Ako zistíte, že probiotiká fungujú?

Obsah:

  • Príznaky, že vaše probiotiká fungujú
  • Ako dlho trvajú účinky probiotík?
  • Prečo vaše súčasné probiotiká nemusia fungovať alebo ich účinok môže trvať dlhšie
  • Ako si vybrať správne probiotikum
  • Ako sa uistiť, že probiotiká budú fungovať
  • Príznaky, že vaše probiotiká nefungujú
  • Čo by ste mali robiť, ak probiotiká neúčinkujú?

Probiotiká sú dobré baktérie v črevách, ktoré pomáhajú podporovať zdravý črevný mikrobióm. Medzi pozitívne účinky probiotík patrí boj proti zlým baktériám, zlepšenie trávenia a regulácia stolice, podpora imunitného systému a pomoc pri chudnutí.

Vaše črevá obsahujú miliardy dobrých baktérií, ktoré podporujú mnohé dôležité funkcie v tele vrátane trávenia, vstrebávania živín a imunitného systému. Tento svet dobrých baktérií sa označuje ako váš črevný mikrobióm.

Environmentálne faktory, ako je strava obsahujúca príliš spracované potraviny, niektoré lieky a stres, môžu narušiť tento ekosystém dobrých baktérií žijúcich vo vašom čreve. Keď sa ekosystém črevných baktérií naruší, môžu sa objaviť ochorenia, ako sú tráviace ťažkosti, nepravidelná stolica, častejšie choroby a alergie.

V posledných rokoch sa probiotiká stali jedným z najobľúbenejších výživových doplnkov. Probiotiká sú doplnky stravy, ktoré pozostávajú z niektorých z tých mnohých dobrých baktérií, ktoré žijú v zdravom čreve a ktoré môžu pomôcť obnoviť rovnováhu a posilniť váš črevný mikrobióm.

Probiotiká môžu pomôcť so zlepšením trávenia, zdravia čriev a celkovej pohody. Povedzme teda, že by ste začali užívať probiotický doplnok - čo by podľa nášho názoru mal takmer každý - ako zistíte, že vaše probiotikum funguje?

probiotika

Príznaky, že vaše probiotiká fungujú

Keď užívate vysokokvalitný probiotický doplnok, môžete si všimnúť niekoľko pozitívnych zmien vo svojom tele, od zlepšeného trávenia a väčšieho množstva energie až po zlepšenie nálady a čistejšiu pleť.

Často prvou a najbezprostrednejšou zmenou, ktorú jednotlivci spozorujú, je zlepšenie trávenia.

Probiotické baktérie obnovujú rovnováhu črevnej flóry, čo môže rýchlo zlepšiť napríklad frekvenciu a pravidelnosť stolice a zmierniť nadúvanie alebo plynatosť. Časom sa pozitívne účinky probiotických baktérií rozšíria aj na iné oblasti ako len na zlepšenie trávenia.

Dobre vyvážený črevný mikrobióm posilní funkciu črevnej bariéry, ktorá bráni vstupu toxínov a patogénov, ktoré v dnešnom svete s najväčšou pravdepodobnosťou denne prijímate, do vášho tela cez črevá.

To následne znižuje záťaž vášho imunitného systému a pečene, čím sa znižuje náchylnosť na ochorenia a znižuje sa zápal v tele. Zápal sa môže prejavovať mnohými spôsobmi vrátane kožných problémov, mozgovej hmly, únavy a nedostatočnej koncentrácie. Zníženie zápalu a obnovenie rovnováhy imunitného systému preto môže priniesť celý rad pozitívnych účinkov. Poďme niektoré z nich preskúmať podrobnejšie:

Vaše črevné baktérie zohrávajú rozhodujúcu úlohu v tom, ako rýchlo a dôkladne sa trávi vaša potrava. Ak je váš črevný mikrobióm v nerovnováhe, môžete pociťovať tráviace ťažkosti, ako sú plynatosť, nadúvanie a bolesti žalúdka, najmä po jedle.

