Bezlaktózová diéta: Potraviny, ktoré jesť a ktorým sa vyhýbať

Obsah:

  • Kto by mal dodržiavať bezlaktózovú diétu
  • Potraviny, ktoré treba jesť pri bezlaktózovej diéte
  • Potraviny, ktorým sa treba vyhnúť pri bezlaktózovej diéte
  • Ako identifikovať laktózu v potravinách
  • Záver

Ak trpíte intoleranciou laktózy, môžete pociťovať príznaky po konzumácii mliečnych výrobkov a niektorých hotových jedál, ktoré obsahujú mliečne výrobky. Niektoré mliečne výrobky obsahujú menej laktózy ako iné.

Bezlaktózová diéta je bežný spôsob stravovania, ktorý vylučuje alebo obmedzuje laktózu, druh cukru v mlieku.

Hoci si väčšina ľudí uvedomuje, že mlieko a mliečne výrobky zvyčajne obsahujú laktózu, v potravinách sa nachádza mnoho ďalších skrytých zdrojov tohto cukru.

Mnohé pekárenské výrobky, cukrovinky, zmesi na koláče a údeniny totiž obsahujú aj laktózu.

V tomto článku sa bližšie pozrieme na to, ktoré potraviny by ste mali konzumovať a ktorým sa vyhýbať v rámci bezlaktózovej diéty.

Kto by mal dodržiavať bezlaktózovú diétu

Laktóza je typ jednoduchého cukru, ktorý sa prirodzene nachádza v mlieku a mliečnych výrobkoch. Zvyčajne sa štiepi pomocou laktázy, enzýmu v tenkom čreve.

Mnohí ľudia však nie sú schopní produkovať laktázu, čo má za následok neschopnosť stráviť laktózu v mlieku.

V skutočnosti sa odhaduje, že približne 65 % svetovej populácie trpí intoleranciou laktózy, čo znamená, že nie je schopná stráviť laktózu.

U ľudí s intoleranciou laktózy môže konzumácia výrobkov, ktoré obsahujú laktózu, vyvolať nežiaduce vedľajšie účinky, ako sú bolesti žalúdka, nadúvanie a hnačka.

Našťastie, dodržiavanie bezlaktózovej diéty môže u ľudí s týmto ochorením minimalizovať príznaky.

Niektorí ľudia môžu tiež držať bezlaktózovú diétu, aby znížili spotrebu mliečnych výrobkov, čo si môžu želať z osobných, náboženských alebo zdravotných dôvodov, ako aj z environmentálnych alebo etických dôvodov.

Iní sa môžu rozhodnúť vylúčiť laktózu ako súčasť bezmliečnej diéty, ktorá sa odporúča osobám s alergiou na bielkoviny v mlieku vrátane kazeínu alebo srvátky.

Zhrnutie

Osoby s intoleranciou laktózy sa môžu rozhodnúť pre bezlaktózovú diétu, aby zmiernili jej príznaky. Niektorí ľudia sa môžu rozhodnúť aj pre bezlaktózovú diétu, aby znížili spotrebu mliečnych výrobkov.

Bezlaktózová diéta

Potraviny, ktoré treba jesť pri bezlaktózovej diéte

V rámci zdravej bezlaktózovej diéty si môžete dopriať mnoho potravín, napr:

  • Ovocie: jablká, pomaranče, bobuľovité ovocie, broskyne, slivky, hrozno, ananás, mango
  • Zelenina: cibuľa, cesnak, brokolica, kel, špenát, rukola, zelený šalát, cuketa, mrkva
  • Mäso: hovädzie, jahňacie, bravčové, teľacie
  • Hydina: kuracie, morčacie, husacie, kačacie
  • Morské plody: tuniak, makrela, losos, ančovičky, homár, sardinky, mušle
  • Vajcia: žĺtky a bielky
  • Sójové potraviny: tofu, tempeh, natto, miso
  • strukoviny: čierna fazuľa, fazuľa, šošovica, fazuľa pinto, cícer
  • Celozrnné obilniny: jačmeň, pohánka, quinoa, kuskus, pšenica, farro, ovos
  • orechy: mandle, vlašské orechy, pistácie, kešu, para orechy, lieskové orechy
  • Semienka: chia semienka, ľanové semienka, slnečnicové semienka, tekvicové semienka
  • Alternatívy mlieka: bezlaktózové mlieko, ryžové mlieko, mandľové mlieko, ovsené mlieko, kokosové mlieko, kešu mlieko, konopné mlieko
  • Bezlaktózové jogurty: kokosový jogurt, jogurt z mandľového mlieka, sójový jogurt, jogurt z kešu orechov
  • Zdravé tuky: avokádo, olivový olej, sezamový olej, kokosový olej
  • Bylinky a koreniny : kurkuma, oregano, rozmarín, bazalka, kôpor, mäta
  • Nápoje: voda, čaj, varená káva, kokosová voda, džús

Majte na pamäti, že bezlaktózovým výrobkom z mlieka by sa mali vyhýbať osoby s alergiou na mliečne výrobky, pretože môžu obsahovať mliečne bielkoviny, ako je kazeín alebo srvátka.

