Bolesť pri plynatosti

Obsah:

  • Čo je to črevný plyn?
  • Aké sú príznaky uviaznutých plynov (bolesti pri plynatosti)?
  • Čo spôsobuje plynatosť a bolesti pri plynatosti?
  • Ako sa diagnostikujú črevné plyny a bolesť pri plynatosti?
  • Ako sa riadi alebo lieči črevný plyn?
  • Môžem predísť črevným plynom?
  • Záver

Každému sa v črevách tvorí plyn, ktorý sa uvoľňuje grganím alebo prdením. Niekedy však uväznený plyn spôsobuje bolesť alebo nadúvanie. Väčšina ľudí nájde úľavu pri zmene stravovania. Inokedy sa ľudia dozvedia, že bolesť pri plynoch je znakom zdravotného problému s trávením. O svojich príznakoch a možnostiach liečby sa poraďte so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.

Čo je to črevný plyn?

Črevný plyn, alebo len „plyn“, ako sa mu častejšie hovorí, je vzduch v tráviacom systéme. Je to prirodzený a normálny vedľajší produkt trávenia, procesu, ktorým vaše telo prechádza pri rozkladaní prijatých potravín na živiny. Vaše telo uvoľňuje plyn cez ústa, keď si odgrgnete (grgnete) alebo keď sa vám „zlomí vietor“ (vylučujete plyn, prdíte alebo máte plynatosť).

Plynatosť však nie je vždy prirodzená alebo normálna, najmä ak sa v črevách zachytí príliš veľa plynov. Nadmerné množstvo plynu môže spôsobiť bolesť brucha, kŕče alebo pocit plnosti či napätia (nadúvanie). Vaše brucho sa môže cítiť ako nafúknutý balón na pokraji prasknutia. Odgrgnutie alebo prdenie môže priniesť potrebnú úľavu, pretože prebytočný vzduch uniká von.

Napriek tomu by väčšina z nás radšej nikdy nezažila bolesť spôsobenú plynatosťou. Platí to najmä vtedy, ak sa nachádzate na verejnosti, kde slušná spoločnosť považuje normálne procesy, ako je grganie a prdenie, za neslušné. Našťastie, zvyčajne môžete podniknúť kroky, aby ste bolesti pri plynatosti zabránili.

Ako časté sú črevné plyny?

Črevné plyny sú samozrejmosťou - prirodzeným výsledkom trávenia potravy. Každý človek sa z času na čas cíti plynatý. Väčšina z nás si prdne až 20-krát za deň.

Bolesť pri plynatosti

Aké sú príznaky uviaznutých plynov (bolesti pri plynatosti)?

Väčšina ľudí rozpozná varovné príznaky nadmerného množstva plynov: pocit, že si potrebujete odgrgnúť alebo vyraziť dych. Môže to byť nepríjemné, keď sa to stane nečakane, ale zvyčajne to nie je nič, čoho by ste sa mali obávať.

Keď sa však prebytočný plyn zachytí v črevách, pocit môže mať rôzny charakter - od mierneho nepohodlia až po úplnú bolesť. Tento zážitok nie je vždy obmedzený len na jednu časť brucha. Uväznené plyny môžete pociťovať ako bolesť alebo tlak na rôznych miestach trupu vášho tela.

Bolesť spôsobená plynom môže vyzerať nasledovne:

  • Pružnosť, plnosť alebo tlak (nadúvanie) v bruchu (niekedy vaše brucho vyzerá viditeľne väčšie alebo nafúknuté).
  • Ostrá, bodavá bolesť alebo tupá bolesť v bruchu.
  • Bolesť, tlak alebo nepríjemné pocity na pravej alebo ľavej strane (bolesť boku).
  • Bolesť, tlak alebo nepríjemné pocity v hornej alebo dolnej časti chrbta.
  • Bolesť, tlak alebo nepríjemné pocity v hrudníku.

Tieto príznaky môžu byť mätúce, pretože vážnejšie ochorenia postihujúce vaše orgány môžu spôsobovať podobnú bolesť a nepríjemné pocity. Plyn zachytený na ľavej strane môže spôsobiť bolesť na hrudníku, ktorú si ľahko pomýlite so srdcovým infarktom. Plyn uväznený na pravej strane môže imitovať bolesť spôsobenú žlčovými kameňmi alebo zápalom slepého čreva.

Ak máte akékoľvek otázky týkajúce sa toho, či bolesť, ktorú pociťujete, je plyn alebo vážny stav, navštívte poskytovateľa zdravotnej starostlivosti.

Hoci bolesť pri plyne je zvyčajne neškodná, môže signalizovať vážny problém s vaším tráviacim systémom. Ak pociťujete nadmerné plynatosť alebo bolesť pri plynatosti spolu s niektorým z nasledujúcich príznakov, nezavrhujte ju. Navštívte poskytovateľa zdravotnej starostlivosti.

Medzi príznaky, na ktoré si treba dávať pozor spolu s bolesťou pri plynatosti, patria:

  • Horúčka.
  • Nevoľnosť a vracanie.
  • Nevysvetliteľný úbytok hmotnosti.
  • Chronická alebo náhla hnačka.
  • Krvácanie z konečníka, krvavá stolica alebo mastná stolica (žltá, mastná a zapáchajúca).