Jedným z prvých pozitívnych účinkov kvalitného probiotika je zlepšenie trávenia a zníženie príznakov, ako sú nadúvanie, plynatosť a bolesti žalúdka.

  • Pravidelnejšie pohyby čriev

Nerovnováha v zložení dobrých baktérií v črevách môže prispieť k nepravidelnej stolici.

Napríklad časté hnačky môžu byť znakom prítomnosti patogénnych baktérií vo vašich črevách. Vysokokvalitné probiotikum vám pomôže priniesť do čriev viac dobrých baktérií, aby vytlačili zlé baktérie. Týmto spôsobom môžu probiotiká zabrániť riedkej stolici a hnačke.

Na druhej strane, zápcha môže byť spôsobená nízkou produkciou hlienu alebo nízkou pohyblivosťou vašich črevných svalov. Niektoré probiotické bakteriálne kmene sú známe tým, že zvyšujú produkciu hlienu, čo môže regulovať zápchu.

  • Zvýšená energia

Vaše telo získava energiu zo živín a mikroživín v potrave a črevá zohrávajú pri vstrebávaní týchto živín rozhodujúcu úlohu. Nerovnováha vo vašom črevnom mikrobióme môže mať za následok zápal sliznice čreva.

Tento zápal bráni správnemu vstrebávaniu živín, čo môže spôsobiť nedostatok kľúčových živín, ktoré vám dodávajú energiu. Preto oprava čriev a zníženie zápalu v črevách prostredníctvom kvalitného probiotického doplnku môže pomôcť zlepšiť vašu energetickú hladinu.

Okrem toho môže zápal v črevách viesť k netesnosti čreva, čo je stav, keď sa sliznica čreva stáva priepustnou. V takom prípade sa do vášho krvného obehu môžu dostať väčšie častice potravy a patogény, čo vyvolá imunitnú reakciu.

Ak je váš imunitný systém neustále v režime boja, ovplyvní to aj vašu energetickú hladinu. Vysokokvalitný probiotický doplnok môže pomôcť obnoviť a udržať zdravú sliznicu čriev, čím sa zníži záťaž vášho imunitného systému.

  • Lepšia nálada

Črevá a mozog neustále komunikujú prostredníctvom mnohých posolstiev vrátane neurotransmiterov. Naše črevné baktérie môžu ovplyvňovať spôsob, akým sa v tele metabolizujú chemické látky v mozgu. Je zaujímavé, že črevá produkujú niektoré z rovnakých neurotransmiterov ako mozog vrátane hormónu šťastia serotonínu.

Nerovnováha v črevných baktériách a zápal v črevách môžu znížiť množstvo produkovaného serotonínu, a tým negatívne ovplyvniť vašu náladu. Okrem toho produkujú určité chemické látky, ktoré preukázateľne znižujú úzkosť a depresiu.

  • Zlepšenie imunity

Črevá zohrávajú rozhodujúcu úlohu pri vstrebávaní všetkých dôležitých živín z prijatej potravy. Mnohé z týchto živín sú dôležité pre podporu imunity vrátane vitamínov skupiny B, zinku a vitamínu C. Akákoľvek nerovnováha vo vašom črevnom mikrobióme môže ovplyvniť tento proces vstrebávania živín a funkciu vašej imunity.

Ako bolo uvedené vyššie, nerovnováha vo vašich črevných baktériách môže viesť k zápalom v čreve. Ak sa zápal zmení na nepriechodné črevo, väčšie častice potravy a iné toxíny sa môžu dostať do vášho krvného obehu a spustiť neustálu imunitnú reakciu. Užívanie vysokokvalitného probiotického doplnku môže pomôcť obnoviť a udržiavať zdravú črevnú bariéru a zabrániť tak vstupu týchto väčších častíc do krvného obehu.

Napokon, niektoré probiotické baktérie pomáhajú riadiť imunitný systém dvoma kritickými spôsobmi, aby sa nevymkol spod kontroly.

