Bolesť bedrového kĺbu počas tehotenstva

Obsah:

  • Čo je bolesť bedrového kĺbu
  • 5 Domácich cvičení
  • Čo spôsobuje bolesť bedier počas tehotenstva?
  • Ako predchádzať bolesti bedier v tehotenstve

Čo je bolesť bedrového kĺbu

Bolesť bedrového kĺbu je počas tehotenstva bežná, ale častejšie ku koncu tehotenstva. Úľavu môžete nájsť pomocou cvičení a domácich prostriedkov. Ak bolesti pretrvávajú, môže pomôcť návšteva lekára. Bolesť by mala po pôrode zmiznúť.

Ak počas tehotenstva pociťujete bolesť bedier, nie ste v tom sama. Približne 32 percent žien pociťuje počas tehotenstva nejaký druh bolesti bedier.

Bolesť môže byť zameraná na bočnú alebo zadnú časť bedrového kĺbu alebo vo všeobecnej oblasti panvového pletenca. Môže byť tupá alebo ostrá a môže sa objaviť postupne alebo náhle.

Bolesť bedier sa môže začať kedykoľvek počas tehotenstva, ale je pravdepodobnejšie, že sa objaví v druhom a treťom trimestri, keď plod rastie a vaše telo sa pripravuje na pôrod.

Prečítajte si, ako zvládnuť bolesť bedier počas tehotenstva a ako jej predchádzať.

Bolesť bedrového kĺbu _1

5 Domácich cvičení:

Ak je vaša bolesť obzvlášť silná alebo obmedzujúca, môžete zvážiť návštevu chiropraktika alebo fyzioterapeuta na odborné posúdenie. Nezabudnite im oznámiť, že ste tehotná.

V opačnom prípade vám ponúkame päť vecí, ktoré môžete urobiť doma a ktoré vám môžu pomôcť cítiť sa lepšie.

  1. Joga

Strečing môže pomôcť uvoľniť napäté boky a poskytnúť úľavu od bolesti. Joga môže byť tiež dobrým cvičením v tehotenstve, pretože je jemná a málo nárazová.

Niektoré formy jogy vrátane horúcej jogy sa v tehotenstve neodporúčajú. Ak sa rozhodnete navštevovať hodiny jogy, nezabudnite a informujte inštruktora o tom, že ste tehotná.

Na internete nájdete mnoho bezplatných videí od certifikovaných inštruktorov jogy so sekvenciami pozícií, ktoré sú špeciálne určené na pomoc pri problémoch s bedrami a chrbticou počas tehotenstva.

Nasledujúce pozície sa často vyskytujú v joge pri bolestiach bedier počas tehotenstva.

Pozícia kravy

  1. Postavte sa na všetky štyri s kolenami rozkročenými na vzdialenosť bokov, boky nad kolenami a ramená nad zápästiami.
  2. Pomaly spúšťajte brucho smerom k podložke a vyklenujte chrbticu.
  3. Vráťte sa do neutrálnej polohy a opakujte.

Voliteľne: Môžete sa tiež pomaly pohybovať na všetkých štyroch, ako vám to vyhovuje.

Pozícia dieťaťa

  1. Z polohy kravy podložte prsty na nohách a natiahnite ruky pred seba.
  2. Boky stiahnite dozadu a kolená roztiahnite o niečo širšie ako predtým.
  3. Hlavu si oprite o zem, jogový blok alebo vankúš.

Voliteľne: V tejto polohe sa môžete aj pohupovať dopredu a dozadu.

Pozícia viazaného uhla

  1. Uveďte sa do sedu s nohami pokrčenými do tvaru motýľa, chodidlá sa dotýkajú.
  2. Obzvlášť užitočné je zdvihnúť bedrové kosti pomocou zloženej deky alebo podhlavníka, aby ste bruchu poskytli viac priestoru.
  3. Môžete zostať vysoko alebo ísť rukami dopredu, pričom chrbtica zostane vzpriamená. Nevykrúcajte chrbticu.
  1. Ďalšie cviky

Existujú aj pohyby fyzikálnej terapie, ktoré môžete vyskúšať doma, aby ste dosiahli úľavu. Tu je niekoľko bežných strečingov, ktoré sú vhodné v tehotenstve:

V tejto pozícii sa môžete naučiť, čo je potrebné pre dosiahnutie cieľa.

