Alergia na pšenicu

Obsah:

  • Čo je to alergia na pšenicu?
  • Ako alergia na pšenicu ovplyvňuje môj organizmus?
  • Aké sú príznaky alergie na pšenicu?
  • Aké sú príznaky anafylaxie?
  • Čo spôsobuje alergiu na pšenicu?
  • Ako sa diagnostikuje alergia na pšenicu?
  • Liečba alergie na pšenicu
  • Ako môžem predísť alergii na pšenicu?
  • Ďalšie časté otázky
  • Zhrnutie

Alergia na pšenicu spôsobuje nadmernú reakciu imunitného systému na pšenicu. Príznaky zahŕňajú žihľavku, vyrážku, nevoľnosť, žalúdočné kŕče, nevoľnosť a hnačku. Závažné alergie na pšenicu môžu spôsobiť anafylaxiu. Alergológ môže diagnostikovať alergiu na pšenicu pomocou testov. Liečba zahŕňa lieky a vyhýbanie sa výrobkom, ktoré obsahujú pšenicu.

Čo je to alergia na pšenicu?

Alergia na pšenicu je jedným z najčastejších typov potravinových alergií. Váš imunitný systém nadmerne reaguje na pšenicu, ktorú ste prehltli (zjedli alebo vypili) alebo vdýchli (vdýchli). Pre mnohých ľudí je požitie pšenice neškodné. Ak však máte alergiu na pšenicu, váš imunitný systém považuje pšenicu za škodlivého „votrelca“, podobne ako baktériu alebo vírus.

Alergia na pšenicu môže byť smrteľná. Ak máte závažné príznaky alergickej reakcie, napríklad opuch hrdla, okamžite volajte záchrannú službu alebo choďte na najbližšiu pohotovosť.

Koho alergia na pšenicu postihuje?

Alergiu na pšenicu môže mať ktokoľvek. Pravdepodobnosť vzniku alergie je vyššia, ak sa v rodine vyskytujú alergie.

Ako častá je alergia na pšenicu?

Štúdie naznačujú, že alergiu na pšenicu má 0,2 až 1,3 % svetovej populácie.

Alergia na pšenicu

Ako alergia na pšenicu ovplyvňuje môj organizmus?

Alergia na pšenicu spôsobuje vo vašom tele alergickú reakciu. Alergická reakcia je reakcia vášho tela na alergén. Ak máte alergiu na pšenicu, vaše telo môže mať dva rôzne typy reakcií:

Reakcia sprostredkovaná imunoglobulínom E

Ak máte alergiu na pšenicu, vaše telo pri konzumácii pšenice reaguje tvorbou imunoglobulínu E (IgE). IgE je protilátka, ktorú vytvára váš imunitný systém. Vaše telo vytvára mnoho rôznych typov IgE, ktoré sú citlivé na špecifické druhy alergénov.

K reakciám IgE dochádza rýchlo po požití alebo vdýchnutí pšenice. Zvyčajne sa objavia v priebehu niekoľkých minút, ale môžu sa objaviť až o štyri hodiny neskôr. Reakcie môžu zahŕňať anafylaxiu, čo je závažná alergická reakcia, ktorá môže spôsobiť smrť.

Reakcia nesprostredkovaná imunoglobulínom E

Na reakciách bez IgE sa podieľa váš imunitný systém, ale nie vaše IgE protilátky. Vaša alergická reakcia na pšenicu je pomalšia ako reakcia sprostredkovaná IgE. Môže trvať až 48 hodín, kým sa rozvinie.

Reakcie môžu zahŕňať eozinofilnú ezofagitídu (EoE) alebo eozinofilnú gastritídu(EG). EoE spôsobuje zápal v pažeráku, čo je trubica, ktorá spája ústa so žalúdkom. EG spôsobuje zápal sliznice žalúdka.

Aké sú príznaky alergie na pšenicu?

Medzi príznaky alergie na pšenicu patria:

  • Žihľavka a opuch.
  • Vyrážka.
  • Žalúdočné kŕče.
  • Tráviace ťažkosti.
  • Nevoľnosť a vracanie.
  • Hnačka.
  • Upchatý nos.
  • Výtok z nosa.
  • Kýchanie.
  • Bolesť hlavy.
  • Sipot.
  • Anafylaxia.
  • Zápal.

Príznaky alergie na pšenicu sa u jednotlivých ľudí líšia. Môžu byť mierne alebo závažné.

Aké sú príznaky anafylaxie?

Ak máte akékoľvek príznaky anafylaxie, okamžite kontaktujte svojho lekára.

Medzi závažné príznaky anafylaxie patria:

  • Dýchavičnosť (dyspnoe).
  • Ťažkosti s prehĺtaním (dysfágia).
  • Tlak v hrudníku.
  • Pocit skľúčenosti alebo strachu.
  • Pokles krvného tlaku (hypotenzia) so slabým pulzom alebo zmätenosťou.
  • Zvýšená srdcová frekvencia.
  • Šok.
  • Náhla slabosť.
  • Závraty alebo mdloby (synkopa).
  • Žihľavka alebo opuch tváre, jazyka a/alebo hrdla.
  • Sipot.
  • Kašeľ.
  • Bolesť brucha.
  • Nevoľnosť a vracanie.
  • Hnačka.

