Artróza

Obsah:

  • Príznaky artrózy
  • Rozdiely medzi artrózou a artritídou
  • Typy artrózy
  • Hlavné príčiny artrózy
  • Liečba artrózy
  • Ako predchádzať artróze

artroza 

Artróza je chronické degeneratívne ochorenie, ktoré postihuje kĺby a chrupavkové tkanivo hte kostí.

Najviac postihnuté sú kĺby, na ktoré je najväčšia váhová záťaž, napríklad bedrá, kolená a chrbtica.

Príznaky artrózy

Príznaky artrózy sú najmä bolesť, opuch a stuhnutosť. Začínajú sa objavovať okolo päťdesiateho roku života v dôsledku zhoršenia stavu chrupavky a následného trenia kostí o seba. Najmä u žien po menopauze je frekvencia vyššia.

V prípade ľudí postihnutých týmto ochorením pred 50. rokom života však nie sú rozdiely medzi mužmi a ženami. Nástup príznakov v skutočnosti nezávisí od hormonálnych zmien, ale od pracovných podmienok a každodenných činností.

Toto ochorenie môže vzniknúť v zdravom kĺbe bez jasnej príčiny alebo v dôsledku vrodenej deformity, úrazu, infekcie, zápalu alebohttps://www.tozax.sk/blog/ochorenie-srdca/

Rozdiely medzi artrózou a artritídou

Pred opisom tohto stavu je nevyhnutné zdôrazniť rozdiel medzi artritídou a artrózou, pretože často dochádza k zámene.

Hoci majú niektoré spoločné znaky, artritída je zápalové ochorenie postihujúce kĺby, zatiaľ čo artróza je chronická degeneratívna nezápalová forma.

Ako však zistiť, či ide o artritídu alebo artrózu?
Artritída má často príznaky, ako je bolesť, opuch a začervenanie kĺbov, ktoré môžu byť občasné alebo pretrvávať dlhší čas.

Naproti tomu artróza vo všeobecnosti spôsobuje bolesť a stuhnutosť kĺbov, najmä po fyzickej aktivite alebo po rannom prebudení, s prítomnosťou krepitu kĺbov. Okrem toho, zatiaľ čo artritída môže udrieť v akomkoľvek veku a môže postihnúť viacero kĺbov naraz, artróza sa vyvíja postupne s vekom a má tendenciu postihovať špecifické kĺby, ktoré podliehajú väčšiemu opotrebovaniu, ako sú kolená, boky a ruky.

Typy artrózy

Existujú rôzne formy artrózy, ktoré sa od seba líšia najmä podľa postihnutej oblasti tela.

Ide o výskyt mierne odlišných príznakov, ale čo je dôležitejšie, ide o použitie špecifických liečebných postupov a prostriedkov.

Poďme sa na ne pozrieť:

  1. Krčná artróza

Krčná artróza postihuje najpohyblivejšiu časť chrbtice. Postihuje povrch stavcov na strane kĺbu aj chrupavkové platničky medzi stavcami.

Príčiny vzniku krčnej artrózy závisia od nepravidelného životného štýlu alebo nesprávneho držania tela a nielen od starnutia. V skutočnosti ide o formu artrózy, ktorá môže postihnúť aj mladých ľudí.

Hlavné príznaky sa prejavujú pocitom bolesti a stuhnutosti v oblasti krku a zátylku. Medzi ďalšie možné príznaky patria bolesti hlavy a závraty, ako aj nevoľnosť, závraty a zhoršené videnie alebo neznášanlivosť hluku. Okrem toho sa na stavcoch vytvárajú kostné výčnelky, ktoré sa nazývajú osteofyty.

Tento typ artrózy má tendenciu zhoršovať sa a šíriť sa do iných oblastí vrátane ramien a prstov rúk.

V súčasnosti nie je možné sa z krčnej artritídy úplne vyliečiť.

Pacient sa však môže spoľahnúť na prírodné prostriedky, ako sú masáže a fyzikálne rehabilitačné terapie, alebo užívaťlieky na zmiernenie príznakov zmierňujúce bolesť a protizápalové lieky . Myorelaxanciá môžu mať tiež pozitívne účinky v akútnej fáze ochorenia, ale je dôležité dodržiavať nízke dávkovanie, aby sa predišlo vedľajším účinkom.

Ak je nerv alebo miecha stlačená, môže byť potrebná operácia .

  1. Artróza kolena

Ďalším typom artrózy je artróza kolena, chronický zápal spôsobený degeneráciou vrstvy chrupavky prítomnej medzi stehennou a holennou kosťou.

