Bolest bedrového klbu

 Obsah:

  • Štruktúra bedrového kĺbu
  • Bolesť bedrového kĺbu - typy a príčiny
  • Príznaky preťaženia bedier

  • Bolesť bedrového kĺbu - čo robiť?
  • Liečba bolesti bedrového kĺbu: lieky a domáce prostriedky

 bolest bedroveho klbu

Bolesť bedrového kĺbu môže byť spôsobená patologickými stavmi kĺbu, kostí alebo tkanív bedrového kĺbu, ale môže byť aj dôsledkom problémov s chrbticou alebo obehovým systémom.

Štruktúra bedrového kĺbu

Bedrový kĺb je jedným z najväčších kĺbov v našom tele. Má guľovitý tvar a je tvorený panvovou jamkou a hlavicou stehennej kosti. Kĺb je obklopený kĺbovým puzdrom so synoviálnou tekutinou. Kĺb má aj kĺbové puzdro, ktoré obklopuje vonkajší okraj panvovej jamky a prehlbuje ju. Vďaka tomu je kĺb stabilnejší a lepšie tlmí nárazy. Svaly, ktoré obklopujú kĺb, sa skladajú z niekoľkých protichodných skupín, ktoré vzájomne vyvažujú svoju činnosť. Ak sa teda jedna z týchto skupín stane dominantnou, bedrový kĺb môže stratiť svoje správne nastavenie.

Medzi úlohy bedrového kĺbu patrí prenos telesnej hmotnosti z trupu na dolné končatiny a pohyblivosť nôh - flexia, extenzia a narovnanie, ako aj vnútorná a vonkajšia rotácia.

Bolesť bedrového kĺbu - typy a príčiny

Medzi najčastejšie príčiny spôsobujúce bolesť bedrového kĺbu patria:

Osteoartróza bedrového kĺbu - bolesť bedrového kĺbu pri chôdzi

Osteoartrózou bedrového kĺbu častejšie trpia ľudia, ktorí majú málo pohybu, sú obézni a mali v tejto oblasti úraz. Bolesť a znížená pohyblivosť kĺbu sú spôsobené poškodením štruktúry kĺbu. Okrem bolesti môžu pacienti pociťovať aj stuhnutosť kĺbu a dokonca ťažkosti s pohybom. Prvým príznakom osteoartrózy bedrového kĺbu je bolesť bedrového kĺbu pri chôdzi. S postupujúcim ochorením sa bolesť objavuje aj v pokoji.

Osteoartróza bedrového kĺbu - silná bolesť bedrového kĺbu

Osteoartróza bedrového kĺbu môže mať rôzne príčiny, medzi ktoré patria bakteriálne, vírusové alebo reumatologické infekcie. Na základe príčin sa ochorenie delí na:

  • bakteriálnu artrózu bedrového kĺbu (hlavnými príznakmi sú opuch bedrového kĺbu, nadmerné teplo bolestivej oblasti;
  • vírusovú artritídu bedrového kĺbu (prejavuje sa silnou bolesťou a celkovými príznakmi - horúčkou, malátnosťou, zriedkavo kožnou vyrážkou v oblasti bedrového kĺbu);
  • reumatologická artritída bedrového kĺbu (bolesť vyžaruje do iných častí tela a postihuje iné kĺby, je intenzívna a môže sťažovať chôdzu);
  • prechodná artritída bedrového kĺbu (prejavuje sa silnou bolesťou v stehne, ktorá spôsobuje krívanie).

Zlomenina krčka stehennej kosti - bolesť vyžarujúca do slabín

Zlomeninou krčka stehennej kosti sú najviac ohrození seniori, najmä tí s osteoporózou. Krčok stehennej kosti sa nachádza pod proximálnym koncom stehennej kosti. K zlomenine zvyčajne dochádza v dôsledku pádu alebo nehody, pričom bolesť je silná, obmedzuje pohyblivosť a vyžaruje do slabín.

Femoroacetabulárny konflikt

Femoroacetabulárny konflikt zahŕňa abnormálny kontakt medzi acetabulom a hlavicou femuru, ktorý môže spôsobiť poškodenie kĺbovej chrupavky a prstenca, ako aj degeneratívne zmeny. Za femoroacetabulárny konflikt je zodpovedný abnormálny rast kosti, ktorý sa môže vyskytnúť v hlavici femuru, acetabule alebo v oboch prípadoch súčasne. Existujú dva typy konfliktu:

  • vačkový typ (deformita sa vyskytuje na hranici medzi krčkom stehennej kosti a hlavicou stehennej kosti);
  • typ pincer (deformita vzniká na okraji acetabula);
  • zmiešaný konflikt, t. j. oba typy konfliktu súčasne.

