Bolesť zápästia

Obsah:

  • Možné príčiny bolesti zápästia
  • Príznaky bolesti zápästia
  • Ako sa diagnostikuje bolesť zápästia?
  • Liečba a prevencia bolesti zápästia
  • Zhrnutie

Zápästie môže človeka bolieť z rôznych dôvodov, ako je napríklad podvrtnutie, syndróm karpálneho tunela alebo artritída. Bolesť zápästia môže byť bolestivá, tupá alebo ostrá, v závislosti od príčiny, a môže sa vyskytnúť znecitlivenie alebo iné príznaky.

Zápästie nie je jeden kĺb. Namiesto toho sa skladá z niekoľkých malých kĺbov, v ktorých sa stretávajú kosti ruky a predlaktia.

Bolesť sa môže vyskytnúť z mnohých dôvodov, či už ide o obyčajnú únavu alebo skrytý problém. Bežnými príčinami sú nárazové zranenia zápästia a natiahnutie svalov, pričom bolesť môže spôsobiť aj stlačenie nervov, ktoré prechádzajú zápästím.

V tomto článku sa budeme zaoberať bežnými príčinami, príznakmi a možnosťami liečby bolesti zápästia.

bolest zapastia

Možné príčiny bolesti zápästia

Syndróm karpálneho tunela

Syndróm karpálneho tunela je stav, ktorý vzniká, keď sa väzivo zhrubne a vyvíja tlak na nerv. Tento tlak môže spôsobiť bolesť, necitlivosť a slabosť ruky.

Ľudia s obezitou, cukrovkou alebo artritídou majú zvýšené riziko vzniku syndrómu karpálneho tunela.

Opakovaná práca, ktorá zahŕňa zdvíhanie, písanie na stroji alebo používanie zariadení, ktoré vibrujú rukou, môže tiež spôsobiť syndróm karpálneho tunela.

Osteoartróza

Osteoartróza zahŕňa zápal kĺbov a spôsobuje opotrebovanie chrupavky medzi kosťami v kĺboch.

Toto ochorenie môže postihnúť širokú škálu kĺbov vrátane zápästia. Osteoartróza zápästia sa najčastejšie vyskytuje u ľudí v strednom a vyššom veku a u ľudí s výskytom tohto ochorenia v rodine.

Reumatoidná artritída

Reumatoidná artritída je autoimunitné ochorenie, pri ktorom imunitný systém tela rozkladá zdravé tkanivá.

Toto ochorenie najčastejšie postihuje zápästia, ruky a kolená. Rozpad tkaniva môže viesť k bolestivému teplu a opuchu v postihnutých oblastiach, napríklad v zápästí, a obmedzovať funkciu kĺbov.

Viac informácií o tom, ako reumatoidná artritída ovplyvňuje zápästia, nájdete tu.

de Quervainova choroba

Lekári toto ochorenie označujú aj ako de Quervainovu tenosynovitídu alebo tendinózu. Pri tomto ochorení môže opuch šliach a šľachových puzdier okolo základne palca viesť k bolesti palca, zápästia a ruky.

Presná príčina de Quervainovej choroby nie je jasná, ale lekári ju často spájajú s poranením danej oblasti alebo nadmerným používaním. Medzi príznaky patrí mriežkovaný pocit vo vnútri zápästia, opuch a slabosť pozdĺž zápästia, predlaktia a palca.

Poranenie z opakovaného namáhania

Ako už názov napovedá, k poškodeniu z opakovaného namáhania dochádza pri opakovaných činnostiach, ako je písanie na počítači alebo pletenie. Preťažovanie kĺbu môže spôsobiť jeho opuch a tlak na okolité nervy.

Môže postihnúť mnoho kĺbov v tele vrátane zápästia.

Poranenie komplexu trojuholníkovej fibrochrupavky

Komplex trojuholníkovej fibrochrupavky je štruktúra v zápästí, ktorá sa nachádza smerom k malíčku človeka.

Pôsobí ako vankúš a opora pre malé kosti. Chrupavka sa môže časom opotrebovať alebo roztrhnúť v dôsledku úrazu spôsobeného nárazom.

Vzhľadom na umiestnenie komplexu trojuholníkovej fibrochrupavky sa u človeka v prípade jej poškodenia zvyčajne vyskytneTrusted Source bolesť na strane malíčka zápästia.

Zápal šliach zápästia

Zápal šliach zápästia zvyčajne vzniká v dôsledku malých roztrhnutí šliach zápästia. Tieto trhliny majú za následok lokalizovaný zápal, podráždenie a bolesť.

K tomuto stavu zvyčajne dochádza v dôsledku náhleho, prudkého poranenia šliach alebo opotrebovania v dôsledku opakovaných pohybov.

Burzitída zápästia

Burzy sú malé vačky naplnené tekutinou, ktoré pomáhajú tlmiť kĺby. Zápal burz sa označuje ako burzitída.

Tie sa môžu vyskytnúť na mnohých miestach tela vrátane zápästia. Medzi príznaky patrí citlivosť nad šľachami zápästia, začervenanie v oblasti a opuch.

Gangliová cysta

Táto príčina bolesti zápästia je spôsobená cystami mäkkých tkanív naplnenými tekutinou, ktoré sa najčastejšie vytvárajú na zápästí na základni chrbta ruky.

Gangliové cysty môžu stláčať nervy v zápästí, čo spôsobuje lokalizovanú bolesť. Ľudia však často pociťujú len malú alebo žiadnu bolesť spôsobenú týmito cystami.

