Ako vaša črevná flóra ovplyvňuje vaše zdravie

Obsah:

  • Čo je to črevná flóra?
  • Funkcie črevnej flóry
  • Čo ovplyvňuje črevnú flóru?
  • Príznaky nezdravej črevnej flóry
  • Ako zlepšiť črevnú flóru
  • Zhrnutie

Črevná flóra podporuje imunitný systém, pomáha metabolizmu a ovplyvňuje zdravie mozgu.

V medicíne sa pod pojmom „flóra“ rozumejú mikroorganizmy na ľudskom tele alebo v ňom, napríklad črevná flóra - nazývaná aj črevná mikroflóra a črevný mikrobióm. Keď sa hovorí o flóre v kontexte ľudského tela, tento pojem sa vzťahuje na baktérie, kvasinky a iné huby.

Črevná flóra má mnoho funkcií a keď nie je v rovnováhe, môže negatívne ovplyvniť zdravie. Udržiavanie zdravých čriev je dôležité pre vaše celkové zdravie.

Čo je to črevná flóra?

Črevná flóra označuje svet mikroorganizmov, prevažne baktérií, ktoré obývajú naše črevá. V každom ľudskom gastrointestinálnom trakte (GI) sa nachádza približne 100 biliónov takýchto organizmov. Na označenie tejto vnútornej populácie baktérií, húb, vírusov a prvokov sa používajú rôzne názvy:

  • Črevné baktérie
  • Črevná flóra
  • Črevná mikroflóra
  • Črevný mikrobióm

Výskum sa čoraz viac zameriava na snahu pochopiť úlohu, ktorú črevná flóra zohráva v ľudskom zdraví. Je mimoriadne zrejmé, že črevná flóra zohráva dôležitú úlohu v našom zdraví aj v našej náchylnosti na ochorenia.

Vývoj

Bábätká sa rodia s črevami, o ktorých sa predpokladá, že sú buď úplne, alebo väčšinou sterilné. Keď prechádzajú pôrodnými cestami svojej matky, sú vystavené mikroorganizmom vo vagíne, z ktorej pochádza populácia mikrobiómu. Mikrobióm sa ďalej osídľuje vplyvom prostredia a príjmom materského mlieka, umelej výživy a napokon aj potravy.

Deti narodené cisárskym rezom, ktoré necestujú pôrodnými cestami, môžu mať na začiatku života menej mikróbov v črevách - ale tieto rozdiely sa do 6. mesiaca života stratia vďaka expozícii prostredia a živinám, ktoré konzumujú. Zloženie črevnej flóry sa potom vyvíja počas celého života.

Umiestnenie

Látky vylučované v procese trávenia ovplyvňujú miesto, kde sa črevné baktérie vyvíjajú. Žalúdočná kyselina, žlčová kyselina a pankreatické enzýmy zvyčajne zabraňujú kolonizácii baktérií v žalúdku alebo v počiatočnom úseku tenkého čreva.

Preto sa črevné baktérie nachádzajú do určitej miery v poslednej časti tenkého čreva, ale v drvivej väčšine sa nachádzajú v hrubom čreve. Odhaduje sa, že vo vašom tele sa nachádza viac ako tisíc druhov mikróbov. Štúdia z roku 2015 uvádza, že tieto mikróby tvoria od 25 % do 54 % vašej stolice.

Tento svet mikroorganizmov je vnútorne oddelený od vášho tela prostredníctvom jednej vrstvy buniek na vašom hrubom čreve - známych ako epitelové bunky.

črevná flóra

Funkcie črevnej flóry

Ako už bolo spomenuté, vaša črevná flóra je kľúčovým hráčom vo vašom zdraví. Jej najdôležitejšie úlohy súvisia s ochranou imunitného systému, metabolizmom a zdravím mozgu. Pre tieto dôležité funkcie je potrebné optimálne množstvo „priateľských“ baktérií.

