Alergia na roztoče

Obsah:

  • Čo je to alergia na roztoče?
  • Aké sú príznaky alergie na roztoče?
  • Diagnostika a testy alergie na roztoče
  • Manažment a liečba alergie na roztoče
  • Prevencia alergie na roztoče
  • Záver

alergia na roztoce
Alergia na roztoče spôsobuje, že váš imunitný systém reaguje na bielkoviny obsiahnuté v roztočoch. Medzi príznaky patrí upchatie, slzenie očí, výtok z nosa a kýchanie. Liečba zahŕňa lieky a vyhýbanie sa roztočom.

Čo je to alergia na roztoče?

Alergia na roztoče je alergická reakcia na roztoče. Prachové roztoče sú drobní, osemnohí príbuzní pavúkov. Sú príliš malé na to, aby ste ich videli očami. Alergická reakcia je reakcia vášho tela na alergén.

Prachové roztoče žijú na posteľnej bielizni, matracoch, kobercoch, záclonách a čalúnení (látkach). Živia sa odumretými kožnými bunkami, ktoré vy a vaši domáci miláčikovia vylučujú.

Prachové roztoče majú vo svojich výkaloch (bobkoch) a mŕtvych telách bielkoviny. Zvyčajne sú tieto látky - nazývané alergény - neškodné. Váš imunitný systém ich však považuje za škodlivých "votrelcov", podobne ako baktérie alebo vírusy, a reaguje tak, aby ich dostal z vášho tela.

Koho alergia na roztoče postihuje?

Alergiu na roztoče môže mať ktokoľvek.

Alergia na roztoče je pravdepodobnejšia, ak máte astmu, ekzém, sennú nádchu (alergickú rinitídu) alebo biologickú rodinnú anamnézu atopie. Atopia je genetická (dedičná) pravdepodobnosť vzniku alergie.

Ako častá je alergia na roztoče?

Alergie na roztoče prachu sú bežné. Približne 20 miliónov ľudí má alergiu na roztoče v prachu.

Ako alergia na roztoče ovplyvňuje môj organizmus?

Ak máte alergiu na roztoče, pri prvom stretnutí s bielkovinami roztočov reaguje vaše telo tvorbou imunoglobulínu E (IgE). IgE sú protilátky, ktoré váš imunitný systém vytvára na "útok" na alergény, aj keď tieto alergény nemusia byť škodlivé. Keď sa s bielkovinami roztočov v prachu stretnete znova, váš imunitný systém reaguje vo väčšej miere. Táto reakcia spôsobuje príznaky alergie.

Aké sú príznaky alergie na roztoče?

Medzi príznaky alergie na prachové roztoče patria:

  • Prekrvenie.
  • Kašeľ.
  • Svrbenie úst, nosa alebo hrdla.
  • Postnasálna kvapka (hlien, ktorý kvapká do hrdla).
  • Červené, svrbiace a slziace oči.
  • Výtok z nosa.
  • Kýchanie.
  • Sipot (ťažkosti s dýchaním, zvyčajne s pískaním alebo lapaním po dychu).
  • Zhoršujúce sa príznaky astmy vrátane ťažkostí s dýchaním a sťahovania hrudníka).

Alergiu na roztoče si môžete pomýliť s vírusovými ochoreniami horných dýchacích ciest, ako sú chrípka a prechladnutie. Ak si nie ste istí, či sú vaše príznaky dôsledkom alergie na roztoče alebo ochorenia, obráťte sa na svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. Ten vám pomôže určiť príčinu vašich príznakov.

Je alergia na roztoče nákazlivá?

Nie, alergia na roztoče nie je nákazlivá. Alergiu na roztoče v prachu nemôžete preniesť na inú osobu.

Diagnostika a testy alergie na roztoče

Ako zistíte, či ste alergický na roztoče?

Ak máte príznaky alergie na roztoče v prachu, je dobré navštíviť poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. Ten vás môže odporučiť k alergológovi. Alergológ je poskytovateľ zdravotnej starostlivosti, ktorý sa špecializuje na alergie. Môže vám pomôcť diagnostikovať alergiu na roztoče pomocou testov.

