Bolesť kolien z chrbtice

Obsah:

  • 4 príznaky, že bolesť kolien pochádza z chrbtice
  • Ako sedací nerv ovplyvňuje koleno?
  • Ako by sa cítil ischias?
  • Tipy na liečbu, ktorými sa môžete riadiť, aby ste zvládli bolesť kolena z chrbtice

Mnoho ľudí predpokladá, že bolesť kolien je vždy spôsobená problémom v kolenných kĺboch. Nemusí to však byť nevyhnutne pravda. Ak trpíte bolesťou kolena alebo nepríjemnými pocitmi, existuje možnosť, že príčinou je problém s chrbticou.

Ako teda zistíte, či vaša bolesť kolien pochádza od chrbtice? Svaly okolo kolien sú prepojené s nervami v dolnej časti chrbtice, takže ak sú tieto nervy podráždené alebo stlačené, vaše kolená môžu byť postihnuté príznakmi, ako sú občasná bolesť chrbta, napätie podkolenných šliach, slabosť v bedrách alebo štvorhlavých svaloch a vznik puklín na chodidlách.

4 príznaky, že bolesť kolien pochádza z chrbtice

Pokiaľ ste neutrpeli traumatické poranenie kolien, bolesť kolien, ktorú pociťujete, nie je zápal alebo problém s kĺbmi. S najväčšou pravdepodobnosťou sú nepríjemné pocity v kolenách príznakom základnej príčiny a je veľká pravdepodobnosť, že skutočným vinníkom je vaša chrbtica.

Tu sú štyri príznaky, ktoré vám pomôžu určiť, či je vaša bolesť kolien príznakom ochorenia chrbtice:

  1. Bolesť kolena je sprevádzaná bolesťou chrbta.

Bolesť kolena sprevádzaná bolesťou chrbta je najľahšie identifikovateľný príznak, ktorý naznačuje, že hlbší problém je s chrbticou. Aj keď je bolesť chrbta mierna alebo ju jednoducho pociťujete ako určité napätie a stuhnutosť, nemali by ste ju prehliadať, pretože tieto príznaky spolu súvisia.

Spomeňte si, či ste zažili mierne ťažkosti s chrbticou a kolenami súčasne, najmä ak máte tendenciu tráviť deň v sede. Sedenie skracuje výšku platničiek pozdĺž chrbtice a zväčšuje ich vydutie tým, že vytláča vodu von. Tlak na tieto platničky je nižší, keď sedíte, v porovnaní s tým, keď stojíte. Ak počas dňa veľa sedíte, ale máte bolesti kolien a chrbta, problémom môže byť vaša chrbtica.

Vaše kolená a chrbát sú prepojené miechou prostredníctvom nervovej vetvy, ktorá ovláda dolné končatiny. Ak máte v chrbtici skreslený nerv alebo vyhreznutú bedrovú platničku, spodná časť chrbta, kde sa nachádza nervová vetva, môže presmerovať bolesť do kolien. U niektorých ľudí je to dôvod, prečo vnímajú nepríjemné pocity len v kolene, ale nie v chrbte.

Ak pociťujete akútnu alebo chronickú bolesť kolena, urobte si mentálnu prehliadku tela, či sa vám nevyskytujú nepríjemné pocity v iných oblastiach - aj keď sa vám zdajú úplne nesúvisiace. Informujte svojho lekára o týchto iných bolestiach, aby mohol stanoviť plne informovanú diagnózu.

  1. Máte napätie v podkolenných šľachách.

Keď sa pripravujete na cvičenie a začnete si naťahovať hamstringy, všimli ste si, či je v nich napätie, ktoré napriek častému naťahovaniu nemizne? Ak áno, je to jeden z prvých príznakov v dolných končatinách, ktorý naznačuje, že máte problém s nervom v chrbte, ktorý spôsobuje bolesť kolien.

Šľachy sú skupinou svalov nachádzajúcich sa v zadnej časti stehien. Keď sú tieto svaly napäté, stabilita vašej dolnej časti chrbta je znížená. V kĺboch chrbtice sa vytvára napätie a normálne zakrivenie vašej dolnej chrbtice sa mení, aby sa prispôsobilo tejto potrebe. Tieto zmeny spôsobujú bolesť spodnej časti chrbta a stuhnutosť, ktorá vyžaruje do kolena a nohy. Keď sa pohybujete s napnutými podkolennými šľachami, vaše kolená nie sú schopné správne fungovať a môžu sa poškodiť.

Napätie hamstringov súvisí aj s problémami s bedrovým svalstvom. Nerv L5 prechádza z bedrovej chrbtice a spája sa cez vonkajší sval hamstringov, aby poháňal dvojhlavý sval stehenný. Ak je tento nerv podráždený alebo poškodený, hamstringy sa zapália alebo sú dokonca bolestivé. Vaše kolená sa budú musieť pri pohybe prispôsobiť, aby kompenzovali namáhaný hamstring.