Podporuje imunitný systém

Zdá sa, že črevné baktérie podporujú náš imunitný systém dvoma spôsobmi. Prvý spôsob spočíva v tom, že užitočné baktérie poskytujú priamu ochranu sliznice hrubého čreva a zabraňujú prenikaniu látok, ktoré by pre nás boli škodlivé.

Mastné kyseliny s krátkym reťazcom, vedľajšie produkty užitočných črevných baktérií, pomáhajú udržiavať črevnú bariéru a zabraňujú baktériám a bakteriálnym toxínom v črevách uniknúť do krvného obehu. Ak je tento systém narušený, môže sa objaviť stav zvýšenej črevnej priepustnosti (syndróm deravého čreva).

Druhý spôsob spočíva v tom, že priaznivé črevné baktérie spolupracujú s imunitným systémom na úrovni sliznice našich čriev v boji proti baktériám spôsobujúcim ochorenia alebo iným látkam.

Pomáha metabolizmu

Naša črevná flóra zohráva dôležitú úlohu pri dodávaní vitamínov a iných živín nevyhnutných pre naše zdravie. Mikrobióm tiež interaguje so sacharidmi, ktoré neboli strávené v tenkom čreve (napríklad rezistentný škrob a FODMAP). Táto interakcia poskytuje ďalšie živiny, podporuje rast epitelových buniek a moduluje ukladanie tukov.

Črevný mikrobióm sa podieľa na spracovaní vlákniny, čo vedie k produkcii užitočných kyselín v tele, ako sú acetát, propionát a butyrát. Tie zasa môžu pomôcť pri:

  • ochorenia pečene
  • inzulínovej rezistencii
  • Chuť do jedla a regulácia hmotnosti

Kyselina indolepropionová, ktorá tiež súvisí s črevnou flórou a príjmom vlákniny, môže znížiť riziko cukrovky 2. typu.

Črevné baktérie pomáhajú metabolizovať žlč v črevách. Vaša pečeň posiela žlč do tenkého čreva, aby vám pomohla stráviť tuky. Baktérie a ich enzýmy potom pomáhajú rozkladať žlčové kyseliny, aby ich pečeň mohla znovu vstrebať a recyklovať. 

Črevná mikroflóra pomáha nášmu telu asimilovať vitamíny a podieľa sa na tvorbe vitamínov B a K. Vitamíny skupiny B pomáhajú telu vytvárať energiu z prijatej potravy a pomáhajú tvoriť červené krvinky. Vitamín K pomáha vytvárať bielkoviny na zrážanie krvi a na tvorbu kostí a tkanív.

Ovplyvňuje zdravie mozgu

Črevná flóra zohráva dôležitú úlohu pri udržiavaní funkcie centrálneho nervového systému, ktorý zahŕňa mozog a miechu. Mikroorganizmy napríklad pomáhajú pri tvorbe serotonínu, ktorý následne ovplyvňuje mnohé aspekty ľudského správania vrátane nálady a duševného zdravia. Dokonca sa ukázalo, že zmeny v črevnej mikroflóre zvyšujú úzkosť u myší.

Črevná flóra môže tiež regulovať priepustnosť hematoencefalickej bariéry, čo znamená ochranu mozgu pred škodlivými toxínmi prenášanými krvou. V niektorých štúdiách na zvieratách sa ukázalo, že nerovnováha v črevách je dôležitým faktorom pri neurologických ochoreniach, ako je Alzheimerova choroba a poruchy autistického spektra.

Čo ovplyvňuje črevnú flóru?

Strava: Dobré baktérie v črevách potrebujú na svoj život rastlinné vlákniny, preto uprednostňujú rôzne celozrnné potraviny, ako sú ovocie, zelenina, fazuľa, fermentované potraviny a celozrnné výrobky. Na druhej strane, strava s vysokým obsahom cukru, nasýtených tukov a spracovaných potravín s prídavnými látkami obsahuje málo vlákniny a má tendenciu zvyšovať rast menej užitočných mikróbov.

