Bolesť päty

Obsah:

  • Čo je to bolesť päty?
  • Čo spôsobuje bolesť päty?
  • Aké sú rizikové faktory bolesti päty?
  • Ako sa diagnostikuje bolesť päty?
  • Ako sa môžem zbaviť bolesti päty?
  • Aké sú komplikácie bolesti päty?
  • Dá sa bolesti päty predísť?
  • Záver

bolesť päty


Bolesť päty spôsobuje mnoho ochorení vrátane plantárnej fascitídy a zápalu Achillovej šľachy. Bolesť päty je častým problémom chodidiel a členkov. Odpočinok, ortopedické vložky a strečing časom zmierňujú bolesť. Ak bolesť päty ignorujete a neliečite, môžu sa u vás vyvinúť chronické problémy, ktoré si vyžadujú dlhšiu rekonvalescenciu. Bolesť päty si zriedkakedy vyžaduje chirurgický zákrok.

Bolesť päty je veľmi častý problém, ktorý môže postihovať mnoho rôznych oblastí vášho chodidla a členka.

Čo je to bolesť päty?

Bolesť päty je veľmi častý problém chodidla a členka. Bolesť, bolestivosť alebo citlivosť môžete pociťovať kdekoľvek na päte, ale najčastejšie sa vyskytujú oblasti pod ňou alebo na jej zadnej strane. Existuje mnoho rôznych zdravotných stavov, ktoré môžu spôsobovať bolesť päty, vrátane plantárnej fascitídy a zápalu Achillovej šľachy.

Bolesť päty môže sťažovať chôdzu a účasť na každodenných činnostiach. Je dôležité, aby ste navštívili svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, ktorý vám pomôže určiť presnú príčinu bolesti päty nohy. Väčšina ochorení päty sa zlepší nechirurgickou liečbou, ale vaše telo bude potrebovať čas na zotavenie.

Čo spôsobuje bolesť päty?

Príčiny bolesti päty sa pohybujú od miernych až po silné, v závislosti od miesta bolesti. Môžete pociťovať náhlu bolesť päty bez zranenia alebo bolesť, ktorá sa vyvíja v priebehu času. V zadnej časti päty sa nachádza niekoľko problémov:

  • Zápal Achillovej šľachy: Achillova šľacha je vláknité tkanivo, ktoré spája lýtkový sval s pätovou kosťou. Je to najdlhšia a najsilnejšia šľacha vo vašom tele. Bežci a basketbalisti sú náchylnejší na zápal Achillovej šľachy. Toto nadmerné zranenie spôsobuje zápal šľachy. Zápal šľachy spôsobuje bolesť, opuch a stuhnutosť v zadnej časti päty.
  • Bursitída: K burzitíde dochádza, keď opuchnú vačky naplnené tekutinou nazývané burzy (množné číslo slova bursa). Tieto vačky vypchávajú vaše kĺby a umožňujú pohyb tekutín. V zadnej časti päty môžete mať citlivý pocit podobný modrinám. Burzitída sa zvyčajne vyskytuje po tom, čo strávite veľa času na nohách.
  • Haglundova deformita: Chronický zápal a podráždenie môžu spôsobiť, že sa v zadnej časti päty vytvorí zväčšený kostený hrbolček (tzv. pumpa). Obuv s vyššími podpätkami, ako sú lodičky, môže hrbolček a bolesť ešte zhoršiť.
  • Severova choroba (kalkaneálna apofyzitída): Severova choroba je častou príčinou bolesti päty u aktívnych detí vo veku od 8 do 14 rokov. Deti, ktoré sa zúčastňujú na aktivitách, ktoré si vyžadujú veľa behu a skákania, sú náchylnejšie na tento problém. Zvýšená športová aktivita dráždi rastovú platničku v zadnej časti ich päty.

Prečo ma bolí spodná časť päty?

Medzi problémy, ktoré spôsobujú bolesť spodnej časti päty, patria:

  • Pohmoždenie kosti (kontúzia): Šliapnutie na tvrdý, ostrý predmet môže spôsobiť pomliaždenie tukovej výplne pod pätou. Nemusíte vidieť zmenu farby, ale päta bude pri chôdzi a niekedy aj v pokoji citlivá.
  • Stresová zlomenina: Stresová zlomenina môže spôsobiť bolesť po celej spodnej, bočnej a zadnej časti päty.
  • Plantárna fascitída: Plantárna fascitída je najčastejšou príčinou bolesti päty. Vzniká vtedy, keď sa fascia - spojivové tkanivo, ktoré prebieha pozdĺž spodnej časti (plantárnej plochy) chodidla - roztrhne alebo natiahne a zapáli. Ľudia, ktorí veľa behajú a skáču, majú väčšiu pravdepodobnosť vzniku tohto bolestivého stavu. Bežecké pásy a tvrdé povrchy (napríklad betón) na cvičenie alebo prácu sú častými dráždidlami.
  • Pätné ostrohy: Chronická plantárna fasciitída môže spôsobiť, že sa na pätovej kosti vytvorí kostný výrastok (pätová ostroha). Pätné ostrohy zvyčajne nie sú bolestivé, hoci niektorí ľudia majú bolesti.

