Alergia na jogurt vs. intolerancia laktózy

Obsah:

  • Čo je to alergia na jogurt alebo mlieko?
  • Príčiny alergie na mlieko
  • Rizikové faktory alergie na mlieko
  • Príznaky alergie na mlieko
  • Neočakávané zdroje mliečnych bielkovín
  • Liečba alergie na mlieko
  • Neznášanlivosť laktózy
  • Pravá alergia na mlieko vs. intolerancia mlieka
  • Príčiny neznášanlivosti laktózy
  • Príznaky neznášanlivosti laktózy
  • Liečba neznášanlivosti laktózy
  • Alternatívy mliečnych výrobkov
  • Môžete byť alergický na jogurt a nie na mlieko?
  • Zhrnutie

Alergia na jogurt je zvyčajne súčasťou alergie na mlieko a mliečne výrobky. Príznaky alergie na jogurt a mlieko môžu zahŕňať žihľavku, svrbenie, bolesť brucha, nevoľnosť alebo hnačku po konzumácii jogurtu.

V niektorých prípadoch však môže byť nevoľnosť po konzumácii jogurtu spôsobená neznášanlivosťou laktózy alebo inými stavmi, ktoré môžu vyvolávať podobné príznaky.

Prečítajte si informácie o možných príčinách vašich príznakov a o tom, ako tieto stavy liečiť.

Čo je to alergia na jogurt alebo mlieko?

Alergia na jogurt je zvyčajne spôsobená alergiou na mlieko, ktorá je jednou z najčastejších potravinových alergií u detí. Odhaduje sa, že 2,5 % detí má alergiu spojenú s kravským mliekom.1 Hoci mnohé deti z alergie na mlieko vyrastú, niekedy môže pretrvávať aj v dospelosti.

Alergia na kravské mlieko, nazývaná aj alergia na bielkoviny kravského mlieka, je abnormálna reakcia imunitného systému na bielkoviny nachádzajúce sa v kravskom mlieku. Dva hlavné typy mliečnych bielkovín, ktoré spôsobujú alergiu na mlieko, sú kazeín a srvátka.

laktozova intolerancia

Príčiny alergie na mlieko

Keď osoba s pravou alergiou na mlieko konzumuje potraviny s obsahom mlieka, ako je napríklad jogurt, jej imunitný systém ich mylne považuje za škodlivého votrelca. To spustí tvorbu imunoglobulínových (IgE) protilátok, ktoré vedú k uvoľneniu chemických látok, čo spôsobí alergickú reakciu.

Ak máte alergiu na mlieko, môžete byť alergický na bielkoviny v mlieku, medzi ktoré patria:

  • Srvátkové bielkoviny sa nachádzajú v tekutej časti mlieka obsahujúcej laktózu. Tvorí približne 80 % mliečnych bielkovín. Dve bielkoviny, ktoré sa nachádzajú v srvátke, sa nazývajú alfa-laktalbumín a beta-laktalbumín. Hoci sa nachádza v kravskom mlieku, srvátkové bielkoviny môžu byť prítomné aj v iných výrobkoch, ako sú športové nápoje, proteínový prášok, jogurt a syr. Je to jedna z bielkovín, ktoré sa nachádzajú v mlieku a sú spojené s vážnejšími reakciami.
  • Kazeín je bielkovina nachádzajúca sa v tuhej časti mlieka, ktorá sa zráža. Je to bielkovina, ktorá sa nachádza v mliečnych výrobkoch a mnohých nemliečnych výrobkoch, ako je tuniak a saláma. Novší krvný test nazývaný komponentový test dokáže skontrolovať alergie na kazeín aj srvátku.
  • Syndróm enterokolitídy vyvolanej potravinovými bielkovinami (FPIES) je typ potravinovej alergie nesprostredkovanej IgE. Je zriedkavý a postihuje najmä malé deti a dojčatá. Podobne ako pri iných potravinových alergiách ide o reakciu na určitú potravinu. Medzi bežné spúšťacie potraviny patrí sója, kravské mlieko a obilniny. Našťastie väčšina detí z tejto alergie vyrastie do veku 4 rokov.

Rizikové faktory alergie na mlieko

Určité faktory môžu zvyšovať riziko vzniku alergie na kravské mlieko, vrátane:

  • Iné alergie: U osoby s inými základnými alergiami je vyššie riziko vzniku iných alergií vrátane alergie na mlieko.
  • Genetika: Rodičia a súrodenci s potravinovými alergiami môžu zvýšiť riziko vzniku alergie na mlieko.
  • Vek: Alergie na mlieko sa najčastejšie vyskytujú u detí a mnohé z nich z nich vyrastú, keď dozrie ich tráviaci trakt.
  • Atopická dermatitída: Hoci presná príčina nie je úplne objasnená, u detí s atopickou dermatitídou je pravdepodobnosť vzniku potravinovej alergie vyššia.

Príznaky alergie na mlieko

Príznaky alergie na jogurt alebo mlieko môžu byť od miernych až po závažné a zvyčajne sa objavia do dvoch hodín po konzumácii mliečnych výrobkov.

Medzi príznaky alergie na mlieko patria:

  • Žihľavka
  • Žalúdočné ťažkosti
  • Hnačka
  • Zvracanie
  • Krvavá stolica
  • Bolesť brucha

V niektorých prípadoch môže kravské mlieko spôsobiť potenciálne život ohrozujúcu reakciu nazývanú anafylaxia. Medzi príznaky patria ťažkosti s dýchaním, zvieranie hrdla, mdloby, nízky krvný tlak, zrýchlený tep, závraty a zástava srdca.

