Alergická astma

Obsah:

  • Čo je alergická astma?
  • Príznaky a príčiny alergickej astmy
  • Ako sa diagnostikuje alergická astma?
  • Liečby alergickej astmy
  • Dá sa alergickej astme predchádzať?
  • Záver

alergicka astma

Alergická astma je ochorenie dýchacích ciest, pri ktorom sa dýchacie cesty pri vdýchnutí alergénu stiahnu. Medzi bežné alergény patria peľ, lupiny a spóry plesní. Tento typ astmy je veľmi častý u detí aj dospelých. Príznaky alergickej astmy môžu zahŕňať dýchavičnosť, kašeľ, sipot, upchatý nos, svrbenie očí a vyrážku.

Alergická astma sa vyskytuje vtedy, keď máte príznaky astmy po vdýchnutí alergénu, ako sú plesne, peľ alebo zvieracia srsť.

Čo je alergická astma?

Alergická astma alebo astma vyvolaná alergiou je stav, keď sa vaše dýchacie cesty stiahnu, keď vdýchnete alergén. Najčastejšie sa tieto alergény nachádzajú vo vzduchu - napríklad roztoče, peľ, zvieracia srsť alebo spóry plesní.

Keď máte alergiu, vaše telo vytvára reakciu na niečo, čo považuje za hrozbu - alergén. Váš imunitný systém spustí všetky svoje obranné mechanizmy, aby sa pokúsil bojovať proti tomuto nebezpečenstvu. Váš imunitný systém uvoľňuje rôzne chemické látky, ktoré po kontakte s alergénom spôsobujú zápal alebo opuch a stláčanie dýchacích ciest.

Ako častá je alergická astma?

Alergická astma je najčastejším typom astmy. Astmu má približne 25 miliónov ľudí. Z tejto skupiny má približne 60 % alergiu.

Príznaky a príčiny alergickej astmy

Aké sú príznaky alergickej astmy?

Ak máte alergickú astmu, môžete mať mnohé z rovnakých príznakov, aké sa vyskytujú pri iných typoch astmy. Tieto príznaky môžu zahŕňať:

  • Pocit nedostatku vzduchu.
  • Častékašľanie, najmä v noci.
  • Sipot (pískanie počas dýchania).
  • Pocit tiesne na hrudníku (pocit, akoby vás niečo tlačilo na hrudník).

Vystavenie alergénom môže vyvolať aj ďalšie príznaky vrátane:

  • Upchatý nos.
  • Odtok z nosa
  • Svrbenie alebo slzenie očí.
  • Vyrážka alebo žihľavka.

Ako vyzerá astma vyvolaná alergiou?

Príznaky astmy vyvolanej alergiou sa môžu pohybovať od miernych respiračných príznakov až po závažné astmatické záchvaty. Počas astmatického záchvatu sa vaše dýchacie cesty stiahnu, čo sťažuje dýchanie. Môžete tiež pociťovať tlak na hrudníku, sipot a kašeľ. Príznaky alergického astmatického záchvatu sú rovnaké ako astmatický záchvat spôsobený niečím iným. Rozdiel medzi nimi je v príčine astmatického záchvatu.

Aké alergény vyvolávajú alergickú astmu?

Alergény môžu byť všade okolo vás - vo vnútornom aj vonkajšom prostredí. Keď máte alergickú astmu, vdychovanie týchto alergénov môže spustiť (vyvolať) vaše príznaky. Je dôležité vedieť, čo môže spustiť vašu astmu, aby ste mohli svoj stav zvládnuť.