Po niekoľkých týždňoch napätia hamstringov bude trpieť menisková chrupavka v každom kolennom kĺbe. Vaše telo zmobilizuje svoje kmeňové bunky na opravu poškodenia, ale keďže trauma trvá, opuch bude pretrvávať, kým sa nevyrieši hlavný problém.

Bolesť kolien z chrbtice

  1. Vaše boky alebo štvorhlavý sval stehna sa cítia slabé.

Vaše kvadricepsy sú skupinou svalov nachádzajúcich sa v prednej časti stehna. Tri svaly vastus a rectus femoris tvoria vaše stehná, ktoré sú jednou z najsilnejších častí tela, pretože vám umožňujú natiahnuť kolená a pohybovať bokmi.

Na druhej strane, každý bedrový kĺb je guľovitý kĺb, ktorý je zodpovedný za nesenie väčšiny hmotnosti vášho tela. Boky majú mnoho väzivových úponov na zabezpečenie stability a svalových úponov, ktoré pomáhajú ovládať pohyb vašej nohy a kolenných kĺbov. Priamy stehenný sval prechádza zo štvorhlavého svalu a pripája sa na bedrový kĺb, takže ak sa vyskytne problém so štvorhlavým svalom, ovplyvní to aj vaše bedrá.

Teraz sú časti ľudského tela prepojené ako reťaz. Aj keď ste nezažili zranenie alebo vážny úraz bedrových a štvorhlavých svalov, môžete mať zrazu pocit, že nimi nemôžete hýbať plnou silou. Tento stav môže byť spôsobený problémom s chrbticou, pretože nervy, ktoré riadia motorické funkcie kvadricepsov, sa nachádzajú medzi stavcami bedrovej chrbtice.

Ak sa tieto nervy podráždia alebo stlačia stavcami, ovplyvní to pohyb vašich bedier a kvadricepsov. Oslabenie v týchto oblastiach spôsobí, že kolenné kĺby pracujú ťažšie a rýchlejšie sa opotrebúvajú, čo vysvetľuje bolesť kolien, ktorú môžete pociťovať.

  1. Na chodidlách sa vám tvoria pukliny.

Možno vás prekvapí, že otlaky na chodidlách a chrbtica sa môžu navzájom ovplyvňovať. Možno vás zaujíma, ako môžu byť tieto dve veci prepojené a aký majú vplyv na vaše kolená.

Podpätky alebo kostné výrastky vám môžu vyrásť na chodidlách, ak máte problémy s chrbticou. Spinálne nervy L5 a S1 putujú do svalov stabilizujúcich vnútornú a vonkajšiu stranu vašich chodidiel. Ak dôjde k poškodeniu týchto nervov, svaly budú oslabené a nebudú schopné efektívne pracovať. Neboli by ste schopní chodiť, behať alebo stáť tak, ako zvyčajne.

Keď sa to stane, vaše chodidlá sa budú stáčať smerom dovnútra a klenby sa sploštia, aby podporili vašu váhu vnútorným okrajom chodidiel. Pronácia chodidla nastáva, keď hlavná šľacha naďalej zostáva nesprávne nastavená a udržiava kĺb palca neprirodzene naklonený, čím vzniká tlak v kĺbe, kde sa môžu tvoriť otlaky.

Námaha spôsobená takýmto pohybom má tendenciu spôsobovať bolesti chrbta. Keď sú oblasti chrbta a chodidiel oslabené, kolenné kĺby musia pracovať ťažšie a rýchlejšie sa opotrebúvajú, čo spôsobuje bolesti kolien.

Sedací nerv: Ako sú prepojené chrbtica a kolená

Vaše koleno a chrbtica sú prepojené viac, ako by ste čakali. Ak ste nemali závažné zranenie kolena, napríklad ACL, bolesť kolena a súvisiace príznaky sú často spôsobené problémami v nervoch, ktoré spájajú chrbticu s dolnými končatinami. Problémy s nervami uloženými v dolnej časti chrbta môžu výrazne ovplyvniť fungovanie vašich svalov.

Problémy sa bežne vyskytujú so sedacím nervom, najdlhším a najväčším nervom v tele. Je to kritický nerv, ktorý sa tiahne od spodnej časti chrbta až po prsty na nohách a prechádza cez zadnú časť kolien. Sedací nerv je spojený so svalmi v týchto oblastiach, takže akýkoľvek tlak naň môže ovplyvniť dolnú polovicu vášho tela.

Ako sedací nerv ovplyvňuje koleno?

S pribúdajúcim vekom (alebo pri úrazoch) môžu platničky stavcov chrániace vašu chrbticu degenerovať alebo sa vyklenúť, čím tlačia na nervy a dráždia ich. Korene sedacieho nervu nachádzajúce sa v dolnej časti chrbta prenášajú pocity bolesti v závislosti od toho, ktorá platnička je vysunutá.

