Biely povlak na jazyku

Obsah:

  • Čo je biely jazyk?
  • Prečo je môj jazyk biely?
  • Ako sa lieči biely jazyk?
  • Ako môžem zabrániť vzniku bieleho jazyka?
  • Ďalšie časté otázky
  • Záver

biely povlak na jayku

Biely jazyk je príznak, pri ktorom sa na časti alebo na celom hornom povrchu jazyka vytvorí biely povlak. Môže sa vyskytnúť aj zápach z úst, ochlpenie jazyka a podráždenie. Biely jazyk vyzerá nevábne, ale zvyčajne je neškodný a dočasný. Ak trvá dlhšie ako niekoľko týždňov - alebo ak máte bolesti či problémy s jedlom a rozprávaním - navštívte lekára.

 

Čo je biely jazyk?

Biely jazyk zahŕňa hrubý biely povlak na jazyku. Povlak môže pokrývať celý povrch jazyka, len jeho zadnú časť alebo sa môže objavovať vo forme škvŕn. Biely jazyk môže vyzerať znepokojujúco, ale zvyčajne je to len znak zachytených baktérií, zvyškov (napríklad jedla a cukru) alebo odumretých buniek na jazyku.

Biely jazyk sa niekedy vyskytuje spolu s iným problémom jazykazvaný čierny chlpatý jazyk. Pri čiernom chlpatom jazyku častice potravy, odumreté bunky a baktérie spôsobujú, že jazyk sa namiesto bieleho javí tmavý a chlpatý.

Biely jazyk má viacero príčin, ale zvyčajne zmizne do niekoľkých týždňov. Ak to trvá dlhšie alebo ak máte problémy s jedlom či rozprávaním, navštívte lekára.

Prečo je môj jazyk biely?

Biely povlak sa na jazyku môže objaviť, keď sa baktérie a jedlo zachytia medzi malými hrbolčekmi na povrchu jazyka, ktoré sa nazývajú papily. Vaše papily sú vyvýšené, čím vytvárajú veľkú plochu, na ktorej sa vo vnútri úst zhromažďujú nečistoty. Papily môžu opuchnúť a zapáliť sa. Toto hromadenie často spôsobuje zápach z úst a môže zanechať nepríjemnú chuť v ústach.

Medzi príčiny patria:

  • Nedostatočná ústna hygiena (nepravidelné čistenie zubov kefkou, niťou alebo škrabkou na jazyku ).
  • Fajčenie, vapovanie, namáčanie alebo žuvanie tabaku.
  • Pitie viac ako jedného alkoholického nápoja denne (čo vedie k dehydratácii).
  • Nosenie zubných protéz alebo poškodenie jazyka ostrými predmetmi.
  • Užívanie antibiotík (môžu spôsobiť kvasinkovú infekciu vo vnútri úst).
  • Stravovanie s nedostatkom ovocia a zeleniny (a nadbytkom mäkkých potravín).
  • Dýchanie cez ústa.
  • Sucho v ústach spôsobené zdravotným stavom alebo užívaním liekov (napríklad liekov na uvoľnenie svalov a niektorých druhov liečby rakoviny).

Biely jazyk je príznakom viacerých stavov vrátane:

  • Geografický jazyk: Geografické ochorenie, ktoré spôsobuje začervenanie jazyka s bielymi okrajmi. Častejšie sa vyskytuje u ľudí s ekzémom, psoriázou, cukrovkou 1. typu alebo reaktívnou artritídou.
  • Leukoplakia: Stav, ktorý zahŕňa biele škvrny alebo fľaky vo vnútri úst. Potenciálnymi príčinami sú žuvanie tabaku, intenzívne fajčenie a konzumácia alkoholu.
  • Orálny lichen planus: Je to chronické zápalové ochorenie ústnej dutiny, ktoré spôsobuje biele škvrny na vnútornej strane líc, ďasien a jazyka. Pravdepodobne súvisí s problémami s imunitným systémom (obranou vášho tela proti choroboplodným zárodkom).
  • Mliečny zápal ústnej dutiny: Je to infekcia spôsobená kvasinkami Candida (hubami). Hoci sa Candida bežne nachádza vo vnútri úst, problémom sa stáva, keď sa príliš rozrastie.
  • Syfilis: Pohlavne prenosná infekcia (STI ) s mnohými príznakmi vrátane bieleho jazyka.

Hoci je to zriedkavé, biely jazyk je niekedy príznakom rakoviny ústnej dutiny.

Ako sa lieči biely jazyk?

Zvyčajne biely jazyk zmizne bez liečby do niekoľkých týždňov. Ak však trvá dlhšie alebo ak sa ho chcete zbaviť skôr, možno sa budete chcieť liečiť. Liečba bieleho jazyka sa líši v závislosti od príznakov a príčin.

Vyrážka na jazyku

Vyrážky zvyčajne zmiznú bez liečby. Ak máte vyrážku spojenú s orálnym lichen planus, ktorá neustupuje, váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám môže predpísať steroidné ústne vody (steroidné tabletky rozpustené vo vode) a steroidné spreje na zmiernenie príznakov, ako je pálenie alebo bolesť ďasien.