Femorálno-acetabulárny konflikt často spôsobuje osteoartrózu bedrového kĺbu, pretože kĺbová chrupavka pokrývajúca ich povrch sa rýchlejšie opotrebúva, takže môže dôjsť k degradačným zmenám.

Poškodenie acetabulárneho okraja

Poškodenie acetabulárneho okraja sa častejšie spája so športovými aktivitami. Bolesť sa vyskytuje v prednej časti bedrového kĺbu a môže byť sprevádzaná zvukmi pri pohybe (praskanie alebo pukanie).

Mechanické poranenie môže vzniknúť po páde, ale aj v dôsledku preťaženia bedrového kĺbu alebo v dôsledku nadmernej fyzickej aktivity. Na preťažovanie kĺbu sú náchylní najmä ľudia s nadváhou.

Ďalšie príčiny bolesti bedrového kĺbu

Bolesť bedrového kĺbu môže sprevádzať záchvat ischias, degeneratívne zmeny stehennej kosti a herniáciu stehennej kosti, ako aj poruchy chrbtice - bolesť vyžarujúca do bedrového kĺbu môže byť spôsobená zmenami v bedrovej a krížovej chrbtici. Bolesť bedrového kĺbu môže byť aj dôsledkom systémových ochorení, ako je psoriatická artritída.

Bolesť bedrového kĺbu a útlak nervov

Tlak na nervy sa prejavuje nielen bolesťou, ale aj parestéziami (necitlivosť, brnenie v končatinách). Bolesť bedrového kĺbu spojená s útlakom nervového koreňa zvyčajne prebieha pozdĺž nervu a môže byť sprevádzaná bolesťou v dolnej časti chrbta a slabosťou v nohách.

Bolesť bedier môže byť spôsobená aj výskytom syndrómu piriformisových svalov, ktorý je sprevádzaný silnou bolesťou v oblasti zadku. Syndróm piriformisovho svalu vzniká v dôsledku zachytenia sedacieho nervu piriformisovým svalom. Je tiež príčinou ischias.

Bolesť bedrového kĺbu na vonkajšej, zadnej a prednej strane bedrového kĺbu

Bolesť bedrového kĺbu možno rozdeliť aj podľa jej výskytu:

  • bolesť bedrového k ĺbuna boku - môže byť dôsledkom tzv. vertebrálneho syndrómu a prejavuje sa ako bolesť bedrového kĺbu na bočnej strane bedrového kĺbu. Nepríjemné pocity sa zvyšujú pri fyzickej aktivite a tiež pri sedení alebo spánku na postihnutom bedrovom kĺbe. Bolesť na strane bedrového kĺbu môže vyžarovať po strane stehna, dokonca až do kolena. Bolesť na strane bedrového kĺbu vyžarujúca smerom nadol a spojená s parestéziami môže poukazovať na uviaznutie laterálneho kožného nervu stehna;
  • bolesť v zadnej časti bedrového kĺbu - svedčí o poruchách bedrovej chrbtice a sakroiliakálneho kĺbu, ale môže súvisieť aj s kontrakciou gluteálneho svalu. Bolesť v zadnej časti bedrového kĺbu sa vyskytuje aj pri poruche sakroiliakálneho kĺbu. V ojedinelých prípadoch sa bolesť v zadnej časti bedrového kĺbu vyskytuje u ľudí s poruchami panvy - ako vyžarujúca bolesť, ktorá súvisí napríklad s menštruáciou alebo poruchami močenia alebo čriev;
  • bolesť prednej časti bedrového kĺbu - najčastejšie ako dôsledok patologických stavov súvisiacich s bedrovým kĺbom, ťahom za proximálny flexor bedrového kĺbu alebo burzitídou bedrového kĺbu; v zriedkavých prípadoch sa vyskytuje ako dôsledok abnormalít v gastrointestinálnom trakte, ktoré spôsobujú bolesť vyžarujúcu do bedrového kĺbu. Jedným z takýchto stavov je napríklad zápal slepého čreva.

Bolesť bedrového kĺbu v tehotenstve, bolesť bedrového kĺbu v noci

Bolesť bedrového kĺbu sa vyskytuje u mnohých tehotných žien, zvyčajne v treťom trimestri, ale môže sa objaviť aj v druhom trimestri tehotenstva. Závažnosť bolesti u tehotných žien je rôzna - niektoré ženy pociťujú len nepríjemné pocity, iné majú kvôli silnej bolesti problémy s chôdzou.

V tehotenstve sa bolesť bedier zvyčajne zintenzívňuje v noci, počas odpočinku. Príčiny bolesti bedier v tehotenstve sa pripisujú najmä pôsobeniu hormónov produkovaných vaječníkmi a placentou. Relaxín a progesterón majú uvoľňujúci účinok na svalstvo krčka maternice, maternicové väzy a pubickú symfýzu.