Medzi hlavné rizikové faktory patrí vek, obezita a akékoľvek predchádzajúce operácie, napríklad operácia odstránenia meniskov (meniskektómia).

Príznakmi artrózy kolena sú vždy bolesť a stuhnutosť kĺbu, začervenanie, opuch, vŕzganie a znížená pohyblivosť.

Táto forma ochorenia je tiež nezvratným stavom. Jediná možná liečba je zameraná na zníženie bolesti a obnovenie časti pohyblivosti kolena.

  1. Artróza bedrového kĺbu.

Ďalšou formou tohto ochorenia je artróza bedrového kĺbu, známa aj ako koxartróza. Ide o zápal chrupavky, ktorá pokrýva bedrový kĺb.

Zápal vzniká v dôsledku poškodenia chrupavky. Konkrétne je postihnutá vrstva chrupavky, ktorá pokrýva horný koniec stehennej kosti.

Príznakmi sú opäť bolesť a znížená schopnosť pohybu. Bolesť býva pociťovaná v slabinách a v prednej časti nohy. V počiatočných štádiách ochorenia ju možno pociťovať len pri vykonávaní určitých pohybov, ale časom sa zhoršuje a je ju cítiť aj v pokoji.

Pacient môže opäť užívať lieky proti bolesti a protizápalové lieky, ktorých jediným cieľom je zmierniť bolesť a nie obmedziť poškodenie kĺbu.

  1. Artróza rúk

Zvyčajne je spôsobená starnutím alebo genetickou predispozíciou, ale môže závisieť aj od úrazu, zlomenín alebo infekcie.

Medzi hlavné príznaky patrí bolesť kĺbov ruky, opuch a mravčenie.

Tento typ artrózy môže byť spočiatku bezpríznakový, ale má tendenciu postupovať do takej miery, že vytvára bolesť aj v pokoji.

  1. Interapofyzeálna artróza.

Interapofyzárna artróza, známa aj ako zadná vertebrálna artróza, postihuje chrbticu a najmä zygapofyzárne kĺby, ktoré sú hlavnými kĺbmi chrbta.

Zahŕňa eróziu chrupavky, ktorou sú tieto kĺby pokryté, zmenšenie kĺbového priestoru, osteosklerózu a osteofytózu.

Príčiny sú podmienené vekom, pohlavím, genetickou predispozíciou, sedavým spôsobom života a posturálnymi zlozvykmi. Napríklad ženy v menopauze bývajú viac postihnuté týmto ochorením.

Hlavnými príznakmi sú stuhnutosť a bolesť chrbta, ako aj zvýšené ťažkosti pri jednoduchých pohyboch.

V súčasnosti sa tento typ ochorenia nedá vyliečiť. Terapie sa preto zameriavajú na udržanie pod kontrolou a spomalenie procesu degenerácie chrupavky.

Prírodné prostriedky môžu zahŕňať vykonávanie cielených fyzických cvičení a dodržiavanie diéty na zníženie hmotnosti.

Na druhej strane, lieky proti bolesti, protizápalové lieky a lieky na uvoľnenie svalov môžu slúžiť na zmiernenie bolesti.

  1. Artróza chodidiel

Artróza chodidiel postihuje chrupavky kĺbov kostí chodidla.

Príčiny sú rovnaké ako pri iných formách artrózy, ku ktorým sa pridáva používanie nevhodnej obuvi alebo príliš vysokých podpätkov.

Príznaky sú tiež bežnýmipríznakmi ochorenia. Keďže postihnutých kĺbov je pomerne veľa, príznaky sa môžu rozšíriť do rôznych oblastí chodidla a takmer znemožniť chôdzu.

Čo sa týka liečby, užívanie liekov a vykonávanie fyzických cvičení má opäť len zmierniť bolesť a spomaliť degeneratívny proces chrupavky.

  1. Artróza ramena

Artróza ramena sa vyznačuje pomalým a postupným vývojom.

Medzi hlavné príčiny patrí starnutie, ale môže súvisieť aj s reumatoidnou artritídou alebo zlomeninou ramena.

Pokiaľ ide o liečbu, niektoré fyzikálne terapie môžu zlepšiť stav pacienta. Okrem toho sa prostredníctvom artroskopie môžu odstrániť veľmi malé kúsky zapálenej chrupavky a tkaniva, čím sa aspoň čiastočne zníži bolesť.

  1. bedrová artróza

Bedrová artróza postihuje stavce chrbta a najmä mužské osoby. Má tiež vyšší výskyt u starších osôb.