Ako dlho po konzumácii pšenice sa príznaky objavia?

Závisí to od závažnosti vašej alergie na pšenicu.

Môžu sa objaviť v priebehu niekoľkých minút po požití pšenice alebo môžu trvať až 48 hodín.

Čo spôsobuje alergiu na pšenicu?

Bielkoviny v pšenici spôsobujú nadmernú reakciu vášho imunitného systému. Existujú štyri typy pšeničných bielkovín, na ktoré môžete byť alergickí:

  • Albumín.
  • Gliadín.
  • Globulín.
  • Glutén.

Môžete sa náhle stať alergickým na pšenicu?

U ľudí sa môžu vyvinúť reakcie sprostredkované IgE už v detstve, čo sa môže zdať náhle. Reakcie nesprostredkované IgE sa môžu u väčšiny ľudí javiť ako pomaly sa rozvíjajúce v priebehu času, najmä do stanovenia diagnózy.

Je alergia na pšenicu nákazlivá?

Nie, alergia na pšenicu nie je nákazlivá. Alergiu na pšenicu nemôžete preniesť na inú osobu.

Ako sa diagnostikuje alergia na pšenicu?

Alergológ je poskytovateľ zdravotnej starostlivosti, ktorý sa špecializuje na alergie. Môže vám pomôcť diagnostikovať vašu alergiu na pšenicu pomocou testov - najmä ak sú spôsobené reakciou sprostredkovanou IgE.

Pred vykonaním testov na alergiu na pšenicu vám môže položiť otázky, vrátane týchto:

  • Máte v rodine alergiu na pšenicu?
  • Boli vám niekedy diagnostikované iné potravinové alergie?
  • Aké sú vaše príznaky?
  • Užívate nejaké voľnopredajné lieky na liečbu vašich príznakov?
  • Kedy ste si všimli, že sa vaše príznaky začali objavovať?
  • Vediete si potravinový denník?

Aké testy sa vykonajú na diagnostikovanie alergie na pšenicu?

Váš alergológ môže na základe vašich príznakov použiť rôzne alergologické testy, ktoré vám pomôžu diagnostikovať alergiu na pšenicu. Tieto testy môžu zahŕňať:

kožný vpichový (škrabací) test

Tento test vystaví vaše telo malému množstvu pšeničných bielkovín.

Alergológ najprv očistí testovaciu oblasť vašej kože jódom alebo alkoholom. Testovacia oblasť je zvyčajne na vašom predlaktí alebo hornej časti chrbta.

Alergológ použije tenkú ihlu (lancetu), ktorou vám do kože vpichne malé množstvo tekutiny obsahujúcej pšeničné bielkoviny. Lanceta sa nedostane hlboko do vašej kože. Pocítite len malé štípnutie a nebudete krvácať.

Niektorí alergiológovia vám môžu na kožu umiestniť kvapku tekutých pšeničných bielkovín. Potom vám pomocou lancety zľahka poškriabu pokožku. Kvapôčky sa dostanú do vašej pokožky cez škrabanec. Budete cítiť len mierny diskomfort a nebudete krvácať.

Reakcie alergie na pšenicu sa zvyčajne objavia do 15 minút od vystavenia. Reakcie zvyčajne zahŕňajú okrúhle, sfarbené, vyvýšené škvrny (wheals), ktoré vyzerajú ako uhryznutie hmyzom.

Váš alergológ vám následne zmeria veľkosť pľuzgiera.

Krvný test (IgE)

Počas krvného testu vám laboratórny technik pomocou tenkej ihly odoberie malé množstvo krvi zo žily na ruke. Vzorka krvi putuje do laboratória. Laboratórium pridá do vašej vzorky krvi pšeničné bielkoviny a zmeria v nej hladinu protilátok IgE.

Získanie výsledkov z krvného testu zaslaného do laboratória môže trvať týždeň.

Odstupňovaná perorálna výzva

Ak nemáte presvedčivé výsledky z kožného vpichového testu alebo krvného testu, váš alergológ vám môže nariadiť stupňovanú orálnu výzvu.

Počas stupňovanej orálnej výzvy zjete v ordinácii alergiológa malé množstvo pšenice. Alergológ vás bude pozorovať, aby zistil, či sa u vás objaví reakcia. Postupne môžete zjesť viac pšenice, aby sa zistilo, ako vaše telo reaguje.

Váš alergológ nariadi stupňovanú orálnu výzvu len vtedy, ak máte nízke alebo stredné riziko závažnej alergickej reakcie.

Odstupňovaná perorálna výzva môže trvať až štyri hodiny.

Liečba alergie na pšenicu

Môžete sa zbaviť alergie na pšenicu?

Nie, alergie na pšenicu sa nemôžete zbaviť. Avšak približne 66 % detí z nej vyrastie.