Po prvé, je známe, že špecifické probiotické kmene zvyšujú produkciu IL-10 v tele, čím pomáhajú vášmu telu zvládať zápaly. IL-10 je posol imunitného systému, ktorý chráni pred prehnanými zápalovými procesmi a autoimunitnými ochoreniami.

Po druhé, ďalšou imunomodulačnou vlastnosťou niektorých probiotických kmeňov je stimulácia sekrécie sekrečného imunoglobulínu A (sIgA). SIgA je protilátka, ktorá zohráva kľúčovú úlohu v imunitnej funkcii slizníc. Ak vaše telo nemá dostatok sIgA, môže byť váš imunitný systém oslabený a môžete byť náchylnejší na infekcie a ochorenia.

  • Nižšia úzkosť a lepšia reakcia na stres

Črevá a mozog spolu neustále komunikujú. Nerovnováha črevných baktérií sa často spája so zvýšenou úzkosťou. Niektoré psychické poruchy vrátane Alzheimerovej choroby a depresie sú v skutočnosti spojené so zmeneným črevným mikrobiómom.

Okrem toho sa nepriechodné črevá často spájajú so zápalom v mozgu, čo môže tiež ovplyvniť náladu a spôsob, akým reagujete na stresové situácie. 

  • Úbytok hmotnosti

Viaceré výskumy naznačujú, že zloženie črevného mikrobiómu súvisí s metabolizmom a telesnou hmotnosťou človeka. Hoci výskum je ešte len v počiatočnom štádiu a prebieha, ukázalo sa, že niektoré typy baktérií sú častejšie u štíhlych ľudí, zatiaľ čo iné typy baktérií sú častejšie u ľudí s nadváhou.

V závislosti od toho, ktorého typu baktérií máte viac, to môže ovplyvniť vašu hmotnosť. Okrem toho, ak je vaša črevná flóra v nerovnováhe, vzniká príležitosť pre rast zlých baktérií a iných patogénov, ako je napríklad Candida Albicans.

Mnohé z týchto patogénov môžu vysielať do mozgu signály, ktoré podnecujú telo k túžbe po cukre. Čím viac cukru jete, tým lepšie sa týmto zlým baktériám a iným patogénom darí a môžu rásť! Vysokokvalitné probiotikum môže pomôcť obnoviť rovnováhu rozmanitosti dobrých baktérií v črevách, čo zase môže ovplyvniť váš metabolizmus a to, na aké druhy potravín máte chuť. Ak sa chcete dozvedieť viac o probiotikách a chudnutí, pozrite si náš príspevok na blogu.

  • Zvýšenie kognitívnych funkcií

Viaceré štúdie preukázali silné prepojenie medzi zdravím čriev a kognitívnym zdravím. Nerovnováha vo vašich črevných baktériách často vedie k zápalom v črevách.

Tento zápal časom spôsobuje priepustnosť črevnej bariéry (deravé črevo). V dôsledku toho sa väčšie častice potravy, patogény a toxíny môžu dostať do krvného obehu a nakoniec aj do mozgu, kde tiež vyvolávajú zápal.

Tento zápalový proces negatívne ovplyvňuje kognitívne funkcie. Doplnková výživa probiotikami môže tiež zlepšiť vaše kognitívne funkcie v dôsledku obnovenia zdravej črevnej bariéry.

  • Menej chuti na cukor

Niektoré škodlivé baktérie a iné patogény, ako napríklad Candida Albicans, môžu telo oklamať a prinútiť ho túžiť po cukre. To je pre patogény výhodné, pretože cukor je jedným z ich hlavných zdrojov potravy. Čím viac cukru konzumujete, tým rýchlejšie môžu rásť a množiť sa.

Užívanie kvalitného probiotického doplnku s viacerými druhmi a kmeňmi zlepší rozmanitosť vašej črevnej flóry a ponechá týmto patogénom menej príležitostí na rast. V skutočnosti je známe, že niektoré kmene probiotík majú vlastnosti, ktoré bojujú proti Candida albicans a iným patogénom.

Ako dlho trvajú účinky probiotík?

