápalové lieky (NSAID), ktoré pomáhajú pri bolesti a zápale. Ak došlo k závažnému poškodeniu kĺbov, v rámci zotavenia sa môže odporučiť fyzikálna terapia.

Život s boreliovou artritídou

Po absolvovaní liečby sú vyhliadky väčšiny ľudí s boreliózou vynikajúcej. Antibiotiká pomáhajú odstrániť infekciu, znižujú zápal a zabraňujú ďalšiemu poškodeniu kĺbov.

Je však dôležité si uvedomiť, že boreliová artritída môže viesť k trvalému poškodeniu kĺbov. To môže ovplyvniť funkciu kĺbov, znížiť schopnosť vykonávať určité činnosti a znížiť kvalitu života.

Z tohto dôvodu, ak sa u vás objavia príznaky boreliovej artritídy, je dôležité navštíviť lekára. Hoci vaše príznaky nemusia byť spôsobené boreliózou, môžu sa diať v dôsledku iného zdravotného stavu, ktorý je potrebné riešiť.

Často kladené otázky o boreliovej artritíde

Zmizne artritída spôsobená boreliózou?

Boreliózu, ktorá spôsobuje lymskú artritídu, možno účinne liečiť antibiotikami. Akékoľvek poškodenie kĺbov spôsobené boreliovou artritídou však zostane.

Aké sú tri hlavné závažné príznaky boreliózy?

Medzi tri príklady závažných príznakov boreliózy patria problémy so srdcom, neurologické problémy a príznaky podobné meningitíde. To všetko sú neskoré príznaky a symptómy boreliózy.

Aký je rozdiel medzi borelióznou artritídou a reumatoidnou artritídou?

Hlavným rozdielom medzi boreliovou artritídou a reumatoidnou artritídou je príčina. Lymskú artritídu spôsobuje borelióza, bakteriálna infekcia. Reumatoidná artritída je autoimunitné ochorenie, pri ktorom váš imunitný systém chybne napáda kĺbové tkanivo.

Lymská borelióza môže zvýšiť riziko reumatoidnej artritídy.

Lymskú artritídu spôsobuje bakteriálna infekcia borelióza. Môže spôsobiť opuch, bolesť a teplo v postihnutých kĺboch a najčastejšie sa vyskytuje v kolene. Ak sa nelieči, boreliová artritída môže spôsobiť trvalé poškodenie kĺbov.

Lekár môže boreliovú artritídu účinne liečiť pomocou antibiotík. Lymskej borelióze sa dá predchádzať aj prijatím opatrení na zníženie rizika uhryznutia kliešťom.

 Záver

Boreliózu spôsobuje uhryznutie čiernonohého kliešťa (známeho aj ako kliešť jeleň), ktorý je infikovaný baktériou Borrelia burgdorferi. V Spojených štátoch je každoročne hlásených viac ako 476 000 prípadov boreliózy. Poznávacím znakom lymskej boreliózy je erythema migrans vyrážka, ktorá sa niekedy kvôli svojmu tvaru nazýva býčie oko. Ak si všimnete vyrážku a boreliózu vám diagnostikujú hneď, o infekciu sa často dá postarať antibiotickou liečbou.

Späť do obchodu