Podvrtnutie zápästia

Preťaženie väzov v zápästí môže spôsobiť ich vyvrtnutie. Toto poškodenie svalov zvyčajne spôsobí bolesť a opuch.

V zápästí je niekoľko väzov, ktoré si človek môže natiahnuť.

Príznaky bolesti zápästia

Príznaky bolesti zápästia sa môžu líšiť v závislosti od príčiny. Niektorí ľudia môžu mať bolesť, ktorú opisujú ako bolestivú alebo tupú, zatiaľ čo iní môžu mať ostrú bolesť. Lokalizácia bolesti sa tiež môže líšiť.

Okrem bolesti sa môžu objaviť aj iné príznaky. Medzi príznaky zranenia, napríklad podvrtnutia zápästia, môže patriť opuch a modrina.

Pri bolesti spôsobenej syndrómom karpálneho tunela sa môže objaviť aj necitlivosť, brnenie a slabosť ruky.

U niektorých ľudí sa môžu objaviť nasledujúce príznaky:

  • stuhnutosť: Človek ju môže pociťovať cez zápästie a prípadne aj v prstoch.
  • Problémy s uchopením predmetov: Bolesti zápästia môžu spôsobiť, že uchopenie alebo držanie predmetov bude ťažké alebo nepríjemné.
  • Cvakanie pri pohybe zápästím: Môže byť silnejší po období odpočinku.

V závislosti od príčiny môžu byť príznaky na začiatku mierne a časom sa môžu zhoršovať.

Spočiatku sa bolesť môže vyskytovať len pri určitých činnostiach. Časom, keď sa stav zhorší, sa bolesť môže objaviť aj v pokoji. Necitlivosť sa môže rozvinúť až do takej miery, že človek necíti chlad alebo teplo a môže púšťať veci.

Ako sa diagnostikuje bolesť zápästia?

Po fyzikálnom vyšetrení a preskúmaní príznakov môže lekár diagnostikovať bolesť zápästia a základné ochorenie aj pomocou:

  • lekárskych zobrazovacích vyšetrení: Lekár môže nariadiť zobrazovacie vyšetrenia vrátane röntgenového vyšetrenia, CT a MRI.
  • Artroskopia: Tento postup zahŕňa malý rez na zápästí. Chirurg potom cez rez zavedie malý nástroj s pripojenou malou kamerou. Tým sa vytvoria snímky, ktoré umožnia zdravotníckym pracovníkom posúdiť a diagnostikovať, čo je príčinou bolesti zápästia.
  • Štúdie nervového vedenia: Pri týchto vyšetreniach sa meria rýchlosť šírenia nervových impulzov v oblasti predlaktia, zápästia a ruky.

Zvyčajne lekári nariadia invazívne diagnostické techniky až po tom, čo odpočinok a zotavenie zo zranenia neboli úspešné.

Liečba a prevencia bolesti zápästia

Liečba bolesti zápästia závisí od príčiny bolesti a jej závažnosti. Medzi možnosti patrí:

  • Domáca liečba: Často je účinný len čo najväčší odpočinok zápästia, ktorý mu poskytne čas na uzdravenie. Lekári môžu tiež odporučiť lieky na zmiernenie bolesti a ľad na zníženie zápalu a bolesti.
  • Dlahy: V niektorých prípadoch môže pomôcť nosenie zápästnej dlahy. Dlaha môže zabrániť určitým pohybom zápästia, ktoré spôsobujú podráždenie. Dlaha môže tiež znížiť stláčanie nervu.
  • Cvičenia: Cvičenia na zápästie môžu v závislosti od typu bolesti pomôcť zvládnuť bolesť zápästia. Niektoré cviky môžu natiahnuť a predĺžiť svaly a šľachy.
  • Ďalšia liečba: Pri liečbe bolesti zápästia môžu byť účinné injekcie, ktoré znižujú zápal a zmierňujú bolesť.
  • Chirurgický zákrok: Typ chirurgického zákroku, ktorý môže lekár odporučiť, závisí od príčiny bolesti.

V niektorých prípadoch môžu lekári odporučiť, aby osoba v rámci pokračujúcej liečby absolvovala fyzioterapiu.

Malé zmeny životného štýlu môžu znížiť pravdepodobnosť vzniku bolesti zápästia. Patrí medzi ne:

  • správne držanie tela pri sedení na pracovisku a udržiavanie zápästia v uvoľnenej polohe
  • zváženie klávesnice vhodnej pre zápästie, ak človek trávi pri klávesnici dlhé hodiny
  • naučiť sa správne používať ručné nástroje, ktoré menej zaťažujú ruky a zápästia
  • pravidelné prestávky v používaní klávesnice
  • používanie chráničov zápästia, aby sa predišlo zraneniam pri športe, napríklad pri jazde na skateboarde, snowboarde a kolieskových korčuliach

Zhrnutie

Zápästie je zložitá štruktúra zahŕňajúca viacero kĺbov, väzov a nervov. Poškodenie ktoréhokoľvek z nich môže viesť k bolesti zápästia.

Nadmerné používanie, nadmerná námaha, zranenia spôsobené nárazom a viaceré zdravotné ťažkosti môžu spôsobiť poškodenie zápästia a v konečnom dôsledku aj bolesť.

Závažnosť, lokalizácia a liečba týchto bolestí sa líši v závislosti od toho, čo ich spôsobuje. Hoci sa poškodeniu zápästia nedá vždy vyhnúť, zvládanie základných zdravotných ťažkostí, ako je artritída, nácvik správnej formy pri uchopovaní alebo zdvíhaní predmetov a vykonávanie cvičení na posilnenie svalov môže znížiť riziko zranenia zápästia.

 

Späť do obchodu