Aké sú rizikové faktory bolesti päty?

Všetko, čo spôsobuje veľký tlak a záťaž na chodidlo, môže spôsobiť bolesť päty. Faktormi sú aj spôsob chôdze (mechanika chodidla) a tvar vášho chodidla (štruktúra chodidla).

Pravdepodobnosť vzniku bolesti päty môže byť vyššia, ak:

  • máte nadváhu alebo obezitu.
  • Máte artritídu chodidiel a členkov, ploché nohy alebo vysoké klenby.
  • Veľa beháte alebo skáčete pri športe alebo cvičení.
  • Trávite veľa času v stoji, najmä na betónových podlahách.
  • nosíte nesprávne prispôsobenú obuv bez podpory klenby a/alebo tlmenia.

Ako sa diagnostikuje bolesť päty?

Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti posúdi vaše príznaky a vykoná fyzikálne vyšetrenie. Môže vám urobiť aj röntgenové vyšetrenie, aby skontroloval, či nedošlo k artritíde, zlomeninám kostí, nesprávnemu nastaveniu kostí a poškodeniu kĺbov.

Zriedkavo bude spočiatku potrebné vyšetrenie magnetickou rezonanciou (MRI) alebo ultrazvukom. Tie môžu odhaliť problémy s mäkkými tkanivami, ktoré röntgenové snímky neodhalia.

Ako sa môžem zbaviť bolesti päty?

Väčšina problémov, ktoré spôsobujú bolesť päty, sa časom zlepší nechirurgickou liečbou. Liečba bolesti päty sa zameriava na zmiernenie bolesti a zápalu, zlepšenie flexibility chodidla a minimalizáciu stresu a záťaže päty. Medzi tieto liečebné postupy patria:

  • Lieky proti bolesti: Nesteroidné protizápalové lieky (NSAID) v kombinácii s ľadovými obkladmi môžu zmierniť bolesť a opuch.
  • Strečingové cvičenia: Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám môže ukázať, ako vykonávať cviky na naťahovanie päty pri napnutých šľachách a svaloch.
  • Tejpovanie: Na podporu klenby nohy alebo päty môžete použiť športovú alebo lekársku pásku.
  • Fyzikálna terapia: Masáž, fyzikálna terapia a ultrazvuková terapia môžu rozbiť zjazvené tkanivo (zrasty). Tieto procedúry môžu znížiť zápal a poskytnúť úľavu od bolesti päty.
  • Ortopedické pomôcky: Voľnopredajné (OTC) alebo na mieru vyrobené vložky do topánok (ortopedické vložky) môžu znížiť tlak na pätu. Niektorí ľudia nachádzajú úľavu pri nočnom nosení dlahy, najmä ak majú ranné bolesti. Pri závažnejších príznakoch môže byť potrebná topánka na chôdzu. Možno bude tiež potrebné prejsť na podpornejšiu obuv na každodenné nosenie a cvičenie.
  • Injekcie: Steroidné injekcie môžu zmierniť bolesť a opuch. Váš lekár vám zriedka odporučí steroidné injekcie pri problémoch so šľachami, ale môžu pomôcť pri plantárnej fascitíde a burzitíde.
  • Imobilizácia: Ak je bolesť chronická a nereaguje na liečbu, budete potrebovať sadru alebo chodiacu topánku.

Na liečbu väčšiny príčin bolesti päty je zriedkavo potrebná operácia.

Aké sú komplikácie bolesti päty?

Bolesť päty môže narušiť vašu schopnosť pohybovať sa, pracovať, cvičiť a plniť každodenné úlohy. Keď vás bolí pohyb, môžete sa stať neaktívnym (sedavým), čo môže viesť k priberaniu na váhe. Môže sa u vás objaviť aj depresia, pretože nemôžete robiť veci, ktoré máte radi.

Neliečený zápal Achillovej šľachy môže spôsobiť rozpad šľachy (tendinóza). Časom sa vaša Achillova šľacha môže roztrhnúť alebo prasknúť. Tento problém si môže vyžadovať operáciu.

Dá sa bolesti päty predísť?

Aby ste predišli bolesti päty alebo zabránili jej návratu, je dôležité udržiavať šľachy chodidla a päty pružné. Mali by ste sa pravidelne naťahovať a nosiť správne prispôsobenú, podpornú obuv. Na bolesť päty sú náchylní najmä bežci. Bežeckým zraneniam môžete predchádzať tým, že nabehnete menej kilometrov a budete behať na mäkších povrchoch.

Záver

Bolesť päty sa často časom zlepší nechirurgickou liečbou. Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti môže určiť, čo je príčinou bolesti. Poskytovateľ vám tiež môže ukázať strečingové cvičenia a v prípade potreby odporučiť ortopedické vložky a iné metódy. Mnoho ľudí sa snaží ignorovať bolesť päty a pokračuje v činnostiach, ktoré problém zhoršujú. Je však nevyhnutné poskytnúť telu čas na zotavenie. V opačnom prípade sa u vás môže vyvinúť chronická bolesť päty, ktorá vás vyradí na dlhší čas. Čím dlhšie máte bolesť päty, tým ťažšie je ju účinne liečiť, preto je dôležité nechať sa vyšetriť.

Späť do obchodu