Uvoľňujúci účinok tehotenských hormónov nielen uľahčuje prechod dieťaťa pôrodnými cestami, ale vystavuje ženu aj zvýšenému riziku poranenia. Zvýšená hmotnosť a zmena ťažiska tiež podporujú zranenia a spôsobujú bolesti chrbta. Nesprávne držanie tela spôsobuje aj bolesti bedier, ktoré by mali po pôrode a v popôrodnom období ustúpiť.

Príznaky preťaženia bedier

Najčastejšie popisované príznaky bolesti bedrového kĺbu sú:

  • bolesť, ktorá sa objavuje pri chôdzi a v pokoji slabne,
  • bolesť a pocit ťahu v slabinách, ktoré môžu byť sprevádzané bolesťou v kolene,
  • bolesť v oblasti zadku.

Na základe ďalších príznakov, ako sú parestézie, bolesti chrbta, lokalizácie bolesti a životného štýlu pacienta, lekár odporučí vhodné vyšetrenia na potvrdenie alebo vylúčenie vyššie opísaných abnormalít. Bolesť bedier sa môže vyskytovať na jednej strane tela, ale môže sa vyskytovať aj symetricky. Okrem toho , bolesť bedrového kĺbu v pokoji a v noci je znakom toho, že v kĺbe prebieha zápalový proces alebo že v kĺbe alebo chrbtici dochádza k degenerácii . V diagnostickom procese sú dôležité všetky sprievodné príznaky.

Bolesť bedrového kĺbu - čo robiť?

Bolesť po úraze si vyžaduje návštevu nemocničného oddelenia, aby sa stav pacienta nezhoršil. Ak sa pacient nedokáže dostať na oddelenie sám, treba zavolať záchranku.

Na druhej strane, ak sa bolesť neobjavila náhle, nesúvisí s úrazom a nesprevádzajú ju znepokojujúce príznaky, ako je vysoká horúčka, poruchy citlivosti alebo svalová slabosť, mali by ste navštíviť svojho všeobecného lekára, ktorý vás odošle na ortopedickú alebo fyzioterapeutickú liečbu. Na základe vašich príznakov je všeobecný lekár schopný určiť príčinu bolesti bedrového kĺbu a odporučiť určité vyšetrenia alebo ďalšiu liečbu či odoslanie na rehabilitačnú kliniku. Ortopéd je však špecialista na ochorenia kostí a kĺbov.

Diagnostické vyšetrenia nariadené pri bolesti bedrového kĺbu sú:

  • ultrazvuk bedrového kĺbu,
  • magnetická rezonancia (MRI) bedrového kĺbu,
  • röntgenové vyšetrenie bedrového kĺbu a panvy,
  • menej často CT vyšetrenie.

Liečba bolesti bedrového kĺbu: lieky a domáce prostriedky

Liečba bolesti bedrového kĺbu závisí od príčiny bolesti - zlomeniny si môžu vyžadovať operáciu, znehybnenie končatiny na dlhší čas alebo rehabilitáciu. Osteoartróza bedrového kĺbu - vykonáva sa náhrada bedrového kĺbu, čo je operácia, pri ktorej sa chorá chrupavka a kosť v bedrovom kĺbe nahradí umelou protézou. V niektorých prípadoch postačuje konzervatívna liečba, t. j. podávanie analgetík a protizápalových liekov, zmena životného štýlu, vhodná fyzická aktivita a fyzioterapia. Ak bolesť bedrového kĺbu súvisí so zachytením nervov alebo degeneratívnymi zmenami na chrbtici, mala by sa vyriešiť vhodnou liečbou týchto stavov.

Výživové doplnky pri bolesti bedrového kĺbu

Mnoho ľudí sa snaží liečiť problémy pohybového aparátu viacerými výživovými doplnkami na vlastnú päsť. Jedným z nich je kolagén. Bohužiaľ, požité kolagénové prípravky sa nevstavajú priamo do kĺbov, ako to prezentujú niektoré reklamy. V tráviacom systéme sa rozkladajú na esenciálne aminokyseliny, z ktorých sa budujú bielkoviny. Účinnosť kolagénových doplnkov pri liečbe osteoartrózy nebola preukázaná.

Ďalším často používaným doplnkom je vápnik. Doplnenie jeho nedostatku je kľúčové u ľudí s osteopéniou alebo osteoporózou, ale jeho užívanie by sa malo vždy konzultovať s lekárom. Vo väčšine prípadov zdravá strava pokrýva potrebu tohto prvku a jeho nadbytok môže spôsobiť obličkové kamene.

 

 

Späť do obchodu