Najlepší spôsob, ako zvládnuť alergiu na pšenicu, je vyhýbať sa jej. Podľa zákona musia výrobcovia uvádzať pšenicu na etikete so zložením balených potravín.

Ak máte alergiu na pšenicu, musíte zvážiť ďalšie možné expozície vrátane:

  • Nepotravinové položky. Niektoré nepotravinové výrobky obsahujú pšenicu a niektorých kozmetických a toaletných výrobkov. Zákon o označovaní sa však nevzťahuje na nepotravinové výrobky. Ak si nie ste istí zložkami nepotravinového výrobku, prejdite na webovú stránku výrobcu alebo zavolajte na číslo jeho zákazníckeho servisu a získajte úplný zoznam zložiek výrobku.
  • Spoločné zariadenie. Počas výrobného procesu sa niektoré položky delia o zariadenia alebo povrchy s pšenicou. Hľadajte etikety, na ktorých je uvedené: „Vyrobené na zariadení, ktoré sa používa spoločne s pšenicou.“

Akým potravinám by som sa mal vyhnúť, ak mám alergiu na pšenicu?

Mnoho rôznych potravín a nápojov obsahuje pšenicu alebo pšeničné bielkoviny. Medzi ne patria napr:

  • Pečené výrobky vrátane koláčov, sušienok a muffinov.
  • Chlieb.
  • Raňajkové cereálie.
  • Kuskus.
  • Párky v rožku.
  • Sladové nápoje.
  • Cestoviny.
  • Cesto na pizzu.
  • Seitan.
  • Pšeničné pivo.
  • Pšeničné múky (celozrnná, obohatená, pečivo, oceľová múčka, kamenná múčka atď.)

 

Ako skoro po liečbe sa budem cítiť lepšie?

Antihistaminiká začínajú účinkovať približne 30 minút po ich užití. Najúčinnejšie sú počas prvých niekoľkých hodín.

Kortikosteroidy zvyčajne začnú účinkovať približne za hodinu.

Adrenalínová injekcia začne účinkovať okamžite po tom, ako si ju podáte.

Ako môžem predísť alergii na pšenicu?

Najlepší spôsob, ako predísť alergickej reakcii na pšenicu, je prísne sa vyhýbať zložkám pšenice v potravinách a iných nepotravinových výrobkoch.

Kontrolujte označenia zložiek na všetkých balených potravinách. Ak si nie ste istí, či výrobok obsahuje pšenicu, vyhnite sa mu, kým si to nepotvrdíte u výrobcu.

Ďalšie časté otázky

Je alergia na pšenicu to isté ako alergia na lepok?

Nie, alergia na pšenicu nie je to isté ako alergia na lepok. Neexistuje nič také ako alergia na lepok.

Presnejšie povedané, to, čo niektorí ľudia označujú ako alergiu na lepok, je celiakia. Celiakia je stav, pri ktorom imunitný systém po konzumácii lepku poškodí tenké črevo. Lepok je bielkovina v niektorých obilninách vrátane pšenice, jačmeňa a raže.

Aký je rozdiel medzi alergiou na pšenicu a neznášanlivosťou lepku?

Alergia na pšenicu spôsobuje nadmernú reakciu vášho imunitného systému po konzumácii pšenice.

Neznášanlivosť lepku je reakciou tráviaceho systému. Vaše telo nie je schopné správne stráviť lepok, čo spôsobuje ochorenie. Ak máte neznášanlivosť lepku, môžete sa cítiť unavení, malátni alebo nafúknutí.

Aký je rozdiel medzi alergiou na pšenicu a celiakiou?

Alergia na pšenicu a celiakia sa niekedy navzájom zamieňajú. Sú však odlišné.

Alergia na pšenicu spôsobuje, že váš imunitný systém reaguje reakciami sprostredkovanými IgE alebo reakciami nesprostredkovanými IgE.

Ak máte celiakiu, váš imunitný systém reaguje nadmerne práve na lepok. Pšenica a iné obilniny obsahujú lepok. Váš imunitný systém reaguje napadnutím sliznice čreva. Spôsobuje zápal a poškodzuje vlasové štruktúry, ktoré lemujú vaše tenké črevo (klky). Klky pomáhajú absorbovať živiny v potrave. Poškodené klky nemôžu absorbovať živiny. To nakoniec spôsobuje podvýživu bez ohľadu na to, koľko jedla zjete.

Zhrnutie

Alergia na pšenicu je typ potravinovej alergie, ktorá vzniká, keď váš imunitný systém omylom spustí obrannú reakciu na pšenicu. Táto reakcia - alebo alergická reakcia - môže spôsobiť rôzne príznaky vrátane žihľavky, žalúdočných kŕčov, tráviacich ťažkostí, hnačky a v závažných prípadoch anafylaxie. Môžete sa cítiť frustrovaní, keď neviete, čo spôsobuje vaše príznaky, ale váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám môže pomôcť. Môže vykonať testy na potvrdenie alergie na pšenicu a predpísať lieky. Môže vás tiež odporučiť k dietológovi, ktorý vám pomôže zistiť, čo je pre vás najlepšie jesť a piť.

 

Späť do obchodu