Pred vykonaním testov na alergiu na roztoče v prachu vám môže položiť otázky, vrátane nasledujúcich:

  • Máte v rodine alergiu na roztoče?
  • Boli vám niekedy predtým diagnostikované iné alergie?
  • Aké sú vaše príznaky?
  • Užívate na liečbu svojich príznakov nejaké voľnopredajné lieky?
  • Trávite veľa času v prašných priestoroch?
  • Ako často vysávate koberce, periete posteľnú bielizeň a čistíte iné povrchové plochy?

Aké testy sa vykonajú na diagnostikovanie alergie na roztoče?

Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti môže na diagnostikovanie alergie na roztoče použiť rôzne alergologické testy. Tieto testy môžu zahŕňať:

Kožný bodací (škrabací) test

Tento test vystaví vaše telo malému množstvu proteínov roztočov.

Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti najprv očistí testovaciu oblasť vašej kože jódom alebo alkoholom. Testovacia oblasť je zvyčajne na vašom predlaktí alebo hornej časti chrbta.

Váš alergológ použije tenkú ihlu (lancetu), aby do povrchu vašej kože vpichol proteíny roztočov prachu. Lanceta sa vám nedostane hlboko do kože. Pocítite len malé štípnutie a nebudete krvácať.

Alergológovia vám môžu na kožu umiestniť kvapôčky alergénov roztočov prachu. Potom pomocou lancety zľahka poškriabu vašu pokožku. Kvapôčky sa dostanú do vašej pokožky cez škrabanec. Budete cítiť len mierne nepohodlie a nebudete krvácať.

Alergické reakcie sa zvyčajne objavia do 15 minút od vystavenia sa bielkovinám roztočov. Reakcie môžu zahŕňať zmenu farby kože (červenú, sivú alebo bielu) alebo vyvýšené okrúhle škvrny nazývané wheals, ktoré vyzerajú ako uhryznutie hmyzom.

Alergológ vám zmeria veľkosť pľuzgierika a fľaku (sfarbená oblasť kože okolo pľuzgierika). Veľkosť pomáha určiť, či ste citliví na alergény roztočov.

Kožný vpichový test trvá menej ako hodinu.

Krvný test (IgE)

Počas krvného testu vám poskytovateľ zdravotnej starostlivosti pomocou tenkej ihly (priemer 21, o niečo menšia ako veľkosť štandardnej náušnice) odoberie malé množstvo krvi zo žily na ruke. Vzorka krvi sa odošle do laboratória. Laboratórium pridá do vašej vzorky krvi proteíny roztočov a zmeria v nej hladinu protilátok IgE. Vysoká hladina protilátok IgE poukazuje na alergiu na roztoče.

Získanie výsledkov krvného testu zaslaného do laboratória môže trvať týždeň alebo dlhšie.

Manažment a liečba alergie na roztoče

Ako prestanem byť alergický na roztoče?

Nemôžete prestať byť alergický na roztoče alebo vyliečiť alergiu na roztoče. Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám však môže pomôcť liečiť príznaky alergie na roztoče.

Aké lieky sa používajú na liečbu alergie na roztoče?

Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám môže odporučiť alebo predpísať lieky na liečbu príznakov alergie na roztoče v prachu. Patria medzi ne napr:

  • Perorálne antihistaminiká: Perorálne antihistaminiká blokujú histamín. Vaše alergické bunky uvoľňujú histamín, ktorý spôsobuje svrbenie, kýchanie a nádchu. Účinkovať začínajú približne 30 minút po ich užití.
  • Antihistamínové nosové spreje: Antihistamínové nosové spreje si nastriekate do nosa cez nosové dierky, aby ste zablokovali histamín.
  • Nosové kortikosteroidy: Nosové kortikosteroidy sú najúčinnejšou jednotnou liečbou pre ľudí so sennou nádchou. Nosové kortikosteroidy si striekate do nosa cez nosové dierky.
  • Modifikátory leukotriénov: Modifikátory leukotriénov (loo-ko-try-een) pomáhajú zmierniť príznaky alergie. Môže trvať 4 až 6 týždňov, kým začnú účinkovať.
  • Dekongestíva: Perorálne alebo nosové dekongestíva poskytujú dočasnú úľavu pri upchatom nose, ak ich používate krátkodobo. Dekongestíva by ste nemali používať dlhodobo.
  • Očkovanie proti alergii (imunoterapia): Alergické injekcie "naučia" váš imunitný systém tolerovať alergény roztočov. Nie je to však liek na alergiu na roztoče. Môže trvať 6 až 12 mesiacov pravidelného podávania injekcií proti alergii, kým sa vaše príznaky začnú zlepšovať. Je to 3 až 5-ročný záväzok k injekciám proti alergii, aby ste z tejto liečby vyťažili čo najviac.
  • Sublingválna imunoterapia proti roztočom (kvapky proti alergii): Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám predpíše malé dávky bielkovinových kvapiek proti roztočom, ktoré si každý deň vložíte pod jazyk. Vaše telo si nakoniec vytvorí toleranciu na bielkoviny roztočov, čím sa znížia príznaky alergie. Vaše príznaky by sa mali začať zlepšovať približne po šiestich mesiacoch.