Medzi hlavné príčiny patrí sedavý spôsob života alebo naopak častý výkon namáhavej práce. K ochoreniu môže prispieť ajakýkoľvek úraz alebo genetická predispozícia .

Okrem typických príznakov artrózy môže v niektorých závažnejších prípadoch stuhnutosť kĺbov viesť až k „zablokovaniu“ celej dolnej časti chrbta. Ak bolesť postihuje aj sedací nerv, zadok a nohu, nazýva sa lumbosciatica. To znamená, že sú narušené platničky prítomné medzi stavcami.

Opäť sa predpisuje užívanie liekov proti bolesti a protizápalových liekov, aby sa ochorenie udržalo pod kontrolou a zmiernila sa bolesť.

  1. Artróza členka

Artróza členka postihuje prevažne starších ľudí, ale u iných môže byť dôsledkom úrazu, napríklad zlomeniny, alebo obezity.

Hlavnými príznakmi sú ako vždy bolesť a stuhnutosť kĺbu, ale aj opuch a neistý pocit.

Hlavné príčiny artrózy

V predchádzajúcich odsekoch sme už videli spúšťacie faktory pri rôznych formách artrózy. V tomto odseku ich teda len zhrnieme.

Najčastejšie príčiny artrózy sú teda tieto:

  • Vek a starnutie.
  • Genetická predispozícia.
  • Sedavý spôsob života, ktorý často vedie k nárastu hmotnosti.
  • Únavné činnosti vykonávané denne, často v pracovnom prostredí.
  • Športové aktivity, ktoré môžu opotrebovať kĺby a chrupavky chodidiel, členkov a kolien.
  • Zlomeniny a poranenia kĺbov.
  • Obehové ochorenia, ktoré spôsobujú poškodenie kĺbov (napr. hemofília).
  • Reumatoidná artritída a iné formy artritídy , ktoré poškodzujú kĺby a v dôsledku toho zvyšujú pravdepodobnosť poškodenia chrupavky.

 

Liečba artrózy

Ako je vidieť z predchádzajúcich odsekov, vo väčšine prípadov má liečba artrózy jediný cieľ - zmierniť príznaky a spomaliť zhoršujúce sa pôsobenie na chrupavku.

Pri liečbe artrózy radíme najprv sa poradiť s lekárom, ktorý vám odporučí najlepší postup, ale vo všeobecnosti medzi najbežnejšie prostriedky patria:

  • Vytváranie tepla , napríklad prostredníctvom diatermie a ultrazvuku.
  • Lieky proti bolesti.
  • Nesteroidné protizápalové lieky (NSAID), na obmedzené obdobie, aby sa zabránilo vedľajším účinkom.
  • Myorelaxačné lieky, v menšej miere ako lieky proti bolesti.

Ako predchádzať artróze

Skôr ako začneme hovoriť o prevencii, pokúsme sa pochopiť, čo sa podieľa na zhoršení stavu Všeobecne z rizikových faktorov, ktoré sa podieľajú na zhoršení artrózy, sú sedavé zamestnanie, nadváha, fajčenie a zlé posturálne návyky.

Okrem toho môže ísť aj o vek, pohlavie a genetické predispozície, ktoré ovplyvňujú vznik a závažnosť artrózy, ale aké kroky teda možno podniknúť na jej prevenciu?

  • Nefajčite Fajčenie je vždy rizikovým faktorom, pretože všeobecne pôsobí na organizmus a znižuje prietok krvi do kostí.
  • Dodržiavajte diétu, aby ste schudli a menej zaťažovali kĺby, najmä bedrové a kolenné.
  • Vykonávajte cvičenia na úpravu držania tela alebo skoliózy, posilnenie podporných svalov a obnovenie pohyblivosti.
  • Dobré zahriatie/preťahovanie je mimoriadne dôležité najmä u náchylnejších alebo starších osôb, ktoré sa chystajú cvičiť.

Artróza, odporúčané terapie

Magnetoterapia aj ultrazvuk sú obzvlášť užitočné, pretože znižujú bolesť a pôsobia veľmi lokálne na ošetrovanú oblasť.

Antalgické pôsobenie pulzných elektromagnetických polí pôsobí na bunkovej úrovni tým, že znižuje degeneratívne pôsobenie na kĺby a tkanivo chrupavky.

Ultrazvuk (a teda aj ultrazvuková terapia) pôsobí fyzikálne prostredníctvom mikromasáže na stimuláciu mechanickej časti kĺbu, čím zvyšuje pohyblivosť, znižuje stuhnutosť a znižuje pocit nepohodlia a bolesti.

 

Späť do obchodu