  1. Začnite na rukách a kolenách.
  2. Posuňte jedno koleno čo najviac dopredu a chodidlo posuňte smerom k opačnému zápästiu.
  3. Druhú nohu posúvajte dozadu, kým nepocítite na spodnej časti prednej nohy natiahnutie.
  4. Vydržte 30 až 60 sekúnd.
  5. Opakujte na druhej strane.

alebo:

  1. V sede na stabilnej stoličke alebo na inom povrchu priložte jeden členok k opačnému stehnu a vytvorte číslo 4.
  2. Posaďte sa vysoko, chrbticu držte vzpriamenú.
  3. Predkloňte sa v bedrovom kĺbe, kým nepocítite natiahnutie.
  4. Vydržte 20 až 30 sekúnd.
  5. Opakujte na druhú stranu.
  1. Voľne predajné lieky proti bolesti

Okrem cvičení a naťahovania môžete nájsť úľavu pomocou voľnopredajných liekov proti bolesti.

  1. Teplý kúpeľ alebo obklad

Pri aplikácii teplotnej liečby bolesti bedrového kĺbu budete chcieť použiť skôr teplé ako studené. Teplo pomáha privádzaťDôveryhodný zdroj prietok krvi do oblasti. Zmierňuje tiež stuhnutosť kĺbov a svalové kŕče.

Na použitie teplého obkladu môžete použiť vyhrievaciu podložku alebo domáci obklad (vlhký uterák namočený v teplej vode). Aplikujte ho vždy na 10 až 15 minút. Hrejivú podušku by ste nemali prikladať priamo na brucho.

Pri používaní teplého kúpeľa na úľavu od bolesti počas tehotenstva dbajte na to, aby voda nebola príliš horúca. Mala by byť dostatočne teplá, aby ste necítili chlad, ale nie taká horúca, aby sa vám zvýšila telesná teplota. Zvážte pridanie pol šálky epsomskej soli (síran horečnatý), aby ste uvoľnili napäté svaly.

  1. Masáž

Váš partner môže masírovať určité oblasti okolo bokov, aby vám pomohol uvoľniť bolesť a tlak. Masáže bokov a nôh môžete bezpečne vykonávať doma.

Tu je návod, ako na to:

  1. Ľahnite si na bok, kolená a ruky objímajú tehotenský vankúš alebo niekoľko samostatných vankúšov.
  2. Požiadajte partnera, aby vám našiel okraj trojuholníkovej krížovej kosti, ktorá sa nachádza na chrbte. Predstavte si čiaru prechádzajúcu vašou panvou od bedrovej kosti až po chrbát. To je vaša trojuholníková krížová kosť. Stlačte ju dlaňou smerom k chodidlám. Súčasne nechajte natiahnuť opačným smerom druhú dlaň smerom k hrudnému košu.
  3. Váš partner sa môže zamerať aj priamo na bedrovú kosť a jemným tlakom krúživými alebo kolísavými pohybmi päste masírovať túto oblasť.
  4. Masáž podľa potreby zopakujte aj na druhej strane tela.

Poznámka: Počas celej masáže by sa mal váš partner zamerať na otvorenie trupu a natiahnutie svalov smerom dozadu k chrbtici.

Čo spôsobuje bolesť bedier počas tehotenstva?

Existuje niekoľko dôvodov, prečo sa u vás počas tehotenstva môže vyskytnúť bolesť bedier. Často to nie je príznak komplikácie ani ničoho, čo by ste urobili zle. Tu je päť najčastejších príčin.

  1. Relaxín

Hormón relaxín sa počas tehotenstva zvyšuje. Ako už názov napovedá, uvoľňuje tkanivo, ktoré spája vaše kosti v celom tele. To môže viesť k panvovým ťažkostiam, najmä k bolestiam chrbta alebo bedier.

  1. Zvýšenie telesnej hmotnosti

Keď vy a váš plod priberiete na váhe, viac to zaťažuje vaše kosti a kĺby. Nadmerný prírastok hmotnosti môže viesť k bolesti bedier a iným nepríjemným pocitom.

Lekári odporúčajú počas jednoplodového tehotenstva pribrať celkovo 11 až 40 kg. Množstvo odporúčané pre vás závisí od vašej počiatočnej hmotnosti. Vo všeobecnosti platí, že ľudia, ktorí pred tehotenstvom vážia priemerne, by mali pribrať 25 až 35 kilogramov.

Dodržiavajte odporúčania lekára týkajúce sa priberania počas tehotenstva a nikdy sa nesnažte počas tehotenstva schudnúť, pokiaľ vám to lekár výslovne neodporučí a nebude na to dohliadať.

  1. Zlé držanie tela

Vaše držanie tela sa môže zmeniť s priberaním na váhe a prerozdelením hmotnosti, ktorá sa sústreďuje okolo brucha. Nielen to, ale ak sa váš plod usádza na jednej strane viac ako na druhej, môže to tiež spôsobovať bolesti.

Držanie staršieho dieťaťa na bedrách alebo nosenie iných ťažkých predmetov bez správneho držania tela je ďalším problémom s držaním tela, ktorý môže viesť k bolestiam bedier.