Medzi možné alergény, ktoré môžu spustiť alergickú astmu, patria:

  • Domáce zvieratá alebo zvieratá: Alergia na domáce zvieratá alebo zvieratá môže pochádzať z ich srsti, moču, slín alebo z chlpov domácich zvierat, čo sú šupinky kože.
  • Peľ: Peľ je prášková látka zo stromov, trávy, buriny a ambrózie. Peľ stromov a tráv je najhojnejší na jar. Peľ burín a ambrózie sa uvoľňuje na jeseň.
  • Plesne: Plesne sa zvyčajne vyskytujú na miestach, kde sa drží vlhkosť (napríklad v pivniciach). Vo vonkajšom prostredí sa plesne vyskytujú počas teplých alebo vlhkých dní, po mulčovaní alebo po dažďoch. Plesne produkujú spóry, ktoré sa dostávajú do ovzdušia a môžu vyvolať astmu.
  • Prachové roztoče: Prachové roztoče sú mikroskopické organizmy, ktoré sa živia ľudskou pokožkou. Žijú na mäkkých povrchoch vášho domova vrátane kobercov, mäkkého nábytku, vankúšov a matracov. Samotné roztoče aj ich výkaly sú alergény.
  • Šváby: Tieto škodcovia sa vyskytujú v mnohých domoch a starších budovách. Výkaly, sliny a iné časti tela švábov môžu vyvolať astmu.

Potravinové alergie môžu u niektorých ľudí vyvolať alergickú astmu. Potravinové alergie sú len zriedkavo príčinou alergickej astmy.

Kto je ohrozený alergickou astmou?

Alergická astma vám hrozí viac, ak máte alergie alebo ak sa alergie vyskytli v rodine.

Ako závažná je alergická astma?

Alergiami vyvolaná astma môže byť závažná a spôsobiť komplikácie. Medzi najčastejšie komplikácie alergickej astmy patria:

  • Poruchy spánku.
  • Zameškanie školy a práce.
  • Neschopnosť cvičiť.
  • Nemožnosť zúčastňovať sa spoločenských aktivít, ktoré sú vonku alebo zahŕňajú veľa chôdze.
  • Vyššia miera hospitalizácie a ochorení.

Ako sa diagnostikuje alergická astma?

Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám nariadi testy, aby zistil, či máte alergickú astmu. Dva najbežnejšie testy sú spirometria a bronchoprovokačné vyšetrenie:

  • Spirometria: Tento dychový test zahŕňa hlboký nádych a následný výdych do trubice. Táto trubica sa napojí na počítač, ktorý bude zhromažďovať informácie o tom, ako dobre sa pohybuje vzduch pri nádychu a výdychu. Spirometria sa môže vykonávať aj s bronchodilatanciami (napr. lieky v inhalátore). Bronchodilatačné testy skúmajú, ako dobre sa uvoľňujú vaše dýchacie cesty pred a po užití inhalačného lieku.
  • Bronchoprovokačné testy (metacholín): Metacholínové testovanie je podobné spirometrickému testovaniu, ale v tomto prípade váš poskytovateľ použije liek nazývaný metacholín, aby zistil, či sa vaše dýchacie cesty po jeho užití zúžia alebo stiahnu.

Ak váš poskytovateľ zistí, že máte astmu, odporučí vám buď krvný test, alebo kožný test, ktorý vám pomôže určiť, či sú alergény z prostredia potenciálnymi spúšťačmi vašej astmy.

Počas kožného testu vám poskytovateľ na kožu nanesie malé kvapky tekutiny obsahujúcej rôzne alergény. Potom vám jemne poškriabe pokožku, aby sa alergény dostali do vrchnej vrstvy. Ak ste na danú látku alergický, vaša koža zareaguje opuchom alebo sa vám môžu vytvoriť drobné vyvýšené hrčky.

V určitých prípadoch môže alergické spúšťače identifikovať krvný test. Alergologické krvné testy môžu v porovnaní s kožnými testami vynechať malé percento alergií.

Liečby alergickej astmy

Ako zvládam alergickú astmu?

Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti s vami bude spolupracovať na liečbe vašej alergie aj astmy. Niektoré liečby pôsobia na astmu, zatiaľ čo iné liečia len alergiu, a niektoré liečby môžu pomôcť zvládnuť oba stavy. Liečba môže zahŕňať vyhýbanie sa alergénu alebo zmenu životného štýlu a lieky.