Infekcia

Pri plesňových infekciách, ako je napríklad afty v ústnej dutine, vám poskytovateľ predpíše antimykotiká, ako je flukonazol (Diflucan®) alebo nystatín (Nystop®).

Ak je príčinou vášho bieleho jazyka syfilis, budete potrebovať antibiotiká (penicilín) na zničenie baktérií.

Biele škvrny

Neexistuje žiadne riziko, že by sa biele škvrny spojené s geografickým jazykom stali rakovinovými. Liečba zahŕňa predovšetkým zvládanie nepríjemných príznakov. Môžete sa napríklad vyhýbať jedlám a nápojom, ktoré spôsobujú bolesť. Antimykotiká na jazyku môžu tiež pomôcť zmierniť príznaky.

Ak existuje riziko, že by sa škvrny mohli stať rakovinovými, ako je to niekedy v prípade leukoplakie, váš lekár ich odstráni. Môže použiť skalpel, laser alebo (zriedkavo) inú metódu, napríklad kryoterapiu (zmrazenie tekutým dusíkom). Tento zákrok pomôže zabezpečiť, aby sa bunky vášho jazyka nezmenili na rakovinové.

Čo môžem urobiť doma na liečbu bieleho jazyka?

Väčšina ľudí sa môže zbaviť bieleho jazyka dodržiavaním správnej ústnej hygieny a pitím veľkého množstva tekutín, aby sa zabránilo dehydratácii. Medzi tipy, ktoré môžete vyskúšať doma, patria:

  • Vypiť denne aspoň osem pohárov vody.
  • Čistenie zubov pomocou mäkkej zubnej kefky.
  • Čistenie jazyka alebo používanie škrabky na jazyk na odstránenie bieleho povlaku.
  • Používanie zubnej pasty a ústnej vody s jemným fluórom.
  • Vyhýbanie sa látkam, ktoré môžu jazyk vystaviť pôsobeniu toxínov, ako sú cigarety a perá na fajčenie.
  • Vyhýbanie sa potravinám, ktoré môžu podráždiť ústa, vrátane potravín, ktoré sú korenisté, slané, kyslé alebo veľmi horúce.

Ak je váš biely jazyk bolestivý alebo nepríjemný, užívajte voľnopredajné lieky proti bolesti.

Aké sú možné komplikácie alebo riziká neliečenia bieleho jazyka?

Bez liečby môžu baktérie a nečistoty, ktoré pokrývajú váš jazyk, viesť k ochoreniu ďasien. Infekcia sa môže rozšíriť do iných častí vášho tela. Biele škvrny spojené s leukoplakiou môžu nakoniec prejsť do rakoviny ústnej dutiny.

Ako môžem zabrániť vzniku bieleho jazyka?

Niekedy sa nedá zabrániť vzniku bieleho jazyka. Môžete však znížiť svoje šance dodržiavaním správnej ústnej hygieny. Každých šesť mesiacov absolvujte preventívnu prehliadku u svojho zubného lekára. Čistite si zuby aspoň dvakrát denne. Denne používajte zubnú niť a jedzte zdravé potraviny s dostatočným množstvom čerstvého ovocia a zeleniny.

Ak vám lekár povie, že príznaky bieleho jazyka sú vážne, zvážte, či neprestanete konzumovať alkohol alebo tabak (alebo ich budete konzumovať menej). Naplánujte si pravidelné kontrolné návštevy u svojho zubára alebo poskytovateľa. Dôsledná starostlivosť môže pomôcť zabrániť tomu, aby sa vaša biela škvrna stala rakovinovou.

Ďalšie časté otázky

Spôsobuje piercing jazyka biely jazyk?

Ak ste si vy (alebo váš tínedžer) práve dali urobiť piercing jazyka, môžete na jazyku vidieť biely povlak. Je to normálny rast baktérií, ktorý môžete znížiť pomocou antimykotickej ústnej vody, napríklad nystatínu (Nystop). Môžete si tiež všimnúť biely prstenec tkaniva okolo oboch strán piercingu, ale to je len spôsob, akým sa jazyk normálne hojí z rany.

Znamená biely jazyk, že ste chorí?

Nie nevyhnutne. Biely jazyk často znamená, že by ste sa mali zamerať na ústnu hygienu alebo celkové zdravie. Môže to napríklad znamenať, že si musíte pravidelnejšie čistiť zuby a používať zubnú niť a vyhýbať sa tabaku a alkoholu.

Napriek tomu môže biely jazyk signalizovať kvasinkovú alebo bakteriálnu infekciu. Ak si nie ste istí, navštívte svojho lekára alebo zubára.

Záver

Vaša ústna hygiena je dôležitá, preto si pravidelne zabezpečte zubné prehliadky, aby ste včas odhalili akékoľvek problémy. Biely jazyk zvyčajne nie je škodlivý, ale ak vás jazyk (alebo dokonca len jeho vzhľad) trápi alebo máte bolesti, mali by ste navštíviť svojho zubára alebo poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. Takto môžu včas zistiť akékoľvek zdravotné riziká a liečiť vás skôr, ako sa situácia zhorší.

 

Späť do obchodu