Ak chcete trénovať správne držanie tela, zamerajte sa na nosenie podpornej obuvi počas celého tehotenstva. Ak je to možné, znížte počet ťažkých vecí, ktoré zdvíhate alebo nosíte. Pri chôdzi si robte prestávky, aby ste sa v dôsledku únavy neuchyľovali k zlému držaniu tela.

Ak vám to neodporučí lekár, vyhýbajte sa dlhšiemu sedeniu. Namiesto toho vstávajte a pohybujte sa, aby ste sa vyhli ďalšiemu zaťaženiu kĺbov a svalov.

  1. Prechodná osteoporóza

Niektoré bolesti bedrového kĺbu môžu byť spôsobené demineralizáciou vašich bedrových kostí alebo tzv. prechodnou osteoporózou. Tento stav sa zvyčajne začína niekedy v druhom alebo treťom trimestri a môže súvisieť s hladinou vápnika a draslíka.

Môžete pociťovať bolesť v bedrách alebo slabinách. Na stanovenie správnej diagnózy budete potrebovať magnetickú rezonanciu.

Prechodná osteoporóza sa vo všeobecnosti zlepší krátko po pôrode, ale v zriedkavých prípadoch sa môžu vyskytnúť zlomeniny bedrového kĺbu, ktorých hojenie trvá dlhšie.

  1. Poloha počas spánku

Spanie na boku môže prispieť k bolesti bedrového kĺbu tým, že vytvára tlak na vaše kĺby. Pri menšom počte polôh na spanie počas tehotenstva však môže byť bočné spanie vašou najpohodlnejšou možnosťou.

Ak vás táto poloha trápi v oblasti bokov, zvážte spanie s vankúšom medzi kolenami, aby ste mali nohy lepšie vyrovnané. Bežný vankúš je vhodný, ale užitočné sú aj špeciálne tehotenské vankúše, ktoré poskytujú podporu celého tela.

Hoci bolesť bedier počas tehotenstva možno očakávať, ak bolesť zasahuje do vášho každodenného života, možno budete chcieť navštíviť lekára. Ak sa napríklad kvôli bolesti vyhýbate určitým činnostiam, ako je napríklad chôdza, poraďte sa so svojím lekárom.

Ak sa bolesť stane silnou, venujte jej zvýšenú pozornosť. Bolesť a tlak by mohli byť príznakmi predčasného pôrodu, najmä ak sa u vás objavia aj kontrakcie. Kontrakcie môžete pociťovať ako kŕče v bruchu, ktoré sú od seba vzdialené 5 až 15 minút (alebo bližšie) a trvajú 60 až 90 sekúnd. Ďalším príznakom je číry, ružový alebo hnedý vaginálny výtok.

Ako predchádzať bolesti bedier v tehotenstve

Chcete predísť bolesti bedier skôr, ako sa začne? Tu je niekoľko vecí, ktoré môžete vyskúšať. Majte na pamäti, že preventívne opatrenia nemusia fungovať u každého.

  • Zostaňte v tehotenstve aktívna: Cvičenia s nízkou intenzitou, ako je chôdza, bicyklovanie a plávanie, môžu byť najlepším spôsobom, ako sa vyhnúť bolesti bedier.
  • Udržujte prírastok hmotnosti pod kontrolou: Na udržanie zdravého tehotenstva vám vo všeobecnosti stačí prijať každý deň približne 340 kalórií navyše.
  • Noste plochú, podpornú obuv: Dobrá podpora klenby môže pomôcť zmierniť bolesť bedier počas cvičenia a každodenných aktivít. A ak začnete pociťovať bolesť, nevystavujte sa dlhšiemu pobytu na nohách, ako je to len možné.
  • Cvičte správne držanie tela: Zachovávajte správne držanie tela pri sedení, státí a zdvíhaní alebo prenášaní predmetov. Ak môžete, snažte sa vyhnúť zdvíhaniu ťažkých predmetov.
  • Vyhýbajte sa určitým činnostiam: Vyhnite sa napríklad činnostiam, ktoré môžu zhoršiť bolesť panvy, ako je kríženie nôh, dlhé státie, vysávanie alebo zdvíhanie ťažkých predmetov.
  • Zakúpte si tehotenský podporný pás: Tieto pásy pomáhajú podoprieť bedrové kĺby počas celého dňa.
  • Dajte sa masírovať: Zvážte plánovanie pravidelných predpôrodných masáží u licencovaného terapeuta, aby ste udržali svaly uvoľnené.

Bolesť bedier môže byť počas tehotenstva realitou, najmä keď sa blíži termín pôrodu.

Ak vám tieto cviky, strečingy a iné komfortné opatrenia neprinesú úľavu, zvážte návštevu svojho lekára alebo vyhľadajte špecializovanú starostlivosť fyzioterapeuta alebo chiropraktika.

Bolesť bedier spôsobená tehotenstvom pravdepodobne ustúpi krátko po pôrode.

 

Späť do obchodu