Toxíny v životnom prostredí: Látky, ako sú antibiotiká, ťažké kovy, organické znečisťujúce látky, pesticídy a pevné častice, môžu vyhubiť dobré mikróby a spôsobiť premnoženie prozápalových mikróbov. Váš črevný mikrobióm sa zvyčajne dokáže zotaviť z dočasného vystavenia chemickým látkam, ale dlhodobé vystavenie môže niektorým mikróbom sťažiť rast a prosperitu.

Lieky: Antibiotiká môžu pri dlhodobom užívaní zničiť dobrú aj zlú flóru. Črevná flóra môže tiež interagovať s vašimi liekmi, a to tak, že je nimi ovplyvňovaná, ako aj že ovplyvňuje mechanizmus ich účinku. Štúdie ukázali, že malé zmeny v črevnom mikrobióme môžu spôsobiť veľké zmeny v reakciách ľudí na chemoterapiu a imunoterapiu pri liečbe rakoviny, ako aj na biologické lieky pri autoimunitných poruchách.

Motilita tráviaceho traktu: Motivita: znamená pohyb črevného traktu. Mikróby rozkladajú nestrávené zlúčeniny na živiny a potom sa vylučujú s vašimi výkalmi. Ak je pohyb potravy a odpadu cez váš tráviaci trakt príliš rýchly (hnačka), nemajú čas vykonať svoju prácu predtým, ako sú odstránené. Ak je príliš pomalý (zápcha), môžu sa premnožiť a premnožiť, čo spôsobí nárast potenciálne patogénnych baktérií.

Príznaky nezdravej črevnej flóry

Nezdravá rovnováha črevnej flóry, nazývaná aj dysbióza, môže viesť k nasledujúcim tráviacim príznakom:

  • Bolesti brucha
  • Nadúvanie
  • Plynatosť
  • Hnačka
  • Zápcha

Kdysbióze dochádza, keď je:

  • úbytok prospešných črevných baktérií
  • premnoženie patogénnych (zlých) baktérií
  • Strata celkovej bakteriálnej rozmanitosti

Súvisiace zdravotné stavy

V súčasnosti je známe, že nerovnováha črevnej flóry môže prispievať k zdravotným problémom, a to tak tráviacim, ako aj iným. Medzi hlavné zdravotné ťažkosti priamo súvisiace s dysbiózou patria:

  • Nadmerný rast baktérií v tenkom čreve (SIBO) : Baktérie sa nachádzajú v tenkom čreve, kam nepatria. Nadbytok baktérií v tenkom čreve môže spotrebovať živiny potrebné pre telo a spôsobiť poškodenie sliznice tenkého čreva.21
  • Zápalové ochorenie čreva (IBD) : Skupina autoimunitných ochorení, ktoré spôsobujú opuch a poškodenie čriev. Dva hlavné typy sú ulcerózna kolitída a Crohnova choroba. Dysbióza pri týchto ochoreniach je charakterizovaná zníženou rozmanitosťou črevných baktérií, zníženým množstvom dobrých baktérií a zvýšeným množstvom prozápalových baktérií.
  • Infekcie: Dobré baktérie v čreve pomáhajú udržiavať črevnú stenu. Pri nedostatku dobrých baktérií môžu choroboplodné zárodky spôsobiť infekcie, hnačky, zápaly (kolitídu) a toxické poškodenie sliznice čreva. Ak sa sliznica poškodí (syndróm deravého čreva), baktérie a bakteriálne toxíny sa môžu dostať cez sliznicu a uniknúť do krvného obehu.
  • Kardiovaskulárne ochorenia (KVO): Dysbióza prispieva k progresii srdcovo-cievnych ochorení tým, že podporuje aterosklerózu a hypertenziu. Škodlivé črevné baktérie môžu produkovať trimetylamín N-oxid (TMAO), ktorý prispieva k ateroskleróze (kôrnateniu tepien). Tieto baktérie tiež spôsobujú zjazvenie a zmeny tonusu ciev, čo vedie k vysokému krvnému tlaku.