Stručná odpoveď znie: Závisí to od konkrétneho výsledku, ktorý chcete dosiahnuť, od aktuálneho stavu vašich čriev a celkového zdravia a od kvality probiotika, ktoré užívate.

Ak užívate vysokokvalitný, viacdruhový a viackmeňový výživový doplnok, môžete očakávať, že prvé zlepšenia a zdravotné prínosy probiotíkvo vašom trávení zaznamenáte už počas prvých 1 - 2 týždňov po začatí užívania probiotík.

V závislosti od toho, akí ste citliví, mnohí ľudia pociťujú rozdiel už po niekoľkých dňoch. Zásadnejšie účinky probiotík, ako je zlepšenie nálady, úbytok hmotnosti alebo zníženie zápalu črevnej bariéry, sa môžu dostaviť po 4 až 8 týždňoch.

Prečo vaše súčasné probiotiká nemusia fungovať alebo ich účinok môže trvať dlhšie

Užívanie doplnku nesprávne: Skontrolujte si pokyny na užívanie vášho doplnku, aby ste sa uistili, že ho užívate správne.

Nesprávny probiotický kmeň: Rôzne bakteriálne kmene sa špecializujú na rôzne funkcie v črevách a môžu mať výrazne odlišné účinky na vaše telo. Ak nepozorujete zlepšenie zdravia vášho tráviaceho traktu, možno jednoducho užívate probiotikum, ktoré neobsahuje správne kmene pre vás.

Kvalifikovaný lekár so skúsenosťami v oblasti zdravia čriev vám môže poskytnúť lekárske poradenstvo a môže vás nasmerovať na správne probiotikum. Opäť odporúčame vyhľadať probiotikum špecifické pre vaše zdravotné potreby, aby ste dosiahli optimálne výsledky.

Nesprávne skladovanie: Niektoré probiotické doplnky vyžadujú chladenie, aby sa zabezpečilo prežitie baktérií. Ak sú tieto probiotiká ponechané mimo chladničky dlhší čas alebo sú vystavené príliš veľkému teplu, probiotické baktérie môžu odumrieť a už nie sú účinné.

Zlá kvalita výrobku: Na výber je veľa probiotík a pre spotrebiteľa je, žiaľ, ťažké určiť kvalitu výrobku.

Kvalita výrobku je založená na mnohých faktoroch, ale tie hlavné, na ktoré si treba dávať pozor, sú vedecké poznatky, na ktorých sú výrobky založené, výrobný proces, zdroj a kvalita bakteriálnych kmeňov a zloženie samotného výrobku. Každý z týchto faktorov môže negatívne ovplyvniť kvalitu výrobku a úspech, ktorý s ním zažijete.

Nesprávne dávkovanie: Užívanie nesprávnej dávky môže mať tiež vplyv na to, ako rýchlo sa dostavia výsledky. Uistite sa, že ste si skontrolovali etiketu a pokyny na užívanie, aby ste získali podrobné informácie.

Ako si vybrať správne probiotikum

Pri hľadaní probiotických výrobkov hľadajte doplnok s nasledujúcimi vlastnosťami

Probiotikum s viacerými druhmi a kmeňmi : Výrobok by mal obsahovať rôzne druhy baktérií a viacero kmeňov baktérií.

Diferencované produkty prispôsobené vašim potrebám: Rôzne tráviace problémy si vyžadujú rôzne probiotické kmene. Preto sa pre optimálny prínos snažte hľadať probiotikum, ktoré je prispôsobené konkrétnym zdravotným výsledkom, ktoré sa snažíte dosiahnuť.

Klinické štúdie: Probiotikum a jeho tvrdenia by mali byť podložené klinickými štúdiami s použitím konečného produktu. Tým sa zabezpečí, že kupujete výrobok, ktorého účinky boli preskúmané a preukázané.

Ľudské kmene: Iba ľudské bakteriálne kmene môžu kolonizovať vaše črevá (t. j. žiť a rozmnožovať sa vo vašich črevách). Iné baktérie, napríklad baktérie, ktoré sa nachádzajú vo fermentovaných potravinách, ako sú jogurty, a v probiotikách na báze pôdy, nemôžu kolonizovať črevá a zvyčajne prejdú vaším telom v priebehu niekoľkých dní. Na dosiahnutie trvalých pozitívnych účinkov sa chcete uistiť, že máte ľudské kmene, ktoré môžu kolonizovať.