Zhrnutie

Do bezlaktózovej diéty sa dá ľahko zaradiť mnoho zdravých potravín vrátane ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov, orechov, semien a strukovín.

Potraviny, ktorým sa treba vyhnúť pri bezlaktózovej diéte

Laktóza sa nachádza predovšetkým v mliečnych výrobkoch vrátane jogurtov, syrov a masla. Nachádza sa však aj v mnohých iných pripravených potravinách.

Mliečne výrobky

Niektoré mliečne výrobky obsahujú malé množstvo laktózy a mnohí ľudia s intoleranciou laktózy ich môžu tolerovať.

Napríklad maslo obsahuje len stopové množstvá a je nepravdepodobné, že by u ľudí s intoleranciou laktózy vyvolávalo príznaky, pokiaľ ho nekonzumujú veľmi veľké množstvá. Najmä číre maslo neobsahuje takmer žiadnu laktózu.

Niektoré druhy jogurtov obsahujú prospešné baktérie, ktoré môžu pomôcť pri trávení laktózy.

Medzi ďalšie mliečne výrobky, ktoré často obsahujú malé množstvo laktózy, patrí kefír, skyr, vyzreté alebo tvrdé syry a tučná smotana.

Hoci tieto potraviny môžu byť dobre tolerované osobami s miernou intoleranciou laktózy, ľudia s alergiou na mlieko alebo tí, ktorí sa laktóze vyhýbajú z iných dôvodov, môžu chcieť tieto zložky zo svojho jedálnička vylúčiť.

Tu sú niektoré mliečne výrobky, ktorým sa možno budete chcieť vyhnúť v rámci bezlaktózovej diéty:

  • mlieko - všetky druhy kravského, kozieho a byvolieho mlieka
  • syry - najmä mäkké syry, ako sú smotanový syr, tvaroh, mozzarella a ricotta
  • maslo
  • jogurt
  • zmrzlina, mrazený jogurt a šerbet na báze mlieka
  • cmar
  • kyslá smotana
  • šľahačka

Pripravené potraviny

Laktóza sa okrem mliečnych výrobkov nachádza aj v mnohých iných hotových potravinách.

Kontrola označenia pridaných mliečnych výrobkov môže pomôcť zistiť, či výrobok obsahuje laktózu.

Tu je niekoľko potravín, ktoré môžu obsahovať laktózu:

  • hotové jedlá
  • instantné zemiakové zmesi
  • smotanové alebo syrové omáčky, polievky a omáčky
  • chlieb, tortilly, krekry a sušienky
  • pečivo a dezerty
  • zeleninové krémy
  • cukrovinky vrátane čokolády a cukroviniek
  • zmesi na vafle, palacinky, muffiny a torty
  • raňajkové obilniny
  • spracované mäso vrátane hotdogov, slaniny, klobás a údenín
  • instantná káva
  • šalátové dresingy
  • ochutené zemiakové lupienky

Zhrnutie

Laktóza sa bežne nachádza v mliečnych výrobkoch vrátane mlieka, syra a masla. Môže byť prítomná aj v mnohých hotových potravinách, ako je pečivo, omáčky na báze smotany a spracované mäso.

Ako identifikovať laktózu v potravinách

Ak si nie ste istí, či konkrétna potravina obsahuje laktózu, veľmi užitočná môže byť kontrola etikety.

Hľadajte pridané mlieko alebo mliečne výrobky, ktoré môžu byť uvedené ako mliečna sušina, srvátka alebo mliečny cukor.

Medzi ďalšie zložky, ktoré naznačujú, že výrobok môže obsahovať laktózu, patria:

  • maslo
  • cmar
  • syr
  • kondenzované mlieko
  • smotana
  • tvaroh
  • odparené mlieko
  • kozie mlieko
  • laktóza
  • sladové mlieko
  • mlieko
  • vedľajšie produkty z mlieka
  • mliečny kazeín
  • sušené mlieko
  • mliečny cukor
  • sušené mlieko
  • kyslá smotana
  • srvátka
  • srvátkový proteínový koncentrát

Majte na pamäti, že napriek podobnému názvu zložky ako laktát, kyselina mliečna a laktalbumín nesúvisia s laktózou.

Zhrnutie

Kontrola označenia pridaného mlieka alebo mliečnych výrobkov môže pomôcť určiť, či výrobok môže obsahovať laktózu.

Záver

Laktóza je druh mliečneho cukru, ktorý sa nachádza v rôznych potravinách vrátane mliečnych výrobkov a mnohých spracovaných alebo pripravených potravín, ako sú polievky, omáčky a raňajkové cereálie.

Našťastie je možné v rámci bezlaktózovej diéty konzumovať mnoho potravín vrátane ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov, strukovín a bielkovín.

Okrem toho je jednoduchou stratégiou na zistenie, či výrobok obsahuje laktózu , kontrola etikety vašich obľúbených potravín.

 

Späť do obchodu