Medzi ďalšie stavy, ktoré môžu nepriamo súvisieť s dysbiózou, patria:

  • Cukrovka 1. a 2. typu
  • Obezita
  • Autizmus
  • Niektoré druhy rakoviny tráviaceho traktu
  • syndróm dráždivého čreva (IBS)
  • Metabolický syndróm
  • Alergie
  • Anémia
  • Uzkosť
  • Depresia

Ako zlepšiť črevnú flóru

Určité zmeny životného štýlu môžu pomôcť optimalizovať črevnú flóru. Patrí medzi ne:

  • Konzumácia dobre vyváženej výživnej stravy: Na udržanie vyváženej črevnej flóry vedci odporúčajú stravu bohatú na mikroživiny a s vysokým obsahom vlákniny. Zamerajte sa na rozmanité celozrnné potraviny, ako sú celozrnné obilniny, fazuľa, zelenina a ovocie. Vegánska a vegetariánska strava môže byť tiež prospešná, pretože je bohatá na vlákninu.
  • Vyhýbajte sa potravinám s vysokým obsahom tuku a vysoko spracovaným potravinám.Vyberajte si potraviny s nízkym obsahom nasýtených a transmastných tukov, cukru a kukuričného sirupu s vysokým obsahom fruktózy.
  • Zaradenie potravín, ktoré sa považujú za prebiotiká.Medzi príklady patria špargľa, cibuľa, fenikel, cesnak, strukoviny, orechy a ďalšie.
  • Zostaňte hydratovaní: Pitie dostatočného množstva vody je kľúčom k udržaniu rovnováhy črevnej flóry, pretože pomáha rozkladať potravu a predchádzať zápche.
  • Vyhýbanie sa fajčeniu cigariet: Čím viac fajčíte, tým viac to môže ovplyvniť váš črevný mikrobióm.
  • Vyhýbanie sa alkoholu: Alkohol môže ovplyvniť typy mikroorganizmov prítomných v črevnom mikrobióme aj ich množstvo.
  • Zvládanie stresu: Stres, úzkosť a depresia môžu negatívne ovplyvniť vašu črevnú mikroflóru a potenciálne viesť k zápche a hnačke. Do svojho denného režimu zaraďte praktiky na zvládanie stresu, ako sú joga, meditácia a hlboké dýchanie.
  • Minimalizácia užívania antibiotík: Antibiotiká môžu narušiť zloženie črevnej flóry.
  • Cvičenie: Výskum ukázal, že cvičenie môže pomôcť regulovať črevnú mikroflóru, ako aj mať ďalšie pozitívne účinky, napríklad regulovať metabolickú aktivitu a citlivosť na inzulín.
  • Užívanie probiotík: Hoci prínosy nie sú úplne preukázané, probiotiká môžu byť nápomocné a zvyčajne nezhoršujú situáciu.

Zhrnutie

Vaša črevná flóra, známa aj ako črevná mikroflóra alebo črevný mikrobióm, pozostáva z biliónov mikroorganizmov, prevažne baktérií. Zohráva kľúčovú úlohu vo vašom metabolizme, imunitnom systéme a zdraví mozgu.

Nerovnováha črevnej flóry, známa ako dysbióza, môže prispieť k mnohým zdravotným ťažkostiam vrátane cukrovky, IBD, IBS a lupusu. Aby ste udržali rovnováhu v črevách, zvážte úpravu životného štýlu, napríklad stravu bohatú na vlákninu, vyhýbajte sa fajčeniu, cvičte a minimalizujte užívanie antibiotík.

 

Späť do obchodu