Ako dlho trvá alergia na roztoče?

Keď už nie ste v blízkosti alergénov roztočov, vaše príznaky zvyčajne po niekoľkých hodinách vymiznú. Ak máte silnú alergiu na roztoče, vaše príznaky môžu trvať niekoľko dní.

Prevencia alergie na roztoče

Ako sa ľudia zbavujú roztočov?

Nasledujúce tipy môžu pomôcť znížiť vystavenie roztočom vo vašej domácnosti:

  • Používajte antialergické poťahy na posteľnú bielizeň: Tesne tkané antialergické poťahy na posteľnú bielizeň pomáhajú zabrániť tomu, aby sa roztoče dostali do vašich vankúšov, matracov a pružín a hromadili sa v nich. Plastové poťahy môžu tiež pomôcť zabrániť výskytu roztočov na posteľnej bielizni.
  • Pravidelne perte posteľnú bielizeň: Posteľnú bielizeň perte raz týždenne v horúcej vode s teplotou aspoň 130 stupňov F (60 stupňov C). Po vypraní vložte bielizeň do sušičky bielizne nastavenej na najteplejšie nastavenie aspoň na 30 minút. Ak nemáte prístup k práčke a sušičke, vložte posteľnú bielizeň do plastového vrecka a vrecko pevne uzavrite. Vrecko uložte do mrazničky aspoň na 24 hodín.
  • Znížte vlhkosť vo svojej domácnosti: Udržujte vlhkosť v domácnosti pod 50 %, aby ste zabránili množeniu roztočov. Klimatizácie a odvlhčovače vzduchu môžu pomôcť udržať nízku vlhkosť vo vašej domácnosti.
  • Filtrujte vzduch v domácnosti: Alergény prachových roztočov sa môžu ľahko dostať do vzduchu, najmä ak používate ventilátory.
  • Používajte vysokoúčinný filter pevných častíc (HEPA), ktorý pomáha odstraňovať alergény prachu zo vzduchu. Vzduchové filtre pravidelne čistite.
  • Pravidelne vysávajte koberce, predložky, čalúnený nábytok a iné povrchy: Je dobré vysávať aspoň dvakrát týždenne. Používajte mikrofilterové vrecká do vysávača, ktoré pomáhajú zabrániť úniku alergénov roztočov. Ak je to možné, odstráňte z domu koberce a predložky. Počas vysávania zvážte nosenie masky.
  • Pravidelne utierajte tvrdé povrchy: Na utieranie povrchov používajte utierku z mikrovlákna alebo vlhkú handričku, aby sa alergény roztočov nedostali do ovzdušia.

Záver

Alergia na roztoče môže byť frustrujúca. Ak máte alergiu na roztoče, váš imunitný systém si myslí, že bielkoviny roztočov sú škodliví votrelci. Snaží sa ich dostať z vášho tela uvoľňovaním histamínu, čo spôsobuje príznaky alergie na roztoče. Príznaky môžete mať dovtedy, kým neznížite množstvo roztočov alebo sa ich nezbavíte.

Ak máte príznaky alergie na roztoče v prachu, obráťte sa na svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. Ten môže vykonať testy, aby zistil, či vaše príznaky spôsobujú roztoče. Môže vám tiež odporučiť alebo predpísať lieky na zlepšenie kontroly nad vašimi príznakmi.

Späť do obchodu