Čo spôsobuje plynatosť a bolesti pri plynatosti?

Plyny sú prirodzenou súčasťou trávenia. Každý človek má v žalúdku a črevách neustále plyn. Keď jete, prehĺtate malé množstvá vzduchu, ktoré zostávajú v tráviacom systéme, kým sa plyn nevylúči. Aj neškodné baktérie v hrubom čreve počas trávenia rozkladajú potravu a uvoľňujú plyn ako vedľajší produkt. Tento proces je zodpovedný za väčšinu plynov, ktoré vylučujete pri prdení.

Plyny nie sú pre väčšinu ľudí zdravotným problémom. Môže vás však znepokojovať najmä vtedy, ak máte nadbytok plynov, nepríjemne zapáchajúce plyny alebo bolesť pri plynatosti. Tu sa dozviete, prečo sa plyn niekedy mení na bolesť:

  • Prehltnete príliš veľa vzduchu. Počas žuvania alebo pitia môžete prehĺtať príliš veľa vzduchu. Rozprávanie počas jedla môže spôsobiť, že prehltnete viac vzduchu. Takisto môže ísť o žuvanie žuvačky, cmúľanie tvrdých cukríkov, fajčenie alebo nosenie voľne priliehajúcich zubných protéz.
  • Konzumujete príliš veľa potravín produkujúcich plyny. Mnohé potraviny, ktoré spôsobujú plynatosť, sú pre vás dobré. Ich nevýhodou je, že môžu spôsobovať plynatosť a (niekedy) bolesť pri plynatosti. Medzi vinníkov patrí fazuľa, zemiaky, kukurica, cibuľa, jablká a všeobecne potraviny s vysokým obsahom vlákniny. Potraviny s vysokým obsahom síry, ako sú bielkoviny a krížovité zeleniny (napríklad karfiol, kapusta a brokolica), sú zvyčajne príčinou zapáchajúcich plynov.
  • Máte infekciu. Infekcie v črevách môžu spôsobiť premnoženie baktérií, ktoré spôsobujú plynatosť. Nadmerný rast baktérií v tenkom čreve (SIBO) môže tiež viesť k nadmernej plynatosti. Premnoženie baktérií môže spôsobiť ďalšie príznaky, ako je hnačka a chudnutie, ktoré si vyžadujú liečbu.
  • Máte ochorenie tráviaceho systému. Stavy, ako je syndróm dráždivého čreva (IBS), celiakia a intolerancia laktózy, môžu nadmerne zaťažovať váš tráviaci systém alebo viesť k spomaleniu, ktoré spôsobuje nadmerné plynatosť. Zápcha môže spôsobiť, že sa vám v črevách zaseknú výkaly a plyny.
  • Užívate liek, ktorý spomaľuje vaše črevá. Tráviaci systém, ktorý sa pohybuje pomalšie, vytvára viac príležitostí na hromadenie plynu vo vašich črevách. Niektoré ochorenia tráviaceho systému môžu spomaliť vaše črevá a rovnako aj niektoré lieky.

Ako sa diagnostikujú črevné plyny a bolesť pri plynatosti?

Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vykoná fyzikálne vyšetrenie a opýta sa na vaše príznaky a súčasné lieky. Môže vás požiadať, aby ste si niekoľko týždňov alebo dlhšie viedli potravinový denník, aby zistil, či vám niektoré potraviny alebo nápoje spôsobujú plynatosť.

Zvyčajne to stačí na určenie toho, čo spôsobuje bolesť pri plynatosti.

Aké testy sa budú robiť?

Ak má váš lekár podozrenie, že nadmerné plynatosť signalizuje základné zdravotné ochorenie, možno budete potrebovať jedno alebo viacero z týchto vyšetrení:

  • Krvné testy: Tieto testy zisťujú určité ochorenia, ako je celiakia, ktoré spôsobujú plynatosť.
  • Dychový test: Špeciálne dychové testy odhalia neznášanlivosť laktózy alebo abnormálny rast baktérií v čreve.
  • Vyšetrenie hrubého čreva: Flexibilná sigmoidoskopia umožňuje vášmu lekárovi prezrieť si spodnú časť hrubého čreva a konečníka (dolnú časť čreva). Kolonoskopiaumožňuje vášmu poskytovateľovi prezrieť celé hrubé črevo. Tieto testy pomáhajú identifikovať poruchy trávenia, ako je Crohnova choroba a rakovina hrubého čreva.
  • Eliminácia potravín: Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám môže navrhnúť odstránenie určitých potravín, aby zistil, či sa príznaky plynatosti zlepšia. Napríklad, ak máte po vyradení mliečnych výrobkov menšiu plynatosť, môžete mať intoleranciu laktózy - čo znamená, že nie ste schopní rozložiť laktózu, cukor v mlieku.
  • Vyšetrenie gastrointestinálneho traktu: Ak často grgáte, váš lekár vám môže vykonať vyšetrenie tráviaceho traktu nazývané test hornej časti tráviaceho traktu alebo prehĺtanie bária (ezofagram). Prehltnete roztok, ktorý pokryje pažerák, žalúdok a časť tenkého čreva báriom pre ľahšie zobrazenie na röntgenových snímkach.