Ak je stlačený nerv na druhom, treťom alebo štvrtom bedrovom stavci, prenesenú bolesť bude prijímať koleno. Odovzdaná bolesť je jav, pri ktorom sa nepríjemné pocity prejavujú na inom mieste, než kde sa nachádza príčina, v dôsledku vysielania bolestivých signálov pozdĺž prepojených senzorických nervov.

Ako by sa cítil ischias?

Zápal sedacieho nervu je stav, ktorý vzniká, keď je tento nerv stlačený alebo podráždený. Často sa začína ako bolesť chrbta, ktorá „vystreľuje“ nepríjemné pocity do nohy a kolena. To môže spôsobiť aj vyžarovanie nepríjemných pocitov po bokoch, vonkajšej strane nohy a ďalších častiach tela spojených s týmito oblasťami.

Podráždenie nervov nízkej úrovne však nemusí byť vždy pociťované ako bolesť chrbta alebo nohy. Uštípnuté nervy môžu tiež spôsobiť, že vaše svaly nesprávne pracujú a ničia ochranu, ktorú vaše kolenné kĺby potrebujú, čo vyvoláva nepríjemné pocity. Bolesť sa môže prejaviť aj ako mravčenie alebo necitlivosť nôh a chodidiel. Hoci je ischias bežný a liečiteľný, v závažných prípadoch môže byť dosť vyčerpávajúci.

Ako môžem zistiť, či mám ischias?

Sciatica súvisí s určitými stavmi vrátane tehotenstva, osteoartritídy, degeneratívneho ochorenia platničiek a herniácie alebo vyhreznutia platničiek. Lekári, ktorí majú podozrenie, že ich pacienti majú ischias, môžu požiadať svojich pacientov, aby vykonali niektoré cviky alebo podstúpili röntgenové a podobné vyšetrenia.

Lekári sa budú pýtať aj niekoľko otázok vrátane:

  • Kde pociťujete nepríjemné pocity?
  • Aká je bolesť?
  • Ako často máte nepríjemné pocity?
  • Ako dlho bolesť trvá?
  • Čo spúšťa nepríjemné pocity a čo pomáha, aby ustúpili?
  • Sedíte dlhší čas?
  • Vykonávate v rámci svojej práce nejaké zdvíhanie alebo namáhavé fyzické činnosti?
  • Máte aktívny životný štýl?

Tipy na liečbu, ktorými sa môžete riadiť, aby ste zvládli bolesť kolena z chrbtice

V závislosti od diagnózy vám lekár môže vytvoriť špecifický plán liečby, ktorý bude riešiť hlavnú príčinu vášho problému a pomôže vám zmierniť bolesť kolena. Chirurgický zákrok často nie je prvou možnosťou, ktorú vám špecialista navrhne na liečbu.

Môžete očakávať, že vám lekár odporučí fyzikálnu terapiu, korekciu držania tela a starostlivosť o seba, ktorá vám pomôže pri liečbe. Tu je niekoľko tipov na liečbu, ktoré môžete dodržiavať, aby ste sa mohli starať o svoje telo:

  • Fyzikálna terapia: V mnohých konzervatívnych liečebných plánoch sa uprednostňuje fyzikálna terapia, najmä ak je bolesť silná a vyžaduje si dlhodobé liečebné opatrenia. Váš fyzioterapeut vás môže naučiť cviky a stratégie, ktoré vás bezpečne zbavia bolesti kolena, pripravia vás na budúce vzplanutia a zlepšia váš celkový stav, aby ste sa mohli vrátiť k bežným aktivitám. S fyzikálnou terapiou sa môže kombinovať aj terapia teplom a chladom na zníženie opuchu.
  • Korekcia držania tela: Udržiavanie správneho držania tela udrží váš chrbát, boky, kolená a chodidlá v dokonalej rovine. Správne držanie tela udržuje tlak na spodnú časť chrbta a pomáha stabilizovať zvyšok dolnej časti tela. Naučenie sa správnej mechaniky tela, používanie bezpečných techník zdvíhania a udržiavanie vzpriameného držania tela zabráni zhoršovaniu príznakov.
  • Starostlivosť o seba: Vášmu telu prospejú dôležité návyky v oblasti starostlivosti o seba, ako je udržiavanie zdravej hmotnosti, vykonávanie cvikov a strečingov, ktoré môžu posilniť svaly chrbta, a dostatok odpočinku. Ak sa o seba budete správne starať, bude pre vás jednoduchšie zvládnuť bolesť.

Zdravé telo je kľúčom k plnohodnotnému a aktívnemu životu. V skupine sa snažíme pomáhať našim pacientom zotaviť sa z nepríjemných stavov alebo zranení, ktoré ich brzdia.

Certifikovaní lekári, ktorí pôsobia na siedmich pohodlných miestach v New Yorku. Vďaka viac ako 15 rokom skúseností sme dobre vyškolení v nechirurgických prístupoch, ktoré našim pacientom prinavracajú plné zdravie. 

 

Späť do obchodu