Neočakávané zdroje mliečnych bielkovín

Mnohí ľudia s alergiou na mlieko neznášajú ani mlieko iných domácich zvierat, ako sú kozy alebo ovce. Je dôležité vždy čítať etikety potravín a vyhýbať sa všetkým zložkám, ktoré obsahujú mlieko.

Medzi neočakávané zdroje mliečnych bielkovín patria:

  • Tuniak
  • Maslo
  • Puding
  • Obilniny
  • Palacinky
  • Obedové mäso
  • Niektoré nemliečne výrobky
  • Čokoláda
  • Karamelové cukríky
  • Kulturistické koktaily

Liečba alergie na mlieko

Najlepším spôsobom liečby alergie na mlieko je vyhýbanie sa mlieku, mliečnym výrobkom alebo výrobkom, ktoré obsahujú mliečne bielkoviny.

Neznášanlivosť laktózy

Intolerancia laktózy vzniká, keď človeku chýba enzým laktáza. Ten je zodpovedný za štiepenie laktózy, cukru, ktorý sa nachádza v mlieku a mliečnych výrobkoch, ako je syr, jogurt alebo zmrzlina. V dôsledku toho má osoba s intoleranciou laktózy problémy s trávením potravín obsahujúcich laktózu.

Pravá alergia na mlieko vs. intolerancia mlieka

Pravá alergia na mlieko nie je to isté ako neznášanlivosť mlieka. K alergii na mlieko dochádza vtedy, keď váš imunitný systém identifikuje mlieko a mliečne výrobky ako cudzích votrelcov. To spôsobuje žihľavku, nevoľnosť a bolesti brucha a môže viesť až k anafylaktickému šoku.

Naopak, neznášanlivosť mlieka je tráviaci problém a nezahŕňa imunitný systém. Namiesto toho je spôsobená chýbajúcim enzýmom laktázou, ktorý sťažuje trávenie potravín obsahujúcich laktózu, čo spôsobuje bolesti brucha, kŕče a/alebo hnačku.

Príčiny neznášanlivosti laktózy

Neznášanlivosť laktózy je často spôsobená malabsorpciou laktózy, stavom, pri ktorom tenké črevo vytvára nízke hladiny laktázy.

V niektorých prípadoch môžu pri vzniku intolerancie laktózy zohrávať úlohu aj vaše gény. Môže byť spôsobená aj predčasným pôrodom alebo poškodením tenkého čreva, ku ktorému dochádza pri Crohnovej chorobe alebo celiakii.

Príznaky neznášanlivosti laktózy

Bez správneho trávenia prechádza laktóza do hrubého čreva, kde baktérie laktózu rozkladajú a vytvárajú tekutinu a plyny, ktoré sú zodpovedné za tráviace ťažkosti.

Medzi ďalšie príznaky intolerancie laktózy patria:

  • Nadúvanie
  • Plynatosť
  • Hnačka
  • Nevoľnosť
  • Bolesť brucha

Liečba neznášanlivosti laktózy

Niektorí ľudia s intoleranciou laktózy zvládajú malé množstvá laktózy. Štúdie ukazujú, že mnohí ľudia môžu tolerovať približne 12 gramov laktózy s veľmi malými alebo žiadnymi príznakmi. To zodpovedá približne 1 šálke mlieka.

Okrem toho niektorí ľudia tolerujú potraviny s nízkym obsahom laktózy, ako je grécky jogurt a tvrdé syry, napríklad švajčiarsky, čedar a parmezán. Grécky jogurt sa počas spracovania viackrát precedí, čím sa odstráni viac srvátky a laktózy. Šesťdecová porcia gréckeho jogurtu obsahuje 4 gramy laktózy.

Niektorí ľudia však musia pre zmiernenie príznakov laktózu úplne vylúčiť.

Prípadne môžete pred konzumáciou mlieka alebo mliečnych výrobkov použiť výrobky s obsahom laktázy. To pomôže vášmu telu lepšie stráviť laktózu, aby sa znížili alebo predišlo tráviacim príznakom.

Predčasne narodené deti s intoleranciou laktózy sú zvyčajne schopné tolerovať laktózu, keď sú staršie a ich tráviaci trakt dozrieva.

Alternatívy mliečnych výrobkov

Našťastie, vo väčšine obchodov s potravinami nájdete mliečne alternatívy a bezmliečne syry, maslo a jogurty. Medzi nemliečne náhrady mlieka patria:

  • Mandľové mlieko
  • Sójové mlieko
  • Ryžové mlieko
  • Kokosové mlieko
  • Kešu mlieko
  • Ovsené mlieko

Je dôležité poznamenať, že mliečne alternatívy nie sú z výživového hľadiska rovnocenné mlieku, jogurtom, syrom a iným mliečnym výrobkom. Ak máte obavy, či vám v strave nechýbajú kľúčové živiny, poraďte sa s registrovaným dietológom.

Môžete byť alergický na jogurt a nie na mlieko?

Mnohí ľudia s intoleranciou laktózy môžu konzumovať jogurt, ale nie mlieko.

Ak však máte reakciu na jogurt, ale nie na mlieko, môže to byť spôsobené inými stavmi alebo zložkami v jogurte, preto je dôležité, aby ste sa o tom porozprávali so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.

Zhrnutie

Alergia na jogurt je zvyčajne spôsobená alergiou na mlieko. Najlepšou liečbou alergie na mlieko alebo jogurt je vyhýbať sa mlieku a výrobkom, ktoré obsahujú mliečne bielkoviny. Ak po konzumácii jogurtu pociťujete plynatosť, nadúvanie alebo nepríjemné pocity v bruchu, môžete mať intoleranciu laktózy. Aby ste mohli podstúpiť správnu liečbu, je dôležité navštíviť poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, ktorý stanoví presnú diagnózu.

Späť do obchodu