Vyhýbanie sa alergénu

Váš poskytovateľ vám pomôže zistiť, čo spúšťa vašu astmu, a nájsť spôsoby, ako sa týmto alergénom vyhnúť alebo ich zvládnuť. Často sa tieto spúšťače nachádzajú vo vašom prostredí. Keď viete, aké to sú, môžete riadiť svoje interakcie s nimi. To môže znamenať, že si najmeš niekoho, kto ti pokosí trávu, ak vieš, že peľ je spúšťačom tvojej astmy, alebo sa vyhneš miestam s množstvom zvierat, ak sú pre teba spúšťačom chlpy.

V závislosti od toho, čo spúšťa vašu astmu, môžete podniknúť aj ďalšie kroky:

  • Časté upratovanie domu. To môže zahŕňať časté vytieranie a utieranie prachu a pranie posteľnej bielizne a vankúšov v horúcej vode každý týždeň.
  • Používanie protiprašných a protialergénnych obliečok a vankúšov na posteli.
  • Udržiavanie zatvorených okien domu a auta počas vrcholiacej peľovej sezóny. Môžete sa tiež vyhýbať pobytu vonku, keď je množstvo peľu najvyššie, alebo pri pobyte vonku nosiť okuliare, masky na tvár alebo iné ochranné pomôcky.
  • Používanie vysokokvalitných filtrov v domácich klimatizačných jednotkách alebo prevádzkovanie čističky vzduchu.
  • Vypracovanie akčného plánu. Je dôležité mať vypracovaný plán, ktorý vám pomôže zistiť, kedy máte užívať určité lieky, čo robiť, ak lieky nezaberajú, a komu v týchto situáciách zavolať. Plán by mal zahŕňať aj to, čo robiť počas astmatického záchvatu.

Lekárske ošetrenie

Lieky na astmu vyvolanú alergiou môžu zahŕňať:

  • Modifikátory leukotriénov: Toto je názov pre skupinu liekov, ktoré liečia alergie aj astmu. Montelukast(Singulair®) je jedným z najbežnejších leukotriénových modifikátorov.
  • Očkovanie proti alergii: Alergické injekcie, nazývané aj imunoterapia, môžu znížiť reakciu vášho imunitného systému na alergén. Zahŕňa pravidelné injekcie (injekcie) alergénu, aby sa časom vybudovala vaša tolerancia.
  • Záchranné inhalátory: Tieto inhalátory poskytujú rýchlu úľavu od príznakov astmy tým, že otvoria vaše dýchacie cesty, aby ste mohli lepšie dýchať.
  • Antihistaminiká: Tento typ liekov zmierňuje mierne až stredne závažné príznaky alergie, ako je svrbenie kože alebo slzenie očí. Váš lekár vám môže navrhnúť užívanie antihistaminík ako súčasť vášho liečebného plánu.
  • Kortikosteroidy: Perorálne aj inhalačné kortikosteroidy môžu pomôcť predchádzať príznakom astmy vyvolanej alergiou tým, že znižujú zápal v dýchacích cestách.
  • Biologické lieky: Ide o malé proteíny, ktoré vám váš poskytovateľ injekčne podáva na pomoc pri liečbe základnej príčiny astmy. Táto liečba je určená pre stredne ťažkú alebo ťažkú alergickú astmu.

Dá sa alergickej astme predchádzať?

Hoci samotnej astme sa nedá predísť, môžete znížiť riziko alergického astmatického záchvatu tým, že pochopíte spúšťače a vyhnete sa im a zabezpečíte, aby ste používali najlepšiu liečbu na zvládnutie astmy.

Záver

Alergická astma je veľmi časté ochorenie, s ktorým sa počas života stretáva mnoho ľudí. Hoci na tento typ astmy neexistuje liek, môžete podniknúť kroky na jej zvládnutie. Poznajte svoje spúšťače a snažte sa im vyhýbať. Porozprávajte sa so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti o spôsoboch, ako riadiť svoje prostredie a predchádzať astmatickým záchvatom. Ak máte pocit, že vaša astma nie je pod kontrolou, vyhľadajte pomoc a nájdite plán liečby, ktorý vám bude najlepšie vyhovovať.

 

Späť do obchodu