Ako sa riadi alebo lieči črevný plyn?

Neexistuje univerzálna liečba bolesti spôsobenej plynatosťou alebo nadbytkom plynu. Možno bude potrebné zmeniť spôsob stravovania alebo pitia alebo užívať voľnopredajné lieky proti plynatosti. Možno máte základné ochorenie, ktoré musí váš lekár liečiť.

Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti sa pokúsi zistiť, čo spôsobuje vaše problémy s plynom, ale niekedy zostáva príčina záhadou. Ale aj keď nie sú jasné odpovede, stále môžete dostať liečbu, ktorá vám poskytne úľavu.

Zmena stravovacích a pitných návykov

Bolesť pri plynatosti môžete často liečiť alebo jej predchádzať zmenou toho, čo jete a pijete.

  • Obmedzte potraviny s vysokým obsahom vlákniny. Mnohé potraviny obsahujúce sacharidy spôsobujú plynatosť, vrátane potravín, ktoré sú pre vás dobré, ako napríklad zelenina, ovocie, pšenica a fazuľa. Potravinový denník vám môže pomôcť určiť, ktoré potraviny vám spôsobujú plynatosť. Nevynechávajte ich však príliš veľa. Potrebujete vlákninu - len nie toľko, aby vám škodila v črevách.
  • Znížte množstvo sýtených (perlivých) nápojov alebo sa im vyhnite. Šumivý nápoj z limonády alebo popu je fantastický pocit, keď vás šteklí v nose, ale zároveň pridáva do čriev dodatočný vzduch, ktorý môže spôsobiť bolesť pri plynatosti. Ak pociťujete bolesť pri plynatosti, je dobré vyhýbať sa sýteným nápojom. Namiesto toho siahnite po vode. Tá nepridáva do čriev vzduch a pomáha tiež predchádzať zápche - ďalšiemu vinníkovi, ktorý spôsobuje bolesť pri plynatosti.
  • Obmedzte konzumáciu mliečnych výrobkov. Mnohí ľudia s nadmernou plynatosťou sa dozvedia, že majú intoleranciu na laktózu. Možno budete potrebovať testy, aby ste zistili, či je to váš prípad. Dovtedy obmedzte konzumáciu mliečnych výrobkov alebo vyskúšajte náhrady bez laktózy, aby ste mohli experimentovať a zistiť, ako sa cítite.
  • Vyskúšajte diétu s nízkym obsahom FODMAP. Diéta s nízkym obsahom FODMAP nahrádza sacharidy, ktoré vaše telo ťažko rozkladá, ľahšie stráviteľnými alternatívami. Odporúča tiež alternatívy cukrov (ako je laktóza, fruktóza a umelé sladidlá), ktoré môžu byť pre vaše črevá náročné. Môže vám pomôcť odstrániť bolesti spôsobené plynatosťou bez toho, aby ste museli obetovať príjem živín.

Okrem zmeny toho, čo jete a pijete, môžete zmeniť aj to , ako jete a pijete. Ak je pre vás nadbytočná plynatosť problémom:

  • Vyhnite sa používaniu slamiek, ktoré do čriev vnášajú dodatočný vzduch.
  • Vyhnite sa cmúľaniu tvrdých cukríkov alebo žuvačiek, ktoré spôsobujú prehĺtanie väčšieho množstva vzduchu.
  • Počas jedla nehovorte (alebo ak vám to znie mizerne, skúste hovoriť menej, aby ste nenadýchali toľko vzduchu).
  • Uistite sa, že vaša zubná protéza alebo akékoľvek náustky správne sedia.
  • Pri jedle si sadnite namiesto jedenia v pohybe a jedlo pomaly prežúvajte.
  • Zmeňte svoj harmonogram jedál tak, aby ste jedli častejšie menšie jedlá denne namiesto niekoľkých väčších.

Môžem predísť črevným plynom?

Nie. Plyny v črevách sú samozrejmosťou. Nie je nič ľudskejšie ako grganie alebo plynatosť. Bolestiam spôsobeným plynom však môžete predísť tým, že si dáte pozor na to, čo jete a pijete. V niektorých prípadoch môžete mať základné ochorenie, ktoré spôsobuje plynatosť a vyžaduje si lekársku liečbu. Ak máte časté bolesti pri plynatosti a nie ste si istí, prečo, obráťte sa na svojho lekára.

Záver

Črevné plyny sú síce bežné, ale ich príznaky - grganie, prdenie, nadúvanie a žalúdočné ťažkosti - môžu byť nepríjemné a dokonca bolestivé. Bolesti spôsobené plynatosťou môžete často zmierniť zmenou toho, čo alebo ako jete. Niekedy však časté bolesti pri plynatosti signalizujú zdravotný stav, ktorý musí diagnostikovať váš lekár. Porozprávajte sa o svojich obavách s poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.

 

Späť do obchodu