Bez živočíšnych bielkovín, alergénov a plnidiel: Odporúčame vybrať si probiotikum, ktoré neobsahuje mliečne a iné živočíšne bielkoviny, lepok, sóju a kvasnice, aby ste mali istotu, že užívate čistý produkt.

Ako sa uistiť, že probiotiká budú fungovať

Aby ste sa uistili, že vaše probiotikum funguje, uistite sa, že dodržiavate odporúčané pokyny na používanie uvedené na obale. V závislosti od mechanizmu dodávania sa spôsob užívania vášho probiotika môže líšiť. Napríklad niektoré probiotiká môže byť potrebné rozpustiť v tekutine, zatiaľ čo iné môže byť potrebné užívať nalačno.

Niektoré lieky, ako napríklad antibiotiká, môžu mať negatívny vplyv na dobré baktérie v črevách a v probiotickom doplnku, preto je najlepšie probiotiká užívať oddelene od iných liekov.

Skontrolujte si pokyny na etikete výrobku, aby ste sa uistili, že vaše probiotikum je správne skladované. Nesprávne skladovanie môže spôsobiť, že vaše probiotikum bude menej účinné.

Nakoniec skontrolujte dátum exspirácie, aby ste sa uistili, že probiotický doplnok nie je po exspirácii.

Príznaky, že vaše probiotiká nefungujú

Žiadne zlepšenie: Ak nepozorujete žiadne zlepšenie trávenia alebo tráviacich problémov, ktoré máte, pravdepodobne to nie je ten správny produkt pre vás.

Ak vám probiotikum vyhovuje, mali by ste minimálne do štyroch týždňov užívania výrobku pozorovať zlepšenie trávenia.

Nežiaduce účinky: Niektorí jedinci pociťujú počas prvých dní užívania nového probiotika menšie vedľajšie účinky, ako je mierne nadúvanie, plynatosť alebo častejšia stolica.

Ide o to, že vaše telo si zvyká na probiotikum a potenciálne sa čistí od škodlivých látok, ako sú patogény. Ak však tieto vedľajšie účinky pretrvávajú aj po prvom týždni užívania probiotika, prestaňte výrobok užívať a poraďte sa s lekárom. Ak sa u vás vyskytnú závažnejšie vedľajšie účinky, ako sú alergické reakcie, závraty, opuchy alebo ťažkosti s dýchaním, prestaňte výrobok užívať a okamžite kontaktujte svojho lekára.

Čo by ste mali robiť, ak probiotiká neúčinkujú?

Prečítajte si etiketu: Ak sa u vás vyskytnú menšie vedľajšie účinky, ako je nadúvanie, nevoľnosť alebo plynatosť, skontrolujte zloženie, aby ste zistili, či etiketa neobsahuje nejaké zložky, na ktoré by ste mohli byť alergickí. Mnohé probiotiká obsahujú laktózu, ktorá môže dráždiť črevá, najmä u dospelých. Je to dôležité aj pre ľudí, ktorí neznášajú laktózu alebo sú vegáni.

Vyskúšajte inú značku: Probiotiká sa veľmi líšia kvalitou a zložením. Možno probiotiká, ktoré užívate, jednoducho nie sú dostatočne silné alebo neobsahujú špecifické kmene, ktoré by vám zlepšili náladu. Zvážte hľadanie kvalitného probiotika s viacerými druhmi a kmeňmi, ktoré vyhovuje vašim potrebám.

Vyhľadajte kvalifikovaného lekára: Ak ste vyskúšali viacero probiotík a žiadne nezaberajú, možno je čas vyhľadať odborníka na zdravotnú starostlivosť, ktorý má skúsenosti so zdravím čriev a pomôže vám zistiť príčinu vašich príznakov.

Späť do obchodu